Покров Суббота 01.06.24, 04:16
Сайт
Главная » 2012 » Ноябрь » 7 » На Дніпропетровщині відкрита перша в Україні сучасна інноваційна демонстраційна молочна ферма сімейного типу
01:38
На Дніпропетровщині відкрита перша в Україні сучасна інноваційна демонстраційна молочна ферма сімейного типу
На Дніпропетровщині відкрито перший пусковий комплекс сучасної інноваційної демонстраційної молочної ферми сімейного типу на 120 корів в селі Олександрівка Покровського району. Це перша ферма такого типу, яка відкрита в Україні. У її відкритті взяли участь голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, директор з інтеграції та сталого розвитку Фонду «Екосистем» (Франція) Жан-Крістоф Ложе, Генеральний директор компанії «Данон Україна» Даріо Маркетті, Директор/Президент з операційних питань «Хейфер Інтернешнл» (США) Стів Денні, Віце-Президент програми в Центральній та Східній Європі «Хейфер Інтернешнл» (США) П’єтроТуріллі, директор офісу CIDA в Україні Режан Лантаньє.
Підтримка тваринництва є пріоритетом державної політики щодо розвитку агропромислового комплексу, який визначив Президент України Віктор Янукович. На Дніпропетровщині влада підходить до цього питання комплексно. Це стосується підтримки як великотоварного виробництва у великих аграрних об'єднаннях (створення великих тваринницьких комплексів), так і підтримки індивідуальних селянських господарств. 
Зокрема, у рамках державної підтримки розвитку тваринництва в 2012 році в регіоні 7,3 тис родин отримали компенсацію за утримання в своїх господарствах молодняку великої рогатої худоби. Поголів'я, на яке видано державну компенсацію становить 13 885 голів. Загальна сума компенсації майже 6,7 млн грн. Розмір компенсації становить від 250 до 1 тис грн в залежності від віку худоби.  У результаті вже цього року в господарствах області збільшено поголів'я великої рогатої худоби на 4,4 тис голів - до 176,5 тис голів, а за поголів'ям свиней - більш 568 тис голів - регіон впевнено посідає перше місце. 
Важливим напрямком є підтримка в області розвитку молочного скотарства та молочарських сільськогосподарських кооперативів, яких наразі в області 14. Для цього з ініціативи Олександра Вілкула в області створена і реалізується потужна регіональна програма. Торік у рамках цієї програми обласною владою для молочних кооперативів області за бюджетні кошти було закуплено два сучасних молоковози, а цього року буде закуплено сучасні охолоджувачі молока. Крім того, до розвитку молочарського кооперативного руху обласна влада активно залучає зарубіжних партнерів – міжнародні фонди та благодійні організації. Зокрема, перший пусковий комплекс сучасної інноваційної демонстраційної молочної ферми сімейного типу  побудований у рамках спільного проекту обласної влади з Канадським агентством з міжнародного розвитку, міжнародним благодійним фондом «Хайфер» (США) та фондом «Екосистем» (Франція). Відкритий сьогодні перший пусковий комплекс ферми розрахований на 60 голів худоби. У першому півріччі 2013 року буде відкрито другий пусковий комплекс – ще на 60 голів. 
«Відтепер для вивчення кращого світового досвіду молочного фермерства українцям не треба буде їздити в ЄС, Америку чи Канаду, передовий досвід можна отримувати у нас на Дніпропетровщині. Цей проект – передова світова практика підтримки індивідуальних  селянських господарств. А це - створення нових робочих місць, відродження тваринницької галузі на основі сучасних технологій, виробництво екологічно чистого молока високої якості, а головне – це нові сучасні стандарти культури сільгоспвиробництва, які суттєво підвищують якість життя на селі», - сказав Олександр Вілкул.
Нова ферма – це сучасний виробничо-навчальний комплекс, в якому навчатимуть і підтримуватимуть охочих створити власну сімейну ферму. На базі ферми діятиме навчальний клас для навчання селян ефективному виробництву якісного молока та інших передових методів господарювання. Фахівці цього комплексу безкоштовно надаватимуть селянам освітні, інформаційні та кваліфікаційні консультації – від створення проекту власної сімейної ферми до оформлення всіх документів, її будівництва і успішного функціонування вже на етапі виробництва молока та його реалізації молокопереробним підприємствам регіону через створені молочарські кооперативи. 
Ферма належить сільгосподарському підприємству «Молочарське», яке створене об'єднанням сільськогосподарських кооперативів у Дніпропетровській області «Господар». Для новозбудованої ферми вже закуплена з Австрії перша партія корів - 60 голів голштинської породи. Придбане обладнання для кормозаготівлі – силосопакувальна машина, 3 комбайни, 5 тракторів, 3 прес-підбирачів та 8 косарок. Обладнання придбано за кошти Канадського агентства з міжнародного розвитку.
Виробнича потужність першого пускового комплексу ферми становить 540 тонн молока на рік або 8-9 тис кг молока у перерахунку на одну корову. На виробництві буде використовуватися комплексна автоматизація та механізація технологічних процесів: автоматизована система доїння, поїння та годівлі, механізоване прибирання.
 «Комплексне завдання, яке ставить сьогодні губернатор області Олександр Вілкул, полягає у тому, щоб через модернізацію аграрної галузі регіону - від малих та середніх до великих господарств - зробити сільське господарство області ефективним та конкурентноздатним, створити нові робочі місця, кардинально покращити соціальну інфраструктуру на селі, прокласти дорогу для якісної сільськогосподарської продукції регіонального виробництва до споживачів області, України та на світові ринки», - сказав голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.
«Україна зараз переходить на виробництво молока як бізнес - малий кооперативний бізнес. Для великих господарств сьогодні проводяться тренінги, навчання, створені школи. Для малих фермерських господарств в Україні таких баз практично немає. Цей проект створений для того, щоб залучати до фермерства людей, у яких уже  є невелике власне молочне господарство, та навчити їх новітнім технологіям – годування, надою, утримання, вентиляції, освітлення та інші», - сказав експерт Дніпропетровської сільськогосподарської консультаційної служби Олег Ємець.
«Я просто вражений тим, що побачив тут сьогодні. Я сподіваюсь, що цей проект стане прикладом, перш за все як навчальний центр. Я також сподіваюсь, що цей унікальний об’єкт стане не єдиним в Україні, їх буде 10, 15, 20. 
У Дніпропетровській області ми будемо працювати над створенням сімейних ферм, які утримують від 5 до 10 корів. Вже із такою кількістю корів можливо отримувати нормальний дохід. І ми дійсно віримо, що така організація фермерства стане майбутнім молочної галузі всієї України», - сказав генеральний директор компанії «Данон Україна» Даріо Маркетті. 
«Я уважно слідкував за звітами, які мені надсилали протягом будівництва ферми. Та сьогодні я все одно вражений результатом і тим, яку роботу було виконано. Ця ферма є не тільки гарним прикладом для всієї України, а й моделлю для поширення в глобальних масштабах: в тих країнах, де працюють фермерські господарства. 
Ми задоволені реалізацією проекту. Та оцінити його результативність ми зможемо тоді, коли дрібні виробники отримають досвід та навчаться вести таке господарство на прикладі цієї ферми і перенесуть цей досвід в інші господарства», - зазначив президент з операційних питань «Хейфер Інтернешнл» (США) Стів Денні.
«Виробники регіону та всієї країни зможуть побачити на цій фермі як можна підвищити якість молока та збільшити його надої. Дуже символічно, що цей об’єкт відкритий у рік, який визнано роком кооперативів. Важливо, що ця ферма буде належати об’єднанню кооперативів, і це дасть можливість у подальшому створювати їх та розвивати. 
Я дякую обласній владі, та владі країни за те, що вони постійно підтримували цей проект». – відмітив генеральний директор СОКОДЕВІ (Канада) Режан Лантаньє. 

ДОВІДКА
Наразі з 34 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які створені і діють в області, 14 - молочного напрямку. Найбільший з них – «Світанок Олександрівки», членами якого є 209 індивідуальних селянських господарств, діє саме в селі Олександрівка Покровського району. Кооператив має всю необхідну інфраструктуру для збору, зберігання і транспортування молока на молокопереробні підприємства. Це сучасна лабораторія перевірки якості молока, охолоджувачі для зберігання та формування оптової партії закупки молока. Кооператив обслуговує сучасний молоковоз, який придбано за підтримки Олександра Вілкула за бюджетні кошти. 
У сусідньому селі Андріївка діє також потужний молочний кооператив «Добробут Андріївки», до якого входять 96 індивідуальних селянських господарств. Кооператив має всю необхідну інфраструктуру і технологічне обладнання, а також молоковоз, придбаний за підтримки Олександра Вілкула за бюджетні кошти. Торік члени цього кооперативу в рамках проекту розвитку молочного скотарства отримали безкоштовно 20 нетелів. Згідно з правилами проекту через 2 роки кожна родина, яка отримала нетеля, має також безкоштовно передати нетеля наступній родині, яка входить до кооперативу. Таким чином щодвароки  кількість худоби в індивідуальних господарствах буде зростати в геометричній прогресії. 
Наразі в рамках проекту з розвитку молочного скотарства в індивідуальних селянських господарствах області діє чотири малих молочних ферми сімейного типу на 10-20 голів, дві з них у Новомосковському районі, та по одній в Покровському і Апостолівському районах. 



На Дніпропетровщині відкрита перша в Україні сучасна інноваційна демонстраційна молочна ферма сімейного типу
Категория: Область | Просмотров: 1039 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar