Покров Суббота 18.05.24, 22:51
Сайт
Главная » 2016 » Февраль » 16 » Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
22:56
Нікопольська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

У ДФС відбулося засідання Ради з питань стимулювання інвестицій та підприємництва

Податкові новації та особливості ведення бізнесу у 2016 році стали основними темами першого у поточному році засідання Ради з питань стимулювання інвестицій та підприємницької діяльності при ДФС, яке відбулося сьогодні, 10 лютого.

Голова ДФС Роман Насіров поінформував представників великих компаній про заходи, які вживає фіскальна служба для розвитку вітчизняного підприємництва та покращення інвестиційного клімату в Україні.

«У грудні минулого року було ухвалено низку змін до Податкового кодексу. Найбільші з них стосувалися аграрного сектору, зниження ставки ЄСВ. Ми і раніше пропонували знизити ставку внеску до 25%. Нинішні 22% є дуже гарним кроком для збереження коштів роботодавцями. Загалом наступні півроку є важливими для країни. З одного боку – це найскладніший час за останні 2-3 роки, з іншого – час, який відкриває перед нами нові можливості, підґрунтя для нових правильних змін, які відбуватимуться», – наголосив Роман Насіров.

За його словами, вже незабаром розпочнеться обговорення чергової низки змін до Податкового кодексу і бізнес, зі свого боку, може докласти свої зусилля для того, щоб кінцевий результат був таким, на який очікує і підприємництво, і держава. Важливо, на думку Романа Насірова, не допустити наявність у Податковому кодексі норм, незрозумілих як для бізнесу, так і податківців.

Зі свого боку ДФС робить усе можливе вже сьогодні для покращення адміністрування податків, розвитку ІТ-технологій, зокрема, електронізації послуг та удосконалення сервісної функції.

Так, значний крок зроблено в обслуговуванні великого бізнесу. Офіс великих платників податків зазнав як структурних, так і функціональних змін. За проханням представників бізнесу у лютому вже відкрито один та готуються до відкриття ще чотири додаткових Офіси, в яких платники зможуть отримувати повний спектр послуг.

«Цього року багато часу та більшість потенційних і можливих інвестицій витрачатимуться на ІТ-технології. Ми очікуємо на підтримку у цьому питанні наших донорів. Цей процес триватиме до кінця поточного року, а потім, ми сподіваємося, він буде постійним – будемо робити великий акцент на електронізації всього процесу адміністрування податків», – зазначив Роман Насіров.

Днями у тестовому режимі розпочав роботу модернізований Електронний кабінет платника. Також готуються до впровадження нові сервіси – електронний документообіг та електронна перевірка платника податків, які зменшать втручання в бізнес-процеси підприємців.

Представники бізнесу у свою чергу відзначили позитивну динаміку у роботі ДФС, зокрема, у напрямі співпраці з великими інвесторами, та висловили сподівання на підтримання заданого темпу й у майбутньому.

Учасники засідання також обговорили одну з важливих новацій поточного року – відміну з 1 січня авансових внесків з податку на прибуток, на яку так очікував бізнес. Враховуючи це, починаючи з 2016 року запроваджується поквартальне декларування податку на прибуток платниками, у кого річний дохід більше 20 млн. грн.

Скорочено до 29 лютого і граничний термін подачі річної декларації з податку на прибуток. При цьому за підсумками 2015 року до платників цього податку не застосовуватимуться штрафні фінансові санкції.

Під час зустрічі представники ДФС надали відповіді на актуальні питання членів Ради та прокоментували окремі норми діючого законодавства.

Голова ДФС Роман Насіров також подякував присутнім представникам бізнесу за сумлінну роботу у наповненні дохідної частини бюджету у минулому році та пообіцяв проводити такі зустрічі регулярно, у тому числі  для пошуку спільних рішень у процесі імплементації новацій податкового законодавства.

 

Розпочато практичну реалізацію проекту TWINNING

Сьогодні, 9 лютого 2016 року, в ДФС відбулася Конференція-відкриття проекту TWINNING «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері». В офіційній презентації проекту взяли участь Голова ДФС Роман Насіров, керівники митних адміністрацій країн-партнерів - Німеччини, Польщі, Литви, посли зазначених країн в Україні, представники ЄС, державних та недержавних відомств України.

«Ми разом з німецькими, литовськими, польськими колегами і за підтримки Євросоюзу офіційно запускаємо спільний проект під назвою TWINNING. Прозорість, простота митних процесів, швидкість митного оформлення, відсутність корупції та гідний рівень сервісу європейських стандартів – це ті елементи реформи митниці, яку ми робимо зараз і плануємо отримати в найближчому майбутньому. Програма TWINNING за участі України та Консорціуму європейських партнерів – один з основних інструментів досягнення вищезазначених цілей», - зазначив Роман Насіров.

Пріоритетні напрями, за якими вже розпочинається робота з радниками проекту, - це зміна національних процедур і законодавства, необхідна для повного наближення до стандартів ЄС у митній сфері, глибокий перегляд і приведення у відповідність зі стандартами ЄС інформаційних технологій, побудова комплексної системи протидії корупції.

У рамках проекту провідником модернізації законодавства у сфері інтегрованого управління кордонами, зокрема, щодо підготовки правової бази для міжвідомчого співробітництва, митного оформлення та загальних транзитних процедур, стане Федеральне Міністерство фінансів Німеччини.

Головним за відпрацювання оперативних аспектів співробітництва у сфері інтегрованого управління кордонами визначено Митну службу при Міністерстві фінансів Республіки Польща. А розробку системи боротьби з корупцією очолить Митна служба при Міністерстві фінансів Литовської Республіки.

Координатором всіх трьох компонентів проекту став постійний радник програми TWINNING пан Детлеф Щесни з Міністерства фінансів Німеччини.

«Кінцева мета проекту – перехід від пріоритету просто наповнення бюджету до відповідності платежів реальній вартості імпорту. І ми намагаємось досягти цього через підвищення рівня послуг з митного оформлення, спрощення митних процедур, створення рівних і дійсно прозорих процедур для всіх учасників ринку, автоматизації прийняття рішень, усунення людського фактору, який дуже часто нам заважає», - підкреслив Роман Насіров.

У свою чергу, представники країн-учасників консорціуму запевнили у готовності допомогти знайти найкращі рішення для успішної реалізації проекту, який сприятиме підвищенню рівня захисту кордонів, зменшенню транскордонної злочинності, розвитку торгівлі та подоланню корупції.

Представники ЄС також очікують, що ТWINNING підтримає ДФС у виконанні зобов’язань у сфері комплексного управління кордонами. Завдяки проекту буде покращено міжвідомче співробітництво при запровадженні стандартів ЄС, норм та найкращих практик. До того ж, на їх думку, успішне виконання проекту ТWINNING також утвердить статус України як надійної транзитної країни.

Нагадаємо, що контракт, який започаткував програму TWINNING за участі України з однієї сторони та консорціуму європейських партнерів у складі Німеччини, Польщі та Литви з іншої ДФС було підписано у грудні 2015 року. Проект розпочався у січні 2016 року та триватиме два роки. На його реалізацію Європейський союз виділяє 1,85 млн. євро.

 

Про роботу Дніпропетровської митниці ДФС щодо захисту прав інтелектуальної власності

Протягом 2015 року фахівцями Дніпропетровської митниці ДФС приймалося рішення про призупинення митного оформлення щодо 132 об’єктів інтелектуальної власності. З яких 5 об’єктів – корисні моделі, 50 – промислові зразки, 76 – знаки для товарів і послуг, а також на 1 винахід. Це на 11 відсотків більше, ніж за 2014 рік. Про це на прес-конференції у інформаційному агенстві «Мост-Днепр» повідомив головний державний інспектор відділу з питань захисту прав інтелектуальної власності та експортного контролю управління організації митного контролю та оформлення Дніпропетровської митниці ДФС Максим Разумей. Більшість категорій товарів - це косметика, побутова техніка, транспортні засоби, вироби санітарно-технічного призначення (насоси, двигуни, монітори) та інше. Можна відмітити, що за січень 2016 року призупинення митного оформлення застосовувалось до об’єктів права інтелектуальної власності, кількість яких у 2,5 рази частіше, ніж у січні 2015 року.

Призупинення розмитнення за ознакою порушення інтелектуальних прав не стосується особистих речей, а лише товарів, які оформляються з метою подальшої підприємницької діяльності. Законодавство України в частині захисту прав інтелектуальної власності при переміщенні через митний кордон повністю відповідає європейському, і, у зв’язку з угодою про асоціацію з ЄС, постійно удосконалюється завдяки рекомендаціям фахівців митниць європейських держав.

«Дніпропетровська митниця ДФС постійно удосконалює свою діяльність за напрямком сприяння захисту прав інтелектуальної власності. На сьогодні, перш за все, правовласники зацікавленні в ефективній взаємодії з митницею. Наприклад, коли необхідно оперативно перевірити товар, який містить ознаки об’єктів інтелектуальної власності, в деяких випадках це можна швидко зробити в он-лайн режимі» - зазначив Максим Разумей.

Будь-який суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності може зв’язатися з фахівцями Дніпропетровської митниці ДФС для отримання попередньої консультації у телефонному режимі за номером: (056) 236-74-24.

 

За «круглим столом» в Нікопольській ОДПІ представники фіскальної служби спілкувалися з волонтерами

У рамках засідання «круглого столу», що відбулося в приміщенні податкової, начальник Нікопольської ОДПІ Володимир Джавун і в.о. завідувача сектору комунікацій Людмила Кругляк спілкувалися з волонтерами – членами місцевого осередку ВГО „Асоціація ветеранів Державної податкової служби України” щодо особливостей проведення «Кампанії декларування доходів громадян - 2016”.

«Вже не перший рік волонтери добровільно допомагають у пропаганді податкового законодавства та інформують мешканців Нікопольського регіону про діяльність податкової служби. Розповсюджують брошури, плакати, листівки з питань оподаткування та інформують населення про роботу податкових органів. Волонтери приймають участь в організаційних заходах, які проводяться податковою інспекцією.

Громадські консультанти – волонтери вирішують глобальні задачі в частині доведення до громадян податкового законодавства, тим самим підвищують податкову культуру різних верств суспільства, що в свою чергу сприяє налагодженню партнерських відносин між платниками податків та державою», - зауважила Людмила Кругляк.

Учасники засідання «круглого столу» обмінялися думками з приводу нюансів проведення кампанії декларування громадян. Волонтери отримали пам’ятки та листівки для розповсюдження серед громадян у місцях найбільшого скупчення людей.

 

Жителі Нікопольського регіону сплатили за місяць більше 32 млн. грн. єдиного соціального внеску

Зазначена сума ЄСВ перевищила плановий показник на 123,3 відс., додатково отримано більше 6 млн. грн. - зазначив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

Крім того, нагадуємо, що з 2016 року роботодавці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на суми нарахованої заробітної плати (доходу) найманим працівникам у розмірі 22 відсотки до визначеної бази нарахування єдиного внеску. Крім того, відтепер ЄСВ із заробітної плати (доходу) працівників (3,6%) не утримується.

Також з початку року максимальну величину бази нарахування ЄСВ збільшено із 17 до 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб або до 34 450 грн.

Такі зміни внесені Законом України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

 

Нікопольська ОДПІ: Понад 31,3 мільйонів гривень ПДФО перерахували платники до місцевих бюджетів Нікопольського регіону за січень 2016 року

Це 63,2 відс. від загальної суми надходжень до місцевих бюджетів.

Про це повідомив перший заступник начальника Нікопольської ОДПІ Володимир Малиновський.

Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року з прийняттям Закону України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» встановлена єдина базова ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % (замість двох діючих ставок 15 % та 20 % у 2015 році), в тому числі для дивідендів.

Виняток становлять пенсіонери, що одержують понад три розміри мінімальної зарплати (з 1 січня 2016 р. - 4 134 грн.), - з них із суми такого перевищення справлятиметься ПДФО за ставкою 15%.

Водночас для доходів, нарахованих як виграш чи приз на користь резидентів або нерезидентів, ставка ПДФО дорівнюватиме 18% (раніше - подвійний розмір бази оподаткування, або 30%).

 

Надходження військового збору на Нікопольщині за місяць 2016 року склали 3,7 млн. гривень

За січень 2016 року надходження військового збору у Нікопольському регіоні склали 3,7 млн. грн. або 14,6 відс. від загальної суми надходжень до державного бюджету, що на 0,3 млн. грн. більше ніж у минулому році.

«Військовий збір запроваджено з метою допомоги та покращення матеріально - технічного забезпечення українських військовослужбовців, які обороняють нашу країну. Кошти, які надходять до бюджету від військового збору, призначені активізувати обороноздатність нашої держави. Нарахування, утримання та перерахування військового збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 Податкового кодексу України для податку на доходи фізичних осіб. За недотримання законодавчих норм до платників збору застосовується фінансова відповідальність, пеня та адміністративна відповідальність», - нагадала заступник начальника Нікопольської ОДПІ Вікторія Радецька.

 

Кампанія декларування у 2016 році має свої відмінності

За словами начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлії Пушко, кампанія декларування у 2016 році має свої відмінності від попередніх років. «Минулорічні доходи громадянам потрібно буде декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859», - зазначила посадовець.

Юлія Пушко також звернула увагу, що метою декларування доходів фізичних осіб є не тільки сплата податків до бюджету, а й повернення платникам сум податку на доходи фізичних осіб, надмірно сплаченого з їх заробітної плати в минулому податковому році. Повернути частину податку на доходи фізичних осіб, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації права на податкову знижку. Таке право мають платники податку на доходи фізичних осіб, які в 2015 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та сплачували протягом року за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення, проценти за іпотечним житловим кредитом та інші витрати, зазначені в статті 166 Податкового кодексу. При цьому правом на податкову знижку громадяни можуть скористатися упродовж усього 2016 року.

Посадовець також нагадав, що подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи до Нікопольської ОДПІ можна особисто платником або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення або в електронній формі.

Також звертаємо увагу, що для комфортного звітування громадян консультації фахівців щодо заповнення декларації про майновий стан і доходи можна безкоштовно отримати у Центрі обслуговування, який працює з подовженим режимом роботи та по суботах з 9.00 год. до 16.00 год.

«Слід додати, що на допомогу фізичним особам – підприємцям та громадянам на офіційному порталі територіальних органів ДФС в Дніпропетровській області функціонує банер «Декларуємо по-новому», в якому розміщена актуальна інформація щодо осіб, які зобов’язані подавати декларацію, випадки, коли така декларація не подається, порядок подання декларації для отримання податкової знижки тощо» - в завершені добавила Юлія Пушко.

 

Більше ста нікопольчан уже відзвітувалися про минулорічні доходи

Перші декларанти на Нікопольщині, а це 112 осіб, відзвітувалися про доходи, отримані у 2015 році. Загальна сума задекларованого ними доходу станом на 1 лютого поточного року складає майже 4,5 млн. грн., а сума податку на доходи фізичних осіб, яку самостійно визначили до сплати до бюджету складає понад 226 тис. грн. - зазначила начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Нікопольської ОДПІ Юлія Пушко.

«Перший місяць деклараційної кампанії, як правило, не відрізняється, особливою активністю громадян. Тим не менше, варто подякувати тим нікопольчанам, котрі розуміють важливість виконання обов’язку зі сплати податків та знайшли час для візиту до податкової, щоб задекларувати свої доходи», - відзначила Юлія Пушко.

Також начальник управління нагадала, що кампанія декларування доходів громадян триває до 1 травня 2016 року. Подати декларації мають усі, хто протягом 2015року отримував дохід не від податкового агента та ті, хто отримував дохід, який виплачувався двома або більше податковими агентами. Зокрема, це стосується тих громадян, які здавали в оренду нерухоме майно, а також майнові або земельні паї не суб’єктам господарської діяльності.

Окрім них, задекларувати доходи мають громадяни, які працювали за кордоном і отримували там доходи та ті, хто виїжджає за кордон на постійне місце проживання.

Запрошуємо громадян не відкладати на останні дні заповнення і подання декларації. В Центрів обслуговування платників створені комфортні умови та працюють кваліфіковані фахівці, які допоможуть кожному правильно заповнити декларацію.

 

Відновлено надання послуг електронного цифрового підпису юридичним особам, зареєстрованим після 01.01.2016

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Акредитований центр сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД) на головній сторінці офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД у розділі «Новини» за посиланням http://acskidd.gov.ua/news та Державна фіскальна служба України на головній сторінці офіційного веб-порталу (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/235831.html ) повідомили наступне.

Починаючи з 10.02.2016 АЦСК ІДД розпочинає надання послуг електронного цифрового підпису юридичним особам, зареєстрованим після 01.01.2016, які пройшли процедуру державної реєстрації в умовах дії нової редакції Закону України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями.

 

Держава зробила крок на зустріч бізнесу з метою легалізації робочих місць та підвищення рівня заробітної плати!

Головне управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області звертає увагу юридичних та фізичних осіб - підприємців!

З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року №909-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909), яким, зокрема, внесено зміни до Закону України від 8 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).

Безумовним позитивом в податкових змінах є запровадження єдиної ставки (22 відсотка) нарахування єдиного соціального внеску.

Зменшення ставки єдиного внеску це, по-перше, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, що дозволяє суб’єктам господарювання збільшувати інвестиції у виробництво, підвищувати заробітну плату (посилювати мотивацію праці і підвищувати купівельну спроможність населення).

А в сукупності це призведе до підвищення ефективності виробництва, збільшення доходів підприємств, зростанню товарообігу, а, отже, і до збільшення надходжень податків та зборів до бюджету.

Проте, головною метою прийняття закону є виведення заробітної плати з тіні, легалізації робочих місць. Зі зниженням податкового навантаження немає сенсу використовувати незаконні ризиковані механізми та схеми ухилення від сплати податків та зборів. Таким чином, знижуючи ставку єдиного внеску держава зробила відповідальний крок назустріч бізнесу.

Незважаючи на складну соціально-економічну ситуацію в країні та, розраховуючи на відповідальність платників податків перед державою, ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертається до керівників підприємств легалізувати робочі місця згідно з вимогами діючого законодавства та підняти рівень заробітної плати.

Цим кроком ви подбаєте про добробут своїх працівників, про їх соціальний захист, гідне пенсійне забезпечення у майбутньому.

Дніпропетровщина - наш спільний дім, а щоб у рідному домі було затишно та комфортно жити слід працювати, отримувати за свою роботу гідну заробітну плату та виконувати свій конституційний обов’язок перед державою в частині своєчасної сплати податків і зборів.

 

На Дніпропетровщині викрито факт ухилення від сплати понад 108,8 млн. грн. податків

Працівниками податкової міліції Дніпропетровської області внесено відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення за ч.3 ст.212 КК України за фактом ухилення від сплати податків.

Встановлено, що посадові особи підприємства, яке працює у сфері перероблення та консервування фруктів та овочів, протягом 2012-2013 років під час здійснення фінансово-господарської діяльності занизили податкові зобов’язання зі сплати податку на додану вартість та з податку на прибуток, порушивши таким чином вимоги Податкового кодексу України.

Загальна сума заниження складає понад 108,8 млн. грн. (48 млн. 154 тис. грн. - ПДВ та 60 млн. 663 тис. грн. – податок на прибуток).

Триває досудове слідство.

 

Податкова міліція на Дніпропетровщині викрила незаконну реалізацію пального

Працівники податкової міліції Дніпропетровської області спільно з працівниками СБУ в рамках проведення операції «Акциз-2016» виявили факт зберігання та реалізації із гаражного приміщення пально-мастильних матеріалів без державної реєстрації як суб’єкта господарської діяльності та необхідних дозвільних документів.

За результатами огляду гаражного приміщення вилучено 4,5 тонни дизельного пального, роздавальну колонку та ємність об’ємом 5 м3 загальною вартістю 451 тис. грн.

Триває слідство.

 

Модернізованим сервісом «Електронний кабінет платника» вже користується 3,5 тисячі платників

Станом на 11 лютого 2016 року оновленим електронним сервісом«Електронний кабінет платника» одномоментно користується 3,5 тис. платників, в тому числі особистим кабінетом – 3 тис. платників.

Державна фіскальна служба України висловлює вдячність платникам за активну участь у тестуванні зазначеного сервісу, а також за надані конструктивні пропозиції щодо його роботи та наповнення.

Сподіваємось на подальшу співпрацю.

Нагадаємо, що переглянути відеоінструкцію з користування цим сервісом можна на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням http://sfs.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materi/2964.html.

 

ДФС оголошує конкурс на кращий дизайн форменого одягу для працівників служби

Державна фіскальна служба України запрошує творчих, небайдужих громадян долучитися до процесу оновлення дизайну форменого одягу для посадових осіб служби.

Наряду з кардинальними змінами, які на сьогодні відбуваються у структурі ДФС, зміна зовнішнього вигляду її працівників стане одним з психологічних елементів оновлення служби.

Єдиний дизайн формуватиме у працівників фіскальної служби почуття корпоративної єдності, а у суспільства – позитивне сприйняття служби в цілому.

Взяти участь у конкурсі можуть громадяни України, які мають своє бачення зовнішнього вигляду працівників ДФС та готові його модернізувати.

Авторам робіт потрібно звернути увагу, що моделі не повинні мати подібностей з форменим одягом інших органів виконавчої влади.

Ескізи своїх робіт учасники можуть направляти до 15 березня 2016 року за електронної адресою forma@sfs.gov.ua

Розробники найбільш вдалих ескізів будуть запрошені для практичного відпрацювання проекту з працівниками ДФС.

Детальніше про умови конкурсу та вимоги до ескізів моделей можна ознайомитися за посиланням sfs.gov.ua/pro-sfs-ukraini/robota-z-personalom/formeniy-odyag/

 

Податкова міліція Центрального офісу вилучила контрафактне пальне на суму понад 7 млн. грн.

Співробітниками податкової міліції Центрального офісу у рамках проведення операції «Акциз-2016» та розслідування кримінального провадження за ст.204 КК України за фактом реалізації фальсифікованих пально-мастильних матеріалів на підставі ухвал суду проведено 13 обшуків на території нафтобаз та АЗС, які належать підприємству – фігуранту провадження та розташовані у Київській, Житомирській, Вінницькій, Тернопільській, Чернігівській та Закарпатській областях.

В ході обшуків вилучено 165,1 тис. літрів дизельного палива та 227,1 тис. літрів бензину марки А-92 загальною вартістю понад 7 млн. грн.

Слідчо-оперативні заходи тривають.

 

У січні до зведеного бюджету надійшло 34,7 млрд. гривень

За оперативними даними у січні 2016 року до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 34,7 млрд. грн., що на 8,7 млрд. грн., або на 33,6%, більше січня попереднього року. До державного бюджету забезпечено 26,9 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 7,7 млрд. гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету склали 26,9 млрд. грн., індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 117,8%, додатково забезпечено 4,1 млрд. гривень. Головними управліннями ДФС мобілізовано (сальдо) – 14,8 млрд. грн., митницями –  12,1 млрд. грн.

У повному обсязі виконано завдання Міністерства фінансів України з податку на податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – 100,4% (+41,3 млн. грн.), податку на додану вартість з вироблених на території України товарів (сальдо) – 116,9% (+647,9 млн. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – 112,5% (+399,6 млн. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – 122,1% (+641,8 млн. грн.), акцизного податку з ввезених на митну територію України підакцизних товарів – 105,6% (+90,3 млн. грн.), збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження – 111,5% (+3,4 млн. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – 292,7% (+14,1 млн. грн.) тощо.

У розрізі основних платежів у січні 2016 року приріст до відповідного періоду 2015 року забезпечено з податку на додану вартість із ввезених на територію України товарів – на 39,9% (+2,7 млрд. грн.), податку на додану вартість з вироблених на території України товарів (сальдо) – на 64,9% (+1,8 млрд. грн.), податку та збору на доходи фізичних осіб – у 2,3 рази (+2 млрд. грн.), акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) – на 70,8% (+1,5 млрд. грн.), рентної плати за користування надрами – на 77,2% (+863,7 млн. грн.), ввізного мита – на 47,2% (+322,2 млн. грн.), збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження – на 48,2% (+10,8 млн. грн.), частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до держбюджету – у 3,3 рази (+15,1 млн. грн.), тощо.

З початку року платникам податків на рахунки відшкодовано 7,9 млрд. грн. податку на додану вартість.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 10,4 млрд. гривень.

Довідково. У 2015 році до зведеного бюджету надійшло (збір) 587,1 млрд. грн., що на 162 млрд. грн., або на 38,1%, більше 2014 року. До державного бюджету забезпечено 487,7 млрд. грн., до місцевих бюджетів – 99,4 млрд. гривень.

Надходження (збір) до загального фонду державного бюджету в 2015 році склали 486,9 млрд. грн., індикативні показники Міністерства фінансів України виконано на 101,3%, додатково забезпечено 6,3 млрд. гривень.

За 2015 рік платникам податків на рахунки відшкодовано 68,4 млрд. грн. податку на додану вартість.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 185,7 млрд. гривень.

 

Для пошуку найближчого місця оформлення сертифікатів EUR.1 можна скористатися інтерактивною картою

З початку 2016 року митницями ДФС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом безкоштовно видано 5095 сертифікатів з перевезення товару EUR.1.

Місцями видачі сертифікатів визначено 162 митних пости та відділи (сектори) митного оформлення, які максимально наближені до потенційних експортерів/виробників.

Для зручного пошуку найближчого місця оформлення сертифікатів з перевезення товарів EUR.1 можна скористатися інтерактивною картою з місцями видачі сертифікатів.

 

Платники ПДВ за січень 2016 року звітують за новою формою декларації

Нікопольська ОДПІ нагадує, що платники податку на додану вартість (далі – ПДВ) подають податкову звітність з ПДВ за січень 2016 року в електронному вигляді за новою формою.

Нова форма податкової декларації з ПДВ затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289.

 

До уваги платників єдиного внеску: правильно заповнюємо звітність!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що граничний термін надання звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (форма №Д4) (далі – Звіт) за січень 2016 року – 22.02.2016.

З 01.01.2016 набрав чинності Закон України від 24.12.2015 №909-VIIІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909), яким, зокрема, внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).

Відповідно до внесених змін єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для платників, зазначених у статті 4 Закону №2464, встановлюється у розмірі 22% визначеної статтею 7 Закону №2464 бази нарахування єдиного внеску (частина 5 статті 8 Закону №2464).

Крім того, починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, утримання єдиного внеску із нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано.

До затвердження нової форми необхідно подавати Звіт до органів ДФС, як за звітні періоди 2016 року, так і за попередні звітні періоди до 2016 року (несвоєчасно подані) за формою згідно з додатком 4, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.04.2015 за №460/26905).

Особливості та порядок заповнення Звіту за січень 2016 року (до затвердження нової форми) викладено у листі Державної фіскальної служби України (далі – ДФС) від 28.01.2016 №2844/7/99-99-17-03-01-17 «Про надання роз’яснення», який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66229.html

 

З 01.01.2016 змінено порядок визначення бази оподаткування операцій у разі постачання самостійно виготовлених товарів/послуг

Нікопольська ОДПІ нагадує, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема, у частині нарахування податку на додану вартість (далі – ПДВ).

З 01.01.2016 внесено зміни до пункту 188.1 статті 188 розділу V Кодексу, згідно з якими база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.

До 01.01.2016 база оподаткування операцій з постачання таких товарів/послуг визначалася не нижче їх собівартості.

 

Порядок ведення та форми реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ: оприлюднено проект постанови Кабміну

Нікопольська ОДПІ нагадує, що Міністерством фінансів України 04.02.2015 було оприлюднено на офіційному веб-порталі проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення та форми реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість» (далі – проект постанови).

Проект постанови розроблено Державною фіскальною службою України з метою виконання Закону України від 24.12.2015 №909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909).

З 01.02.2016 набрали чинності зміни, внесені Законом №909 до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) щодо запровадження реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість (далі – ПДВ).

Порядок ведення реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ визначає механізм внесення заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ до реєстрів заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ платникам податку, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 Кодексу (Реєстр 1) та, які не відповідають критеріям, визначеним пунктом 200.19 статті 200 Кодексу (Реєстр 2), доповнення зазначених реєстрів інформацією про стан розгляду кожної заяви та публікації реєстрів.

З проектом постанови можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Міністерства фінансів України за посиланням:

http://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-rehuliatornykh-aktiv-dlia-obhovorennia?category=aspekti-roboti&subcategory=proekti-dokumentiv

 

Податковий календар на лютий 2016 року

Нікопольська ОДПІ нагадує, що

19 лютого останній день

подання:

- податкової декларації з єдиного податку на 2016 рік та розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва за 2015 рік для набуття і підтвердження статусу платника податку 4-ї групи;

- податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на 2016 рік;

- податкової декларації з транспортного податку на 2016 рік;

сплати:

- податку на прибуток підприємства за 4-й квартал 2015 року;

- частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за 4-й квартал 2015 року;

- податку на додану вартість за 4-й квартал 2015 року;

- екологічного податку за 4-й квартал 2015 року;

- рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за 4-й квартал 2015 року;

- рентної плати за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, за 4-й квартал 2015 року;

- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом за 4-й квартал 2015 року;

- рентної плати за спеціальне використання води за 4-й квартал 2015 року;

- рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів за 4-й квартал 2015 року;

- збору за місця для паркування транспортних засобів за 4-й квартал 2015 року;

- туристичного збору за 4-й квартал 2015 року;

- податку на доходи фізичних осіб за результатами подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичними особами-підприємцями;

- військового збору за результатами подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичними особами-підприємцями

- єдиного податку з сум доходів, що оподатковуються за ставкою 15% та задекларовані у 4-му кварталі 2015 року платниками єдиного податку 1 та 2 груп;

- єдиного податку за 4-й квартал 2015 року платниками – юридичними та фізичними особами, віднесеними до 3 групи;

- авансового внеску з єдиного податку на лютий 2016 року платниками єдиного податку 1-ї та 2-ї груп.

 

З 01.01.2016 внесені зміни до реєстрації платників ПДВ

Нікопольська ОДПІ інформує, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема, у частині реєстрації платників податку на додану вартість (далі – ПДВ), які набрали чинності з 01.01.2016.

Законом №909 скорочено перелік підстав для анулювання реєстрації платника податку, а саме – виключено підпункт «ж» пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу.

З урахуванням зазначеного, з 01.01.2016 не може бути анульована реєстрація платника ПДВ виключно у зв’язку з тим, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.


 

Деклараційна кампанія – 2016 триває!

Нікопольська ОДПІ нагадує, що кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році триває до 1 травня 2016 року.

Шановні громадяни! Своєчасно декларуйте отримані доходи.

У разі потреби, всю необхідну інформацію щодо порядку заповнення та подання податкової декларації про майновий стан та доходи громадянин можете завітавши до 3 – го залу Нікопольської ОДПІ за адресою пр. Трубників,27, або зателефонувавши 4-54-29

Також звертаємо увагу, що для комфортного звітування громадян ЦОП працює з подовженим режимом роботи та по суботах з 9.00 год. до 16.00 год.

Нагадуємо, що декларування доходів фізичними особами – платниками податків за результатами 2015 року здійснюється за новою формою декларації, в якій об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору.

Від нас з вами залежить добробут не тільки держави в цілому, а й кожного окремого українця. Своєчасно сплачені податки – це шлях до підвищення добробуту, стабільності та фінансової незалежності країни.


 

Право громадян на податкову знижку

Нікопольська ОДПІ нагадує, що з початку 2016 року триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році.

Громадяни, які згідно з нормами Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) зобов’язані надати декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація) за 2015 рік, надають її до 01.05.2016.

Метою декларування доходів фізичних осіб – платників податків є не тільки сплата податку на доходи фізичних осіб (далі – податок) до бюджету, а й повернення платникам сум податку, надмірно сплаченого з їх заробітної плати у минулому податковому 2015 році.

Повернути частину податку, сплаченого громадянами із заробітної плати, можна, зокрема, у разі реалізації ними права на податкову знижку.

Згідно з положеннями статті 166 Кодексу платники податку мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Кодексом.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема:

- квитанціями;

- платіжними дорученнями;

- фіскальними або товарними чеками;

- прибутковими касовими ордерами;

- меморіальними ордерами тощо;

Крім того, понесені витрати підтверджуються копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача).

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

Громадянам, які бажають реалізувати право на податкову знижку за результатами 2015 року, необхідно заповнити та подати декларацію по 31.12.2016 включно, тобто на протязі усього 2016 року.

Декларація надається фізичними особами – платниками податку до податкової інспекції за місцем свого проживання за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859.

 

Щодо ставок єдиного внеску з 1 січня 2016 року

Нікопольська ОДПІ нагадує, що відповідно до внесених змін єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) для платників, визначених частиною 1 статті 4 Закону України від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464), встановлено у розмірі 22% до бази нарахування (частина 5 статті 8 Закону №2464).

Таким чином, з 01.01.2016 введена єдина ставка єдиного внеску для усіх видів доходів у розмірі 22%, крім:

- підприємств, установ і організацій для працюючих інвалідів, для яких розмір ставки єдиного внеску складає 8,41% (частина 13 статті 8 Закону №2464);

- підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема, товариств УТОГ та УТОС – 5,3% (частина 14 статті 8 Закону №2464);

- підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (за умов, визначених частиною чотирнадцятою статті 8 Закону №2464) для працюючих інвалідів – 5,5% (частина 14 статті 8 Закону №2464).

Звертаємо увагу, що, починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, утримання єдиного внеску із нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано.

 

Особливості подання податкової декларації з рентної плати за звітний податковий період – місяць

Нікопольська ОДПІ нагадує, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIІI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) для рентної плати за:

- користування надрами для видобування вуглеводневої сировини (додаток 2);

- користування радіочастотним ресурсом України (додаток 4);

- транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами (додаток 10);

- транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України (додаток 11)

змінено базовий податковий (звітний) період з кварталу на місяць (підпункт 1 пункту 71 розділу І Закону №909).;

Водночас визначено, що, починаючи із податкових періодів, які виникатимуть після набрання чинності Законом №909, авансові внески у податковому (звітному) кварталі у розмірі однієї третини суми податкових зобов’язань з рентної плати за попередній податковий (звітний) квартал не справляються (підпункти 3 – 4 пункту 71 розділу І Закону №909).

Відповідно до пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Таким чином, до набрання чинності формою податкової декларації з рентної плати, якою передбачено її складання за звітний (податковий) період «місяць», податкова декларація з рентної плати подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №719, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за №1051/27496 (далі – декларація).

Рекомендації щодо порядку заповнення декларації у першому кварталі 2016 року з урахуванням внесених змін надані Державною податковою службою України (далі – ДФС) у листі від 02.02.2016 №3276/7/99-99-15-04-02-17, який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66248.html

Граничні терміни подання декларації за звітний (податковий) період «місяць» для податкових зобов’язань з рентної плати за:

- січень 2016 року – 22.02.2016;

- лютий 2016 року – 21.03.2016;

- березень 2016 року – 20.04.2016.

При цьому граничні строки сплати для податкових зобов’язань, визначених у додатках 2, 4, 10 та 11 до декларації за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному місяцю, та дати проведення нарахування до ІКП за:

- січень 2016 року – 03.03.2016;

- лютий 2016 року – 31.03.2016;

- березень 2016 року – 03.05.2016.

 

Доходи, які підлягають обов’язковому декларуванню громадянами

Нікопольська ОДПІ нагадує, що з початку 2016 року та до 1 травня поточного року триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році.

Задекларувати свої доходи це – конституційне зобов’язання та громадянський обов’язок кожного громадянина України. Декларування доходів – ознака цивілізованого суспільства, високої правосвідомості громадян та є одним з критеріїв партнерських взаємовідносин між платниками податків та державою.

Обов’язковому декларуванню підлягають наступні доходи:

- спадщина, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення спадщини та спадкоємців першої ступені споріднення (нульова ставка) або інших спадкоємців, якщо ними податок був сплачений до нотаріального оформлення спадщини;

- дарунки, отримані у результаті оформлення договору дарування (аналогічно спадщині);

- дохід від надання в оренду нерухомості іншим фізичним особам;

- дохід від надання в оренду рухомого майна, якщо орендатором є також фізична особа;

- дохід у вигляді рухомого майна, отриманий за ухвалою суду, за яким прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно;

- іноземні доходи;

- інвестиційні доходи, тобто доходи від продажу акцій та інших цінних паперів;

- нецільова благодійна допомога, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищує граничний розмір (у 2015 році – 1710 грн.);

- основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (на 01.01.2015 мінімальна заробітна плата – 1218 грн.);

- дохід у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році – 609 грн.).

 

Актуально для платників єдиного внеску

Нікопольська ОДПІ повідомляє, що роботодавці нараховують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) на суми нарахованої заробітної плати (доходу) найманим працівникам у розмірі 22% до визначеної бази нарахування єдиного внеску.

У разі, якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується, як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

 

Порядок внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій бюджетних установ

Нікопольська ОДПІ нагадує, що пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) встановлено, що не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.

Неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам (підпункт 133.4.1 пункту 133.4 статті133 Кодексу):

- утворена та зареєстрована у порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

- установчі документи якої містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

- установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

- внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (підпункт 133.4.2 пункту 133.4 статті 133 Кодексу).

Відповідно до підпункту 133.4.6 пункту 133.4 статті 133 Кодексу до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені бюджетні установи.

Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади та установи і організації, утворені ними, які є бюджетними установами, можуть бути включені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) на підставі положень чинного законодавства.

Державною фіскальною службою України у листі від 02.02.2016 №3325/7/99-99-15-02-02-17 (далі – лист ДФС №3325) надана методологічна допомога щодо порядку внесення до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр) бюджетних установ.

Слід зазначити, що відповідно до пункту 34 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу до затвердження Кабінетом Міністрів України Порядку ведення Реєстру, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру діє Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.01.2013 №37, зареєстроване у Міністерстві юстиції України 14.02.2013 за №267/22799.

Лист №3325 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням:

http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/66337.html

 

Особливості подання податкової звітності з ПДВ за січень 2016 року

Нікопольська ОДПІ нагадує, що Законом України від 24.12.2015 №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909) внесено суттєві зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) у частині визначення податкових зобов’язань з податку на додану вартість (далі – ПДВ) та їх сплати до бюджету, зокрема, сільськогосподарськими товаровиробниками.

З метою забезпечення виконання нових правил оподаткування, запроваджених Законом №909 з 01.01.2016, Міністерством фінансів України наказом від 28.01.2016 №21 «Про затвердження форм та порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість» (далі – наказ №21), що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289, затверджена нова форма декларації з ПДВ (опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 30.01.2016).

Враховуючи те, що останні зміни в оподаткуванні, які запроваджено з 01.01.2016, повною мірою можуть бути відображені лише у податковій декларації з ПДВ, що затверджена наказом №21, податкова звітність з ПДВ, починаючи із звітного періоду «січень 2016 року», усіма платниками податку подається за новою формою в електронному вигляді.

Про це повідомила Державна фіскальна служба України (далі – ДФС) у листі від 02.02.2016 №3240/7/99-99-19-03-00-17 «Про податкову декларацію з податку на додану вартість з 1 січня 2016 року», що розміщений на офіційному веб-порталі

Сектор комунікацій

Категория: Область | Просмотров: 1008 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar