Покров Пятница 29.03.24, 15:46
Сайт
Главная » 2011 » Август » 11 » Геннадій Темник: «Досвід Тернівки щодо поводження з твердими побутовими відходами слід поширити по всіх малих містах Дніпропетровщини»
01:18
Геннадій Темник: «Досвід Тернівки щодо поводження з твердими побутовими відходами слід поширити по всіх малих містах Дніпропетровщини»

За дорученням губернатора Олександра Вілкула заступник голови облдержадміністрації Геннадій Темник провів семінар із обміну передовим досвідом щодо дотримання чистоти та вивезення сміття, який має місто Тернівка. У семінарі взяли участь Тернівський міський голова Віталій Тарелкін та мери малих міст області: Вільногірська, Жовтих Вод, Марганця, Орджонікідзе, Першотравенська, Синельникового, Апостолового, Верхньодніпровська, Верхівцевого, Зеленодольська, Перещепиного, Підгородного та П'ятихаток. 
Тернівський міський голова Віталій Тарелкін зазначив, що наразі в місті встановлено 72 закритих залізобетонних майданчики для збору твердих побутових відходів (ТПВ), що повністю задовольняє потреби міської громади. На цих спеціально обладнаних майданчиках установлено 278 металевих контейнерів. «Герметичність майданчиків забезпечує чистоту навколо них і унеможливлює забруднення ґрунту під ними», – наголосив він. Щорічно за рахунок місцевого бюджету проводиться оновлення контейнерів для збору ТПВ. За останні два роки придбано 106 контейнерів на суму 115,8 тис грн. Також, за словами мера, налагоджено системне вивезення сміття з майданчиків на спеціально обладнаний полігон у місті Павлограді. Збирання та вивіз сміття забезпечують три спецавтомобілі та трактор. 
«Досвід Тернівки щодо поводження з твердими побутовими відходами має бути поширений по всіх малих містах Дніпропетровщини. Цей досвід доводить, що місцева громада в нинішніх умовах може самостійно налагодити питання належного прибирання міста, збирання та вивезення твердих побутових відходів. І обласна влада завжди готова надати в цьому підтримку місцевій владі. Зокрема, цього року за дорученням губернатора Олександра Вілкула за кошти обласного природоохоронного фонду для всіх малих міст регіону буде закуплено 44 сміттєвози. Тож місцева влада зі свого боку має забезпечити належним чином облаштовані майданчики для збору побутових відходів та нові контейнери. І досвід Тернівки в цьому плані є прикладом для наслідування», – наголосив Геннадій Темник. 
Як повідомлялося раніше, цього року з ініціативи губернатора Олександра Вілкула за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено виділення коштів на будівництво й розробку проектно-кошторисної документації полігонів твердих побутових відходів в смт Магдалинівка, смт Іларіонове, м. П'ятихатки, смт Кринички, смт Васильківка, смт Широке та м. Жовті Води. Також в області планується за кошти інвесторів побудувати три великі сміттєпереробні заводи. З цією метою 09 серпня цього року пройшла нарада з відбору стратегічного партнера в сфері поводження з твердими побутовими відходами.

ДОВІДКА
Тернівка є містом обласного підпорядкування. Населення міста – 29,1 тис мешканців. Кількість багатоквартирних будинків – 208, приватних будинків – 2,5 тис. 
Норми накопичення ТПВ для споживачів міста згідно з рішенням виконкому міської ради становлять:

        для мешканців багатоквартирних будинків – 1,3 м3 на рік. Вартість послуги за вивезення ТПВ включена в тариф на утримання будинку та прибудинкової території та становить 15 копійок за 1 м2 загальної площі помешкання.
        для мешканців приватного сектору – 1,51 м3 на рік. Вартість вивозу 1 м3 ТПВ – 25,74 грн.
Середньорічний об’єм ТПВ в місті становить 40 тис м3. Середньодобовий об’єм – 110 м3.
Норми накопичення ТПВ для мешканців міст та селищ Дніпропетровської області коливаються від 1,3 м3/чол на рік (281 кг/чол на рік) до 2,4 м3/чол на рік (580 кг/чол на рік). Щорічно в області утворюють близько 4 млн м3 побутових відходів, які в основному розміщують на полігонах і звалищах.
Управління преси та інформації облдержадміністрації
Категория: Область | Просмотров: 1850 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar