Покров Четверг 02.05.24, 02:27
Сайт
Главная » 2015 » Октябрь » 28 » Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
09:30
Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Роман Насіров: При реформуванні митниці побажання бізнесу і громадськості будуть враховані

ДФС зацікавлена в конструктивному діалозі з бізнесом в рамках концепції створення принципово нової, максимально відкритої структури. Про це заявив Голова ДФС Роман Насіров під час виступу в рамках презентації стратегії подальшого розвитку Київської міської митниці ДФС.

«За декілька місяців дуже важко повернути ту довіру, яку працівники митної служби втрачали роками. Ми ж намагаємось робити все, щоб бізнес і громадськість максимально брали участь в реорганізації ДФС. Наша специфіка роботи вимагає належної кваліфікації працівників і їх незаплямованої репутації, тому саме тут доречні будуть рекомендації громадської ради при ГУ ДФС у місті Києві», - наголосив Роман Насіров.

Другим по актуальності є питання митної вартості, хоча і тут ситуацію вдалось покращити. «За «першим методом» визначення митної вартості на Київській міській митниці розмитнюються майже 90 відсотків товарів із загального обсягу. В той же час в середньому по Україні ця цифра складає 85 відсотків. Тобто я роблю висновок, що митники діють відповідно до своїх повноважень», – зауважив Роман Насіров.

Роман Насіров також зазначив, що реформування тільки розпочато і побажання бізнесу і щодо митних постів, і про митний аудит, і про кадрові питання будуть обов’язково враховані.

 

Відбулась кущова нарада за підсумками діяльності підрозділів податкової міліції Центрального регіону

У м. Бровари під головуванням першого заступника Голови ДФС України Сергія Білана відбулась кущова нарада за підсумками діяльності підрозділів податкової міліції Центрального регіону (Житомирської, Київської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей, м. Києва та Центрального офісу) у січні – вересні 2015 року.

Під час наради обговорювалися питання щодо підвищення ефективності роботи підрозділів податкової міліції з протидії злочинам у сфері оподаткування, бюджетній та митній сферах з метою забезпечення додаткових надходжень коштів до бюджету за рахунок боротьби з тіньовою економікою.

Відмічалося, що податкова міліція не задіяна у виконанні невластивих їй функцій, а зосереджена на конкретних напрямках роботи у рамках спецоперацій «Акциз-2015», «Нафтопродукт-2015», «Рубіж-2015» та «Сумлінний платник». Таким чином, створені всі належні умови для якісного виконання завдань, поставлених перед податковою міліцією.

Також, керівникам регіональних підрозділів податкової міліції наголошено на недопустимості проявів хабарництва та забезпеченні дотримання службової дисципліни і законності в підпорядкованих підрозділах податкової міліції.

За результатами наради вказано на недоліки в організації роботи оперативно-службової діяльності регіональних підрозділів податкової міліції Центрального куща та окреслено завдання до кінця поточного року щодо зосередження основних зусиль на вжитті заходів із протидії незаконному обігу підакцизних товарів, виявленні кримінальних правопорушень у митній сфері, відпрацюванні підприємств реального сектору економіки, користувачів послуг «конвертаційних центрів», протидії розкраданню бюджетних коштів та їх легалізації, протидії оборудкам з ПДВ.

 

Бізнес Дніпропетровщини направив на соціальні виплати понад 14,2 мільярдів гривень ЄСВ

З початку року 2015 року органи фіскальної служби Дніпропетровської області забезпечили надходження єдиного соціального внеску на загальну суму 14 млрд. 255,5 млн. грн. Якщо порівняти цей показник з минулорічним, то у січні – вересні поточного року єдиного соціального внеску сплачено на 890 млн. грн. більше. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук.

При цьому, лише у вересні 2015 року платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Дніпропетровської області перерахували на рахунки Держказначейства 1 млрд. 613 млн. грн.

Нагадуємо, що єдиний внесок засобами програмного забезпечення автоматично розподіляється Державною казначейською службою України за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до визначених пропорцій та перераховується за призначенням – на рахунки, відкриті в Державній казначейській службі на ім’я фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і пенсійного страхування.

 

Припинення незаконного виробництва горілки у м. Нікополь та підсумки роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області з цього напрямку

Днями, 21 жовтня 2015 року в прес-центрі Інформаційного агентства «МОСТ-ДНЕПР» відбулася прес-конференція на тему «Припинення незаконного виробництва горілки у м. Нікополь та підсумки роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області в цьому напрямку» за участі начальника відділу протидії незаконному обігу підакцизних товарів оперативного управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олександра Матвійця.

Олександр Матвієц зазначив, що з початку 2015 року у Дніпропетровській області припинена незаконна діяльність 7 підпільних цехів, з яких: 5 – по незаконному виробництву алкогольної продукції, 1 – по незаконному виробництву пива і 1 - по незаконному виробництву паливно-мастильних матеріалів. «Одним з основних завдань податкової міліції на ринку обігу підакцизних товарів є боротьба з нелегальним обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів, паливно-мастильних матеріалів та інших підакцизних товарів, вилучення з обігу фальсифікованих товарів. Крім того, з початку року на Дніпропетровщині з незаконного обігу вилучили підакцизних товарів на суму 55 млн. грн.., з них: лікеро-горілчаних виробів - близько 15 тис. л. на суму 7 млн. грн.; 50 тис. пачок тютюнових виробів на суму 700 тис. грн.; паливно-мастильних матеріалів - 2,5 тис. т. на суму 50 млн. грн.», - повідомив він.

Олександр Матвієц додав, що за оперативними матеріалами співробітників податкової міліції у сфері незаконного обігу підакцизних товарів відкрито 21 кримінальне виробництво по факту реалізації і виготовлення фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів та 7 виробництв - по факту використання підроблених марок акцизного податку.

 

Нікопольські платники активно вивчають електронне адміністрування ПДВ

Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість фахівці Нікопольської ОДПІ доводять до платників на семінарах та практикумах. Нікопольські податківці організовують їх як у приміщенні інспекції, так й на базі Нікопольського центру підтримки підприємництва.

Днями в Нікопольській ОДПІ був проведений семінар для платників податків. Одним з ключових питань на семінарі було про електронне адміністрування ПДВ.

Питання електронного адміністрування ПДВ на сьогодні стосуються більше сімсот нікопольських платників цього податку. Лише з початку року вони сплатили майже 60 мільйонів гривень ПДВ. Тому податківці приділяють представникам бізнесу максимум уваги – надають фахові консультації та проводять роз'яснювальні заходи.

Не забувають і про майбутніх платників податків. Фахівці інспекції постійно беруть участь у семінарах, які організовуються Центром зайнятості для тих, хто тільки планує відкрити свій бізнес. Знання, отримані на таких зустрічах, допомагають слухачам у написанні власних бізнес-проектів.

«Один з напрямів нашої роботи – це проведення роз'яснювальних кампаній. Присутність на семінарах для багатьох бухгалтерів є вже доброю традицією. Нове у податковому законодавстві, зміни щодо нарахування та сплати єдиного соціального внеску, питання практичного застосування норм законодавства – про все це можна дізнатися від нікопольських податківців. На платників та податківців чекає наступний етап податкової реформи, завданням якої є зменшити податкове навантаження на законослухняних громадян та чесний бізнес, та водночас повернути у податкове поле тих, хто ухиляється від сплати чи мінімізує податки. А проведення якісної роз’яснювальної роботи допоможе у здійсненні добровільної та чесної сплати податків», – наголосив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

 

Черговий “круглий стіл” з платниками податків Нікопольської ОДПІ

З метою обговорення змін, що сталися в оподаткуванні, в Нікопольській ОДПІ провели зустріч у форматі „круглого столу” з платниками податків Нікопольщини.

В ході заходу обговорювалися питання, що стосувалися податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб та місцевих податків і зборів.

Крім того, вирішувалися проблеми щодо практичного застосування нововведень. Учасники заходу були одностайні в тому, що складнощі, які виникають під час ведення бізнесу, повинні негайно вирішуватися, аби це не стало перепоною для здійснення діяльності, адже від успішності бізнесу буде залежати і економічна успішність нашого регіону.

Наприкінці зустрічі податківці нагадали про необхідність своєчасної сплати податків і зборів та запропонували учасникам заходу оцінити переваги електронного обслуговування, скориставшись електронними сервісами ДФС України.

Зустріч пройшла у жвавому діалозі, під час якого перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський відповів на актуальні питання платників податків.

 

Надходження від транспортного податку поповнили бюджети Нікопольщини понад один мільйон гривень

За дев’ять місяців 2015 року до місцевих бюджетів Нікопольщини надійшло понад 1,2 мільйона гривень транспортного податку, у тому числі 1 млн. грн. від фізичних осіб, котрі володіють елітними легковими машинами.

«Фахівці підрозділів адміністрування доходів і зборів фізичних осіб та майнових податків податкової інспекції своєчасно повідомили громадян, котрі володіють вартісними авто про обов’язок сплати транспортного податку. Кожен такий власник отримав податкове повідомлення – рішення у письмовій формі. Відтак, місцеві громади, на території яких зареєстровані автомобілі з об’ємом двигуна понад 3000 куб. см та строком використання до п’яти років, можуть розраховувати на додаткові надходження від транспортного податку для вирішення соціально-економічних питань», - прокоментував перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

Звертаю увагу, що платники транспортного податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації авто декларацію із розбивкою річної суми рівними частками щоквартально та сплачують транспортний податок авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Нагадую, що останній день сплати авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за ІІІ квартал 2015 року – 29 жовтня 2015 року.

 

Податок на нерухоме майно

Від платників Нікопольщини надійшло 1,9 млн. грн. податку на нерухоме майно за січень – вересень 2015 року, у тому числі за вересень 55,5 тис. гривень. Такі цифри озвучила начальник управління оподаткування доходів з фізичних осіб Юлія Пушко.

Юлія Пушко нагадує, що сільські, селищні, міські ради можуть встановлювати пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських об'єднань та благодійних організацій, статути яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами.

Зазначені зміни до пп. 266.4.2 ст. 266 Податкового кодексу України передбачені Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій" від 17.07.2015 №652-VIII (опублікований в «Голосі України» від 12.08.2015 р. №147 та набрав чинності з 13.08.2015 р.).

 

Електронний сервіс «ЗІР» допоможе розібратися у податковому законодавстві

ДФС України пропонує платникам податків скористатися загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом («ЗІР»). Цей електронний сервіс дозволяє користувачам здійснювати пошук інформації по певному податку, напрямку діяльності, в тому числі з використанням ключових слів, шляхом перегляду за певні періоди інформації, при цьому не лише по запитаннях-відповідях, але і по відповідях на письмові звернення, які були надані із використанням Бази знань, назвах нормативних та інформаційних документів.

У розділі «Питання-відповіді» розміщено відповіді на питання щодо оподатковування, митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та діяльності акредитованого центру сертифікації ключів.

Розділ «Письмові консультації» містить витяги з письмових консультацій, наданих на типові звернення суб'єктів господарювання й громадян.

Для надання пропозицій і зауважень щодо роботи ресурсу пропонується використати «Форму зворотного зв’язку».

Ознайомитися з функціональними можливостями загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу та скористатися ним можна на веб-порталі ДФС України (www.sfs.gov.ua).

 

Протягом січня – вересня 2015 року ДФС зафіксовано понад 2 тис. випадків порушення прав інтелектуальної власності

Протягом дев`яти місяців поточного року ДФС зафіксовано 2 210 випадків призупинення митного оформлення за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності.

Про всі виявлені факти своєчасно повідомлено представників правовласників для оперативного прийняття відповідного рішення щодо їх інтелектуальної власності.

Крім того, у зазначений період митницями порушено 19 справ про порушення митних правил за фактом ввезення на митну територію України товарів з порушенням прав інтелектуальної власності. Загальна вартість ввезених з порушеннями товарів складає понад 2 млн. грн..

Для сприяння захисту правовласників під час зовнішньоекономічної діяльності Державна фіскальна служба України веде митний реєстр об’єктів права інтелектуальної власності. До них належать об’єкти авторського права і суміжних прав, винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, географічні зазначення (зазначення походження товарів) та сорти рослин.

Загалом, станом на 1 жовтня 2015 року до митного реєстру за заявами правовласників внесено 2 785 об’єктів. З них – 356 об`єктів внесено у поточному році.

 

Україна-ЄС. Співробітництво в митній сфері

15 жовтня в Державній фіскальній службі відбулося засідання Підкомітету №5 ("Митне та траснкордонне співробітництво") Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС.

В засіданні взяли участь представники Єврокомісії, місій EUBAM, EUAM, TAXUD, делегати ЄС, представники митних органів Литви, Польщі, Угорщини, Словаччини, Німеччини.

Учасники засідання обговорили поточні організаційні зміни в ДФС, питання обміну інфрмацією, прикордонного співробітництва, боротьби з митними правопорушеннями та ін.

Результатом засідання стало оновлення Дорожньої карти Робочої групи Україна-ЄС з питань реалізації Рамкової стратегії митного співробітництва.

Засідання Підкомітету №5 відбувається на регулярній основі в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

 

Податкова міліція викрила факт ухилення від сплати 74,9 млн. грн. податків

Співробітниками податкової міліції Центрального офісу зареєстроване кримінальне провадження за ч.3 ст.212 КК України, за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами підприємства, яке здійснює діяльність з постачання природного газу.

Встановлено, що зазначені особи у 2012 році безпідставно сформували податковий кредит за рахунок здійснення фінансово-господарських операцій з одним із підприємств паливної галузі, що дозволило їм ухилитись від сплати податків у сумі 74,9 млн. гривень.

Слідчо-оперативні заходи тривають.

 

З початку 2015 року до бюджету надійшло 521 млн. грн. податку на нерухомість

За дев`ять місяців поточного року до бюджету зібрано 521 млн. грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Виконання індикативного показника складає 114,9 відс. Це на 487,9 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

За вересень 2015 року до бюджету надійшло 26,4 млн. грн. цього податку. Індикативний показник виконано на 101,3 відс. У порівнянні з вереснем 2014 року, надходження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки збільшилися на 22,9 млн. грн.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи» внесено зміни щодо оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки.

Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

З 1 квітня 2014 року для нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, базою оподаткування визначено загальну площу об’єкта оподаткування.

Крім того, Законом 71 доповнено перелік об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, які не є об’єктом оподаткування.

 

У січні-вересні 2015 року до бюджету сплачено понад 343 млн. грн. транспортного податку

Протягом дев’яти місяців поточного року надходження транспортного податку склали 343,2 млн. грн.

У вересні 2015 року до бюджету сплачено 62,2 млрд. грн. цього податку.

Нагадаємо, що транспортний податок сплачується у строки, встановлені п.п. 267.8.1 п. 267.8 ст. 267 ПКУ, а саме:

а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

 

За 9 місяців 2015 року платники Дніпропетровщини перерахували до держбюджету 771 млн. грн. військового збору

З початку 2015 року платники Дніпропетровської області спрямували на потреби Збройних Сил України 771,3 мільйонів гривень військового збору. Тільки у вересні поточного року на зміцнення обороноздатності України з доходів мешканців Дніпропетровського регіону відраховано 97,6 мільйонів гривень, що майже в 2 рази більше, ніж у січні 2015 року (50,7 мільйонів гривень).

Нагадуємо, що оподаткування військовим збором подовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Ставка податку у 2015 році залишається на рівні 1,5 відсотка.

Крім того, відповідно до Закону України від 18 червня 2015 року №548-VIII «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції», який вступив в дію 10 вересня 2015 року, від оподаткування даним збором звільнено грошове забезпечення учасників АТО.

 

На Дніпропетровщині податковою міліцією вилучено оцинкованої сталі на 60 млн. гривень

Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області у ході розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України під час двох обшуків, проведених на підставі ухвали суду, за місцем розташування офісного та складського приміщень підприємств виявлено 590 рулонів (2,5 тис. тон) оцинкованої сталі. Орієнтовна вартість товару 60 млн. гривень.

Слідчо-оперативні заходи тривають.

 

Майже на третину у порівнянні з минулим роком зросли загальні обсяги вантажів, оформлених Дніпропетровською митницею ДФС

За дев’ять місяців 2015 року Дніпропетровською митницею ДФС оформлено 105 тисяч 862 митні декларації. З них 54 тисячі 68 митні декларації для експорту товарів і 42 тисячі 980 на імпорт.

При збільшенні загальних обсягів експорту товарів на 15,9 відсотки, вартість експортованого товару зросла на 20 відсотків. Загальні обсяги імпорту збільшилися на 73,8 відсотки, при цьому вартість імпортованих товарів збільшилася на 61,4 відсотки.

Загальні обсяги вантажів оформлених Дніпропетровською митницею ДФС збільшилися на 32,9 відсотки. Якщо у минулому році за дев’ять місяців було оформлено 28 мільйонів 391 тисяча 606 тон, то з січня по вересень 2015 року оформлено 35 мільйонів 172 тисячі 152 тони.

 

Розмір єдиного внеску для ФОП – платників єдиного податку без використання праці найманих працівників

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до пункту 4 частини 1 статті 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), у тому числі ФОП – платники єдиного податку (далі – ЄП).

ЄВ для платників, зазначених, зокрема, у пунктах 4 та 5 частини 1 статті 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 34,7 відсотків визначеної пунктами 2 та 3 частини 1 статті 7 Закону №2464 бази нарахування ЄВ (частина 11 ст. 8 Закону №2464).

Пунктом 3 частини 1 статті 7 Закону № 2464 визначено, що ЄВ для платників, зазначених у пункті 4 частини 1 статті 4 Закону №2464, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Отже, ФОП – платники ЄП без використання праці найманих працівників, нараховують ЄВ у розмірі 34,7% на суму, визначену такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом №2464 та не менше розміру мінімального страхового внеску.

 

Про реквізити платіжного доручення у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платникам податку автоматично відкриваються рахунки в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що передбачено пунктом 200 прим.1. 2 ст. 200 прим.1 Податкового кодексу України.

Рахунок у системі електронного адміністрування податку (далі - електронний рахунок) - рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який таким платником перераховуються кошти з власного поточного рахунка у сумі, необхідній для досягнення розміру суми, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також у сумі, необхідній для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань. Кошти з такого рахунка підлягають перерахуванню до бюджету та/або на спеціальний рахунок.

Казначейство відповідно до вимог ст. 69 Податкового кодексу України надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунка платника податку не пізніше наступного робочого дня з дня його відкриття.

Після надходження такого повідомлення ДФС інформує платника податку про реквізити його електронного рахунка.

При заповненні реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість:

- у полі «Отримувач» необхідно заповнювати назву платника;

- у полі «Код» необхідно заповнювати податковий номер платника податку, за яким ведеться облік у контролюючих органах;

- у полі «Банк отримувача» необхідно заповнювати «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

- у полі «Код банку» необхідно заповнювати «899998»;

- у полі «№ рахунка» необхідно заповнювати номер рахунка, вказаний в електронному повідомленні або отриманий в Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку.

Поле «Призначення платежу» такого платіжного доручення необхідно заповнювати згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, викладених у додатку 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 (далі – Постанова № 22).

Відповідно до п. 3.8 Постанови № 22 реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

У разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість у полі № 4 друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

У розрахункових документах на сплату (стягнення) платежів до бюджету цей реквізит заповнюється з урахуванням вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419.

 

Про окремі питання заповнення додатка 4 (Д4) до податкової декларації з ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що в доповнення до листа від 26.08.2015 №31730/7/99-99-19-03-02-17 про особливості перерахування зайво зарахованих коштів з електронного рахунку платника податку на додану вартість поінформовано додатковим листом щодо окремих питань заповнення додатка 4 (Д4) до податкової декларації з ПДВ.

Роз’яснення з цих питань викладені у листі Державної фіскальної служби України від 09.10.2015 №37545/7/99-99-19-03-02-17, який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС.

 

Від сьогодні на відкриття власного бізнесу потрібно всього 24 години!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що у травні цього року Мін'юст та ДФС удосконалили обмін інформацією, що дало змогу забезпечити взяття на облік підприємств і підприємців протягом одного робочого дня. А з 16-го жовтня набрали чинності накази, які фактично регулюють процедури започаткування бізнесу протягом 24 годин.

Так, наказом Міністерства фінансів України №747 встановлено, що контролюючі органи у день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців здійснюють взяття на облік платників податків та передачу до ЄДР даних про взяття їх на облік у контролюючих органах.

У той же час спільним наказом Міністерства фінансів і Міністерства юстиції №1918/5/869 запроваджується обмін інформацією між ЄДР та інформаційними системами ДФС в он-лайн режимі, а до запровадження такої взаємодії – з інтервалом не більше ніж 2 години.

Тобто, на кожне повідомлення в електронному вигляді формується відповідь про взяття на облік та дані про взяття на облік платника податків та платника єдиного внеску, які включаються до Єдиного державного реєстру. Для забезпечення взяття на облік платника єдиного внеску Державною фіскальною службою України повністю автоматизовано обмін інформацією з Фондом соціального страхування.

Починаючи з травня 2015 року обмін інформацією між ДФС та Фондом соціального страхування триває від півгодини до години.

 

До уваги платників рентної плати! Порядок звітування за третій квартал 2015 року

Нікопольська ОДПІ нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496 (далі – наказ №719) затверджено форму Податкової декларації з рентної плати.

Наказ №719 набрав чинності 29.09.2015, тобто з дня його офіційного опублікування (опублікований в «Офіційному віснику України» від 29.09.2015 №75).

Пунктом 257.1 статті 257 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу.

Згідно з пунктом 46.6 статті 46 Кодексу до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Таким чином, за третій квартал поточного року платники рентної плати залежно від об’єкта оподаткування звітують за формами.

 

Актуально для платників податку на прибуток підприємства

Нікопольська ОДПІ нагадує, що наказом Міністерства фінансів України від 20.07.2015 №651 «Про затвердження змін до бюджетної класифікації» внесені зміни до бюджетної класифікації у частині виключення кодів, передбачених для обліку надходжень авансових внесків з податку на прибуток підприємств (далі – наказ №651).

Відповідно до наказу №651 Державною казначейською службою України здійснено перенесення залишків коштів авансових внесків з податку на прибуток підприємств на рахунки з обліку надходжень до бюджетів податку на прибуток підприємств та закриття 06.10.2015 рахунків з обліку надходжень до бюджетів авансових внесків з податку на прибуток підприємств.

Враховуючи викладене, перерахування сум авансових внесків з податку на прибуток підприємств повинно здійснюватися платниками на бюджетні рахунки за кодами бюджетної класифікації, передбаченими для обліку податку на прибуток підприємств.

 

При отриманні податкових пільг платники повинні надати звіт про суми податкових пільг

Нікопольська ОДПІ нагадує, що постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2010 №1233 затверджено Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (далі – Порядок №1233).

Порядок №1233 є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання (далі – СГ), які відповідно до Податкового кодексу України не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням пільг (пункт 1 Порядку №1233).

Пунктом 2 Порядку №1233 визначено, що СГ, який не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг (далі – Звіт) за формою згідно з додатком до цього Порядку.

Звіт подається СГ за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі, коли СГ пільгами не користується, Звіт не подається (пункт 3 Порядку №1233).

Отже, платники податків, які користувались податковими пільгами за січень – вересень 2015 року, зобов’язані надати до податкової інспекції за місцем реєстрації Звіт за 9 місяців поточного року у термін не пізніше 09.11.2015.

Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених СГ до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 29.03.2011 №167, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 18.04.2011 за №483/19221.

 

Новий порядок обчислення середньої заробітної плати мобілізованим працівникам

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що внесено зміни до порядку обчислення середньої заробітної плати працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Новий порядок обчислення середньої заробітної плати застосовується до працівників, які були звільнені в запас з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та повторно призвані для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Варто зауважити, що у разі, коли розрахована середня заробітна плата є нижчою від середньої заробітної плати, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, для розрахунку компенсації застосовується середня заробітна плата, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Також нагадуємо, що обчислення середнього заробітку працівників здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100" Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати".

Виплата компенсації проводиться підприємствами, установами, організаціями у строки, визначені статтею 115 Кодексу законів про працю України.

Додатково: Така законодавча норма передбачена відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2015 року № 542 "Про внесення зміни до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати".

 

За неналежне ведення книги обліку доходів та витрат застосовується адміністративний штраф від 51 грн. до 136 грн.

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до пункту 292.6 статті 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – Кодекс) датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 N 579 (далі - Порядок).

Згідно з пунктом 5 Порядку записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги) та понесено витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

Отже, датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

При цьому відповідно до статті 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративне правопорушення від 7 грудня 1984 року N 8073 до фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку, які не ведуть або ведуть з порушенням облік доходів та витрат, застосовується відповідальність у вигляді адміністративного штрафу, зокрема попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (Лист ДФС України від 28.09.2015 № 9032/Г/99-99-17-02-02-14).

 

Новий порядок обчислення середньої заробітної плати мобілізованим працівникам

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що внесено зміни до порядку обчислення середньої заробітної плати працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Новий порядок обчислення середньої заробітної плати застосовується до працівників, які були звільнені в запас з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та повторно призвані для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Варто зауважити, що у разі, коли розрахована середня заробітна плата є нижчою від середньої заробітної плати, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, для розрахунку компенсації застосовується середня заробітна плата, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Також нагадуємо, що обчислення середнього заробітку працівників здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100" Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати".

Виплата компенсації проводиться підприємствами, установами, організаціями у строки, визначені статтею 115 Кодексу законів про працю України.

Додатково: Така законодавча норма передбачена відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2015 року № 542 "Про внесення зміни до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати".

 

Як оподатковуються проценти за депозитними вкладами

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до пп.164.2.8 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу пасивні доходи (крім зазначених у пп.165.1.41 п.165.1 ст.165 Кодексу) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Підпунктом 167.5.3 п.167.5 ст.167 Кодексу встановлено, що термін "пасивні доходи" означає, зокрема, доходи у вигляді процентів на депозитний (вкладний) банківський рахунок. Ставка податку для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді процентів, становить 20 відсотків (пп. 167.5.1 п. 167.5 ст. 167 Кодексу).

Таким чином, дохід платника податку у вигляді процентів, нарахованих на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку та оподатковується за ставкою 20 відсотків.

Пунктом 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу передбачено, що тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Відповідно до пп. 1.1 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу платниками збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 Кодексу, а саме фізичні особи - резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні.

Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Кодексу).

Відповідно до пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу ставка збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу.

Враховуючи викладене, оскільки до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді процентів, нарахований на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, то такий дохід оподатковується військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

 

Підприємство анульоване як платник ПДВ: право на подання уточнюючого розрахунку з ПДВ за період, в якому воно було платником ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до пункту 46.1 статті 46 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами і доповненнями (далі – Кодекс) податкова декларація, розрахунок (далі – податкова декларація) – документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

У разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 Кодексу) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (пункт 50.1 статті 50 Кодексу).

Тобто, обов’язок щодо подання податкової декларації з податку на додану вартість (далі – ПДВ) та уточнюючого розрахунку до такої податкової декларації покладається на платника ПДВ.

Враховуючи те, що суб’єкт господарювання у разі анулювання реєстрації платника ПДВ виключається із Реєстру платників ПДВ, то уточнюючий розрахунок за період, в якому він був платником ПДВ, такий суб’єкт господарювання подати не може.

 

Для платників ЄСВ: порядок заповнення звітності у разі донарахування до мінімальної заробітної плати за попередні періоди

Нікопольська ОДПІ повідомляє наступне.

Починаючи з 01.06.2015 звітність щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за травень 2015 року і за попередні періоди, починаючи з 01.01.2011, повинна подаватися згідно з формами, визначеними Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за №460/26905 (далі – Порядок №435).

Відповідно до пункту 9 розділу IV Порядку №435 тип нарахування з кодом «13» – це сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою за звітний місяць (із заробітної плати/доходу). Відповідно цей тип нарахування використовується для відображення сум різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою, що нараховуються у звітному місяці.

У випадках, коли необхідно відобразити донарахування до мінімальної заробітної плати, встановленої законом за місяць, за попередні звітні періоди, починаючи з травня 2015 року використовується тип нарахування з кодом «2» для відображення таких сум у таблиці 6 додатка 4 до Порядку №435. При цьому заповнюються лише реквізити 19 та 21 таблиці 6 додатка 4 до Порядку №435.

За звітні періоди по квітень 2015 року включно таке донарахування відображається лише у рядках 6.1.1, 6.1.2, 6.1.3 та 6.1.8 таблиці 1 додатка 4 до Порядку №435.

 

Внесені зміни до порядку обліку платників податків та до положення про реєстрацію платників ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що 16.10.2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.08.2015 №747 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.09.2015 за №1114/27559 (далі – Наказ №747) (опубліковано в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 16.10.2015 №80).

Наказом №747 внесені зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за №1562/20300, та до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1130, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за №1456/26233.

 

Податковий календар на жовтень 2015 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що

28 жовтня останній день сплати:

- єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами з доходу за вересень 2015 року;

29 жовтня останній день сплати:

- авансового внеску з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, юридичними особами за 3-й квартал 2015 року;

- авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за 3-й квартал 2015 року;

- авансового внеску з рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини на жовтень 2015 року;

- авансового внеску з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України на жовтень 2015 року;

- авансового внеску з рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України на жовтень 2015 року.

 

Оподаткування доходів фізичних осіб: пенсія за рішенням суду

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що ПДФО та військовим збором на загальних підставах оподатковується дохід, отриманий за рішенням суду в 2015 р. у вигляді пенсії, нарахованої після 01.01.2015 р. за період до 01.01.2015 р.(недоплачена Пенсійним фондом України за період 2014 р.).

Також зазначено, що якщо сума пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) перевищує у 2015 р. 3654 грн., то частина такого перевищення оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Правом на податкову знижку можна скористатися до кінця року

Шановні мешканці міста! Нікопольська ОДПІ інформує, що прийом податкових декларацій від громадян на отримання податкової знижки за підсумками 2014 року здійснюється до кінця 2015 року.

Право на податкову знижку мають громадяни, які в 2014 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та: сплачували за навчання закладам освіти, сплачували проценти за іпотечним житловим кредитом, страхували себе або членів своєї сім’ї, оплачували допоміжні репродуктивні технології, всиновлювали дітей або понесли витрати у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу.

Якщо платник податку не скористується правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься.

 

Сектор комунікацій

Категория: Область | Просмотров: 913 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar