Покров Пятница 26.04.24, 16:42
Сайт
Главная » 2018 » Ноябрь » 8 » Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
16:18
Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Платники Дніпропетровщини перерахували до бюджетів усіх рівнів та ЄСВ понад 86,7 мільярдів гривень

Протягом січня - жовтня 2018 року органами ДФС у Дніпропетровській області забезпечено до бюджетів усіх рівнів (із врахуванням ДУ Офісу ВПП ДФС та Дніпропетровської митниці ДФС) 75 млрд 675,9 млн грн, що на 15 млрд 939,4 млн грн перевищує показник відповідного періоду минулого року. Про це повідомила виконуюча обов’язки начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Оксана Томчук.

Так, до державного бюджету впродовж десяти місяців поточного року спрямовано 56 млрд 57,9 млн грн, що на 12 млрд 815,2 млн грн (або на 29,6%) більше надходжень січня - жовтня 2017 року.

До місцевих бюджетів Дніпропетровщини за відповідний період забезпечено 19 млрд 618,0 млн гривень. Це на 3 млрд 124,2 млн грн (або на 18,9%) більше фактичних надходжень 10-ти місяців минулого року. Надходження у місцеві бюджети м.Дніпра складають більше 45% надходжень по області. З початку року місцева казна обласного центру отримала від суб’єктів господарювання та громадян 8 млрд 833,2 млн гривень. При цьому, бюджети міста Дніпра отримали майже на 400 млн грн. більше запланованого.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з січня по жовтень 2018 року зібрано 11 млрд 28,7 млн грн, що перевищує минулорічні показники на 1 млрд 951,5 млн грн (або на 21,5%).

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

Протягом дев’яти місяців 2018 року сервіс ДФС України «Пульс» отримав 466 запитів від платників Дніпропетровщини

Впродовж трьох кварталів поточного року на антикорупційний сервіс Державної фіскальної служби України «Пульс» звернулося 466 заявників Дніпропетровської області.

«Більше половини питань (258), порушених у зверненнях, стосувалися звітності та реєстрації податкових накладних. Також, за допомогою сервісу «Пульс» заявники звертались з питань щодо роботи органів ДФС Дніпропетровської області (130 звернень). Крім того, з приводу роботи системи електронного адміністрування ПДВ зателефонували 27 платників. Робота Центрів обслуговування платників турбувала 16 громадян. З питаннями щодо перевірок суб’єктів господарювання звернулось 12 платників. Безпосередньо антикорупційної тематики сервісу стосувалося 10 звернень. Інших питань – 13», - зазначила заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Вікторія Каліногорська.

Усі звернення оперативно розглянуті у встановлений термін та вирішені по суті.

Нагадаємо, що за допомогою сервісу «Пульс» можна проінформувати про неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби, оперативно та в повному обсязі вирішити суперечливі питання, які виникають у сфері адміністрування податків та у митній сфері. Телефон цілодобової лінії 0-800-501-007 (напрямок «4»).

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

З початку року юристи Державної фіскальної служби Дніпропетровщини виграли у судах 717 справ

Впродовж січня – вересня 2018 року у судах різних інстанцій на розгляді знаходилось понад 8,2 тисячі справ на суму 11,1 млрд грн за позовами ГУ ДФС у Дніпропетровській області до платників та за позовами платників до ГУ ДФС у Дніпропетровській області.

Як повідомив начальник юридичного управління Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Олег Басан, протягом дев’яти місяців поточного року на користь держави задоволено 717 справ. Правовики Дніпропетровщини зуміли відсудити на користь держави 1,65 млрд гривень.

«Принципи правової роботи в регіоні побудовані на якісному супроводженні податкових спорів, а також позитивній практиці досудового вирішення спорів на етапі адміністративного оскарження податкових повідомлень - рішень, що дозволяє врегулювати їх ще на початкових стадіях розгляду», - зазначив Олег Басан.

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

Особливості адміністрування у 2018 році рентної плати та екологічного податку

В інформаційному агентстві "МОСТ-Днепр" відбулась прес-конференція на тему: «Особливості адміністрування у 2018 році рентної плати та екологічного податку».

У прес-конференції взяла участь завідувач сектору адміністрування екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Юлія Кирпа.

Вона зазначила, що екологічний податок - це один із загальнодержавних податків та обов’язковий платіж, що сплачується з фактичних обсягів різних викидів, скидів, розміщення відходів у довкіллі.

З початку року платники Дніпропетровської області внесли в бюджет 249 мільйонів гривень екологічного податку. У минулому році за цей же період було сплачено 118,1 мільйонів гривень.

«Для платників екологічного податку визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу. Декларацію подають протягом 40 календарних днів, які настають за останнім календарним дня податкового кварталу, до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають в останній день граничного строку подання податкової декларації», - підкреслила Юлія Кирпа.

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

У ГУ ДФС у Дніпропетровській області проведено телефонну «гарячу лінію»

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника відділу ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами,контролю за виробництвом та обігом спирту, спиртовмісної продукції,алкогольних напоїв та тютюнових виробівуправління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Андрія Первогона тему: «Контроль за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів».

Питання 1. Вітаю. Підкажіть будь ласка, чи змінились мінімально оптово-роздрібні ціна на алкогольні напої?

Відповідь. Добрий день. Відповідно до Постанови КМУ від 05 вересня 2018 року №748 «Про внесення змін до Постанови від 30.10.2008 №957», яка вступила в дію 02.10.2018 встановлено новий розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. Так, одна пляшка горілки об’ємом 0,5л. міцністю 40% алк. повинна коштувати в роздрібній мережі не нижче 89,4 грн.

Питання 2. У мене таке питання: чи дійсно заборонено реалізовувати у м. Дніпро алкогольні напої після 22.00 годин?

Відповідь. Так. Закон України від 22 березня 2018 року № 2376-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових».

Так, рішенням Дніпровської міської ради від 23 травня 2018 року №41/32 встановлена заборона продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб'єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) на території м. Дніпра з 22.00 до 07.00 год. щодня, у тому числі у вихідні дні та на свята.

Питання 3. Яка відповідальність за реалізацію алкогольних напоїв у заборонений час доби?

Відповідь. Відповідно до ст. 17 ЗУ від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (із змінами та доповненнями) до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу у розмірі  6800 гривень.

Питання 4. Хочу запитати. Чому на сигарах та сигаріллах з’явились марки акцизного податку з новим дизайном?

Відповідь. Відповідно до постанови КМУ від 04 квітня 2018 року № 257 «Деякі питання маркування тютюнових виробів» затверджено та з 01.07.18 запроваджено нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (крім сигарет з фільтром та без фільтра, цигарок).

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

За 10 місяців 2018 року надходження до загального фонду державного бюджету зросли на 76,8 млрд грн

Протягом січня-жовтня 2018 року до загального фонду державного бюджету надійшло (сальдо) 588,1 млрд грн платежів, що контролюються ДФС. Це на 15%, або на 76,8 млрд грн більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

До загального фонду держбюджету з початку 2018 року спрямовано 312,5 млрд грн податкових платежів, що на 16,7%, або на 44,8 млрд грн більше відповідного періоду минулого року. Індикатив Мінфіну перевиконаний на 1,2 млрд грн.

Митних платежів у січні-жовтні до загального фонду держбюджету перераховано у сумі 275,6 млрд грн. Це на 13%, або на 32 млрд грн перевищує показник 10 місяців 2017 року.

У жовтні цього року до загального фонду держбюджету забезпечено (сальдо) 62,2 млрд грн. Це майже на 24%, або на 12 млрд грн більше надходжень жовтня минулого року. Індикатив Мінфіну перевиконаний на 3 млрд грн.

Податкових платежів до загального фонду держбюджету у жовтні перераховано у розмірі 26,7 млрд грн. (плюс 5,3 млрд грн до минулорічного показника), митних платежів - 35,6 млрд грн (плюс 6,6 млрд грн ).

(Інформація прес-служби ДФС України).

 

Мешканці Дніпропетровщини спрямували до держбюджету понад 1,2 млрд грн військового збору

За дев’ять місяців поточного року на підтримку української армії від платників Дніпропетровської області надійшло 1 млрд 224,5 млн грн, що на 251,1 млн. грн., або на 25,8% більше надходжень січня – вересня 2017 року.

Нагадуємо, що платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за утримання (нарахування) і сплату (перерахування) військового збору до бюджету є роботодавці, що нараховують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків; податкові агенти (для оподатковуваних інших доходів із джерела їх походження в Україні).

Відтак, відповідно до норм Податкового кодексу України оподатковується заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Військовий збір також стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри. Оподаткуванню підлягають теж доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг).

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

До уваги платників податків!

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить наступне.

З метою забезпечення якісного сервісного обслуговування платників та комфортних умов щодо обміну електронними документами з контролюючими органами Державна фіскальна служба України повідомила, що з 01.11.2018:

■ підписання повідомлень ДФС (квитанцій, інформаційних розсилок, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для накладання електронного цифрового підпису: SFS_2018_1.cer

■ зашифрування повідомлень на ДФС (звітність, тощо) здійснюється окремим сертифікатом, призначеним для шифрування: SFS_2018_2.cer.

Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:  http://sfs.gov.ua/anonsi/19274.html

 

Інформація для клієнтів Акредитованого центру сертифікації ключів

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.

З метою гармонізації законодавства України з Європейським союзом, враховуючи вимоги Регламенту (ЄС) № 910/2014 Європейського Парламенту та Ради від 23 липня 2014 року Про електронну ідентифікацію та довірчі послуги для електронних транзакцій в межах внутрішнього ринку та про скасування Директиви 1999/93/ЄС, Верховною Радою України 05.10.2017 прийнято Закон України № 2155  «Про електронні довірчі послуги», основні положення якого набирають чинності 07.11.2018.

У свою чергу Акредитований центр сертифікації ключів ІДД ДФС(АЦСК ІДД ДФС), як кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, з 07 листопада 2018 року почне формувати усім своїм клієнтам виключно кваліфіковані сертифікати. Варто зазначити, що такі сертифікати як і раніше будуть використовуватись користувачами електронних довірчих послуг для подання електронної звітності, організації електронного документообігу, отримання адміністративних послуг в електронному вигляді тощо.

Разом з цим, посилені сертифікати відкритих ключів, що були сформовані до 07.11.2018 будуть і надалі обслуговуватись АЦСК ІДД ДФС до закінчення їх строку чинності.

Додатково: найближчим часом на інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС (https://acskidd.gov.ua) буде розміщено нові форми реєстраційних карток, які необхідно буде використовувати для отримання електронних довірчих послуг починаючи з 07.11.2018.

Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/355055.html

 

 

Відбулось засідання Ініціативної групи

У приміщенні ГУ ДФС у Дніпропетровській області 29 жовтня 2018 року відбулось друге засідання Ініціативної групи з підготовки до установчих зборів для формування складу Громадської ради при ГУ ДФС у Дніпропетровській області (далі – Ініціативна група).

Під час заходу розглянуті на предмет відповідності та узагальнені документи від інститутів громадянського суспільства, які виявили бажання взяти участь у проведенні установчих зборів.

У ході засідання вирішено низку інших питань стосовно діяльності Ініціативної групи.

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

Викрито махінації на ремонті доріг на суму 18,02 млн гривень

Підрозділом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Дніпропетровській області спільно з регіональною прокуратурою встановлені факти можливого привласнення бюджетних коштів.

Так, протягом 2017 року одне з товариств з обмеженою відповідальністю м. Дніпра на замовлення державного підприємства виконувало поточний ремонт автомобільних доріг загального користування державного значення.

Проведеним дослідженням встановлено, що посадові особи зазначеного товариства з метою легалізації (відмивання) коштів здійснили безтоварні фінансові операції з низкою підприємств, діяльність яких має наявні ознаки "фіктивності" та характеризується невідповідністю номенклатури придбаних та реалізованих товарів. Крім того, до офіційних документів податкової звітності свідомо були внесені неправдиві відомості щодо фінансово-господарської діяльності.

Загальна сума можливої легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, склала 18,02 млн. гривень.

За даними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 209 КК України.

Здійснюється кримінальне провадження.

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

E-Receipt: тестування встановило випадки невідповідності виданих споживачам чеків електронним копіям, переданим до ДФС

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу на наступне.

Місяць тому ДФС України (далі – ДФС) було впроваджено у тестовому режимі систему E-Receipt (електронний чек), яка викликала великий інтерес з боку платників податків та громадян.

Завдяки електронному сервісу «Пошук фіскального чека» платники мають змогу оперативно отримати інформацію про здійснені розрахункові операції у будь-якій торгівельній точці будь-якого населеного пункту країни.

Вже встановлені випадки невідповідності отриманих споживачами розрахункових документів при здійсненні готівкових розрахунків електронним копіям цих розрахункових документів, які передані відповідними реєстраторами розрахункових операцій (РРО) до ДФС України. Для з’ясування причин такої невідповідності органами ДФС організовано проведення контрольно-перевірочних заходів.

Переваги нового сервісу вже очевидні. Так, аналізуючи дані чеків РРО, виробники касової техніки можуть оцінити роботу центрів сервісного обслуговування, що обслуговують моделі, ними випущені.

Крім цього, перевірка чеку через електронний сервіс, встановлення достовірності його даних та факту передачі до ДФС, є запорукою захисту прав громадян як споживачів, а також запобіжником зловживань під час здійснення розрахункових операцій.

Просимо споживачів у разі відсутності або невідповідності реквізитів чеків на сервері ДФС наявному розрахунковому документу направляти до ДФС письмові звернення із цих питань з додаванням копій отриманих розрахункових документів для організації та проведення відповідних контрольно-перевірочних заходів.

Крім того, у разі отримання користувачами фіскального чеку, який викликає сумнів, вони теж можуть надіслати до ДФС електронний лист із прикріпленим фото чеку.

Нагадаємо, що сервіс знаходиться у відкритій частині «Електронного кабінету», доступ до якої здійснюється в режимі реального часу (24/7/365) без ідентифікації особи за посиланням:cabinet.sfs.gov.ua/cashregs/check.

Для пошуку та перегляду фіскального касового чеку необхідно ввести: фіскальний номер РРО дату та час видачі чеку (для традиційних РРО).

Пошук електронного чеку здійснюється за його фіскальним номером та датою.

Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням:http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/354550.html

 

До уваги суб’єктів електронного декларування!

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що з 01 січня 2019 року розпочнеться черговий етап електронного декларування в Україні (е-декларування).

Слід зауважити, що 07 листопада 2018 року набирає чинності Закон України від 05 жовтня 2018 року № 2155-VІІІ «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155), а Закон України від 22 травня 2003 року № 852-IV «Про електронний цифровий підпис» із змінами втрачає чинність. Це потрібно врахувати при отриманні послуг електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) .

Так, п. 2 ст. 22 Закону № 2155 встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Отже, починаючи з 07.11.2018 отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (у т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо.

Разом з тим п. 5 розділу VII Закону № 2155 визначено, що електронний цифровий підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані відповідно до вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис» до набрання чинності цим Законом, використовуються користувачами електронних довірчих послуг, кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, які продовжують їх обслуговувати, відповідно як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Звертаємо увагу, що з метою завчасної підготовки до чергового етапу е-декларування в Україні потрібно перевірити:

- адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у вашому персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Реєстр);

- термін дії та працездатність вашого ЕЦП для роботи з Реєстром.

Виконавши запропоновані дії, це дозволить суб’єктам електронного декларування завчасно підготуватись до чергового етапу е-декларування в Україні, чим полегшить роботу з Реєстром.

 

Електронне декларування за митними деклараціями на Дніпропетровській митниці ДФС

Кількість електронних митних декларацій (далі – ЕМД), оформлених на бланку єдиного адміністративного документу у т.ч. у відсотковому відношенні до загальної кількості оформлених митних декларацій складає у вересні 2018 року 12888 шт. (99,7%).

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року (з 01.09.2017 по 30.09.2017) відсотковий показник кількості оформлених ЕМД збільшився на 0,8 % та складає 99,7%.

Також у порівнянні з серпнем 2018 року у вересні 2018 року відсотковий показник кількості оформлених ЕМД збільшився на 0,2% та складає 99,7%.

(Офіційний портал ГУ ДФС у Дніпропетровській області).

 

ДО УВАГИ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ!

Наказом ДФС України від 12 липня 2018 року №445 затверджено перелік управлінь, які утворені на правах відокремлених підрозділів Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, у тому числі Нікопольське.

Запрошуємо платників податків Нікопольського регіону для отримання адміністративних послуг та при листуванні звертатися до вищевказаного управління.

Нікопольське управління, яке утворене на правах

відокремленого підрозділу ГУ ДФС у Дніпропетровській області

 

№ з/п

Назва

Адреса

1

2

3

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області

1

Нікопольське управління

53210, Дніпропетровська обл., м. Нікополь, просп. Трубників, 27

1.1.

Нікопольська ДПІ

53210, Дніпропетровська обл., м. Нікополь, просп. Трубників, 27

1.2.

Марганецька ДПІ

53400, Дніпропетровська обл., м. Марганець, вул. Травнева, 11

1.3.

ДПІ у м. Покрові

53300, Дніпропетровська обл., м. Покров,

вул. Горького, 7

1.4.

Томаківська ДПІ

53500, Дніпропетровська обл., смт Томаківка,

вул. Лесі Українки, 41

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

Оновлено Державний реєстр РРО

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФС України наказом від 22 жовтня 2018 року № 688 затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій (далі – Реєстр РРО).

Оновлений Реєстр РРО містить перелік реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 165 моделей (раніше було 167).

Слід зазначити, що окремо наведено перелік РРО, виключених з Реєстру РРО у 2016-2018 роках, експлуатація яких не дозволяється. Довідково: таких РРО у переліку 7 (у попередньому переліку було 5).

Крім того, звертаємо увагу, що втратив чинність наказ ДФС України від 06 червня 2018 року № 362.

Оновлений Реєстр РРО розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/320822.html

 

Контролюючі органи зобов’язані проводити звірення сум нарахування та сплати ЄСВ за вимогою платників

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить, що відповідно до частини сьомої ст. 14 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) контролюючі органи зобов’язані проводити звірення сум нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за вимогою платників, зазначених у пунктах 1, 4 і 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464, а саме: роботодавців, фізичних осіб – підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

Водночас, Інструкція про порядок формування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 року № 449 із змінами, та Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435 із змінами, не передбачають обов’язкового проведення платниками звірення сум нарахування та сплати ЄСВ.

Нагадуємо, що частиною 12 ст. 9 Закону № 2464 визначено, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

 

Списання кредиторської заборгованості: чи є коригування податкового кредиту, сформованого на підставі митної декларації

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку зокрема, з ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата сплати ПДВ за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 ПКУ, а для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України - дата складення платником податкової накладної (далі – ПН) за такими операціями, за умови реєстрації такої ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 198.2 ст. 198 ПКУ).

Відповідно до п. 187.8 ст. 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов`язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.

Випадки, коли податковий кредит підлягає коригуванню, визначені п. 192.1 ст. 192 ПКУ.

Отже, у випадку, коли при списанні кредиторської заборгованості, що виникла при імпорті товарів, розрахунки з постачальником-нерезидентом за які не проведено, не змінюється сума компенсації вартості товарів та не відбувається повернення сум ПДВ, сплачених при ввезенні товарів, то підстав для коригування податкового кредиту, сформованого на підставі отриманої митної декларації, не виникає.

 

Умови застосування пільги у вигляді зменшення бази оподаткування при сплаті податку на нерухомість за садовий (дачний) будинок

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує ,що відповідно до пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Згідно з пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 ПКУ об’єкти житлової нерухомості – будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток (пп. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).

Підпунктами «б» та «в» пп. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зокрема: для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Порядок надання пільг встановлено пп. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності (пп. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 ПКУ).

Враховуючи вищевикладене, пільги у вигляді зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, при сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються до садового та дачного будинків з урахуванням норм, визначених п. 266.4 ст. 266 ПКУ.

 

Застосування довідки-розрахунку на виплату заробітної плати платником ЄСВ

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить, що відповідно до п. 3 Порядку прийняття банками розрахункових документів на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09 вересня 2013 року № 453 (далі – Порядок № 453), довідка-розрахунок на виплату заробітної плати складається платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 453.

Контролюючі органи невідкладно погоджують довідку-розрахунок, наданий платником ЄСВ. Один примірник надається банку, другий – контролюючому органу, а третій залишається у платника ЄСВ.

Згідно з п. 4 Порядку № 453 у разі подання до банку одночасно із грошовим чеком та/або платіжним дорученням, та/або іншими розрахунковими документами на виплату заробітної плати за відповідний період документального підтвердження раніше сплаченого ЄСВ або оригіналу довідки-розрахунку, погодженого з контролюючим органом, банк має видати суму, зазначену в грошовому чеку, та/або виконати платіжне доручення або інший розрахунковий документ.

Документальним підтвердженням раніше сплаченого ЄСВ є розрахункові документи (документи на переказ готівки) про перерахування ЄСВ (у тому числі з поточного рахунку, відкритого в іншому банку), в яких у реквізиті «Призначення платежу» платник зазначив період, за який заробітна плата нарахована, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».

У разі погодження контролюючим органом довідки-розрахунку на виплату заробітної плати за формою згідно з додатком 1 до Порядку № 453 з від’ємним значенням рядка 5 «Сума єдиного внеску, яка зазначається в розрахунковому документі, та підлягає перерахуванню (р. 2 + р. 3 – р. 4)», банк приймає таку  довідку-розрахунок до виконання за умови документального підтвердження сплаченого ЄСВ.

 

До уваги платників рентної плати!

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Міністерством фінансів України наказом від 21 серпня 2018 року № 707, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 вересня 2018 року за № 1057/32509 (далі – наказ № 707) затверджено Зміни до форми Податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17 серпня 2015 року № 719, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03 вересня 2015 року за № 1051/27496 із змінами.

Наказом № 707 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 17 вересня 2012 року № 1001 «Про затвердження форми Податкового розрахунку з рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 жовтня 2012 року за № 1733/22045.

Наказ № 707 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 12.10.2018 № 78 і цей наказ набирає чинності з 12 лютого 2019 року.

 

Зобов’язання із сплати ЄСВ мають пріоритет майже перед усіма іншими зобов’язаннями

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що частиною 12 ст. 9 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника ЄСВ одночасно із зобов’язаннями із сплати ЄСВ зобов’язань із сплати податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами зобов’язання із сплати ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

Відповідно до частини 11 ст. 9 Закону № 2464 у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом № 2464, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

 

До уваги платників податків!

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть надсилати до ДФС електронне звернення (пропозиції, зауваження, заяви, клопотання, скарги) виключно на електронну адресу zvernennya@sfs.gov.ua зі своїм підписом, який може бути відсканованим, сфотографованим.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, відповідно до частини восьмої статті 5 Закону України «Про звернення громадян» буде повернуто без розгляду через десять днів від дня його надходження.

Також опрацьовуються електронні звернення громадян, підписані із застосуванням електронного цифрового підпису.

Довідково: відомості про електронну адресу zvernennya@sfs.gov.uaрозміщено на офіційному веб-порталі ДФС (sfs.gov.ua) у розділах:

► «Контакти» за посиланням http://sfs.gov.ua/others/kontakti/kontakti-dlya-podannya-zvernen;

► «Діяльність»-«Звернення громадян»-«Реєстрація звернень» за посиланням http://sfs.gov.ua/priymalnya-gromadyan/zvernennya-gromadyan/reestratsiya/.

Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/354743.html

 

Уточнення фінансової звітності: показники декларації з податку на прибуток підприємств уточнюються відповідно до норм ПКУ

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що підприємства можуть подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої звітності за результатами проведення аудиторської перевірки з метою виправлення самостійно виявлених помилок або інших причин (п. 2 Порядку  подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28 лютого 2000 року № 419 із змінами та доповненнями).

Подання та оприлюднення уточненої фінансової звітності та уточненої консолідованої фінансової звітності здійснюється у такому самому порядку, що і звітності, яка уточнюється.

Якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники декларації з податку на прибуток підприємств, таке уточнення здійснюється відповідно до положень ст. 50 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями із поданням до уточнюючої декларації уточненої фінансової звітності за відповідний звітний період.

 

Зміни до положення про виготовлення, зберігання та продаж марок акцизного податку

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що  Кабінет Міністрів України постановою від 17 жовтня 2018 року № 844  (далі – Постанова № 844) вніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів (далі–  Положення).

Зокрема, Положення доповнено такими нормами, як:

■ видача марок акцизного податку виробникам тютюнових виробів здійснюється з урахуванням вимог пп. 222.1.2 п. 222.1 ст. 222 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), зокрема сплати акцизного податку протягом п’ятнадцяти робочих днів після отримання марок;

■ позначення на марках акцизного податку для алкогольних напоїв іноземного виробництва суми акцизного податку за ставками, діючими на момент виробництва марки;

■ заборона контролюючим органам вимагати від покупців марок акцизного податку документів, не передбачених постановою;

■ надання в електронній формі замість паперової документів, необхідних для покупки марок акцизного податку.

Постановою № 844 Положення приведено у відповідність із нормами ПКУ. Це матиме позитивний вплив на адміністрування акцизного податку.

Постанову № 844 розміщено на Урядовому порталі Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади України за посиланням:https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-polozhennya-pro-vigotovlennya-zberigannya-prodazh-marok-akciznogo-podatku-ta-markuvannya-alkogolnih-napoyiv-i-tyutyunovih-virobiv

 

Залишок готівки в іноземній валюті у касі підприємства: правила встановлення ліміту

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що здійснення операцій з іноземною валютою регламентується Правилами використання готівкової іноземної валюти на території України із змінами і доповненнями, затвердженими постановою Правління Національного банку України від 30 травня 2007 року за № 200 із змінами і доповненнями (далі – Правила).

Пунктом 8.11 Правил встановлено, що уповноважений банк установлює ліміт залишків іноземної валюти в касі суб’єктів підприємницької діяльності, яким дозволяється використовувати готівкову іноземну валюту як засіб платежу, якщо залишки іноземної валюти залишаються в неробочі часи доби в касі (до розрахунку ліміту каси не включаються кошти, які передбачені для виплати заробітної плати нерезидентам і на відрядження працівників за кордон). Понадлімітні залишки готівкової іноземної валюти підлягають повній інкасації до уповноваженого банку і зарахуванню на поточний рахунок в іноземній валюті суб’єкта підприємницької діяльності (через розподільчий рахунок). Якщо суб’єкти підприємницької діяльності працюють цілодобово, то закінченням робочого дня є початок операційного дня банку, у якому вони обслуговуються.

Якщо суб’єкти підприємницької діяльності працюють у вихідні та святкові дні, то вони можуть перевищувати встановлені ліміти залишку іноземної валюти в касі з обов’язковою інкасацією понадлімітних залишків до уповноваженого банку не пізніше наступного робочого дня банку.

 

Найманий працівник не має можливості самостійно провести сплату ЄСВ

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що частиною першою ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) є роботодавці, зокрема підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичної особи на умовах трудового договору (контракту).

Відповідно до частини дев’ятої ст. 9 Закону № 2464 обчислення і сплата ЄСВ за працівників, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, здійснюються роботодавцями за рахунок сум, на які ЄСВ нарахований.

ЄСВ сплачується шляхом перерахування платником-роботодавцем безготівкових коштів з його банківського рахунку (частина сьома ст. 9 Закону № 2464).

Отже, найманий працівник не має можливості самостійно провести сплату ЄСВ.

 

Суб’єкт господарювання своєчасно не сплачує розстрочені суми податкового боргу: ПКУ передбачена відповідальність

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що відповідно до пп. 100.12.2 п. 100.12 ст. 100 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення (відстрочення) можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу.

Пунктом 4.6 Порядку розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року № 574, визначено, що з дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені (відстрочені) суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених ПКУ.

Довідково звертаємо увагу, що «Електронний кабінет» — є одним із найкорисніших сервісів ДФС України, у якому за допомогою розділу «Стан розрахунків з бюджетом» платник може переглянути стан розрахунків з кожного податку, внеску або платежу.

 

Затверджено Реєстр великих платників податків на 2019 рік

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що наказом ДФС України від 26 вересня 2018 року № 617 затверджено Реєстр великих платників податків на 2019 рік (далі – Наказ № 617).

Наказ № 617 розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням: http://sfs.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro- diyalnist/73022.html

 

Внесено зміни до порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить, що 13.10.2018 набула чинності постанова Кабінету Міністрів України  від 10 жовтня 2018 року № 826 «Про внесення зміни до Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості» (далі – Постанова № 826).

Постановою № 826 виключено п. 9 Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України нафтопродуктів та/або речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості,  а саме, що  підставою для взяття на облік податкового векселя є довідка векселедавця щодо прогнозованого обсягу нафтопродуктів та/або речовин, які планується отримати від підприємства-виробника або ввезти на митну територію України. Форма довідки затверджується Мінфіном.

Постанова № 826 опублікована у офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 13.10.2018 № 193.

 

Новації для внутрішньо переміщених осіб шодо податкової знижки

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Законом України від 06 вересня 2018 року № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» внесено зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), а саме: п. 166.3 ст. 166 ПКУ доповнено підпунктом 166.3.9 такого змісту: «суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку  на доходи фізичних осіб (далі – платник податку), який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Платник податку на доходи фізичних осіб має право скористатися зазначеною в цьому підпункті податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім’ї першого та другого ступенів споріднення:

- не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

- не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року».

Нагадуємо, що Закон № 2530 набрав чинності 04.10.2018 (опубліковано у офіційному виданні «Голос України» від 06.10.2018 № 185).

Категория: Область | Просмотров: 313 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar