Покров Суббота 18.05.24, 22:31
Сайт
Главная » 2016 » Февраль » 10 » Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
13:55
Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Роман Насіров провів робочу зустріч з Віце-президентом Фінансової адміністрації Словацької Республіки Даною Мігер

Ключові моменти українсько-словацького співробітництва у митній та податковій сфері та перспективи його розвитку обговорили сьогодні під час робочої зустрічі Голова ДФС Роман Насіров та Віце-президент Фінансової адміністрації Словацької Республіки Дана Мігер.

Основним питанням, яке розглянули керівники відомств, стало запровадження спільного контролю в пунктах пропуску на кордоні двох держав. Для цього вже розроблено проект Угоди про співробітництво під час здійснення контролю осіб, товарів і транспортних засобів, які перетинають державний кордон.

Обидві сторони висловили зацікавленість у більш тісній співпраці у рамках надання взаємної адміністративної допомоги у попередженні, виявленні та розслідуванні митних правопорушень, а також інтенсифікації обміну податковою та митною інформацією. Крім того, запровадження спільного контролю оптимізує процедури митного оформлення та прискорить перетин митного кордону суб’єктами господарювання та громадянами.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили питанню переміщення товарів «Шовковим шляхом», так як і Словаччина, і Україна є пунктами, через які товари мають проходити з країн Азії до Європи і навпаки.

Зі свого боку, фіскальна служба України, враховуючи необхідність запровадження нових логістичних маршрутів перевезення товарів з Європи в Азію та у зворотному напрямі, готова сприяти розвитку нових шляхів переміщення товарів, забезпечуючи при цьому належну якість та швидкість обробки зовнішньоекономічних вантажів.

Наступна зустріч керівників ДФС та Фінансової адміністрації Словацької Республіки планується в Братиславі наприкінці лютого.

 

У ДФС привітали «Фантом» з річницею створення

У Державній фіскальній службі України відзначили першу річницю створення спеціального підрозділу податкової міліції ДФС «Фантом», який діє на території проведення  антитерористичної операції. Офіцерів податкової міліції привітали Голова ДФС Роман Насіров, Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан, керівники та представники Адміністрації Президента, Міністерства фінансів України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України та інших силових підрозділів і відомств, органів влади та волонтери.

«За короткий час нам вдалося створити високопрофесійний і добре оснащений підрозділ, здатний виконувати складні і підчас небезпечні для життя завдання. У «Фантомі» служать спеціально підготовлені офіцери –добровольці, справжні фахівці оперативно-розшукової справи. Вони здатні приймати зважені рішення, ефективно протидіяти злочинності та захистити наших громадян», – наголосив Роман Насіров.

Створили «Фантом» наприкінці січня минулого року для врегулювання складної ситуації з переміщенням товарів з неконтрольованої території. За цей час відбулося чотири ротації працівників цього спецпідрозділу, в лавах якого загалом служить 521 офіцер податкової міліції.

Ризикуючи своїм життям вони разом зі своїми колегами з інших правоохоронних органів у складі зведених мобільних груп контролюють лінію розмежування. Завдяки їх роботі на ринки України не потрапила значна кількість контрабандних та фальсифікованих товарів.

«Хочу подякувати всім офіцерам «Фантому» за сумлінну щоденну важку працю. Особлива подяка нашим жінкам, які на рівні з сильними чоловіками виконують нелегку та небезпечну для життя роботу. А головне – бажаю всім нам якнайшвидше мирного неба над головою та повернення всіх бійців живими та неушкодженими», – підкреслив Перший заступник Голови ДФС Сергій Білан.

Важливість та ефективність роботи підрозділу також відзначили представники інших державних та правоохоронних органів. За їх словами, кордони нашої країни надійно захищені завдяки професійності та мужності офіцерів, які тримають економічну оборону в зоні АТО.

В свою чергу начальник Головного міжрегіонального управління оперативного забезпечення зони проведення АТО Олександр Власов подякував всім присутнім за відзнаку професійності та вкладу спецпідрозділу «Фантом» у спільну справу захисту економічних інтересів, територіальної цілісності та незалежності України.

«Ніколи не здавайся і ти побачиш, як здаються інші. З цією фразою асоціюється наш приїзд на першу ротацію. За цей рік їх було чотири. Ми не здалися за цей час. Ми показали, що податковий міліціонер не тільки має сидіти за комп’ютером, а й у важкі для країни часи повинен взяти зброю і захистити її», - наголосив Олександр Власов.

З нагоди річниці працівникам «Фантому» були вручені відомчі відзнаки.

 

У січні платники Дніпропетровщини перерахували до бюджетів усіх рівнів понад 4,3 мільярди гривень

За оперативними даними у першому місяці 2016 року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено в бюджети усіх рівнів (з урахуванням ЄСВ) 4 млрд. 324,4 млн. грн., що на 46,8 млн. грн. більше, ніж у січні 2015 року. Про це проінформував виконуючий обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Геннадій Ткачук.

Так, до Державного бюджету впродовж січня 2016 року спрямовано 2 млрд. 342,2 млн. грн., що на 28,0 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період 2015 року.

Січневі надходження поточного року до місцевих бюджетів Дніпропетровського регіону склали 827,3 млн. грн. Це на 213,5 млн. грн. більше фактичних надходжень першого місяця 2015 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з початку року зібрано 1 млрд. 154,9 млн. грн.



 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової на тему: «Новації в податковому законодавстві»

Питання. Чи сталися зміни у порядку обліку платників ЄСВ?

Відповідь. До Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та до Положення про реєстр страхувальників, затверджених наказом МФУ від 24.11.2014 №1162 внесені зміни наказом МФУ від 30.11.2015 №1105. Цей наказ набрав чинності з 12 січня поточного року. Однією з новацій цього наказу є те, що взяття на облік платників єдиного внеску, на яких поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» здійснюється у день отримання органом податкової служби відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором.

Питання. Чи втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році Суб’єкти господарювання – фізичні особи – платники єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн. грн.?

Відповідь. Суб’єкти господарювання – фізичні особи – платники єдиного податку, які в 2015 році отримали доходи понад 5 млн. грн., але не перевищили обсяг доходу 20 млн. грн. не втрачають право застосовувати спрощену систему оподаткування в 2016 році.

Водночас, якщо фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування протягом 2016 року, отримають доходи обсягом більше 5 млн. грн., такі платники будуть зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення.

Питання. Чи передбачено звітування фізичними особами, які є платниками транспортного податку?

Відповідь. Для фізичних осіб – платників транспортного податку не передбачено надання декларації. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб – резидентів здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації платника податку (підпункт 267.6.1 пункту 267.6 статті 267 Кодексу), а для фізичних осіб – нерезидентів – за місцем реєстрації об’єктів оподаткування, що перебувають у власності таких нерезидентів (підпункт 267.6.2 пункту 267.6 статті 267 Кодексу).

Відповідно до пункту 267.8 статті 267 Кодексу транспортний податок сплачується фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Питання. В який термін самозайняті особи зобов’язані подавати до контролюючих органів за місцем свого обліку відомості про зміну облікових даних?

Відповідь. Відповідно до п.65.9 ст.65 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ із змінами та доповненнями самозайняті особи зобов’язані подавати до контролюючих органів за місцем свого обліку відомості про зміну облікових даних протягом місяця з дня виникнення таких змін.

Зміни до відомостей про самозайняту особу, які містяться у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, набирають чинності з дня внесення відповідного запису до такого реєстру.

 

До місцевої казни Нікопольщини надійшло понад 75 мільйонів гривень

За січень поточного року платники Нікопольщини спрямували понад 75 мільйон гривень, що на 7,4 мільйонів гривень або на 11% більше, ніж торік. Про це повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун.

Основними джерелами наповнення державного бюджету є:

  • податок на доходи фізичних осіб  – за січень 2016 року надходження склали 10 443,3 тис. грн. або 36,0 відс. від загальної суми надходжень до державного бюджету;

  • податок на додану вартість  – з початку року надійшло 10 132,1 тис. грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року збір збільшився на 5 560,2 тис. грн.;

  • військовий збір – за звітний період надійшло 3 734,2 тис. грн., що на 336,7 тис. грн. більше ніж у минулому році;

  • податок на прибуток - надходження склали 799,8 тис. грн.

Як відмічає Володимир Джавун, наразі органи Державної фіскальної служби України та бізнес є стратегічними партнерами, які працюють для спільної мети – розвитку підприємництва в країні та, відповідно, підтримання стабільної економічної ситуації в державі в цілому.

 

На засіданні «круглого столу» у Нікопольській РДА обговорили податкові нововведення

Нещодавно в залі засідань Нікопольської РДА було проведено засідання «круглого столу» за участі голови Нікопольської РДА Олега Кириченко, голови районної ради Миколи Матюка, начальника Нікопольської ОДПІ Володимира Джавуна, селищного на сільських голів, керівників та головних бухгалтерів підприємств, провідних спеціалістів податкової. На засіданні обговорювалися питання податкових нововведень, передбачені Законом України від 24.12.2015 року №909-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

Зі вступним словом до присутніх звернувся лічильник податкової Володимир Джавун, акцентувавши увагу на важливості донесення до громадськості інформації про справляння податків і зборів, про останні зміни в податковому законодавстві, залучення платників до активних взаємовідносин з органами Державної фіскальної служби. Він довів до відома присутніх бачення служби на процес формування дохідної частини бюджетів, вказавши на наявні резерви надходжень.

Також в проведенні «круглого столу» брала участь начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко, яка розповіла присутнім про останні податкові зміни, що передбачають значні преференції для малого та середнього бізнесу. Зокрема зменшення ставки нарахування єдиного соціального внеску, яке знизить навантаження на фонд оплати праці до 22 відсотків, замість минулорічних середніх 38 відсотків. Відміну утримання із зарплати 3,6 відсотка ЄСВ, збереження 4 групи спрощеної системи оподаткування, збереження на 2016 рік спецрежиму з ПДВ для аграріїв, скасування щомісячних авансових платежів з податку на прибуток, але в той же час підвищення ставки податку на доходи фізичних осіб до 18 відсотків.

Більш детально зупинилася на змінах у частині нарахування податку на нерухоме майно. «Збільшено граничну ставку податку для нерухомого майна з 2 до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості, встановленні додаткової ставки податку в розмірі 25 тис грн. для таких об’єктів нерухомості: квартири площею понад 300 кв. м, будинки – понад 500 кв. м у 2016 році»- зазначила начальник відділу місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів Ірина Сінявіна.

Підсумовуючи зібрання, Володимир Джавун наголосив, що у фіскальній службі прагнуть, щоб кожен платник податків мав змогу здати будь-який звіт, пройти будь-яку процедуру без черг і стосів паперів, щоб бізнес заробляв, сплачував податки, створював нові робочі місця і підвищував зарплати найманим працівникам.

 

У Нікопольській ОДПІ налагоджено продуктивний діалог податківців та платників

Фахівці Нікопольської ОДПІ днями організували та провели семінар для платників податків.

Відкриваючи семінар, заступник начальника Вікторія Радецька, ознайомила з усіма новаціями податкового законодавства, які цьогоріч набрали чинності та повідомила, що платники податку на додану вартість звітують за новою формою в електронному вигляді починаючи зі звітів за січень 2016 року.

В ході проведення семінару у центрі уваги були питання щодо оподаткування фізичних осіб - підприємців, зокрема, зниження ставки єдиного соціального внеску до 22 відсотків, збереження 4 групи спрощеної системи оподаткування, збереження на 2016 рік спецрежиму з ПДВ для аграріїв, скасування щомісячних авансових платежів з податку на прибуток, але в той же час підвищенню ставки податку на доходи фізичних осіб до 18 відсотків. Зміни у частині нарахування податку на нерухоме майно – до 3% від мінімальної зарплати на 1 січня за 1 кв.м. нерухомості, введення єдиного звітного періоду, зменшення  пільг, дозволів тощо.

Завершальна частина заходу відбулась у форматі дискусій платників та податківців. Підбиваючи підсумки зустрічі, можна зробити висновок, що співпраця податківців та суб’єктів господарювання має позитивний ефект, допомагає знайти рішення по багатьох питаннях, які виникають.

 

Більше ста нікопольчан уже відзвітувалися про минулорічні доходи

Перші декларанти на Нікопольщині, а це 112 осіб, відзвітувалися про доходи, отримані у 2015 році. Загальна сума задекларованого ними доходу станом на 1 лютого поточного року складає майже 4,5 млн. грн., а сума податку на доходи фізичних осіб, яку самостійно визначили до сплати до бюджету складає понад 226 тис. грн. - зазначила начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко.

«Перший місяць деклараційної кампанії, як правило, не відрізняється, особливою активністю громадян. Тим не менше, варто подякувати тим нікопольчанам, котрі розуміють важливість виконання обов’язку зі сплати податків та знайшли час для візиту до податкової, щоб задекларувати свої доходи», - відзначила Юлія Пушко.

Також начальник управління нагадала, що кампанія декларування доходів громадян триває до 1 травня 2016 року. Подати декларації мають усі, хто протягом 2015року отримував дохід не від податкового агента та ті, хто отримував дохід, який виплачувався двома або більше податковими агентами. Зокрема, це стосується тих громадян, які здавали в оренду нерухоме майно, а також майнові або земельні паї не суб’єктам господарської діяльності.

Окрім них, задекларувати доходи мають громадяни, які працювали за кордоном і отримували там доходи та ті, хто виїжджає за кордон на постійне місце проживання.

Запрошуємо громадян не відкладати на останні дні заповнення і подання декларації. В Центрів обслуговування платників створені комфортні умови та працюють кваліфіковані фахівці, які допоможуть кожному правильно заповнити декларацію.

 

На Нікопольщині  за 2015 рік відкрили власний бізнес 675 суб’єктів господарювання

Саме стільки суб’єктів господарювання виявили бажання розпочати власну справу та відкрити свій бізнес у м.Нікополь та Нікопольському районі протягом 2015 року. Про це повідомила начальник відділу реєстрації та обліку платників і звітності Ірина Прихожанова та відзначила, що вже за січень поточного року зареєстровано 27 фізичних осіб підприємців та 10 юридичних осіб.

Вона зазначила, що серед напрямів діяльності, у яких реалізовують себе «початківці», сьогодні найбільш популярною є торгівля, у тому числі, через Інтернет та сфера ІТ технології.

Загалом станом на 01.02.16 на податковому обліку перебувають більше 11 тис. платників. Їх переважну більшість складають підприємці — фізичні особи - майже 7,5 тис., решта – 3,6 тис. - це юридичні особи.

Окрім того, в Нікопольській ОДПІ звертають увагу на суттєве спрощення процедури реєстрації власної справи. Зокрема, новоствореним бізнесменам нема необхідності після реєстрації бізнесу звертатися до органів фіскальної служби для взяття на облік. А звітувати та спілкуватися з податковою можна онлайн. На веб-порталі ДФС України функціонує чимало електронних сервісів.

 

Січневий внесок платників податків Нікопольщини до бюджетів сягнув майже 50 мільйонів гривень

Січневий внесок платників податків Нікопольщини до місцевих бюджетів рівнів сягнув 49,53 мільйонів гривень. Від очікуваних показників – це майже на 6 мільйонів гривень більше. А у порівнянні з минулим роком приблизно на 4,8 мільйонів краще про це зазначила начальник координаційно – моніторингового управління Наталія Продан.

«У трійці лідерів формування місцевого бюджету на Нікопольщині – податок з доходів фізичних осіб, що склав більше 31,3 млн. грн., або 63,2 відсотки від загальної суми надходжень місцевого бюджету. Плати на землю за січень надійшло понад 9,4 млн. грн., що на 1,6 млн. грн., більше надходжень відповідного періоду минулого року. Хочеться відзначити зростання надходжень по єдиному податку, які склали 4,3 млн. грн., що на 1,9 млн. грн. більше минулорічних показників» - повідомила Наталія Продан.

Як відмічає податківець, органи фіскальної служби та бізнес є стратегічними партнерами, які працюють для спільної мети – розвитку підприємництва в нашому регіоні, ефективному стимулюванні розвитку місцевого бізнесу в умовах децентралізації.

 

Декларуємо по-новому!

Декларування доходів – це виконання громадянами свого конституційного обов’язку, індивідуальний внесок у добробут держави, реалізація права громадян на податкову знижку - зазначив начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб та майнових податків Григорій Будимко.

Метою декларування доходів фізичних осіб – платників податків є не тільки сплата податків до бюджету, а й повернення громадянам сум податку на доходи фізичних осіб, надмірно сплаченого з їх заробітної плати у минулому 2015 році.

Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації їх права на податкову знижку за наслідками звітного 2015 року (стаття 166 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями).

Нікопольська ОДПІ висловлює вдячність громадянам, які вже долучились до кампанії декларування, і нагадує, що задекларувати свої доходи слід до 1 травня поточного року. Також звертаємо увагу, що для комфортного звітування громадян консультації фахівців щодо заповнення декларації про майновий стан і доходи можна безкоштовно отримати у Центрі обслуговування, який працює з подовженим режимом роботи та по суботах з 9.00 год. до 16.00 год.

Від нас з вами залежить добробут не тільки держави в цілому, а й кожного окремого українця. Своєчасно сплачені податки – це шлях до підвищення добробуту, стабільності та фінансової незалежності країни в завершені зазначив Григорій Будимко.

 

«Розпочни свій бізнес» - для майбутніх підприємців

Доброю традицією стала тісна співпраця у вирішенні спільних завдань між Нікопольською ОДПІ та Нікопольським міськрайонним центром зайнятості. Днями працівниками міськрайонного центру зайнятості за участю працівників податкової інспекції – в.о завідувача сектору комунікацій Людмили Кругляк проведено семінар для незайнятого населення із загальних основ підприємницької діяльності на тему: «Розпочни свій бізнес».

Майбутні підприємці мали можливість дізнатися про системи оподаткування, про ставки та терміни сплати податків. Особливу увагу було приділено роз’ясненню нововведень щодо запровадження платниками податків єдиного податку. Учасники дізналися і про електронні сервіси, розміщенні на веб–сайті Державної фіскальної служби.

Під час зустрічі Людмила Кругляк розповіла, що з 1 січня 2016 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2015 році. Нагадала про основні випадки отримання доходів, за яких платник податків повинен подати декларацію до 1 травня поточного року та про Центр обслуговування платників, в якому створені комфортні умови для щоденної співпраці з бізнесом, і де в свою чергу суб’єкти господарювання мають можливість отримати широкий спектр послуг.

Зустріч проходила у формі відкритого діалогу, під час якого кожен отримав відповідь на всі питання, які їх цікавили.

 

За перший місяць 2016 року українці задекларували понад 1 мільярд гривень отриманих ними доходів

Протягом січня 2016 року громадяни України подали майже 14,6 тис. декларацій про майновий стан та доходи за 2015 рік. Загальна сума задекларованого ними доходу станом на 1 лютого поточного року складає 1 284,5 млн. грн.

Найактивніше декларували свої статки мешканці м. Києва, Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей.

Більшу частку у задекларованих доходах – 482,3 млн. грн. складає успадковане та дароване майно. Задекларована заробітна плата становить 276,7 млн. грн., дохід отриманий від операцій з продажу рухомого та нерухомого майна – 191,8 млн. грн., інші доходи – 333,7 млн. грн.

Сума податку на доходи фізичних осіб, яку українці самостійно визначили до сплати до бюджету складає 36 млн. грн. А загальна сума задекларованого військового збору – 8,1 млн. грн.

Правом на отримання податкової знижки у січні поточного року скористалися понад 3 тисячі громадян. Задекларована сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню, становить 6,3 млн. грн.

 

Співробітники спецпідрозділу ДФС «Фантом» отримали статус учасника бойових дій

Верховна Рада України сьогодні схвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантій соціального захисту деяких категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції» №3206, який надає офіцерам спецпідрозділу податкової міліції ДФС «Фантом» право на отримання статусу учасника бойових дій.

Відповідно до закону, статус учасника бойових дій надається особам рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, беручи безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, до переліку осіб, яким надається статус учасника бойових дій, інваліда війни, а членам їх сімей (у разі їх смерті) - статусу члена сім'ї загиблого.

Спецпідрозділ ДФС «Фантом» діє в зоні АТО вже рік. За чотири ротації в спецпідрозділі пройшли службу 522 офіцери податкової міліції, з яких один – загинув. Співробітники «Фантому» в зоні АТО перешкоджають незаконному переміщенню товарів та контрабанди через лінію зіткнення.

 

Про електронний сервіс ДФС України «Електронна звітність»

Програмне забезпечення «Система формування та подання до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді» розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України (далі – ДФС України) (sfs.gov.ua) у розділі електронних сервісів «Електронна звітність» > Платникам податків про електронну звітність > Програмне забезпечення > ОПЗ – програмне забезпечення по формуванню та подачі платниками податків податкової звітності та реєстру отриманих та виданих податкових накладних до органів ДПС в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку за посиланням:

http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/programne-zabezpechennya-/opz-programne-zabezpechennya/

Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» також розташовано на головній сторінці офіційного порталу ДФС України у розділі електронних сервісів «Електронна звітність» > «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності»» за посиланням:

http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

 

Щодо електронного сервісу «Управління ЕЦП»

Сервіс «Управління ЕЦП» надає можливість керівнику вносити до системи подання документів в електронному вигляді інформацію щодо сертифікатів відповідальних осіб (в межах строку дії сертифікату такої відповідальної особи). Також в повідомленні може бути надана інформація щодо нового сертифіката керівника (до закінчення строку дії попереднього сертифікату) або бухгалтера.

Для формування та подання платниками інформації щодо ЕЦП в електронному вигляді до автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» розроблено новий електронний формат Повідомлення за кодом J(F)1391102.

До Повідомлення додаються сертифікати відповідальних осіб, зазначених у Повідомленні, та таке Повідомлення підписується ЕЦП цих відповідальних осіб.

Звертаємо увагу, що сформоване Повідомлення обов’язково підписується керівником електронним цифровим підписом, сертифікат якого на момент отримання Повідомлення вже наявний у системі подання документів в електронному вигляді як діючий сертифікат керівника платника податків.

 

Використання праці без оформлення договору карається законом

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що ст. 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність за порушення законодавства про працю. Зокрема, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі не оформлення чи неналежного оформлення трудового договору, порушення встановлених строків виплати заробітної плати та інших виплат, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тощо.

Розміри штрафів за дані правопорушення коливаються від однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, до тридцяти мінімальних заробітних плат за кожного працівника, щодо якого скоєно відповідне порушення (від 1218 до 36540 гривень).

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

Щодо сплати ПДВ в сільському господарстві у 2016 році

Нікопольська ОДПІ інформує, що листом від 27.01.2016р. №2533/7/99-99-19-03-01-17 Державна фіскальна служба України повідомила про особливості визначення сільгоспвиробниками - платниками ПДВ сум податку на додану вартість, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальні/поточні рахунки платників.

Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-УІІІ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" внесено зміни до пункту 209.2 статті 209 Кодексу, відповідно до яких у 2016 році запроваджена часткова сплата сум ПДВ до бюджету та на спеціальні рахунки. Розмір суми ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету та перерахуванню на спеціальні рахунки, залежить від виду сільськогосподарської продукції, що реалізується.

Для реалізації вказаного механізму суб'єктам спеціального режиму оподаткування та платникам - сільськогосподарським підприємствам, які відповідають вимогам пункту 209.18 статті 209 Кодексу, слід вести окремий податковий облік операцій:

- із зерновими та технічними культурами (ведуть тільки суб'єкти спеціального режиму оподаткування);

- з продукцією тваринництва;

- з іншими сільськогосподарськими товарами/послугами.

При цьому у разі, якщо виготовлені та/або придбані товари/послуги, основні фонди, використовуються сільськогосподарським підприємством частково для виробництва зернових культур і технічних культур та/або частково для виробництва продукції тваринництва, та/або частково для інших сільськогосподарських товарів/послуг, сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з питомої ваги вартості таких зернових і технічних культур, продукції тваринництва та інших сільськогосподарських товарів/послуг у загальній вартості усіх сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених за 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів (наприклад, при придбанні таких товарів/послуг у березні 2016 року платнику необхідно здійснити такий розрахунок питомої ваги за звітні податкові періоди березень 2015 року — лютий 2016 року).

З метою реалізації визначеного Кодексом механізму часткової сплати сум ПДВ до бюджету та на спеціальні / поточні рахунки платників, а також ведення окремого податкового обліку за видами операцій ДФС розроблено проект наказу про затвердження форм податкової звітності з ПДВ, який крім нової форми податкової декларації з ПДВ передбачає, зокрема, внесення змін до додатка 9 до декларації та затвердження нового додатка для ведення податкового обліку за окремими видами операцій.

Крім того, в даному листі наведено приклад відображення у податковій звітності сум ПДВ за всіма видами діяльності, що підлягає сплаті до бюджету, перерахуванню на спеціальний / поточний рахунок та включенню до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

 

Звіт про суми нарахованого ЄСВ за січень 2016

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що листом ДФС України від 28 січня 2016 року №2844/7/99-99-17-03-01-17 надані роз’яснення про те, як страхувальникам формувати та подавати звіт про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Так, фахівці ДФС повідомляють, що наразі готуються зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року №435, у тому числі Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску до фіскальних органів (додаток 4 до Порядку №435) (далі – Звіт), де будуть враховані всі зміни, що відбулися з 1 січня 2016 року.

До затвердження нової форми необхідно подавати Звіт до органів ДФС як за звітні періоди 2016 року, так і за попередні звітні періоди до 2016 року (несвоєчасно подані) за формою згідно з додатком 4 до Порядку №435, що діяла з 1 травня 2015 року, із заповненням всіх обов’язкових реквізитів.

Незважаючи на введення єдиної ставки єдиного внеску для всіх видів доходу, рядки таблиці 1 Звіту необхідно заповнювати у розрізі видів доходу.

Суми нарахованого єдиного внеску необхідно відображати у рядках таблиці 1 Звіту за видами доходу, але розраховувати за новою ставкою (22%), крім:

підприємств, установ і організацій для працюючих інвалідів – 8,41%;

підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариства УТОГ та УТОС – 5,3%.

підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (за умов, визначених частиною 14 статті 8 Закону №2464) для працюючих інвалідів – 5,5%.

Оскільки, починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, утримання єдиного внеску із нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано, цей показник не зазначається при заповненні Звіту (рядки 5, 5.1 –5.6 у таблиці 1 Звіту). Також не відображається нарахований дохід, з якого утримується єдиний внесок (рядки 4, 4.1 – 4.4 таблиці 1 Звіту). Відповідно у таблиці 6 Звіту не заповнюються реквізит 20 «Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати/доходу)».

Нагадуємо, що із 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909–VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909). Цим Законом №909, зокрема, внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464).

Відповідно до внесених змін єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для платників, зазначених у статті 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22% до визначеної статтею 7 Закону № 2464 бази нарахування єдиного внеску (частина п'ята статті 8 Закону № 2464).

 

Подання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій за 2015 рік

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що 13 серпня 2015 року набув чинності Закон України від 17.07.15 №652-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій", яким внесено зміни, зокрема до статті 133 ПКУ та визначено умови, за яких неприбуткові підприємства, установи та організації не є платниками податку на прибуток підприємств.

До затвердження нового Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подається Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій, затверджений наказом Міндоходів від 27.01.2014 №85.

Крім того, до затвердження Кабінетом Міністрів України нового «Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій» включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру для цілей подання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій у частині застосування ознаки неприбутковості необхідно керуватися наказом Мінфіну від 24.01.13 №37 "Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій".

Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій за 2015 рік необхідно надати не пізніше 29 лютого 2016 року.

Зазначений порядок визначений листом ДФС України від 04.01.2016 №102/7/99-99-19-02-01-17.

 

З 2016 року для підприємців - платників єдиного податку третьої групи змінено ставки єдиного податку

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 24.12.15 №909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", який набрав чинності з 01 січня 2016 року, для фізичних осіб - підприємців платників єдиного податку третьої групи змінено відсоткові ставки єдиного податку, і встановлені у розмірі:

- 3 % доходу - у разі сплати ПДВ;

- 5 % доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Крім того, для застосування спрощеної системи оподаткування, протягом календарного року граничний обсяг доходу не може перевищувати 5 млн. грн.

З доходів, отриманих протягом 2015 року підприємці - платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок за ставками, що застосовувались до 01.01.2016 р (2 % доходу - у разі сплати ПДВ, 4 % доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку).

Зазначені норми передбачена п. 291.4 ст. 291 та п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу України, з урахуванням змін внесених Законом №909.

 

Застосування права на податкову знижку при сплаті пожертвувань та благодійних внесків

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що положеннями Податкового кодексу України визначено, що платник податку - резидент має право включити до податкової знижки суму коштів або вартість майна, перерахованих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям у розмірі, що не перевищує 4 відсотків суми загального оподатковуваного доходу такого звітного року. При цьому, неприбуткові організації – отримувачі благодійних внесків, мають відповідати умовам, визначеним Податковим кодексом України для неприбуткових організацій.

Нагадаємо, громадяни, які бажають скористатися правом на нарахування податкової знижки, мають право надавати річну податкову декларацію за звітний 2015 рік протягом всього поточного року - включно по 31 грудня 2016 року.

 

Підприємці на загальній системі оподаткування повинні сплатити військовий збір до 19 лютого 2016 року

Нікопольська ОДПІ нагадує, що об'єктом оподаткування військовим збором є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Фізичні особи - підприємці (крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування) за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу.

При цьому підприємці відображають суму військового збору в річній податковій декларації та сплачують в терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Отже підприємці на загальній системі оподаткування відображають суму військового збору в річній податковій декларації, затвердженій наказом МФУ від 02.10.15 №859, яку необхідно подати не пізніше 9 лютого 2016 року та сплачують в терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб (протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації - не пізніше 19 лютого 2016 року).

Порядок сплати військового збору визначений п. 16- 1 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України.

 

Розроблено порядок ведення та форми реєстрів заяв про відшкодування ПДВ

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 лютого 2016 року набрали чинності зміни, внесені до Податкового кодексу України, Законом України № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», щодо запровадження реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Наразі ДФС направлено до Міністерства фінансів України пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення та форми реєстрів заяв про повернення сум бюджетного відшкодування».

Реєстри заяв міститимуть такі дані:

найменування платника податку та його індивідуальний податковий номер;

дата прийняття заяви на бюджетне відшкодування на рахунок платника у банку, поданої у складі податкової декларації або уточнюючого розрахунку, номер податкової декларації/уточнюючого розрахунку;

сума податку, заявлена до бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку, згідно декларації або уточнюючого розрахунку;

дата узгодження контролюючим органом суми бюджетного відшкодування за заявою;

дата висновку, направленого до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню;

дата неузгодження контролюючим органом суми бюджетного відшкодування за заявою, номер податкового повідомлення-рішення та неузгоджена сума бюджетного відшкодування;

дата початку оскарження податкового повідомлення-рішення та сума бюджетного відшкодування, що оскаржується;

дата закінчення оскарження податкового повідомлення-рішення та сума бюджетного відшкодування, узгоджена за результатами оскарження;

дата та сума повернення бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку.

Практична реалізація публікації 2-х реєстрів заяв відбудеться після набрання чинності цієї постанови.

 

Для ОСББ змінено вимоги щодо положень їх статутів з метою визначення неприбутковими організаціями

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 24.12.15 №909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", внесено зміни в оподаткуванні податком на прибуток, зокрема, неприбуткових установ та організацій, які набули чинності з 1 січня 2016 року.

Так, ст. 24 Закону N 909 до абзацу четвертого пп. 133.4.1 ст. 134 ПКУ внесено доповнення, відповідно до якого вимоги щодо передбачення установчими документами передачі активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) не поширюється на об'єднання та асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

 

Застосування права на податкову знижку при сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом

Нікопольська ОДПІ нагадує, що положеннями Податкового кодексу України визначено, що платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року. При цьому, основною умовою застосування податкової знижки, є визначення громадянином придбаного житла як основного місця проживання згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Якщо громадянин не зареєстрував своє місце проживання у придбаній квартирі (будинку), відповідно він не має права включити до податкової знижки суму процентів за користування іпотечним житловим кредитом.

Таким правом громадянин зможе скористатися з року, в якому житловий будинок (квартира, кімната) буде визначений ним як основне місце проживання згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

 

Терміни подання податкової декларації з податку на прибуток за 2015 рік

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» зокрема внесено зміни до п. 57.1 ст. 57 ПКУ. У тому числі вилучено норму щодо подання декларації з податку на прибуток за базовий звітний (податковий) рік до 01 червня року, наступного за звітним (податковим) роком.

При цьому п. 137.4 ст. 137 ПКУ у редакції, що діє з 01.01.2016, встановлено, що податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Винятки становлять платники податків, визначені у п. 137.5 ст. 137 ПКУ: новостворені підприємства, підприємства у яких річний дохід від будь-якої діяльності за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 мільйонів гривень та виробники сільськогосподарської продукції. Для цих суб’єктів господарювання податковий (звітний) період з податку на прибуток дорівнює календарному року.

Згідно з п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) (п.п. 49.18.2 п. 49.18. ст. 49 ПКУ);

календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 п. 49.18. ст. 49 ПКУ - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.3 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Таким чином, податкова декларація за 2015 рік подається платниками, що використовують базовий звітний (податковий) період квартал, до 09 лютого 2016 року. А для платників податку, у яких податковий період дорівнює календарному року, останній день подання податкової декларації з податку на прибуток за 2015 рік – 29 лютого 2016 року.

 

За січень 2016 року необхідно подавати декларацію з ПДВ за новою формою

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що з 1 лютого 2016 року набули чинності нові форми звітності з податку на додану вартість. Оновлені форми податкової декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань та розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих одержувачем послуг, який не зареєстрований платником ПДВ, а також новий Порядок заповнення та надання податкової звітності з ПДВ затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21.

Нова форма декларації, зокрема, у вступній частині має лише 5, а не 8 реквізитів. А от у розділі першому декларації додано новий рядок (наразі він має номер 4), у якому відображається нарахування податкових зобов’язань згідно норм п. 198.5 Податкового кодексу України (так звані «умовні поставки) та згідно п. 199.1 ПКУ (у разі одночасного здійснення як оподаткованих, так і неоподаткованих операцій).

Зазнали змін також і інші розділи податкової декларації з ПДВ та додатки до неї. Докладніше ознайомитись з новою формою декларації та Порядком її оформлення можна за посиланням: http://ukurier.gov.ua/media/documents/2016/01/29/2016_01_30_21mfu.pdf

Платники податку на додану вартість звітують за новою формою в електронному вигляді починаючи зі звітів за січень 2016 року.

 

Як надавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу при зміні назви вулиці

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що усі громадяни щороку подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Згідно зі ст. 29 Цивільного кодексу України від 16.01.03 №435-ІV, зі змінами та доповненнями, місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання у ньому (гуртожиток, готель тощо), у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово. Крім того, згідно з п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ) податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків. Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків — фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

На підставі Закону України від 14 липня 2015 року N 595-VIII «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» відбулось перейменування назв вулиць та інших об’єктів топоніміки м. Нікополь та Нікопольського району.

Однак діючим законодавство не передбачено кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку. Зміна назви вулиці не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина захоче змінити місце проживання – переїхати на іншу вулицю або в інше село чи місто.

Враховуючи вищевикладене, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

 

Обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального здійснюється за визначеною формулою

Нікопольська ОДПІ інформує, що з метою однакового підходу до обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального (до запровадження нових форм звітності), розрахунок здійснюється  за формулою за кожним видом товару.

Формула для обчислення податкового зобов’язання з роздрібного продажу пального:

ПЗ=Vл х (0,042є х Кє), де

ПЗ – податкове зобов’язання з роздрібного продажу пального, що підлягає сплаті до бюджету;

Vл –об’єм реалізованого (відпущеного) пального у літрах;

0,042є – ставка акцизного податку, встановлена п.215.3.10 п.2015.3 ст.2015 Податкового кодексу України;

Кє – офіційний курс гривні до іноземної валюти (євро), встановлений Національним банком України, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом звітного кварталу.

Відомості щодо такого розрахунку рекомендуємо відобразити у рядках додатку 9 «Зразок доповнення до Декларації відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України » до декларації акцизного податку.

Разом з цим, відомості про суми податкового зобов’язання по кожному ряду виду товару (палива) обов’язково повинні бути перенесені до відповідних рядків додатку 6 до декларації.

Звертаємо увагу, що перенесення сум податкового зобов’язання до рядків додатку 6 до декларації та до розділу Ґ декларації повинно відбуватися з відповідним округленням до гривні без копійок за загальновстановленими правилами.

 

Страхувальники подаватимуть звіти з ЄСВ з врахуванням останніх змін

Нікопольська ОДПІ інформує, що Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», внесено зміни до Закону України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідно до внесених змін, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, для платників, зазначених у статті 4 Закону №2464, встановлюється у розмірі 22 %, визначеної статтею 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску (частина п’ята статті 8 Закону №2464).

На сьогодні готуються зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 року №435, зокрема форми звіту про суми нарахованої заробітної плати застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів, де будуть враховані всі зміни, що відбулися з 1 січня 2016 року.

 

Зміни у сплаті штрафних санкцій

Нікопольська ОДПІ інформує, що Законом України №909 від 24.12.2015р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесені зміни в законодавчу базу щодо єдиного внеску. Зокрема, серед нововведень звертаємо увагу на зміну термінів сплати штрафних санкцій платниками єдиного внеску. Згідно з внесеними змінами суми пені та штрафів, що передбачені Законом про ЄСВ (Закон №2464), підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти календарних днів після надходження відповідного рішення, винесеного територіальними органами фіскальної служби. До 1 січня цей термін складав – 10 робочих днів.

 

Сектор комунікацій

Категория: Область | Просмотров: 875 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar