Покров Пятница 17.05.24, 19:18
Сайт
Главная » 2014 » Февраль » 25 » Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
07:21
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
Нікопольська ОДПІ ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області інформує
Місячник легалізації трудових правовідносин
Начальник Нікопольської ОДПІ Геннадій Ткачук нагадує, що з 3 лютого 2014 року розпочався Місячник легалізації трудових правовідносин на Нікопольщині, який продовжиться до 28 лютого поточного року.
Проведення Місячника направлене на реалізацію принципу організаційної єдності, спрощення процедури реалізації трудових правовідносин між суб'єктами господарювання і найманими працівниками, скорочення часу, витраченого підприємцями на реєстрацію трудових договорів та отримання якісної інформації з питань трудового та податкового законодавств.
У цей період всі суб'єкти господарювання зможуть:
провести у найкоротший термін реєстрацію трудових договорів в спеціально відведених приміщеннях районних (міських) центрів зайнятості;
одержати в центрах зайнятості і державних податкових інспекціях Міндоходів у Дніпропетровській області безкоштовні послуги консультантів з питань трудового і податкового законодавств.
Нікопольська ОДПІ закликає всіх вчасно та офіційно реєструвати трудові правовідносини.

Бюджет Дніпропетровщини додатково отримав 7,7 млн. грн. ПДФО та ЄСВ
Впродовж січня поточного року міндоходівцями Дніпропетровщини перевірено 45 суб’єктів господарювання з питань дотримання норм законодавства при виплаті заробітної плати. В 37 випадках встановлено порушення правильності нарахування, утримання та своєчасності перерахування податку на доходи фізичних осіб, в 3 - єдиного соціального внеску.
За підсумками проведених перевірок співробітниками органів Міндоходів Дніпропетровського регіону донараховано понад 8,1 млн. грн., в тому числі: 2,9 млн. грн. податку на доходи фізичних та 5,2 млн. грн. єдиного соціального внеску. З цієї суми вже надійшло до бюджету 7,7 млн. грн.
"Шляхи збільшення надходжень з податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом наповнення бюджетів усіх рівнів це: погашення заборгованості із заробітної плати, збільшення заробітних плат, легалізація неофіційно працюючих громадян, які отримують зарплату в «конвертах» тощо. З метою покращення організації роботи у напрямку легалізації заробітної плати найманих працівників з 03 по 28 лютого 2014 року проводиться «Місячник добровільної легалізації трудових правовідносин у Дніпропетровській області, направлений на забезпечення своєчасної і у повному обсязі сплати податку, остаточної ліквідації зарплатних боргів і глибокого усвідомлення кожним конституційного обов’язку та соціальної відповідальності перед громадою» - зазначив заступник начальника ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Ігор Ломако.

Про декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році повідомлено керівництвом ГУ Міндоходів Дніпропетровщини
18 лютого в Інформаційному агенстві «Мост-Днепр» відбулася прес-конференція «Декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році. Легалізація трудових правовідносин». У прес-конференції взяв участь заступник начальника ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Ігор Ломако.
За словами Ігора Ломако, - "Декларативна кампанія в Україні триває з 1 січня по 1 травня. У Дніпропетровській області вже задекларували свої доходи близько 3 тис. громадян на загальну суму 306 млн. грн., доходи на суму більше задекларували 1 млн. грн 10 чоловік. У 2013 році було задекларовано і сплачено близько 58 млн. грн. Я прошу не відкладати подачу декларацій на останні дні і віднестися свідомо до цього процесу».
Заступник начальника ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області повідомив, що у лютому, вже вдруге у нашій області проводиться Місячник добровільної легалізації трудових правовідносин. Нагадаю, що за підсумками проведеного у вересні минулого року Місячника легалізації трудових правовідносин було зареєстровано близько 4 тисяч трудових договорів.
«Податок на доходи фізичних осіб - це основний бюджетоутворюючий вид податку, саме з нього виплачуються заробітні плати в бюджетній сфері. Це патріотичний податок, який залишається в області. Ми закликаємо всіх підприємців, щоб вони зайнялися легалізацією своїх найнятих робітників. Працедавці повинні розуміти, що потрібно оформляти трудові відносини і брати на себе відповідальність за своїх працівників".
"В рамках Місячника в Дніпропетровській області проводиться широка роз'яснювальна компанія. Для працедавців - про процедуру прийому на роботу, вимогах чинного законодавства, створенні нових робочих місць тощо. Для громадян - щодо переваг офіційного працевлаштування», - зазначив Ігор Ломако.

Міндоходів планує об’єднати звітність з ПДФО та ЄСВ для зручності підприємців
Міністерство доходів і зборів планує вже найближчим часом впровадити єдину звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Об’єднання звітності дозволить скоротити документообіг для підприємств та самозайнятих громадян, а також  зменшить для них витрати часу на виконання процедур сплати податків.
Експерти Міністерства пропонують уніфікувати не тільки документообіг, а й бази даних щодо платників ПДФО та ЄСВ. Що стосується безпосередньо об’єднаного звіту, то на розсуд підприємців виносяться два варіанти: приєднання відомостей про сплату ЄСВ до загальної декларації про доходи або, навпаки, внесення записів про нарахування ПДФО до звітності зі сплати єдиного внеску.
Фахівці Міністерства підкреслюють, що об’єднання звітності – це черговий крок у рамках реформи адміністрування єдиного соціального внеску, яка розпочалася із передачею у 2013 році  цієї функції від Пенсійного фонду до Міністерства доходів і зборів України. У майбутньому Міністерство також планує розширити можливості для подачі об’єднаної звітності в режимі он-лайн.
Міністерство доходів і зборів закликає всіх зацікавлених представників громадськості до широкого обговорення запропонованих ініціатив. Пропозиції та зауваження щодо ініціативи Міндоходів просимо направляти на електронну адресу: spddpa@ukr.net.
Крім того, пропонуємо  взяти участь в анкетуванні щодо проекту нової форми звітності з ПДФО та ЄСВhttp://minrd.gov.ua/diyalnist-/dpa-i-gromadskist/gromadske-obgovorennya/mijvidomcha-ekspertna-rada-/130634.html.

Загальне декларування: важлива думка кожного!
Загальне декларування доходів громадян – практика, поширена у всьому світі. Це необхідна умова для підвищення рівня податкової культури та фінансової освіти в суспільстві. Українці вже довели свою громадську зрілість та готовність жити за світовими стандартами, тому реформа декларування доходів громадян необхідна українському суспільству вже сьогодні та стосується кожного.  
Міністерством доходів і зборів України розроблена і представлена на розгляд та обговорення громадськості Концепція реформи декларування доходів громадян, в основу якої покладені кращі світові практики декларування доходів та адміністрування податку на доходи фізичних осіб. 
Звичайно, процес декларування стосуватиметься не всіх 44,5 млн. фізичних осіб-платників податку, зареєстрованих в Україні. Тому, саме в ході спільного  обговорення необхідно виробити критерії для обмеження круга громадян,  які подаватимуть декларації. 
Потребує аналізу і один з головних принципів реформи - необхідність представлення «разової декларації», якою буде підведена межа під минулим та надана можливість розпочати новий етап взаємин у сфері податкових відносин між громадянином та державою, керуючись взаємною пошаною та довірою. 
Реформа системи декларування доходів громадян принципово важлива і з погляду боротьби з тіньовою економікою та корупцією. Ніякі зусилля держави у цьому напрямі в односторонньому порядку не матимуть успіху, якщо не будуть мати суспільної підтримки та зворотного зв'язку. 
Крім того, з впровадженням в життя нової системи декларування доходів громадян з'явиться об'єктивна можливість для поступового зниження податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Як наслідок - зниження навантаження на працедавців та  найманих робітників. 
Міністерством доходів і зборів України розробляється спрощена форма декларації, опрацьовуються варіанти заповнення декларації про доходи, планується уніфікація з іншою звітністю,  продовжують розширюватися можливості електронного декларування. 
Значущість перетворення чимала. Такі реформи не впроваджуються швидко, це тривалий та ретельний процес. Але розпочинати його потрібно. Тільки зміни відкривають нові можливості і роблять нас сильнішими. 
Шановні громадяни, обговорення Концепції реформи декларування доходів громадян здійснюється на форумі офіційного веб-порталу Міндоходів. Крім того, свої пропозиції Ви можете надсилати за електронною адресою: gromada@minrd.gov.ua. Приєднуйтеся!

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за податковою адресою платника
Податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подається до органу доходів і зборів за податковою адресою платника. Тобто, за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Декларація подається до 1 травня поточного року.
Нагадуємо, що з 1 січня 2014 р. розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2013 року.
Декларування доходів платниками податку на доходи фізичних осіб здійснюється відповідно до норм Податкового кодексу України (далі - Кодекс). Згідно з Кодексом громадяни зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) та/або мають право її подати для отримання податкової знижки та повернення частини сплаченого до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Для реалізації права громадян на податкову знижку за наслідками 2013 року платники податку декларацію можуть подати упродовж всього року.
Так, до Нікопольської ОДПІ з початку року надано 508 податкових декларацій про майновий стан і доходи громадян. Загальний дохід громадян склав майже 17 млн.грн.. До повернення з бюджету – 237 тис.грн, нараховано до сплати в бюджет – 263 тис.грн.

Міндоходів України та Федеральна митна служба Росії погодили план взаємодії на 2014 рік
Міністерство доходів і зборів України та Федеральна митна служба Російської Федерації погодили план на 2014 рік щодо зміцнення співпраці двох відомств. Відповідний документ був підписаний сторонами під час 10-го засідання Об’єднаної колегії держав-членів Митного союзу, яке відбулося 11-13 лютого у Білорусі.
План орієнтований на подальший розвиток співробітництва Міндоходів України і Федеральної митної служби РФ у митній сфері та передбачає ряд спільних заходів як на окремих митних пунктах, так і в рамках взаємодії керівництва двох відомств.
Зокрема, протягом 2014 року передбачено здійснення спільного контролю в пунктах пропуску «Куйбишеве - Дякове» та «Плетенівка - Шебекіно», проведення робочих зустрічей задля створення комфортних умов при перетині українсько-російського державного кордону. Так, протягом І півріччя 2014 року заплановано проведення 10 зустрічей за участі представників Харківської, Сумської, Луганської, Чернігівської, Східної та Кримської митниць.
Також сторони домовилися про зіставлення даних митної статистики зовнішньої торгівлі, обмін досвідом у питаннях сплати митних платежів з використанням електронних терміналів та банкоматів.
У рамках обміну передовим досвідом застосування системи управління ризиками представники Міндоходів запропонували колегам розглянути можливість обговорення на робочих зустрічах питання автоматизації відповідної звітності.
Нагадаємо, участь митної служби України в Об’єднаній колегії є традиційним заходом, що дозволяє проінформувати сторони про останні зміни в митній справі в Україні, дізнатися про аналогічні нововведення в державах Митного союзу.
У рамках заходу, що відбувся, сторонами були обговорені, зокрема, питання скорочення кількості державних органів в пунктах пропуску держав Митного союзу, забезпечення вивезення іноземними громадянами тимчасово ввезених в держави Митного союзу транспортних засобів для особистого користування, роз’яснень щодо класифікації окремих товарів.
Прийнято також рішення запрошувати на наступні засідання Об’єднаної колегії держав-членів Митного союзу в якості спостерігачів митні адміністрації України, Вірменії, Киргизстану, Молдови та Таджикистану.

З початку року понад 6 тисяч платників Дніпропетровщини отримали безкоштовні електронні підписи
Протягом січня 2014 року фахівцями Міндоходів Дніпропетровської області видані безкоштовні посилені сертифікати відкритих ключів для 6041 платника.
Як свідчить статистика, у Дніпропетровському регіоні найактивнішими клієнтами пунктів реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Міндоходів залишаються підприємці-фізичні особи та громадяни – їх 4303 особи. Юридичних осіб нараховувалося – 1738.
До речі, на Дніпропетровщині працює 5 пунктів реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Міндоходів: у Лівобережній ОДПІ м.Дніпропетровська, в ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська, у м.Нікополі, м.Кривому Розі та м.Павлограді.
Також, з 1 січня поточного року Акредитований центр сертифікації ключів перейшов на використання двох посилених сертифікатів відкритого ключа. За словами фахівців Міндоходів, такий формат криптографічних повідомлень унеможливить підробку ключів та посилить захист інформації від сторонніх осіб.
Для зручності користувачів всі сертифікати, які були отримані до 1 січня 2014 року також є дійсними протягом 2 років з моменту їх отримання.
У зв’язку з нововведеннями АЦСК ІДД Міндоходів розроблено нові форми реєстраційних документів, які можна завантажити з офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД Міндоходів http://acskidd.gov.ua.

Книга обліку доходів і витрат в електронному форматі
Фізичні особи-підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, можуть вести книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга) в електронному вигляді. Таку послугу передбачено в «Електронному кабінеті платника податків».
Варто зазначити, що у разі обрання самозайнятою особою електронної форми ведення Книги, необхідно отримати посилені сертифікати відкритих ключів, укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом, сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв’язку. Протягом трьох робочих днів підприємець отримає повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації.
Електронний вигляд книги не виключає можливості виправлення помилок або коригування вже внесеної інформації. Це відбувається шляхом доповнення рядка, в якому відображається від’ємне або додатне значення.
Форма Книги обліку доходів і витрат та Порядок її ведення затверджені наказом Міністерств доходів і зборів України від 16.09.2013 №481.

Сервіс «Пульс»
ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що при Міністерстві доходів і зборів України діє антикорупційний сервіс "Пульс", доступний клієнтам податкової служби та митниці. Ефективний сервіс за гарячою лінією (044) 284-00-07 попереджує:
- труднощі в спілкуванні;
- некоректне ставлення;
- перевищення повноважень;
- неякісне обслуговування
та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

На Дніпропетровщині триває операція «Акциз - 2014»
Для активізації боротьби з розповсюдженням фальсифікованої та недоброякісної продукції на території нашої країни з 24 січня поточного року Міндоходів розпочато широкомасштабну операцію «Акциз-2014».
Сьогодні найбільш розповсюдженими схемами контрабанди тютюнових виробів є їх транзит через територію України на адресу неіснуючих або фіктивних фірм-нерезидентів, переміщення через кордон України з приховуванням від митного контролю за допомогою маскування під інші товари, а також поза митними пунктами.
За словами фахівців ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, результатом проведеної спецоперації „Акциз-2014” стане значне зниження тіньового сегменту ринку підакцизної продукції, що, у першу чергу, підтримає наших легальних працівників та збільшить надходження грошових коштів до бюджету країни.

Цього року на „Валентина” закохані дарували переважно квіти та шоколад
За даними Міндоходів, з 1 січня по 14 лютого 2014 року Україною було імпортовано 1 437 тонн квітів на 8,2 млн. доларів, що перевищило на 17,3% за ваговим показником аналогічну статистику 2013 року.
Традиційно закохані віддавали перевагу „квітці кохання” – троянді, імпорт якої тільки за два передсвяткові тижні лютого склав 289 тонн на 1,6 млн. доларів.
Також не втрачають популярності солодкі подарунки. Так, з 1 січня до 14 лютого поточного року імпорт шоколаду та виробів з нього склав 2 397 тонн на 13 млн. доларів.
Третю сходинку „рейтингу подарунків”, за даними Міндоходів, посіли парфумерні вироби, яких з початку року було імпортовано 916 тонн на 14,6 млн. доларів, що на 24,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
В імпорті парфумерії знову лідерами стали передсвяткові тижні лютого. У цей період було імпортовано 389 тонн парфумів загальною вартістю 5,6 млн. доларів.
М`які іграшки теж не залишають своїх позицій у вподобаннях закоханих. Як підрахували фахівці Міністерства, за 14 днів лютого імпорт цього товару склав 61 тонну на 0,2 млн. доларів. Загалом у 2014 році було імпортовано 154 тонни м`яких іграшок на 0,7 млн. доларів, трохи менше у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року.

На Дніпропетровщині надійшло понад 4 млн. гривень плати за ліцензії підакцизних товарів
У січні 2014 року бюджет Дніпропетровського регіону поповнився більш як на 4 млн. 219 тис. грн за плату за ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, що на 385 тис. грн. більше, ніж в аналогічному періоді 2013 року.
В цілому, станом на перше лютого 2014 року на Дніпропетровщині діє 11216 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, з них: 5532 ліцензії на алкогольні напої та 5684 - на тютюнові вироби.
З початку поточного року суб’єктам господарювання видано 746 ліцензій на право роздрібної торгівлі підакцизними товарами, з них: 382 ліцензії на алкогольні напої та 364 - на тютюнові вироби.
Водночас, 107 ліцензій анульовано суб’єктами господарювання, а дію 99 ліцензій призупинено через несплату чергового платежу.

За результатами роботи слідчих Міндоходів Дніпропетровщини до бюджету повернуто понад 1,5 млн. грн.
Завдяки розслідуваним справам слідчими Міндоходів Дніпропетровщини впродовж січня 2014 року відшкодована сума нанесених державі збитків у розмірі понад 1,5 млн. грн.
Так, з початку поточного року слідчі ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області розслідували 211 кримінальних проваджень, з яких: 189 - за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), 11 – за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів, 3 – за ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 3 – за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, 5 – по іншим статтям Кримінального кодексу України.
Досудове розслідування закінчено з 18 кримінальних проваджень, з яких до суду направлено 11. З обвинувальним актом до суду скеровано 9 проваджень.
Разом з тим, 2 кримінальних провадження слідчими направлено до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, з яких 1 провадження - на підставі ч.4 ст.212 КК України, у зв’язку із відшкодуванням збитків під час досудового розслідування.

Відображення доходів платника податку на прибуток в іноземній валюті за операціями від реалізації товарів (виконання робіт, послуг)
Доходи платника податку в іноземній валюті за операціями від реалізації товарів (виконання робіт, надання послуг) враховуються у складі доходів у частині їхньої вартості, що не була сплачена в попередніх звітних податкових періодах, перераховуються в національну валюту за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких доходів (для товарів - за датою переходу права власності на товар, для робіт та послуг - за датою складення акта або іншого документа, який підтверджує виконання робіт або надання послуг), а в частині раніше отриманої оплати за курсом, що діяв на дату її отримання.

Як отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску
На вимогу платників, а саме: роботодавців, фізичних осіб – підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, органи доходів і зборів проводять звірення сум нарахування та сплати ними єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - ЄВ).
Для цього платник звертається з заявою в довільній формі щодо отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄВ до органу доходів і зборів за основним місцем обліку. У заяві обов’язково зазначається найменування установи, до якої подається відповідна довідка.
Контролюючий орган на підставі даних картки особового рахунку платника визначає наявність/відсутність заборгованості зі сплати ЄВ на дату формування довідки.
Довідка за довільною формою (крім довідки про відсутність заборгованості із сплати ЄВ у зв’язку з прийняттям рішення про ліквідацію, реорганізацію юридичної особи, припинення підприємницької діяльності фізичною особою) надається платнику ЄВ безоплатно протягом 15 календарних днів (ст. 20 Закону України від 02.10.1996 №393/96-ВР «Про звернення громадян» зі змінами і доповненнями).
Дана норма передбачена частиною 7 ст. 14  Закону України від  8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями.

При виїзді за кордон на постійне місце проживання подайте декларацію
Громадяни України, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до органу доходів і зборів декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію). Така декларація подається не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації перевіряє визначене податкове зобов'язання та сплату належної суми податку. У разі відсутності податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб видається відповідна довідка, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.
Обов’язок щодо подання податкової декларації платниками податку-резидентами, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, визначено п. 179.3 ст.179 розд.ІV Податкового кодексу України.
Форму довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку) та Порядок її заповнення затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013 №795, зареєстрованим у Міністерстві  юстиції України  9 січня 2014 р. за №8/24785.

Строки транзитних перевезень
В залежності від виду транспортного засобу встановлюються такі строки транзитних перевезень: 
1) для автомобільного транспорту – 10 діб (у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб);
2) для залізничного транспорту – 28 діб;
3) для авіаційного транспорту – 5 діб;
4) для морського та річкового транспорту – 20 діб;
5) для трубопровідного транспорту – 31 доба;
6) для трубопровідного транспорту (з перевантаженням на інші види транспорту) – 90 діб.
До зазначених строків не включається:
1) час дії обставин відповідно до ст.192 Митного кодексу України;
2) час зберігання товарів під митним контролем. Але за умови інформування органу доходів і зборів, який контролює їх переміщення;
3) час, необхідний для здійснення інших операцій з товарами, у випадках, передбачених р.V Митного кодексу (за умови інформування органу доходів і зборів, який контролює переміщення цих товарів).
Водночас, положеннями ст. 192 «Заходи, що вживаються у разi аварiї чи дiї обставин непереборної сили пiд час перевезення товарiв» встановлено, що якщо пiд час перевезення товарiв транспортний засiб внаслiдок аварiї або дiї обставин непереборної сили не змiг прибути до митного органу призначення, допускається вивантаження товарiв в iншому мiсцi. При цьому перевiзник зобов'язаний:
1) вжити всiх необхiдних заходiв для забезпечення збереження товарiв та недопущення будь-якого їх використання;
2) термiново повiдомити найближчий митний орган про обставини подiї, мiсцезнаходження товарiв i транспортного засобу.
Строки транзитних перевезень визначено ст. 95 розділу V Митного кодексу України.

Реєструйте вчасно Книгу обліку доходів і витрат
У разі обрання самозайнятою особою ведення Книги у паперовому вигляді самозайнята особа зобов’язана подати до контролюючого органу за основним місцем обліку прошнуровану та пронумеровану Книгу, на титульному аркуші якої зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), податкова адреса, номер та дата свідоцтва про право на здійснення незалежної професійної діяльності (за наявності). 
У разі необхідності реєстрації нової Книги протягом податкового (звітного) періоду записи в ній продовжуют робитись наростаючим підсумком, а попередня Книга залишається у самозайнятої особи.

Про «тіньові» трудові правовідносини
Нелегальний обіг робочої сили веде до порушення прав людини, втрати працівником, зайнятим у «тіньовому» секторі економіки, соціальних гарантій, страхового стажу і соціальних виплат. Використання «нелегалів», неукладення чи несвоєчасна реєстрація трудових договорів між підприємцями та найманими працівниками є порушенням законодавства про працю і передбачає адміністративну відповідальність — накладання штрафу в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510–1700 грн.).
У разі виявлення під час перевірки фактів порушення працедавцем законодавства щодо укладення трудового договору, якщо ці дії призвели до нарахування, утримання та сплати до бюджету ПДФО, до нього застосовуватимуться штрафні санкції у розмірі 25% суми нарахованого податкового зобов’язання. А при повторному такому порушенні протягом 1095 днів — 50% (ст.123 Податкового кодексу України).
За неукладання трудових договорів із найманими працівниками, грубе порушення законодавства про працю (ст.172 Кримінального кодексу України) та умисне ухилення від сплати податків (ст.212 Кримінального кодексу України) встановлена кримінальна відповідальність.

Нова декларація з податку на прибуток
З 01 квітня 2014 року платники податку на прибуток подають до територіального органу Міндоходів за місцем реєстрації декларацію з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 30.12.2013 №872.
Дана декларація доповнена двома новими додатками. Додаток «ТЦ» передбачений для коригування податкових зобов’язань платника податку з метою трансфертного ціноутворення.
Додаток «ВС» передбачений для відображення інформації щодо нарахованих та перерахованих страховикам сум страхових платежів у розрізі страховиків.
Платник податку зобов’язаний самостійно здійснювати аналіз відповідності цін проведених операцій рівню звичайних цін з метою планомірної підготовки до подання звіту про контрольовані операції. В разі здійснення аналізу відповідності цін та коригування податкових зобов'язань платнику необхідно надати письмові пояснення щодо проведення коригування.

Ставки акцизного податку у 2014 році
З 1 січня 2014 року підвищуються ставки акцизного податку на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00) з 29 гривень до 32 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.
Також збільшуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби згідно з УКТ ЗЕД 2402 20 90 10 „Сигарети без фільтра, цигарки” до 77,50 грн. за 1 тис. шт., за кодом товару УКТ ЗЕД 2402 20 90 20 „Сигарети з фільтром” - 173,20 грн. за 1 тис. шт.
Мінімальне акцизне податкове зобов’язання становитиме 101,60 грн. за 1 тис. шт. сигарет без фільтра, цигарок та 231,70 грн. за 1 тис. шт. сигарет з фільтром. Відсоткова акцизна ставка залишається без змін – 12%.
Дана норма передбачена пунктом 6 підрозділу 5 розділу XX Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями.

Підвищення акцизного податку
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що з 1 березня 2014 року відбудеться збільшення ставок акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої.

Плата за користування надрами
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що у 2014 році порядок подання Податкового розрахунку з плати за користування надрами та терміни сплати податкових зобов’язань не змінились.
Податковий розрахунок з плати за користування надрами слід подати протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу зі сплатою податкових зобов’язань не пізніше, ніж протягом наступних 10 календарних днів. Нагадуємо, що оподатковується обсяг видобутої корисної копалини та застосовуються два механізми обчислення вартості видобутої корисної копалини для всіх, крім вуглеводневих, видів корисних копалин.
Терміни подачі податкової декларації за користування надрами для видобування корисних копалин у 2014 році: 
- за I квартал п. р.: 12 травня 2014 року; 
- за II квартал п. р.: 11 серпня 2014 року; 
- за III квартал п. р.: 10 листопада 2014 року; 
- за IV квартал п. р.: 9 лютого 2015 року. 

Зміни в Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг ОРО
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що Міністерство доходів і зборів України наказом від 24.12.2013 №844 затвердило наказ «Про внесення змін до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій».
Наказом, зокрема, внесено наступні зміни:
- суб’єкт господарювання повинен забезпечити використання книги обліку розрахункових операцій у тій господарській одиниці, що зазначена на титульній сторінці книги при її реєстрації/перереєстрації, або з тим РРО, до якого така книга зареєстрована; 
- змінено форми книги обліку розрахункових операцій на РРО та книги обліку розрахункових операцій на господарську одиницю.
З наказом Міністерства доходів і зборів України від 24.12.2013 №844 «Про внесення змін до Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій» можна ознайомитись за посиланням minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/63058.html.

Країни, операції з якими відносяться до контрольованих у трансфертному ціноутворенні
Для цілей трансфертного ціноутворення Кабінет Міністрів України розпорядженням від 25.12.2013 №1042-р «Про затвердження переліку держав (територій), у яких ставки податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижчі, ніж в Україні» затвердив перелік держав (територій), у яких ставки податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижчі, ніж в Україні. 
До переліку включено 73 країни.
Операції, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів нижче, ніж в Україні, або який сплачує податок на прибуток (корпоративний податок) за ставкою на 5 і більше відсоткових пунктів нижчою, ніж в Україні, відносяться до контрольованих. 

Довідка про земельні ділянки
Головне управління Міндоходів у Дніпропетровській області нагадує, що Довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі - Довідка) безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки. Довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції, якщо сільськогосподарська продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:
- садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
- особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці третьому цього пункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.
Довідка надається на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності). Довідка видається строком на п’ять років. При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію Довідки про наявність у нього земельних ділянок. Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої Довідки.
З наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 №32 «Про затвердження Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми» можна ознайомитись за посиланням minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/63070.html.

Декларування доходів громадян за 2013 рік здійснюється за новою формою
Міністерство доходів і зборів України нагадує, що з 31.12.2013 року набрав чинності Наказ Міністерства доходів і зборів України №793, яким затверджена нова форма податкової декларації та Інструкція щодо її заповнення. Відповідно втратив чинність Наказ Мінфіну від 07.11.2011 №1395.
Згідно з п. 46.6 ст. 46 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов'язаний оприлюднити нові форми звітності.
До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.
Проте Наказом Міндоходів від 11.12.2013 №793 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» форма декларації не змінилася, зміни правил та порядку заповнення декларації не відбулися. Декларація (як і раніше) складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та семи додатків до декларації, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).
Отже, за 2013 рік громадяни повинні подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи, затверджену Наказом Міністерства доходів і зборів України 11 грудня 2013 року №793.
Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи визначений ст. 179 Податкового кодексу України.
Інформаційно – комунікаційний відділ
Категория: Город | Просмотров: 878 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar