Покров Воскресенье 19.05.24, 17:06
Сайт
Главная » 2013 » Март » 13 » Дмитро Колєсніков: «Для чітких перспектив підвищення екологічної безпеки необхідна системна та адресна державна підтримка» (фото)
15:00
Дмитро Колєсніков: «Для чітких перспектив підвищення екологічної безпеки необхідна системна та адресна державна підтримка» (фото)
Питання підвищення екологічної безпеки є одними з пріоритетних для Дніпропетровщини – одного з найпотужніших промислових регіонів України. За ініціативи обласної влади у Кривому Розі відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екології. У заході взяли участь народні депутати України, у тому числі народні депутати від Дніпропетровщини Вячеслав Задорожний та Сергій Глазунов, представники міністерств та відомств, керівництво області на чолі з губернатором Дмитром Колєсніковим, голови міст та районів регіону, підприємці та науковці.
Засідання було присвячено обговоренню низки важливих тем для Дніпропетровщини. Зокрема, були вирішені питання щодо комплексу розчищення р.Оріль та екологічної безпеки у Кривому Розі, Жовтих Водах та інших містах області.
Під час виступу перед учасниками засідання голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков зазначив, що Дніпропетровщина робить значний внесок у розвиток економіки та промисловий потенціал всієї країни. Дніпропетровщина надає 11% ВВП країни, виробляє 5-у частину всієї реалізованої продукції України, 15% загального експорту держави - ​​товари з Дніпропетровського регіону.
«На Дніпропетровщині представлені підприємства майже усіх галузей тяжкої та легкої промисловості. І це, безумовно, відзначається великим екологічним навантаженням на навколишнє середовище. У цьому напрямку за останні 3 роки в регіоні проведена масштабна робота. Проте для чітких перспектив необхідна системна та адресна державна підтримка. Наша головна мета - донести до Комітету ті проблеми, ті завдання, які стоять перед нами, щоб ініціативи Дніпропетровщини були відображені у державних програмах та державному бюджеті», - сказав Дмитро Колєсніков.
Також керівник області зазначив, що Дніпропетровщина має потужне лобі в Уряді, в Парламенті. І це засідання - підтвердження того, що в регіоні налагоджений системний діалог з центральними органами влади.
Під час заходу були розглянуті 4 найактуальніші теми для регіону. Це – дотримання екологічних норм та стандартів у роботі заводу «АрселорМіттал Кривий Ріг», забезпечення моніторингу стану земної кори у Кривбасі, фінансування екологічних програм на річці Оріль та виконання державної програми з радіаційного захисту мешканців Жовтих Вод. 
Перше питання – виконання умов приватизації (екологічні заходи) заводу «АрселорМіттал Кривий Ріг». У 2005 році провідна світова металургійна корпорація «АрселорМіттал» отримала у власність 93% акцій найбільшого підприємства гірничо-металургійного комплексу України – комбінату Криворіжсталь. На сьогодні склалася ситуація, що інвестором не забезпечується належна реалізація планів підвищення соціальних та екологічних показників. При тому, що в межах Європейської зони керівництвом корпорації здійснюються найжорсткіші європейські екологічні норми. Тому під час засідання усім органам влади та безпосередньо заводу було поставлене завдання щодо забезпечення виконання цих норм та забов’язань.
Друге питання – організація системи моніторингу техногенної частини земної кори та попередження надзвичайних ситуацій у Кривбасі. У рамках Програми покращення екології та створення системи контролю за станом навколишнього природного середовища Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію Державної програми дослідження стану Криворізького залізорудного басейну. На основі Концепції буде розроблена відповідна Державна програма (2013-2016 роки), що дозволить виявити, картувати та районувати територію Криворізького басейну за рівнем безпечного використання, а також проводити системний моніторинг і попереджувати виникнення надзвичайних ситуацій. 
Третє питання – екологічна ситуація в басейні р.Оріль. Річка Оріль до 1980-х років вважалася однією з найбільш чистіших річок Європи. Для покращення її гідрологічного режиму у 2008 році було розроблено відповідний робочий проект. Тоді на його реалізацію було виділено майже 1,8 млн грн. Проте у 2011 році робота була призупинена через недофінансування. У 2013 році робота буде поновлена. На ці цілі планується виділити 4,4 млн грн.
Четверте питання – забезпечення радіаційного та соціального захисту населення в районах видобутку і переробки уранової сировини. Із 2003 року на Дніпропетровщині діє програма «Радіаційний і соціальний захист населення м. Жовті Води». За цей час, не дивлячись на недофінансування програми (майже 167 млн грн), був збудований будинок на 79 квартир, до якого переселили мешканців із радіаційно-забрудненого житла. Також були вилучені та направлені в спеціалізовані сховища всі 100% джерел іонізуючого випромінювання, у всіх школах і дошкільних установах міста ведуться протирадонові заходи (наприклад, вимірювання радіоактивного фону), очищені всі найбільш забруднені ділянки міста загальною площею понад 6 га, а також побудований і введений в експлуатацію новий сучасний полігон твердих побутових відходів. У 2013 році на подальшу реалізацію програми передбачено 14,3 млн грн. Ці кошти вже виділені з державного бюджету. 







Дмитро Колєсніков: «Для чітких перспектив підвищення екологічної безпеки необхідна системна та адресна державна підтримка» (фото)
Категория: Область | Просмотров: 858 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar