Покров Пятница 19.04.24, 15:55
Сайт
Главная » 2019 » Март » 7 » Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
14:32
Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Олександр Власов: Електронний кабінет – 3 роки сервісів для платників

Три роки тому, у лютому 2016 року, ДФС було впроваджено модернізований електронний сервіс «Електронний кабінет платника». Це європейський, загальносвітовий формат фіскальної служби, яка стає сервісною службою для кожного платника.

«Лютий для ДФС пройшов під гаслом е-сервісів. Щодня ми інформували платників про наші електронні послуги: з чого починали і що маємо сьогодні. Ще три роки тому ми взяли за мету створення зручних on-line сервісів для кожного платника і впевнено тримаємо цей курс», – розповів в.о. Голови ДФС Олександр Власов.

За цей час кількість користувачів Електронного кабінету з 12 тис. зросла до 9,5 млн осіб. Реалізовано 100% сервісів для 44,5 млн фізичних осіб (громадян), 272,4 тис. платників податку на додану вартість, 6,9 тис. платників акцизного податку з реалізації пального, а також 95% сервісів для майже 4,5 млн платників єдиного внеску.

«Перші сервіси Електронного кабінету дозволяли платникам отримати дані з загальнодоступних реєстрів. Це, зокрема, дані про взяття на облік платників, реєстру платників ПДВ, страхувальників, платників єдиного податку тощо. Раніше для отримання такої довідки платникам необхідно було звертатися до податкової. З цього часу нові сервіси ми запускали кожного кварталу, розширювали можливості кабінету – від подачі декларації і сплати податків до листування з контролюючими органами», – підкреслив Олександр Власов.

За його словами, на сьогодні у відкритій частині Е-Кабінету функціонує близько 25 сервісів, якими користувачі можуть скористатися без застосування електронного цифрового підпису.

Після ідентифікації у приватній  частині кабінету платникам запропоновано 55 сервісів. Користувачі можуть скористатися значною кількістю корисних опцій, наприклад, користування індивідуальним податковим календарем, створення запитів, листування з органами ДФС, реєстрація накладних тощо.

«Електронізація продовжуватиметься і надалі. Маємо багато планів та задумів, які реалізовуватимемо в цьому році. Запуск мобільних додатків та можливість ідентифікації Mobile-ID, доопрацювання Е-Чека та запуск системи електронного адміністрування реалізації спирту по аналогії з системою, яка працює з паливом, – саме над цими та іншими питаннями сьогодні активно працюють в ДФС», – наголосив очільник ДФС.

Також в планах реалізація сервісу передачі фінансовим установам даних фінансової звітності підприємства, створення особистих кабінетів у приватній частині Електронного кабінету для державних органів, взаємодії між ІТС «ПРОЗОРРО» та ІТС ДФС щодо надання інформації про відсутність або наявність заборгованості (податкового боргу) в учасника процедури закупівлі тощо.

 

У першому місяці 2019 року підприємці – «cпрощенці» Дніпропетровщини сплатили до бюджету 184,2 млн гривень

Протягом січня 2019 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло 184,2 млн грн єдиного податку від суб’єктів господарювання - фізичних осіб, що на 36,5 млн грн, або майже на чверть більше ніж у січні 2018 року. Про це повідомила заступник начальника ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ірина Сікіріна.

У Дніпропетровській області працює більше 93-х тисяч фізичних осіб - підриємців, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Першу групу спрощеної системи оподаткування обрали понад 12 тисяч підприємців, більше 42-х тисяч зареєстровані на другій групі та понад 39-ти тисяч працюють, обравши третю групу спрощеної системи оподаткування.

Станом на 14.02.2019 підприємцями - платниками єдиного податку третьої групи за 2018 рік задекларовано валового доходу на загальну суму 24,3 млрд грн, що на 4,3 млрд грн більше ніж за відповідний період 2017 року (або на 21,7%). Сума єдиного податку до сплати склала майже 1,2 млрд грн, що на 205 млн грн більше ніж за аналогічний період 2017 року (або на 21,3%).

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Владислава Воінова на тему: «Право громадян на отримання податкової знижки»

Питання 1. Добрий день. Скажіть, будь ласка, чи можна до складу податкової знижки включити витрати, понесені фізичною особою на лікування протягом 2018 року?

Відповідь. Добрий день. Оскільки станом на 01 січня 2019 року Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування» чинності не набрав, податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2018 року платникам не надається.

Питання 2. Вітаю. В мене питання: чи може фізична особа включити до податкової знижки за звітний рік суму страхових платежів, сплачених за договором довгострокового страхування одним платіжним документом за місяці поточного та майбутнього років?

Відповідь. Добрий день. Відповідно до вимог податкового законодавства платник податку може включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного 2018 року фактично здійснені ним протягом минулого року витрати на сплату страхових платежів за договорами довгострокового страхування як такого платника податку так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

а) при страхуванні платника податку у 2018 році – 2470 грн. (у розрахунку на місяць);

б) при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї у 2018 році – 2470 грн. х 50 відс. = 1235 грн. (у розрахунку на місяць).

Оскільки до податкової знижки за звітний календарний рік дозволено включати суми витрат, понесених платником податку за договорами довгострокового страхування протягом звітного податкового року, то при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат (частину) у розрахунку за кожний повний або неповний місяць страхування протягом якого діяв договір страхування з урахуванням встановлених обмежень.

Питання 3. Добрий день. Будьте ласкаві, дайте відповідь на питання: чи може чоловік скористатись правом щодо включення до податкової знижки оплати допоміжних репродуктивних технологій, якщо дружина не працює?

Відповідь. Відповідно до вимог Цивільного кодексу України повнолітня жінка або чоловік мають право за медичними показаннями на проведення щодо них лікувальних програм допоміжних репродуктивних технологій згідно з порядком та умовами, встановленими законодавством.

Згідно податкового законодавства до переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включається сума витрат платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством, але не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

Отже, платник податку чоловічої статі має право на отримання податкової знижки щодо витрат, понесених на оплату допоміжних репродуктивних технологій, наданих дружині платника податків, але сплачених таким платником (чоловіком).

 

Результати роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області щодо стягнення податкового боргу

У прес-центрі інформаційного агентства «МОСТ-Днепр» відбулася прес-конференція на тему «Результати роботи щодо стягнення податкового боргу» за участі начальника управління погашення боргу Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Яни Бабець.

Вона повідомила, що станом на 01 січня 2019 року сума податкового боргу складала майже 6 млрд грн, з них 429,7 млн грн - сума боргу з фізичних осіб – підприємців.

За результатами роботи у 2018 році в рахунок погашення боргу грошовими коштами надійшло понад 400 млн грн, у тому числі в рахунок погашення розстрочених сумм податкового боргу сплачено 10,7 млн грн., від боржників, які перебувають у процедурі банкрутства надійшло до бюджету 150 млн гривень.

Головним управлінням ДФС забезпечено здійснення комплексу заходів щодо стягнення сум податкового боргу. Одним з них є спрямування боржникам податкових вимог. Протягом 2018 року таких вимог було спрямовано майже на 1 млрд 300 млн гривень.

«Крім цього, з метою взаємодії з органами Державної виконавчої служби на адресу боржників направлено виконавчих документів на суму 43,9 млн грн для приєднання до виконавчого провадження у зв’язку з арештом коштів та майна суб’єктів господарської діяльності - юридичних осіб», - підсумувала Яна Бабець.

 

Стан заборгованості збанкрутілих підприємств області розглядався на спільній нараді

У Головному територіальному управлінні юстиції у Дніпропетровській області відбулася спільна нарада з представниками Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, Господарського суду Дніпропетровської області та арбітражними керуючими процедурами банкрутства підприємств регіону, а також начальниками управлінь ГУ ДФС у Дніпропетровській області: юридичного Олег Басан та погашення боргу Яна Бабець.

Темою наради було обговорення проблемних питань, що виникають під час процедури банкрутства, пов’язані з погашенням кредиторських вимог, в тому числі погашення заборгованості із заробітної плати та заборгованостей перед Пенсійним фондом України.

Також йшлося про виплати, які впливають на соціально-економічний стан населення, питання щодо прискорення ліквідації та погашення у повному обсязі зобов’язань із виплати заробітної плати колишнім робітникам збанкрутілих підприємств та сплати заборгованості із єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім того, було розглянуто питання щодо погашення заборгованості перед бюджетом, а саме податкового боргу.

 

Декларування доходів громадян, отриманих протягом 2018 року

В інформаційному агентстві «МОСТ-Днепр» відбулася прес-конференція на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року» за участі начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області Владислава Воінова.

Владислав Воінов зазначив, що з 1 січня 2019 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року, яка триватиме до 2 травня поточного року. Станом на 31 грудня 2018 року громадянами Дніпропетровської області подано 46894 декларацій про майновий стан і доходи за 2017 рік.

Загальна сума задекларованого громадянами доходу становила 3 млрд 322 млн грн, що на 500 млн грн більше, ніж за підсумками деклараційної кампанії 2017 року. При цьому, сума задекларованого до оплати податку на доходи фізичних осіб склала 101,4 мільони гривень.

Додаткові надходження до бюджету територіальних громад нашої області склали 400 тисяч гривень.

Свої доходи у розмірі понад 1 млн грн задекларували 260 жителів Дніпропетровської області, що на 60 осіб більше, ніж у 2017 році. Сума задекларованого ними доходу склала 1 мільярд 484 мільйони гривень.

Надходження військового збору до державного бюджету України за підсумками минулорічного декларування склали 14 мільонів гривень.

«Разом з тим, протягом деклараційної кампанії 2018 року своїм правом на отримання податкової знижки скористалися майже 9 тисяч фізичних осіб. Сума податку, що повернута громадянам з бюджету, 15,8 мільйонів гривень», - повідомив він.

Слід зазначити, що Податковим кодексом розширено перелік таких витрат, дозволених для включення до податкової знижки. Тепер за наслідками 2018 року платник податку має право включити і витрати, такі як:

- витрати внутрішньо переміщеної особи на орендну плату за договором оренди житла за умови, що така особа та члени її сім’ї першого ступеня споріднення не мають у власності нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України, та не отримують бюджетних виплат для покриття витрат на проживання;

- витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної та позашкільної освіти.

«Звертаю увагу, що всі витрати повинні бути обов'язково підтверджені документально. Податковою знижкою можуть скористатися лише громадяни, які отримують офіційну заробітну плату. Громадяни, які відповідно до податкового законодавства мають обов’язок щодо подання податкової декларації, - подають її до 2 травня 2019 року.

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2018 року, можуть подати декларацію протягом всього 2019 року.

Для зручності громадян протягом січня - квітня 2019 року центри обслуговування платників функціонують не тільки в робочі дні, а й по суботах з 9-ої до 13-ої години. У центрах обслуговування платників завжди можна отримати якісну консультацію про нюанси заповнення річної декларації» - підсумував Владислав Воінов.

 

Про декларування доходів громадян на прес – конференції

Із 1 січня 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних у минулому році. Про це розповів під час проведеної прес – конференції заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Нікопольського управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Володимир Малиновський.

Відповідно до норм Податкового кодексу України, громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи розподіляються на дві категорії: особи, які зобов’язані подати річну декларацію, та особи, які мають право подати декларацію.

Володимир Малиновський зазначив, що за січень 2019 року деклараційної кампанії громадянами Нікопольського регіону та особами, які провадять незалежну професійну діяльність подано 324 декларації про майновий стан і доходи, що на 56 декларацій більше, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Загальна сума доходів, що вказана в деклараціях – 38,0 млн грн, що на 20,2 млн грн більше, ніж минулого року. При цьому, до сплати в бюджет нараховано 0,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що на 0,1 млн грн більше, ніж у 2018 році та 0,07 млн грн військового збору, що на 0,02 млн грн більше минулого року.

Основними декларантами з початку 2019 року є громадяни, які задекларували наступні види доходів:

- 3,0 млн грн – доходи, отримані від прийняття спадщини (33 декларації);

- 1,4 млн грн – доходи від продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна (16 декларацій);

- 0,1 млн грн – доходи від надання в оренду земельних часток (паїв) (43 декларації).

Разом з тим, 197 мешканців Нікопольського регіону надали декларацію з метою скористатися правом на податкову знижку. Сума задекларованого доходу такими громадянами складає 20,3 млн грн, сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету, складає 0,4 млн гривень.

«Декларування доходів - це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави. Тож, не чекайте до останнього терміну подання декларації, звітуйте вже зараз» - закликав посадовець.

 

Понад 24,5 тисяч адміністративних послуг надали ЦОП ДФС Дніпропетровщини у січні 2019 року

«У роботі тридцяти шести Центрів обслуговування платників, що працюють у Дніпропетровській області, задіяно 272 працівника Державної фіскальної служби, які надають кваліфіковані адміністративні послуги. Зокрема, найбільш популярними залишаються послуги видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки. Так, протягом першого місяця 2019 року мешканцям Дніпропетровського регіону видано майже 9,3 тисячі реєстраційних номерів.

Також, у січні поточного року значну кількість послуг було надано з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків –  понад 3,7 тисяч, з надання витягу з реєстру платників єдиного податку – більше 2,2 тисячі», - повідомила начальник управління обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області Олена Ярова.

З переліком безоплатних адміністративних послуг, що надаються територіальними органами ДФС Дніпропетровщини та Інформаційними картками адмінпослуг можна ознайомитись на офіційному суб - сайті «Територіальні органи ДФС у Дніпропетровській області» у розділі «Адміністративні послуги» (http://dp.sfs.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/) та у Центрах обслуговування платників області.

 

На двох нафтобазах Дніпропетровщини ліквідовано незаконні виробництва, які виготовляли пальне із викраденої з нафтопроводу нафти

Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС в Івано-Франківській та Дніпропетровській областях, спільно із працівниками СБУ зупинено два незаконні виробництва пального, які функціонували на нафтобазах Дніпропетровщини.

В рамках розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.191, ч.4 ст.185, ч.1 ст.204 КК України встановлено факт крадіжки сирої нафти шляхом незаконної врізки в магістральний нафтопровід на території Богородчанського району Івано-Франківської області, яка в подальшому незаконно транспортувалась на Дніпропетровщину, де використовувалась в якості сировини на двох підпільних виробництвах пально-мастильних матеріалів.

Вказані виробництва функціонували на нафтобазах, розміщених у двох містах Дніпропетровської області. Виготовлення ПММ відбувалось з використанням спеціалізованого обладнання для масового виробництва пального, шляхом змішування викраденої нафтової сировини з газовим конденсатом.

За результатами проведених заходів, з незаконного обігу вилучено майже 900 тонн нафтопродуктів (дизельне пальне, нафтоконденсат, абсорбент газоконденсатний, сировина газоконденсату, сировина вуглеводнева, нафта), обладнання для кустарної переробки нафти, фінансово-господарські документи та чорнові записи.

Всього в ході проведених обшуків вилучено та передано на відповідальне зберігання ТМЦ на загальну суму майже 22,6 млн. грн., в тому числі товарів підакцизної групи – на суму майже 20,3 млн. грн.

Триває слідство.

 

Дніпропетровська митниця ДФС інформує:

За період дії пільгового оподаткування транспортних засобів на іноземній реєстрації, з 25.11.2018 по 22.02.2019 в зоні діяльності Дніпропетровської митниці ДФС оформлено 7144 автомобілі на євро номерах, з них:

5792 шт. – які перебували на митній території України з порушенням умов митних режимів тимчасового ввезення або транзиту;

1352 шт. – увезені після 25.11.2018.

Сума перерахованого до Державного бюджету України митних платежів склала 433,8 млн гривень.

 

Інформація про нараховані (виплачені) доходи з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДФС) та з Реєстру застрахованих осіб (ПФУ)

У рамках компанії декларування доходів громадян та е-декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, ДФС спільно з ПФУ здійснено налаштування електронного сервісу в частині отримання:

відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (далі – ДРФО);

відомостей з реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України.

Сервіс функціонує для фізичних осіб в приватній частині Електронного кабінету меню «ЕК для громадян» та надає змогу після проходження електронної ідентифікації, не виходячи з дому, в будь-який час отримати інформацію про себе.

Відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків з ДРФО надаються за результатами обробки Запиту (F1300203)*. Запит заповнюється автоматично відповідно до реєстраційних даних платника податків. Відповідь на запит можна переглянути у вкладці Вхідні документи меню Вхідні/вихідні документи. Середня тривалість обробки Запиту складає близько 30 хвилин.

Відомості про заробітню плату (дохід), з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України** можна отримати скориставшись гіперпосиланням на портал електронних послуг ПФУ, яке знаходиться у меню ЕК для громадян.

*Відомості надаються за останні три роки (поквартально) відповідно до Податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1 ДФ), які подаються податковими агентами та поданих фізичними осабами, фізичними особами – підприємцями або фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність податкових декларацій.

**Відомості надаються по роках у розрізі страхувальників. За кожен рік додатково визначається загальна сума заробітної плати за рік та загальна сума заробітної плати, яка враховується для розрахунку пенсії.

 

Перегляд та вивантаження даних Реєстру платників податку на додану вартість в Електронному кабінеті

ДФС доопрацьовано меню Реєстри Електронного кабінету в частині вивантаження даних Реєстру платників податку на додану вартість в повному обсязі.

Скористатися он-лайн сервісом користувачі можуть в режимі Дані реєстру платників ПДВ меню Реєстри відкритої частини Електронного кабінету.

Користувачі відкритої частини Електронного кабінету, крім доступу до даних Реєстру платників ПДВ, мають можливість отримати повний перелік платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ шляхом їх вивантаження.

Також розроблено програмний інтерфейс (АРІ) для автоматизованого вивантаження повного переліку платників ПДВ, доступний за посиланням:

https://cabinet.sfs.gov.ua/ws/api/public/registers/export/pdv

Електронний файл повного переліку платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ містить назви полів відповідно до наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних на Єдиному держаному веб-порталі відкритих даних та містить: найменування або прізвище, ім’я та по батькові; індивідуальний податковий номер платника ПДВ (ІПН); дату реєстрації платником ПДВ; дату реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування; дату анулювання реєстрації; причину анулювання реєстрації; підставу анулювання реєстрації; перелік кодів видів діяльності сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування; дату виключення з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування; дату, з якої сільськогосподарське підприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах.

Зазначений електронний сервіс працює в тестовому режимі.

 

Завершується перехідний період переведення підприємств на обслуговування через «Єдиний рахунок»

Наближається термін завершення перехідного етапу переведення підприємств на обслуговування через «Єдиний рахунок» ДФС.

З 18 березня 2019 року підприємства зможуть перераховувати кошти авансових платежів виключно на «Єдиний рахунок». Рахунки митниць ДФС для поповнення авансових платежів підприємствами будуть заблоковано!

З 18 березня до 16 квітня 2019 року залишки коштів на рахунках митниць ДФС можуть бути використані для митного оформлення товарів. Повернення підприємствам коштів авансових платежів будуть здійснюватися протягом 1095 днів з дня внесення таких коштів на рахунок відповідно до Порядку повернення, затвердженого наказом Мінфіну від 18.07.2017 № 643 «Про затвердження Порядку перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення» (зі змінами).

Також інформуємо, триває Пілотний проект з переведення підприємств на обслуговування через «Єдиний рахунок». Запрошуємо  суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності долучатися до другої фази цього проекту. Рішенням про участь буде вважатися переведення коштів авансових платежів на «Єдиний рахунок».

Надаємо реквізити депозитного рахунку 3734, відкритого на ім’я ДФС  (єдиний рахунок) для зарахування авансових платежів (передоплати):

Рахунок: 37341039292197.

Банк отримувача: ДКСУ (Держказначейство).

МФО банку: 899998.

Отримувач: ДФС України.

ЄРДПОУ: 39292197.

Довідково: новий Порядок повернення коштів авансових платежів (передоплати) з депозитного рахунку 3734, відкритого в Казначействі на ім’я ДФС, затверджений наказом Мінфіну від 22.02.2019 № 80 «Про внесення змін до Порядку повернення авансових платежів (передоплати) та помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів», знаходиться на реєстрації в Мін’юсті.

 

Перегляд та вивантаження даних Реєстру платників податку на додану вартість в Електронному кабінеті

ДФС доопрацьовано меню Реєстри Електронного кабінету в частині вивантаження даних Реєстру платників податку на додану вартість в повному обсязі.

Скористатися он-лайн сервісом користувачі можуть в режимі Дані реєстру платників ПДВменю Реєстри відкритої частини Електронного кабінету.

Користувачі відкритої частини Електронного кабінету, крім доступу до даних Реєстру платників ПДВ, мають можливість отримати повний перелік платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ шляхом їх вивантаження.

Також розроблено програмний інтерфейс (АРІ) для автоматизованого вивантаження  повного переліку платників ПДВ, доступний за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/ws/api/public/registers/export/pdv

Електронний файл повного переліку платників ПДВ з урахуванням інформації про анулювання реєстрації платників ПДВ містить назви полів відповідно до наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних на Єдиному держаному веб-порталі відкритих даних та містить: найменування або прізвище, ім’я та по батькові;  індивідуальний податковий номер платника ПДВ (ІПН); дату реєстрації платником ПДВ; дату реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування;  дату анулювання реєстрації; причину анулювання реєстрації; підставу анулювання реєстрації; перелік кодів видів діяльності сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування; дату виключення з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування; дату, з якої сільськогосподарське підприємство вважається платником ПДВ на загальних підставах.

Зазначений електронний сервіс працює в тестовому режимі.

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

Внутрішньо переміщені особи мають право скористатися податковою знижкою щодо оренди житла

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить до відома громадян, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, наступне.

Законом України від 06 вересня 2018 року № 2530-VIII «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, до переліку витрат, які включаються до податкової знижки.

Так, п. 166.3 ст. 166 ПКУ доповнено п.п. 166.3.9, згідно з яким до податкової знижки включається сума коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла, фактично сплачених платником податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Платник ПДФО має право скористатися зазначеною вище податковою знижкою виключно за умови, що він та/або члени його сім'ї першого та другого ступенів споріднення:

► не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України;

► не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання.

Розмір такої знижки не може перевищувати (у розрахунку на календарний рік) 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року.

Відповідно до ст. 4 Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» із змінами та доповненнями факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі – Довідка).

Слід зауважити, що такі особи зобов’язані інформувати контролюючі органи про зміну даних, зокрема щодо адреси реєстрації місця проживання відповідно до паспортного документа та адреси фактичного місця проживання/перебування відповідно до інформації, зазначеної у Довідці, шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР.

Отже, платник ПДФО – внутрішньо переміщена особа для отримання податкової знижки за орендоване житло подає декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу, до якого подано вищезазначені документи та в якому перебуває на обліку  (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Нагадуємо, що до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

 

За працівників, які працюють нелегально, до роботодавця застосовуються штрафи

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що роботодавець до початку роботи найманого робітника зобов’язаний повідомити органи ДФС про прийняття працівника на роботу.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі – Повідомлення) складають при укладанні безстрокового трудового договору, строкового трудового договору (на визначений строк, установлений за погодженням сторін; на час виконання певної роботи, з сезонними або тимчасовими працівниками), контракту.

Порядок повідомлення про прийняття працівника на роботу Державній фіскальній службі та її територіальним органам визначено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413.

Повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою – підприємцем  до територіальних органів ДФС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

● засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

● на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

● на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься у Повідомленні, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.

Слід зазначити, що Повідомлення у разі заключення цивільно-правового договору не складається, тому що при цьому не укладається трудовий договір та, відповідно, відсутні трудові відносини.

Водночас, за фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку у разі фактичного виконання роботи цілий день або за виплату заробітної плати у «конверті» згідно з ст. 265 Кодексу законів про працю від 10 грудня 1971 року № 322-VIII із змінами та доповненнями працедавці у 2019 році сплатять тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, а саме 125 190 гривень.

Крім того, ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України від 07 грудня 1984 року № 8073-X із змінами та доповненнями передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8 500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника без трудового договору.

 

Порядок обчислення ЄСВ за звітний квартал ФОП на загальній системі оподаткування

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що п. 2 частини першої ст. 7 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП) на загальній системі оподаткування базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

ЄСВ встановлюється у розмірі 22 відсотки до визначеної бази нарахування ЄСВ (частина п’ята ст. 8 Закону № 2464).

ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону № 2464).

Нагадуємо, що п. 164.1 ст. 164 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що базою оподаткування для доходів, отриманих від провадження господарської діяльності, є чистий річний оподатковуваний дохід, який визначається відповідно до п. 177.2 ст. 177 ПКУ, згідно з яким чистим оподатковуваним доходом є різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП.

 

Фізична особа – орендодавець та фізична особа-орендар не є суб’єктами господарювання: нарахування та сплата ПДФО до бюджету

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування), визначений у порядку, встановленому п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (п. 164.2 ст. 164 ПКУ).

Відповідно до п.п. 170.1.5 п.170.1 ст.170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) ПДФО до бюджету, є платник ПДФО –орендодавець.

При цьому:

а) такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує ПДФО до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року ПДФО та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації;

б) у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника ПДФО – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

 

Про оподаткування призів та дарунків

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує платників податків про зміни в частині оподаткування  вартості дарунків та призів переможцям та призерам спортивних змагань. Зміни до Податкового Кодексу України внесено Законом України від 23.11.2018 № 2628 – VIII. Зокрема викладено в новій редакції підпункт 165.1.39. Відтепер до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. Ці зміни набрали чинності з 1 січня 2019 року.

Щодо розміру мінімальної заробітної плати, то відповідно до Закону України від 23.11.2018 № 2629- VIII станом на 1 січня 2019 року він складає 4173 гривні.

Тож в 2019 році дарунки чи призи за спортивні досягнення вартістю не більше 1043,25 грн., не підлягають оподаткуванню ані податком з доходів фізичних осіб, ані військовим збором. Натомість при нагородженні грошовими виплатами, незалежно від їх величини, слід утримати як податок з доходів фізичних осіб, так і військовий збір.

 

Чи повинні сплачувати ЄСВ підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та не отримують доходів?

Внесеними змінами  до Закону України №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які набули чинності з 01 січня 2017 року, що стосується платників, які перебувають на загальній системі оподаткування та якими не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити  базу нарахування та нарахувати єдиний внесок. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто, такі підприємці обов’язково сплачують ЄСВ у розмірі не менше розміру мінімального страхового внеску, незалежно від того чи займався підприємницькою діяльністю чи ні, отримував дохід чи ні.

 

Фізична особа – засновник підприємства не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухомість до об’єкта житлової нерухомості за адресою реєстрації юридичної особи

Фізична особа – засновник юридичної особи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості за адресою якого зареєстрована дана юридична особа.

Відповідно до п.п. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надаються, зокрема, на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Пунктом 63.3 ст. 63 ПКУ визначено, що платники податків з метою проведення податкового контролю підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (п. 45.2 ст. 45 ПКУ).

При цьому, відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Довідково: Загальнодоступний інформаційно – довідковий ресурс (категорія 106.05).

 

До уваги громадян, які надають майно в оренду! Задекларуйте доходи

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу: якщо громадяни надають в оренду житлову чи іншу нерухомість, а також рухоме майно, то отримані доходи необхідно задекларувати.

Відповідно до вимог статей 164.2.5 та 170.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), доходи, отримані від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок підлягають декларуванню. Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є орендатор. Він повинен утримати та перерахувати до бюджету податок за ставкою 18%. Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то податок за ставкою 18% сплачує орендодавець. Також із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

Крім того, оподаткуванню підлягають доходи, отримані від здавання в оренду автотранспорту та іншого рухомого майна.

Нагадуємо, декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податку згідно п.49.1 ст.49 ПКУ.

 

Декларування 2019 триває: куди подається податкова декларація про майновий стан і доходи

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що з початку року триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року.

Для подання декларації про доходи, отримані у минулому році, платник має звернутися до фіскальної служби за місцем своєї податкової адреси. При цьому податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

У разі якщо платник податку, відповідно до норм чинного законодавства, зобов’язаний (має право) надати річну декларацію http://www.interbuh.com.ua/ua/documents/oneregulations/81772, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), то ця форма звітності все одно подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Окрім того, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою, то вона все одно повинна подавати декларацію до податкового органу за попередньою податковою адресою.

 

До уваги вчителів та викладачів! Не забудьте задекларувати надані репетиторські послуги

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що вчителі та викладачі, які у минулому році надавали репетиторські послуги, протее не були зареєстровані як фізичні особи- підприємці, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до фіскальної служби декларації про майновий стан і доходи.

До послуг репетиторства належать підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, а також дипломних робіт, тощо.

Нагадуємо, що згідно з п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) дохід від надання репетиторських послуг оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %. Окрім цього з такого доходу справляється військовий збір за ставкою 1,5 %.

Згідно з п.179.10 Кодексу платник податків має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консутативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов'язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.

Закликаємо платників податків сумлінно виконати свій громадський обов’язок та своєчасно подати до контролюючого органу за місцем реєстрації податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2018 році.

 

Щодо оподаткування майна отриманного у дарунок

Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав здійснюється у порядку, встановленому ст. 174 розділу IV Податкового кодексу України.

Якщо у 2018 році фізична особа отримала у спадщину (дарунок) від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення нерухоме майно, то дохід у вигляді вартості цього майна не оподатковується.

Тобто об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. При цьому членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. А членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Разом з тим, слід зазначити, що для застосування зазначеного порядку оподаткування між обдарованим та дарувальником повинен бути укладений договір відповідно до норм Цивільного кодексу України.

Останній день подання декларації за 2018 рік для громадян, які зобов’язані подати декларації – 2 травня 2019 року.

 

Щодо оподаткування стипендій у 2019 році

Законом України від 23.11.2018 №2628-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» внесено зміни  і в оподаткуванні стипендій. До пп. 165.1.26 Податкового кодексу України (ПКУ) внесено зміни а саме: сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, не підлягає оподаткуванню, але не вище ніж сума, визначена в пп. 169.4.1 ПКУ.

У 2019 році цей розмір становить: 1921 грн х 1,4 = 2690 грн. У разі якщо сума стипендії є більшою, сума перевищення підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5 відсотків.

 

На яку податкову соціальну пільгу може розраховувати громадянин у 2019 році

Платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги. Перелік всіх податкових соціальних пільг визначено ст.169 Податкового кодексу.

Зокрема, податкова соціальна пільга надається для будь-якого платника податку у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», прожитковий мінімум для працездатної особи (з розрахунку на місяць), установлений на 1 січня 2019 року – 1921 грн..

Тобто, у 2019 році базовий розмір (100%) податкової соціальної пільги становитиме: 1921 грн х 50% = 960,50 грн.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (станом на 01.01.2019 року – 1921 грн.), помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2019 році – 2690 грн.).

Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право.

Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги.

 

Категория: Область | Просмотров: 297 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar