Покров Пятница 29.03.24, 16:12
Сайт
Главная » 2011 » Август » 11 » На Дніпропетровщині відкрито телефонну «гарячу лінію» з земельних питань
09:04
На Дніпропетровщині відкрито телефонну «гарячу лінію» з земельних питань

Будь-яке перетворення в державі потребує розуміння суспільства. Особливо, коли йдеться про один з головних ресурсів країни – землю. Тож державі важливо провести широку інформаційно-роз’яснювальну роботу, мета якої – дійти до кожного власника земельного паю, фермера, керівника сільськогосподарського підприємства, донести до людей основні положення законопроектів, які мають бути прийняті найближчим часом, для того, щоб наше суспільство позитивно їх сприйняло.

З цією метою за розпорядженням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула в регіоні створено обласний штаб із проведення масштабної просвітницької кампанії з роз’яснення цілей проведення земельної реформи, зокрема, положень законопроекту «Про ринок земель». До складу штабу входять керівний комітет, робоча група та експерти. Визначено 41 консультанта з числа науковців Дніпропетровського державного аграрного університету й Інституту сільського господарства степової зони, які здійснюють кваліфіковану роз’яснювальну роботу з питань земельної реформи. Для цього вони пройшли спеціальне навчання. На рівні районів розпорядженнями голів райдержадміністрацій створені робочі групи та консультативні центри, до складу яких увійшли спеціалісти структурних підрозділів райдержадміністрацій, фахівці районних відділів Держкомзему. Розроблені та затверджені графіки виїздів закріплених керівників та спікерів до районів, сільських, селищних рад. Також працюватиме інформаційна «гаряча лінія» щодо проведення земельної реформи. У питанні проведення просвітницької кампанії область активно співпрацює з Міністерством аграрної політики та продовольства й Державним агентством земельних ресурсів України.

Днями розпочала роботу телефонна «гаряча лінія» з питань завершення земельної реформи. Тож кожен бажаючий може зателефонувати за номером (056) 744-45-77, поставити своє питання й одержати фахову відповідь на нього.


ДОВІДКА

Найчастіше фахівці телефонної «гарячої лінії» відповідають на такі питання :

Якщо земля, яку продали, орендувалась, то що робити орендатору? Договір про оренду має бути переоформлений чи розторгується повністю?
Відповідно до ст. 32 Закону України «Про оренду землі», перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Чи зможе одна особа скупити всю землю навколо села, а люди будуть вимушені працювати на одного господаря?
Ні, тому що законом передбачається не менше 3-х власників землі біля одного села.

Чи зможуть олігархи скупити землю через банки?
Ні, не зможуть. Земля йде як застава для банку. Якщо кредит своєчасно не повертається,
то через півроку банк зобов’язаний продати цю землю через державний земельний банк, але тільки фізичній особі – громадянину України, фермерському господарству або державі.

Що робити, якщо є розбіжності при оформленні паїв?
Усі розбіжності при розподілі землі будуть врегульовані земельним кадастром.

У чому полягає сутність скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення?
Під час дії мораторію селянин має тільки два варіанти: здати землю в оренду або передати її в спадок. Скасування мораторію з 1 січня 2012 року надає можливість не лише продавати землю, а й здійснювати ще низку інших операцій: дарувати та обмінювати її, класти під заставу в банк для отримання кредитів на розвиток агробізнесу. Також можна укладати договори емфітевзису (довгострокового користування), ренти (розстрочення платежу при купівлі у власність), договір довічного утримання-догляду тощо.

Яким чином буде захищена родючість сільгоспугідь?
Завдяки законодавству держава жорстко контролюватиме роботи на угіддях сільськогосподарського призначення згідно з науковою сівозміною, аби земля не виснажувалася.

Яким чином реформа допоможе розвивати малий та середній аграрний бізнес?
Кожен метр землі має працювати, давати продукт і приносити прибуток. Зокрема, з цією метою створюється Державний земельний іпотечний банк, який кредитуватиме малий і середній агробізнес на пільгових умовах під заставу землі. Відсоткова ставка планується на рівні не більше 8%, також передбачаються безвідсоткові кредити для розвитку інфраструктури. До того ж, земля стане справжнім капіталом: селянин отримає можливість збільшити площу власних земель за рахунок державної кредитної підтримки під заставу наявного наділу, під заставу землі можна буде взяти кредит. На Дніпропетровщині агропромисловість є пріоритетним кластером, тож галузь динамічно розвиватиметься.
За оцінками експертів, українська земля сьогодні недооцінена мінімум у 15 разів. Заперший рік після скасування мораторію вартість землі прогнозується на рівні 500-800 доларів США за 1 гектар. Водночас, ціна сільгоспземлі нижчої, ніж в Україні якості, у країнах Старої Європи становить мінімум 10 000 євро/га, а в наших найближчих західних сусідів – Польщі та Угорщині – від 3 000 євро. Це означає, що вартість наших земель стрімко зростатиме. На цей процес впливатимуть як природні закони ринку, так і наявність сільськогосподарської інфраструктури, а також підвищення якості ґрунту та розвиток галузі.

Управління преси та інформації облдержадміністрації
Категория: Область | Просмотров: 1894 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar