Покров Понедельник 29.04.24, 01:17
Сайт
Главная » 2015 » Декабрь » 30 » Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
08:24
Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області проведено засідання "круглого столу"

З метою забезпечення стабільного наповнення бюджетів усіх рівнів Головним управлінням ДФС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДФС у Дніпропетровській області) 22 грудня 2015 року проведено засідання «круглого столу» з представниками бізнесу на тему: «Організація роботи щодо забезпечення повноти сплати податків, зборів та єдиного внеску у грудні 2015 року». На зустрічі був присутній виконуючий обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук.

На засіданні обговорювались питання повноти нарахування та сплати до бюджету у грудні поточного року належних платежів. Представники підприємств жваво прийняли участь в обговоренні найбільш актуальних питань стосовно добровільності, своєчасності сплати податків та боротьби з тіньовою економікою.

Під час зустрічі представники фіскальної служби та бізнесу висловили свою думку щодо організації ефективної роботи, спрямованої на надходження коштів до бюджету. Особливу увагу при обговоренні зазначених питань учасниками «круглого столу» приділено не лише наповненню державного і місцевого бюджетів, але і застосуванню принципу рівності при сплаті податків.

 

Проведено останнє у 2015 році засідання Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області

Під час останнього у 2015 році засідання Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області підведені підсумки роботи ради за рік та намічено першочергові питання, які будуть розглянуто у наступному, 2016 році.

Під час засідання голова Громадської ради при ГУ ДФС області Володимир Дон доповів, що у 2015 році було проведено 8 засідань Громадської ради, 5 засідань комітетів, 3 засідання робочих груп. До органів виконавчої влади та місцевого самоврядування членами ради підготовлено та направлено 24 звернення. На засіданнях ради прийнято 72 рішення, схвалено 7 проектів та 12 пропозицій.

Усі проекти, пропозиції та напрацювання Громадської ради були направлені керівництву ДФС України, Міністерству фінансів України та Кабінету Міністрів України.

За запрошенням керівництва Криничанської районної державної адміністрації головою Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимиром Доном проведено зустріч з платниками податків Криничанського району Дніпропетровської області.

Спільно з представниками Громадської ради при ГУ ДФС у Полтавській області була проведена зустріч з платниками податків у м. Кременчук. За результатами зустрічі сторонами укладено Меморандум про співпрацю.

На засіданні Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області члени ради проголосували про подовження повноважень на посаді Голови Громадської ради Дона Володимира Йосиповича.

Із заключним словом до присутніх звернувся виконуючий обов’язки начальника Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук: «Керівництво органів фіскальної служби завжди відкрито для співпраці з громадськістю. Активна участь громадськості у реформах податкової системи це запорука успіху побудови якісної та прозорої європейської державної служби. Членам громадської ради у наступному, 2016 році, бажаю плідної роботи».

 

Організація роботи щодо погашення податкового боргу з податків, зборів та єдиного внеску платників

Про погашення податкового боргу з податків, зборів та єдиного внеску платників повідомила начальник управління погашення заборгованостей ГУ ДФС у Дніпропетровській області Яна Бабець під час прес-конференції в медіа-центрі "Днепр ПОСТ".

За її словами: "Враховуючи сьогоднішню ситуацію в нашій країні, ми розуміємо, що деякі підприємства не справляються зі своїми фінансовими зобов'язаннями і утворюють податковий борг. Якщо брати загальний показник по Україні, то Дніпропетровська область знаходиться в "золотій середині" по податковій заборгованості. Основними боржниками в Дніпропетровській області є комунальні підприємства. Це сфера водопостачання і теплопостачання, оскільки є невідповідність тарифів - того що платять клієнти і витрачає підприємство на свою роботу. Комунальники заборговували близько 200 мільйонів гривен, а фізичні особи - більше 150 мільйонів гривен".

Управління погашення заборгованостей ГУ ДФС у Дніпропетровській області покликане боротися з погашенням податкової заборгованості. На сьогодні середньомісячне погашення податкового боргу по області складає близько 55 мільйонів гривен в місяць.

Це досить вагома цифра в масштабах України. Окрім податкового боргу, ще існує такий напрям, як неоплата єдиного соціального внеску. Також, ведеться певна робота з державною виконавчою службою, результатом якої є погашення заборгованості більше 5 мільйонів гривен в місяць. Але, оскільки оплата податків є гарантією отримання заробітної плати вчітелям і усім держслужбовцям, то оплата єдиного соціального внеску - це, так би мовити, оплата на майбутнє в отриманні пенсій".

"Управління погашення заборгованостей ГУ ДФС у Дніпропетровській області закликає платників податків сумлінно оплачувати податки і єдиний соціальний внесок, тому що обидва ці показники – "наше майбутнє, майбутнє наших дітей і наших батьків",- резюмувала Яна Бабець.

 

Вітаю з Новим роком та Різдвом Христовим!

Від усієї душі щиро вітаю Вас з Новим 2016 роком та Різдвом Христовим!

Нехай наступний рік стане для Вас роком нових можливостей і досягнень, вдалим і плідним, наповненим добрими справами та яскравими подіями.

Бажаю Вам сімейного добробуту, невичерпаної енергії, здоров’я, любові, миру і процвітання, виконання найзаповітніших бажань.

Нехай у всьому Вас супроводжує успіх!

З повагою

Начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун

 

Майже 43,4 мільйонів гривень єдиного податку надійшло до місцевого бюджету від платників Нікопольської ОДПІ

За підсумками 11 місяців 2015 року підприємці-спрощенці Нікопольської ОДПІ сплатили до місцевих бюджетів Нікопольського регіону 43,4 мільйона гривень єдиного податку.

Це складає 7,6 відс. від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів, проти минулого року надходження зросли на 17 млн. грн., темп росту складає 164,4 відсотків. Про це повідомив перший заступник начальника інспекції Володимир Малиновський.

Водночас Володимир Малиновський зазначив, що фахівці Нікопольської ОДПІ зі свого боку гарантують якісне обслуговування та консультаційну допомогу тим підприємцям, котрі відповідально ставляться до конституційного обов’язку щодо сплати податків.

 

Водокористувачі Нікопольського регіону сплатили до бюджету понад 2 мільйона гривень за спеціальне використання води

Як повідомила заступник начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька, протягом одинадцяти місяців 2015 року платники рентної плати за спеціальне використання води Нікопольського регіону спрямували до зведеного бюджету понад 2 млн. гривень. З них, місцевий та державний бюджети отримали по 1 мільйону гривень.

Нагадаємо, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі - суб’єкти господарювання, що використовують воду як первинні або вторинні водокористувачі, та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

 

З початку року до держбюджету надійшло майже 45,9 млн. грн. військового збору

За січень-листопад 2015 року до Державного бюджету України надійшло майже 45,9 млн. грн. військового збору. Це складає 14,5 відс. від загальної суми надходжень від Нікопольської ОДПІ до державного бюджету.

У листопаді до бюджету країни надійшло 4,8 млн. грн. цього податку.

Довідково: військовий збір запроваджено із 3 серпня 2014 року. Його ставка складає 1,5%. від об’єкта оподаткування.

Платниками збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

 

Платники Дніпропетровщини спрямували на підтримку української армії понад 1,2 мільярда гривень

Саме стільки військового збору сплачено жителями Дніпропетровської області до державного бюджету за чотирнадцять місяців, починаючи з 03 серпня 2014 року, відколи набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року №1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів», яким, зокрема, встановлено військовий збір.

З початку ж 2015 року на обороноздатність України спрямовано майже 970 млн. грн. У Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області відзначають позитивну динаміку надходжень: якщо у січні загальна сума військового збору склала 50,7 млн. грн., то вже у листопаді надійшло майже в два рази більше, а саме 100,6 млн. грн.

Нагадуємо, ставка для обчислення військового збору складає 1,5% від об’єкта оподаткування. Платниками збору є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи, як в Україні, так і за її межами, фізичні особи – нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

 

З початку року казна Дніпропетровської області поповнилась майже на 10,9 мільярдів гривень

Це на 1 мільярд 577 мільйонів гривень, або на 17 відсотків більше, ніж за січень – листопад 2014 року.

Як і торік, головним джерелом наповнення місцевої казни Дніпропетровського регіону залишається податок на доходи фізичних осіб. З початку року цього податку мобілізовано 5 мільярдів 324 мільйони гривень, або майже 49 відсотків від загальних надходжень.

Від плати за землю надійшло 2 мільярди 68 мільйонів гривень, що на 321 мільйон гривень більше, ніж за одинадцять місяців минулого року. Податку на прибуток суб’єктами господарювання сплачено майже 868 мільйонів гривень, що на 819 мільйонів гривень більше фактичних надходжень минулого року.

Представники малого та середнього бізнесу сплатили понад 811 мільйонів гривень єдиного податку. Цей показник на 263 мільйони гривень перевищує надходження одинадцяти місяців минулого року.

 

З початку року до місцевих бюджетів надійшло 89,4 млрд. гривень

Протягом січня-листопада поточного року надходження до місцевих бюджетів склали 89,4 млрд. грн.

Так, зокрема, акцизного податку з реалізації через роздрібну мережу підакцизних товарів надійшло понад 7 млрд. грн.

Податок на майно поповнив місцеві бюджети на 14,6 млрд. грн., у тому числі транспортного податку сплачено 411,6 млн. грн., податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – 708,8 млн. грн., земельного податку – 13,5 млрд. гривень.

Понад 1 млрд. грн. отримали місцеві бюджети рентної плати за користування надрами, 559,8 млн. грн. – рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, 546,2 млн. грн. – за спеціальне використання води.

Також за 11 місяців 2015 року до місцевих бюджетів сплачено понад 1,5 млрд. грн. екологічного податку.

 

Електронний сервіс «Реєстрація договорів про визнання електронних документів»

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що Державною фіскальною службою України (далі – ДФС України) у листопаді поточного року доопрацьовано електронний сервіс «Реєстрація договорів про визнання електронних документів».

Детальна інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:

http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/225191.html

 

Особливості надання послуг електронного цифрового підпису за довіреністю!

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу та нагадує, що з метою упередження спроб отримання в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС послуг електронного цифрового підпису шахраями з використанням фіктивних реєстраційних документів та захисту інтересів заявників представництво юридичних осіб (за винятком органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності), фізичних осіб – підприємців, фізичних осіб та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, має здійснюватись особисто або виключно на підставі довіреності, посвідченої нотаріально.

 

До уваги платників, які звітують в електронному вигляді

Якщо у платника податків виникають зміни облікових даних, тобто змінюється керівництво (директор, головний бухгалтер або особа, уповноважена вести бухгалтерський облік), то у строк до моменту подання наступної електронної звітності потрібно отримати нові посилені сертифікати відкритих ключів на посадових осіб платника, які мають право підпису документів, та переукласти договір «Про визнання електронних документів».

Якщо договір «Про визнання електронних документів» укладається в електронній формі, то посилений сертифікат платника податків та його посадових осіб імпортуються у базу сертифікатів разом з договором. Тому для імпортування у базу сертифікатів нового договору зазначений договір необхідно переукласти.

 

З початку 2015 року ДФС виявлено майже 93 тис. нелегальних найманих працівників

Протягом січня – листопада 2015 року ДФС було виявлено майже 93 тис. найманих осіб, які працювали без укладання трудових угод з роботодавцями. До бюджету ними сплачено 18 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 40 млн. грн. єдиного внеску.

Ще близько 38 тис. громадян, які працювали без реєстрації, офіційно зареєструвалися підприємцями та сплатили до бюджету понад 18 млн. грн. податків.

Крім того, завдяки спільним заходам ДФС та органів місцевої влади, у поточному році рівень виплати заробітної плати своїм працівникам підвищили 17 тис. суб’єктів господарювання. Бюджет додатково отримав 27,1 млн. грн.

Загалом, з початку року під час перевірок на дотримання трудового законодавства порушення фіксувалися у 58 відс. суб’єктів господарювання. До бюджету донараховано понад 597 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб з урахуванням штрафних санкцій.

 

Податкова міліція у Дніпропетровську вилучила 161 тис. грн. за фактом ухилення від сплати податків

Співробітниками податкової міліції Дніпропетровської області в рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.212 КК України на підставі ухвали суду проведено обшук в складських приміщеннях одного з товариств міста Дніпропетровськ.

Під час обшуку виявлено та вилучено 161 тис. грн. готівкою, 450,3 тис. дитячих іграшок в асортименті, 20 системних блоків, 2 ноутбуки та чорнову бухгалтерську документацію товариства.

Тривають слідчі дії.

 

З початку 2015 року на «Пульс» надійшло понад 8,9 тис. звернень

У січні-листопаді поточного року на антикорупційний сервіс «Пульс» Державної фіскальної служби звернулися 8 904 заявника.

Більшість звернень стосувалась податкових питань. За 11 місяців поточного року з цього приводу на «Пульс» зателефонували 7 164 заявника, у той час як митної справи стосувалось 1 740 звернень.

Основними темами звернень залишаються проблеми, які виникають при подачі звітності та реєстрації податкових накладних – 2 885 звернень, або 32,4 відс.

Також заявників цікавила організація роботи ДФС та її територіальних органів – 2 352 звернення, або 26,4 відс., та система електронного адміністрування ПДВ – 1 168 звернень, або 13,1 відс.

Затримка митного оформлення товарів та черги на митних постах і пунктах також залишаються актуальними проблемами, цих питань стосувалось 1 060 (11,9 відс.) та 314 (3,5 відс.) дзвінків відповідно. Корупційних дій стосувалось 217 звернень (2,4 відс).

Станом на 1 грудня 96 відс., або 8 545 звернень, були опрацьовані, а заявники сповіщені про результати розгляду.

Нагадаємо, що інтерактивний сервіс «Пульс» приймає звернення платників податків з податкових та митних питань. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників ДФС, оперативно та в повному обсязі вирішити суперечливі питання, які виникають у сфері адміністрування податків та у митній сфері можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

 

Протягом 11 місяців 2015 року митницями ДФС порушено майже 16,6 тис. справ про порушення митних правил

Протягом січня – листопада поточного року митницями Державної фіскальної служби порушено 16 578 справ про порушення митних правил на суму понад 1 713,63 млн. грн. З них у 7 986 справах вилучено предмети правопорушень на суму понад 561,33 млн. грн.

Переважну більшість вартості вилученого складають промислові товари – понад 337,13 млн. грн. Продовольчих товарів вилучено на суму понад 75,15 млн. грн., валюти – понад 98,24 млн. грн., транспортних засобів – понад 50,80 млн. грн.

На початку грудня в зоні митного контролю залу «Відліт» терміналу «D» міжнародного аеропорту «Бориспіль» під час митного огляду в особистих речах іноземця, виявлено та вилучено 2,652 кг бурштину та 15 виробів із срібла.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України (Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю).

Інший випадок порушення митного законодавства України зафіксували співробітники митного поста «Краковець» Львівської митниці ДФС під час здійснення митного контролю автомобіля, який прямував до України з Польщі.

У багажному відсіку транспортного засобу виявлено 5 металевих труб для димовідводу вагою 50 кг та вартістю 303,4 польських злотих. Крім того, водій намагався ввезти на територію України електроніку фірми «Apple», а саме – 3 електронних планшети, 1 комп`ютер моноблок та 65 чохлів для мобільних телефонів загальною вартістю 97,7 тис. грн.

За цим фактом складено протокол про порушення митних правил за ст. 471 Митного кодексу України (Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю), а вантаж вилучено.

 

«Фантом» затримав автівку, в якій намагалися перевезти на непідконтрольну територію 300 тис. грн.

У сірій зоні поблизу с. Верхньоторецьке зведена мобільна група, яка здійснює контроль території між блокпостами і контрольними пунктами вздовж лінії зіткнення, затримала легковий автомобіль з двома уродженцями м. Ясинувата, що ховали під сидіннями авто готівкові кошти в сумі близько 300 тис. грн.

Маршрут руху, поведінка та плутані пояснення водія та його пасажира викликали підозру щодо вчинення протиправних дій, тому для подальшого з’ясування обставин знаходження чоловіків в сірій зоні із грошима мобільна група передала їх співробітникам підрозділу податкової міліції в зоні проведення АТО "ФАНТОМ".

У ході перевірки було встановлено, що кошти призначались для передання на непідконтрольну Україні територію, і цією діяльністю затримані займались регулярно. Дані свідчать про належність затриманих до злочинного угруповання, що займається конвертацією безготівкових коштів в готівкову форму, причому безготівкові кошти надходять з рахунків підприємств, що знаходяться на непідконтрольній Україні території і повертаються туди ж у формі готівки.

Співробітники підрозділу "ФАНТОМ" продовжують перевірку фактів для прийняття рішення про кваліфікацію дій затриманих за ст.205 "Фіктивне підприємництво" та ст.285-5 "Фінансування тероризму" Кримінального кодексу України.

 

Чи повинен платник ПДВ подавати звіт про суми податкових пільг, якщо у попередньому податковому періоді такий платник користувався пільгами в оподаткуванні, а у наступних звітних періодах ні?

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (далі – Порядок №1233), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1233 (далі – Постанова №1233).

Порядок №1233 є обов’язковим для виконання суб’єктами господарювання, які відповідно до Податкового кодексу України не сплачують податки та збори до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг (пункт 1 Порядку №1233).

Згідно з пунктом 2 Порядку №1233, суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг (далі – звіт) за формою згідно з додатком, затвердженим Постановою №1233.

Пунктом 3 Порядку №1233 визначено, що звіт подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду. У разі, коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, звіт не подається.

Враховуючи те, що звіт про суми податкових пільг подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців наростаючим підсумком з початку року, то платник податків за місцем своєї реєстрації повинен подавати такий звіт до кінця звітного року. У разі, якщо з початку звітного року платник податків не користувався пільгами, то звіт про суми податкових пільг ним не подається.

 

Дата отримання доходу ФОП – платника єдиного податку у разі сплати покупцем коштів через платіжний термінал

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до пункту 292.6 статті 292 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ (далі – Книга), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №579 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 07.07.2015 за №799/27244) (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 5 зазначеного Порядку записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги).

Отже, датою отримання доходу фізичної особи – платника єдиного податку у разі проведення розрахунків за товари з використанням електронних платіжних засобів у платіжній системі є дата надходження коштів на розрахунковий рахунок платника єдиного податку.

 

Контролюючий орган має право анулювати реєстрацію платника єдиного податку за наявності податкового боргу

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до пункту 299.10 статті 299 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу.

Однією із підстав анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу є несплата протягом двох послідовних кварталів податкового боргу, що  виник у платника єдиного податку.

Таким чином, платник єдиного податку, у якого виник податковий борг у поточному кварталі, протягом наступних двох кварталів має можливість сплатити цей податковий борг. У разі його несплати такому платнику податків анулюється реєстрація в останній день другого із двох послідовних кварталів.

Згідно з статтею 299 Кодексу у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, встановлених главою І «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» Розділу ХІV Кодексу, анулювання реєстрації платника єдиного податку проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

 

Особливості припинення діяльності фізичних осіб – підприємців

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що підпунктом 6 пункту 11.32 розділу XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 09.12.2011 №1588 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за №1562/20300) з внесеними змінами визначено, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія або територія проведення антитерористичної операції, процедури та дії щодо зняття з обліку самозайнятих осіб можуть проводитись за місцем перебування таких осіб у разі їх звернення до відповідних контролюючих органів з документальним підтвердженням особи та місця перебування.

 

Наближаються граничні терміни звітування та сплати податків у грудні 2015 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що

29 грудня останній день сплати:

- авансового внеску рентної плати за користування надрами для видобування нафти, конденсату, газу природного, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану на грудень 2015 року;

- авансового внеску рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України на грудень;

- авансового внеску рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, за транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку на грудень;

30 грудня останній день сплати:

- авансових внесків з податку на прибуток за грудень;

- податку на додану вартість за листопад;

- плати за землю за листопад;

- податку на доходи фізичних осіб з нарахованого, але не виплаченого доходу, за листопад;

- податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за листопад на поточний або депозитний банківський рахунок, на вклади членів кредитної спілки;

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, за листопад;

- акцизного податку за листопад;

- збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ за листопад.

 

Щоденне друкування на РРО фіскальних звітних чеків та забезпечення їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п.9 ст.3 Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

 

Застосування податкової соціальної пільги у 2015 році

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що застосування податкової соціальної пільги регламентує ст. 169 Податкового кодексу України.

Платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподаткованого доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, який утримує двох та більше дітей віком до 18 років.

Підставою для застосування пільги є заява про її застосування та документи, що підтверджують таке право, зокрема копії свідоцтв про народження дітей.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2015 р. – 1710 грн).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків у разі утримання двох та більше дітей дорівнює 1710 грн. помноженої на кількість дітей.

Відповідно до положень Податкового кодексу України податкова соціальна пільга надається у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунок на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

До 31 грудня 2015 року податкова соціальна пільга надається в розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року та становить 609 грн.

 

Заповнення Форми №1ДФ стосовно найманих працівників, які додатково працюють за договорами цивільно – правового характеру

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що відповідно до п. 3.1 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну України від 13.01.2015 р. № 4, в реквізитах податкового розрахунку, що заповнюються: навпроти напису «Працювало за трудовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами); навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» — кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді.

Таким чином, кількість працівників, які є штатними працівниками підприємства та додатково виконують роботу за договорами цивільно-правового характеру, зазначається у графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» податкового розрахунку (форма № 1ДФ).

 

Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами стали електронними

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 02.03.2015 №222 «Про ліцензування видів господарської діяльності» не обов’язково оформлювати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами як документ у паперовому вигляді.

За бажанням платника ліцензію в паперовому вигляді можна отримати у Головному управлінні ДФС у Дніпропетровській області.

 

Нікопольська ОДПІ закликає Дідів Морозів та Снігуроньок не забути про податки

Нікопольська ОДПІ звертається до підприємців, які здійснюють організацію новорічно-різдвяних свят: не забудьте законодавчо оформити трудові стосунки із тимчасовими працівниками, які задіяні у святкових заходах.

Це ж стосується і самозайнятих громадян, які беруть участь у святкуваннях Нового року та Різдва, розважаючи дітей та дорослих під час новорічних корпоративів.

Звертаємо увагу, що при отриманні громадянами доходів від надання послуг у сфері розваг (участь у новорічних привітаннях на замовлення, святкових виставах, балах, маскарадах, корпоративах у ролі Діда Мороза, Снігуроньки та інших казкових персонажів) необхідно сплачувати податок на доходи фізичних осіб у розмірі 15 %.

Наголошуємо, що при наявності інформації про порушення податкового та трудового законодавства у цій сфері громадяни можуть звертатися до органів ДФС або на гарячу телефонну лінію «Пульс». У залежності від обставин, Дідам Морозам «нелегалам» доведеться або подати декларацію та сплатити податок, або зареєструватися підприємцем, або ж змусити свого роботодавця працевлаштувати офіційно з подальшою сплатою належного податку.

Нікопольська ОДПІ вітає всіх з прийдешніми новорічними святами та бажає не забувати, що сплачені податки – це не тільки ваш конституційний обов’язок, але й вияв поваги до співгромадян. Шануймо себе та свою державу!

 

Платник податку на прибуток на суми штрафів, неустойки чи пені коригування фінансового результату до оподаткування не здійснює

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що починаючи з 01.01.2015, об'єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до Національних П(С) БО або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають згідно з положеннями Податкового кодексу України.

Визнані штрафи, пеня, неустойка включаються до інших операційних витрат підприємства (п. 20 П(С)БО 16 "Витрати", затвердженого наказом МФУ від 31.12.99 N 318).

При цьому, Податковим кодексом України не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці за штрафами, пенею, неустойкою.

Отже, суми визнаних штрафів, пені, неустойки за порушення правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання беруть участь при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку без подальшого його коригування на такі витрати.

Зазначена норма визначена пп. 134.1.1 ст. 134 Податкового кодексу України та роз’яснена листом ДФС України від 05.10.2015 р. N 21051/6/99-99-19-02-02-15.

 

Якщо за 2015 рік бухгалтерський дохід не перевищує 20 млн. грн., платник податку на прибуток може не застосовувати податкові різниці

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн. грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

Такий платник податку, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату на усі різниці не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу.

Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з податку на прибуток, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років.

В подальші роки такої сукупності коригування фінансового результату також не застосовуються.

Проте, якщо за підсумками будь-якого наступного звітного року, дохід такого платника, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищить 20 млн. грн, такий платник здійснює коригування об’єкта оподаткування на усі різниці в загальному порядку.

До річного доходу від будь-якої діяльності, визначеного за правилами бухгалтерського обліку, включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи.

Зазначена норма визначена п.п. 134.1.1 ст. 134 Податкового кодексу України.

 

Декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нерухомості по яких встановлені нульові ставки, подається на загальних підставах

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. метр бази оподаткування.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають фіскальному органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Форма Декларації (наказ МФУ 10.04.2015 № 408) передбачає відображення ставки податку, зокрема і нульової ставки у графі 4 Декларації.

Отже, за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, по яких за рішенням сільської, селищної або міської ради встановлені нульові ставки, Декларація подається на загальних підставах.

 

Суб’єкти господарювання до 01.01.2016 року повинні налаштувати касову техніку на формування електронних звітних документів

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що суб’єкти господарювання, які ще не придбали РРО, що формують фіскальні звітні документи в електронному вигляді, до кінця грудня 2015 року зобов’язані доопрацювати наявну касову техніку, або ж придбати РРО з такою функцією.

1 січня 2016 року закінчується перехідний період для заміни чи доопрацювання касової техніки на таку, що формує електронну контрольну касову стрічку та забезпечує подання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків.

З 1 січня 2016 року фіскальні органи мають право застосовувати штрафи до суб’єктів господарювання, які не забезпечили використання належної касової техніки при здійсненні розрахункових операцій.

Зазначені норми визначені п. 1 ст. 9; п.5 ст. 17 та п. 9 Прикінцевих положень Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" від 06.07.1995 року № 265/95-ВР.

 

Платник ПДВ розрахунок з бюджетом у зв'язку з поданням уточнюючого розрахунку та сплату штрафних санкцій і пені здійснює з поточного рахунку

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що платник ПДВ, який за результатами самостійного виявлення факту заниження податкового зобов'язання з ПДВ минулих податкових періодів подає уточнюючі розрахунки, зобов'язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу.

У разі не сплати суми узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій) у встановлений Податковим кодексом строк, на суму такого грошового зобов'язання нараховується пеня.

Сплата суми податкових зобов'язань з ПДВ, які визначені в уточнюючих розрахунках до податкових декларацій, суми штрафів та пені сплачуються не з електронного рахунку платника, а з його поточного рахунку.

Зазначена норма визначена п. 25 «Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість», затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 року № 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість".

 

Фізичні особи – підприємці сплатять військовий збір за 2015 рік до 19 лютого 2016 року

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 січня 2015 року набрали чинності зміни внесені Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) в частині оподаткування військовим збором доходів фізичних осіб – підприємців.

Пунктом 161 підрозділу 10 Розділу ХХ Перехідних положень Кодексу тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Платниками збору є:

- фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

- фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;

- податковий агент.

Ставка збору складає 1,5 відсотки об’єкта оподаткування, визначеного підпунктом 1.2 пункту 161 підрозділу 10 Кодексу (підпункт 1.3 пункту 161 підрозділу 10 Кодексу).

При цьому, об’єктом оподаткування збором є, зокрема: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Відповідно до підпункту 164.1.3 пункту 164.1 статті 164 Кодексу загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності згідно із статтею 177 Кодексу.

Об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (пункт 177.2 статті 177 Кодексу).

Отже, фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб – підприємців є 2015 рік.

Тобто термін сплати військового збору для фізичних осіб – підприємців – до 19 лютого 2016 року.

 

Основні суми позики чи поворотної фінансової допомоги не відображаються у річній податковій декларації

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що основні суми позики і поворотної фінансової допомоги, отримані фізичною особою на підставі укладеного договору, протягом дії такого договору не є об'єктом (базою) обкладення ПДФО та військовим збором і не відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Якщо ж позика або поворотна фінансова допомога не повертається фізичною особою в строк, визначений договором, то сума такої позики і допомоги включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи як інші доходи і оподатковується ПДФО за ставками 15/20% і військовим збором (1,5%).

Довідково: Лист ДФСУ від 29.10.2015 р № 10131 /Г/99-99-17-03-03-14.

 

Депозитний банківський рахунок є об’єктом оподаткування ПДФО та військового збору

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що дохід у вигляді відсотків на суму вкладного (депозитного) банківського рахунку, нарахований у 2015р., включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податків.

Дохід у вигляді відсотків на суму вкладного (депозитного) банківського рахунку оподатковується ПДФО за ставкою 20% і військовим збором за ставкою 1,5%. При цьому саме банк, яким здійснено нарахування зазначеного доходу, як податковий агент, зобов'язаний утримати податок з доходів фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок.

Довідково: Лист ДФСУ від 05.11.2015 р. № 10312/З/99-99-17-03-03-14.

Сектор комунікацій

Категория: Область | Просмотров: 876 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar