Покров Воскресенье 19.05.24, 11:01
Сайт
Главная » 2019 » Ноябрь » 18 » Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує
11:34
Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує

Сергій Верланов: Мораторій на перевірки фізосіб-підприємців є логічним кроком для підтримки малого бізнесу

На офіційному сайті голови держави оприлюднено підписаний Президентом Указ «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави». Реалізація положень документу сприятиме економічному зростанню країни.

Згідно з Указом Кабінет Міністрів до 31 грудня 2019 року має розробити, внести на розгляд Верховної Ради України та забезпечити супроводження законопроектів щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємців. Зокрема, законопроект про запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок фізичних осіб - підприємців (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) стосовно дотримання ними порядку застосування РРО.

Також до кінця поточного року має бути розроблено законопроект щодо пом'якшення відповідальності фізосіб - підприємців за порушення порядку подання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО.

Державна податкова служба підтримує зазначені ініціативи. Оскільки вони дозволять мікробізнесу адаптуватися до нових правил роботи з реєстраторами розрахункових операцій, а податківцям - зосередити увагу на ризикових платниках.

«Ми маємо підтримувати підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, створюючи їм умови для розвитку. Підписаний указ не лише запроваджує мораторій на перевірки спрощенців, але й пом’якшить відповідальність за порушення порядку ведення звітності при застосуванні РРО. Це саме те, про що постійно говорять підприємці», – наголосив Сергій Верланов. 

(Прес-служба Державної податкової служби України)

За 10 місяців загальні надходження до бюджетів і фондів зросли на 17,9% порівняно з аналогічним періодом торік, - Сергій Верланов на засіданні профільного парламентського комітету

Податкова забезпечить надходження до бюджетів усіх рівнів у повному обсязі. Про це Голова ДПС Сергій Верланов повідомив у своїй доповіді щодо організації і результатів роботи Державної податкової служби під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

«Податкова служба має практично 1,5 місяці для виконання усіх запланованих показників. Ми маємо ресурси для цього виконання і доведемо здатність нової служби гідно відповідати на всі виклики. План буде виконано, оскільки ми розуміємо, що від цього залежить фінансування всіх соціальних виплат та ефективний початок нового бюджетного року», – наголосив Сергій Верланов.

Він також підкреслив, що ДПС забезпечує повноту надходжень до бюджету завдяки підвищенню рівня аналітичної роботи і боротьбі із схемами без жодного тиску на бізнес. За 10 місяців поточного року загальні надходження до бюджетів і фондів зросли на 17,9% порівняно з аналогічним періодом торік. Завданням на перспективу кількох місяців є виведення з тіні обігу алкоголю і тютюну.

Сергій Верланов також поінформував, що сьогодні в Службі велику увагу приділяють розвитку нових сервісів та, зокрема, вдосконаленню роботи Електронного кабінету. На думку очільника ДПС, Кабінет має стати головним каналом спілкування між платниками податків і податковою.

«Щомісяця Електронним кабінетом користуються 5 млн платників податків. Це і компанії, і приватні підприємці, і громадяни. Така широка аудиторія користувачів змушує нас постійно тримати руку на пульсі, вивчати потреби наших клієнтів, їх попит на послуги та вдосконалюватися відповідно до цих вимог», – розповів керівник податкової служби.

За словами Сергія Верланова, в податковій вже працюють над зміною інтерфейсу Електронного кабінету та створенням мобільного додатку, який дозволить платникам звітувати та сплачувати всі податки за допомогою смартфону.

«Податкова в смартфоні» якнайкраще дозволить реалізувати принцип безконтактного спілкування податківців з платниками. А це, у свою чергу, не тільки заощадить час платникам, але й сприятиме зменшенню корупційних проявів безпосередньо в службі.

Сергій Верланов також наголосив, що ДПС готова до своєчасного запуску програмних реєстраторів розрахункових операцій. На сьогодні вже здійснюється доопрацювання програмного рішення, яке буде безплатним для скачування і обслуговування. З 1 січня 2020 року воно буде представлено платникам податків для тестування. Тестовий режим триватиме до 19 квітня 2020 року – саме з цього часу програмні РРО можна буде використовувати поряд з традиційними касовими апаратами.

«За цей період платники зможуть ознайомитися з новими правилами, протестувати програмні РРО, зрозуміти їх переваги та визначити для себе якими моделями все ж таки користуватися у своїй діяльності. Хочу наголосити, що ДПС надаватиме своє програмне рішення безкоштовно, як і безкоштовно здійснюватиме його обслуговування та підтримку. Більше того, ми надаватимемо інформаційну допомогу всім бажаючим – навчимо як користуватися РРО, покажемо як це працює, відповімо на всі запитання», – зазначив Сергій Верланов.

Очільник податкової також підкреслив, що спрощення ведення бізнесу за рахунок розвитку електронних сервісів є пріоритетом в роботі ДПС і в планах податківців зробити процес отримання податкових послуг, звітування та сплати податків максимально простим. 

(Прес-служба Державної податкової служби України)

Сергій Верланов: ДПС забезпечує повноту надходжень до бюджету без жодного тиску на бізнес

ДПС успішно виконує свої функції із наповнення бюджету завдяки новим підходам в адмініструванні та заходам із детінізації економіки. Про це заявив Голова ДПС Сергій Верланов в ефірі програми «Великий вечір» телеканалу «NewsOne».

Так, у січні-жовтні до загального фонду Державного бюджету платниками перераховано 489,9 млрд грн податків та платежів, що на 69,4 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року. Наприклад, індикатив січня-жовтня з податку на прибуток виконаний на 106,3 %. За цей період сплачено податку на прибуток у розмірі 78,1 млрд грн, що на 2,5 млрд грн більше, ніж за 10 місяців 2018 року.

«Нові підходи до адміністрування та заходи з детінізації економіки, зокрема, відслідковування ланцюгів постачання, боротьба з конвертаційними центрами, мінімізаторами, «сірим» сегментом економіки фактично дають кумулятивний ефект. Вони сприяють розширенню бази оподаткування, завдяки чому вдається перевиконувати планові показники з надходжень податків, уникаючи переплат та тиску на бізнес», – зазначив Сергій Верланов.

Створення комфортних умов роботи для сумлінних платників податків – одне з головних завдань нової податкової служби.

«Ми стали блокувати менше податкових накладних, менше кількісно і менше по сумам. ДПС не допускає блокування накладних підприємств реального сектору економіки. Ми дуже ретельно працюємо по критеріям і суворо ставимося до порушень у цьому питанні, докладаємо максимум зусиль до того, щоб реальний бізнес почував себе краще, вільніше і був більш конкурентним», – наголосив Сергій Верланов.

Для цього ДПС планує в тому числі посилити боротьбу з ухиленням від оподаткування. За словами голови ДПС, пріоритетом на найближчу перспективу є боротьба з «сірим» ринком алкоголю і тютюну. «Це наша наступна велика боротьба, якій ми присвятимо кінець поточного року та перший квартал наступного. Ми будемо дуже активно працювати у цьому напрямі», – зазначив Сергій Верланов.

Також, за його словами, ДПС буде підвищувати якість податкового сервісу. Цьому, зокрема, сприятиме реформування податкових органів за моделлю єдиної юридичної особи.

«Перехід до єдиної юридичної особи по всій Україні дозволить нам оптимізувати функції і управлінську мережу, ми змістимо акценти, усунемо дублювання функцій. Це вивільнить ресурси для покращення сервісного обслуговування та роботи колцентрів», – повідомив Сергій Верланов.

(Прес-служба Державної податкової служби України)

 

Перерахування коштів за товар чи послугу в безготівковій формі банківським переказом на поточний рахунок продавця без застосування платіжних карток не потребує РРО, - Сергій Верланов

Державна податкова служба продовжує роз’яснювати положення Закону України "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" і Закон України № 128 від 20.09.2019 (далі – Закон). Так, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО. Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. "Спрацьовує" звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до пункту 2 статті 9 Закону.

«Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», - зазначив голова ДПС Сергій Верланов.

Якщо розрахунки за товар чи послугу відбулися із використанням банківської платіжної карти, то така операція підпадає під визначення "розрахункової операції" для цілей згадуваного Закону. «Це не нова норма: вимоги щодо застосування РРО по операціях із застосуванням платіжних карток діяли і раніше. Втім, ми розуміємо, що існує багато запитань щодо нюансів і практичних аспектів застосування реєстраторів розрахункових операцій при проведенні таких розрахунків. Тому спільно із Міністерством фінансів будемо їх роз’яснювати», - уточнив Сергій Верланов. 

(Прес-служба Державної податкової служби України)

Ми маємо розвивати економіку і систему оподаткування не змінюючи «спрощенку» за її суттю – Сергій Верланов

Для розвитку вітчизняної економіки та системи оподаткування потрібно посилити контроль за ризиковими операціями та ефективно протидіяти такому негативному явищу, як «сірий» імпорт. Натомість, система спрощеного оподаткування не потребує змін за своєю суттю. Про це повідомив Голова Державної податкової служби України Сергій Верланов в ефірі програми «Складні питання» на «24 каналі».

Саме на це спрямовані законодавчі зміні щодо застосування РРО, які мають стимулювати бізнес працювати "в білу", детінізувати економіку. Новації у застосуванні РРО перш за все мають забезпечити рівні конкурентні умови на ринку та унеможливити безконтрольний обіг особливо ризикових груп товарів, таких, як підакцизні товари, складна побутова техніка, лікарські засоби тощо.

«Наша задача – це введення новітніх РРО для всього бізнесу в Україні, вже для існуючих бізнес-моделей. Не бачив жодного опонента цієї ініціативи. У нас на сьогоднішній день вже є 400 тис. касових апаратів, і всі бізнесмени, які ними користуються, у т.ч. і дрібні підприємці, які, наприклад торгують підакцизними товарами, підтримують ці ініціативи», – зазначив Сергій Верланов.

Очільник ДПС також висловив підтримку ініціативи щодо запровадження мораторію на перевірки фізичних осіб – підприємців усіх категорій, крім «ризикових», на два роки.

«Ми маємо розвивати нашу систему економіки і оподаткування і йти вперед, звичайно, не змінюючи спрощенку по своїй суті, але й додаючи контроль за периметром державної економіки», – наголосив Сергій Верланов. 

(Прес-служба Державної податкової служби України)

Своєчасно сплачений екологічний податок – це підтримка чистого довкілля!

В інформаційному агентстві «Мост-Днепр» 13 листопада 2019 року відбулася пресконференція на тему «Добровільна сплата екологічного податку – шлях до чистого довкілля».

У заході прийняла участь начальник управління комунікацій Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Манушак Осипова.

«На сьогодні питання стану довкілля Дніпропетровщини є надзвичайно актуальним та турбує кожного мешканця регіону.

Важливим компенсатором негативного впливу на природу небезпечних факторів, які виникають у процесі господарської діяльності платників, є екологічний податок», – зазначила Манушак Осипова.

Вона нагадала, хто саме є платниками екологічного податку та повідомила, що станом на 01.11.2019 у Дніпропетровській області екологічний податок сплачує 3 430 суб’єктів господарювання, якими забезпечено надходження до бюджетів понад 650 мільйонів гривень податку. Це майже на 147 мільйонів гривень, або на 30 відсотків, більше ніж за 10 місяців минулого року.

Манушак Осипова звернула увагу, що граничний термін подання декларації екологічного податку за 3-й квартал поточного року минув 11.11.2019, а граничний строк сплати податку спливає 19.11.2019.

«Своєчасно сплачений екологічний податок – це значний внесок у фінансування охорони природи. Тому, усі суб’єкти господарювання повинні відповідально ставитися до виконання взятих на себе зобов’язань у природоохоронній сфері», – акцентувала начальник управління комунікацій Головного управління ДПС у Дніпропетровській.

Сумлінна сплата екоподатку усіма суб’єктами господарювання, які забруднюють довкілля, – це умови стійкого економічного та соціального розвитку, як Дніпропетровського регіону, так і країни в цілому.

Право на пільги для учасників АТО/ООС та членів їх сімей

Податковим кодексом України передбачено деякі преференції для учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на сході України.

Зокрема, відповідно до статті 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755 VI із змінами (далі – ПКУ) не оподатковуються доходи учасника бойових дій під час проведення антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, отримані як благодійна допомога відповідно до вимог Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Як зазначив в. о. начальника Нікопольського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Володимир Джавун, передбачено пільгу і для самих благодійників – не оподатковуються доходи, отримані ними для надання благодійної допомоги учасникам АТО/ООС.

Водночас не оподатковуються доходи у вигляді благодійної допомоги, наданої міжнародними благодійними організаціями особам, що проживають на території проведення АТО/ООС або особам, які вимушено її покинули.

Відповідно до статті 164 ПКУ пенсії людей, які стали інвалідами під час АТО/ООС, а також пенсії, які надаються членам сімей загиблих через АТО/ООС, не підлягають оподаткуванню.

Від оподаткування військовим збором звільняються доходи у вигляді грошового забезпечення на час безпосередньої участі особи в антитерористичній операції/операції об’єднаних сил. При цьому безпосередня участь особи в АТО/ООС має бути документально підтверджена посвідченням учасника бойових дій.

Крім того, не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається згідно з підпунктом 165.1.54 пункту 165.1 статті 165 ПКУ у будь-якій сумі (вартості), яка надається платникам податку, для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Також за рішеннями місцевих рад учасникам антитерористичної операції/операції об’єднаних сил можуть надаватися пільги зі сплати податку на майно.

Відповідно до статті 281 ПКУ від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон). Відповідно до норм Закону учасники АТО/ООС – це особи, визнані учасниками бойових дій, які звільняються від сплати земельного податку.

При цьому звільнення від сплати земельного податку, передбачене для такої категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, зокрема:

1) для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

2) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

3) для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

4) для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

5) для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Для звільнення від сплати земельного податку, особа яка має підстави для отримання пільг повинна надати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми та документи, що посвідчують її право на пільгу, зокрема, посвідчення «Учасник бойових дій».

За 10 місяців до місцевих бюджетів надійшло 216,7 млрд грн.

Порівняно з січнем-жовтнем 2018 року надходження до місцевих бюджетів за 10 місяців цього року зросли на 35,4 млрд грн, або на 19,6%. У 2018 році територіальні громади отримали 181,2 млрд гривень.

Найбільшу частку доходів місцевих бюджетів складає податок на доходи фізичних осіб. За 10 місяців 2019 року його надійшло 133,4 млрд грн. Це перевищує минулорічний показник на 23,1 млрд грн, або на 20,9%.

Серед лідерів по сплаті також податок на майно. За вказаний період платники перерахували 32,4 млрд грн цього податку. Порівняно з 10 місяцями минулого року ця сума більше на 6 млрд, або на 22,8%.

На 20,2%, або на 5 млрд грн зросли цього року і надходження єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва. У цьому році його сплачено 29,5 млрд грн порівняно з 24,6 млрд грн у 2018 році.

Податку на прибуток підприємств надійшло 7,8 млрд грн, або на 7,6% та на 0,6 млрд грн більше, акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 5,2 млрд, що на 0,2 млрд грн, або на 4,8% більше січня-жовтня 2018 року. 

(Прес-служба Державної податкової служби України)

 

У ДПС формується Комісія з оцінки корупційних ризиків

Державною податковою службою України в рамках підготовки проекту Антикорупційної програми розпочато процес формування персонального складу Комісії з оцінки корупційних ризиків.

Комісія здійснюватиме ідентифікацію (виявлення) та оцінку корупційних ризиків у ДПС під час підготовки антикорупційної програми ДПС або під час її періодичного перегляду, готуватиме звіт за результатами оцінки корупційних ризиків та проводитиме моніторинг стану виконання антикорупційної програми ДПС.

З метою забезпечення дотримання принципів прозорості і доступності, вивчення та врахування громадської думки, просимо представників громадськості та експертів, які володіють знаннями про внутрішнє і зовнішнє середовище Державної податкової служби України та мають досвід роботи у сфері її діяльності, долучитись до процесу оцінки корупційних ризиків.

З Положенням про Комісію з оцінки корупційних ризиків у Державній податковій службі України можна ознайомитись на офіційному вебпорталі ДПС.

Письмові пропозиції щодо кандидатур просимо надсилати не пізніше 20 листопада 2019 року на поштову адресу: 04655, м. Київ, Львівська площа, 8, Державна податкова служба України, Департамент з питань запобігання та виявлення корупції.

Персональний cклад Комісії з оцінки корупційних ризиків у Державній податковій службі України буде оприлюднено на офіційному вебпорталі ДПС після його підписання Головою ДПС.

Формування Комісії та її подальша робота здійснюватиметься відповідно до Методології оцінювання корупційних ризиків у діяльності органів влади, затвердженої рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 02.12.2016№ 126, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.12.2016за № 1718/29848, Методичних рекомендацій щодо підготовки антикорупційних програм органів влади, затверджених рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 19.01.2017 № 31, а також Порядку підготовки, подання антикорупційних програм на погодження до Національного агентства з питань запобігання корупції та здійснення їх погодження, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 08.12.2017 № 1379, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.2018за № 87/31539. (Прес-служба Державної податкової служби України)

ДПС спільно з Мінфіном напрацьовують пропозиції щодо вдосконалення законодавства з РРО

Фахівці ДПС взяли участь у робочій групі при Міністерстві фінансів України щодо напрацювання пропозицій із вдосконалення законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Цього разу на засіданні почали обговорення концепт-документу, який визначає специфіку роботи нової системи програмних РРО. Фахівці ДПС надали пропозиції до порядку реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій та їх застосування, а також щодо вирішення низки інших процедурних питань. Учасники робочої групи, а це, окрім податківців, представники Мінфіну, Національного банку, громадськості та бізнес-асоціацій проаналізують запропоновані проекти та нададуть свої зауваження та коментарі до них.

Нагадаємо, що у зв’язку з ухваленням Законів №№ 128-IX та 129-IX від 20.09.2019 потребує доопрацювання та аналізу низка нормативно-правових актів, якими регулюється питання застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Саме це і є першочерговим завданням робочої групи – підготувати підзаконні нормативно-правові акти, необхідні для впровадження програмних РРО. Мова йде, зокрема, про надання податковою службою платникам податків функціонального безкоштовного програмного рішення для застосування у тестовому режимі. 

(Прес-служба Державної податкової служби України)

Розширення сфери застосування РРО підтримують 58 відсотків громадян, – соцопитування

58 % респондентів підтримують ініціативи влади щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій. З них 38 % - це особи, які мають власну справу, а 65 % - які хочуть її мати. Не підтримали зміни 25 %, а 10 % не змогли відповісти. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 22-30 жовтня 2019 року. На запитання за темою «Податки та підприємництво: оцінки та очікування» відповіли 2000 респондентів. При цьому із загальної кількості тих, хто відповів на запитання, 49 % вважають розширення застосування касових апаратів (РРО) скоріше наведенням порядку у сфері сплати податків. Протилежної думки 38 %, які переконані, що це є утисками малого бізнесу. Не змогли відповісти 13 %.

Також 56 % підтримали запровадження великих штрафів для бізнесу, якщо товар буде продаватися без чеку. Не підтримали цю ініціативу – 27 %. Разом із тим 55 % схвалюють можливість отримувати електронний чек замість паперового при здійсненні покупок. Проти такої можливості – 26 % опитаних.

62 % опитаних підтримали створення додатку, який дозволить сплачувати всі податки у смартфоні.

Ще 74 % підтримали прийняття законодавства, яке буде боротися зі схемами, що використовуються великим бізнесом для виведення грошей за кордон і ухилення від сплати податків.

Цікавими є і відповіді опитаних на питання «Чи стикалися Ви протягом останнього року з ситуацією, коли продавець не видавав жодного чеку за придбані товари або послуги». Не стикалися з цією ситуацією лише 38 %. Натомість 29 % відповіли «так, часто», а 31 % - «так, час від часу».

Важливим для податківців є і питання щодо рівня довіри опитаних громадян до Державної податкової служби України. Так, повністю довіряють ДПС 6 %, швидше довіряють – 15 %, зовсім не довіряють – 32 % та 22 % - швидше не довіряють. При цьому серед тих, хто довіряє ДПС 27% мають власну справу та 24% хочуть її мати.

Враховуючи, що повноцінно Державна податкова служба працює лише кілька місяців, то отримані результати соцопитування є стимулом до покращення роботи служби задля підвищення довіри до неї наших громадян. 

(Прес-служба Державної податкової служби України)

Про оголошення конкурсу!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області оголошує конкурс з визначення суб’єктів господарювання, які у 2020 році можуть здійснювати реалізацію безхазяйного майна та майна, що переходить у власність держави.

Заяви для участі у конкурсі приймаються ГУ ДПС у Дніпропетровській області за адресою: м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а.

Засідання комісії відбудеться 20 грудня 2019 року за адресою:м. Дніпро,              вул. Сімферопольська, 17-а.

Контактний телефон для довідок з питань проведення конкурсу:                               (056) 370-10-64.

Інформацію про документи, які необхідно подати на розгляд комісії для участі у конкурсі, розміщено на субсайті «Територіальні органи ДПС у Дніпропетровській області» за посиланням dp.tax.gov.ua.

Новації у сфері застосування РРО

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників податків на ключові новації законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (закони № 128-IX та № 129-IX від 20.09.2019).

- РРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи (річний дохід до 300 тис. грн), а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

- Нові закони про РРО відкрили можливість використовувати замість традиційних спеціальні програми призначені, для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.

- Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.

- З жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку 1 групи) для фізичних осіб платників єдиного податку ризикових сфер діяльності – продавців ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду. Також використовувати РРО мають ресторани, кафе, турагенції, готелі.

- З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності. (Прес-служба Державної податкової служби України)

 

З 01.11.2019 запрацює новий механізм повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що з 01.11.2019 набирають чинності положення наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 щодо нового механізму повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені.

Так, для повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань платник оформлює заяву, у якій зазначається:

- податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті);

- найменування або прізвище, ім’я, по батькові (для фізичної особи);

- назва помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;

- сума помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;

- дата сплати і реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім'я якого відкрито рахунок, та МФО Казначейства);

- напрям(и) перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються:

• на поточний рахунок платника податку в установі банку;

• на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно від виду бюджету;

• у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Заява може бути подана платником до органу ДПС в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем (через Електронний кабінет).

 

До 10 листопада банки мають повторно направити повідомлення про усі відкриті рахунки за стандартом IBAN

Банки зобов’язані у 10-денний строк після закінчення перехідного періоду, встановленого для проведення зміни діючих рахунків клієнтів банків відповідно до вимог стандарту IBAN, направити контролюючим органам повідомлення про всі відкриті станом на 31 жовтня 2019 року рахунки клієнтів – платників податків.

Це передбачено пунктом 5 постанови Правління Національного банку України від 28.12.2018 № 162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» (із змінами) та пунктом 4 наказу Міністерства фінансів України від 09.07.2019 № 292 «Про внесення змін до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30.07.2019 за № 832/33803.

З 01 по 10 листопада 2019 року ДПС забезпечується приймання повідомлень про усі відкриті станом на 31 жовтня 2019 року нові/змінені рахунки платників податків у національній та іноземній валютах / кореспондентські рахунки за стандартом IBAN (Файли повідомлень F, V, К та T), які будуть направлені фінансовими установами у цей період.

Під час перехідного періоду з 05 серпня по 31 жовтня 2019 року банківськими установами проводилась інвентаризація відкритих рахунків клієнтів у старому форматі. Надходження від контролюючих органів відмови у взятті рахунку на облік вказувало на те, що стосовного певного рахунку банк має вжити додаткових заходів для належної ідентифікації рахунку та/або клієнта рахунку у старому форматі.

З 01 по 10 листопада 2019 року банки мають повторно направити повідомлення про усі відкриті рахунки за стандартом IBAN, у тому числі про рахунки за стандартом IBAN, які не були взяті на облік у контролюючих органах.

Оскільки першоджерелом даних про рахунки клієнтів банків – платників податків є інформація, яку направляють банки в повідомленнях про відкриття/закриття рахунків платників податків на виконання вимог статті 69 Податкового кодексу України, з 01 по 10 листопада 2019 року на направлені повідомлення про зміну рахунків платників податків у національній та іноземній валютах за стандартом IBAN банк отримає підтвердження про взяття рахунку на облік або повідомлення, що такий рахунок уже обліковується у контролюючих органах (код причини відмови «5»).  (Інформація прес-служби Державної податкової служби України).

 

Оновлено спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що вийшло доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.27.16.0 станом на 04.10.2019 (даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 27.12.2018 по 04.10.2019 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.27.*, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними).

Перелік змін та доповнень (версія 1.27.16.0):

Додано нові версії документів:

На виконання вимог наказу Міністерства фінансів України від 31 травня 2019 року № 226 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» (з 01.10.2019):

J0901107 – Фінансова звітність малого підприємства (Додаток 1 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I));

J0901204 – Фінансова звітність мікропідприємства (Додаток 2 до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Спрощена фінансова звітність» (пункт 5 розділу I)).

Коригування існуючих форм, шаблонів та даних:

Внесені зміни в екранні форми вводу та форми для друку:

J/F0295807 – Додаток 8. Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов’язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах.

Внесені зміни в XML схеми наступних форм:

F/J 0209901 – Заявка на поповнення (коригування) залишку спирту етилового;

F/J 0210901 – Заявка на поповнення (коригування) залишку пального.

Інформація розміщена на офіційному вебпорталі «Державна податкова служба України» за посиланням: https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/

Сплачувати податки стане легше

З 01 січня 2021 року в Україні впроваджується єдиний рахунок для сплати податків і зборів та єдиного внеску. Це створить максимально комфортні та зрозумілі для платників правила розрахунків з бюджетом та цільовими фондами, скоротить їх фінансові витрати і час на формування розрахункових документів.

Через єдиний рахунок можна буде сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску. Також сплачуватимуться грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень, за винятком грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу), які сплачують державні та комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання.

Для розрахунків з бюджетом та цільовими фондами платнику податків необхідно буде подати на виконання до банку, в якому він обслуговується, лише один розрахунковий документ про перерахування на єдиний рахунок загальної суми належних до сплати платежів або окремі розрахункові документи за відповідними податками та зборами.

ДПС у щоденному режимі (крім вихідних, святкових та неробочих днів) формуватиме в розрізі платників податків необхідні реєстри із зазначенням відповідної інформації та надсилати їх до Казначейства.

Реєстр платежів формуватиметься по платниках податків в межах коштів, сплачених ними на єдиний рахунок. Повідомлення про використання або відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

Довідка: Верховною Радою України схвалено законопроекти № 1051 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та № 1049 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Інформація розміщена на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням:  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/393936.html

ДПС забезпечено безперебійний перехід на стандарти IBAN

Перехід Державної податкової служби України з 1 жовтня 2019 року на міжнародні стандарти IBAN відбувся без збою в наповненні державного та місцевих бюджетів. Всі кошти, сплачені платниками податків, зараховані на бюджетні рахунки, відкриті відповідно до вимог стандарту IBAN.

Органами ДПС обслуговується понад 340 тисяч бюджетних рахунків. Безперебійний перехід на новий формат бюджетних рахунків надав можливість платникам податків у звичайному режимі виконати всі свої податкові зобов’язання, уникнувши при цьому помилкових зарахувань та зайвих повернень з бюджету.

Для уникнення непорозумінь податковою було проведено масово-роз’яснювальну роботу серед платників податків. На вебпорталі ДПС та субсайтах територіальних органів ДПС, у засобах масової інформації та Центрах обслуговування платників розміщено повідомлення щодо нових реквізитів бюджетних рахунків.

Поінформовано про зміни структурні підрозділи ДПС, які виконують функції з адміністрування податків, зборів платежів та погашення боргу, для забезпечення безперебійної роботи. Прес-служба Державної податкової служби України

Профілактичні заходи щодо запобігання корупції

Одним з першочергових завдань Головного управління ДПС у Дніпропетровській області є виявлення, запобігання корупції та контроль за дотриманням вимог антикорупційного законодавства в ГУ ДПС.

Протягом дев’яти місяців відділом з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС забезпечено перевірку 137 кандидатів на посади державних службовців, з яких відмовлено в призначенні – 3.

З початку року проведено 36 тематичних перевірок та 2 службових розслідування за приписом прокуратури.

Розглянуто 116 запитів від правоохоронних органів щодо 229 суб’єктів декларування – працівників ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Також працівниками відділу ведеться постійна робота щодо безумовного дотримання вимог антикорупційного законодавства та Правил етичної поведінки в ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертається до платників податків Дніпропетровській області дотримуватись вимог антикорупційного законодавства, а саме Закону України від 14.10.2014 №1700 «Про запобігання корупції».

Якщо у процесі роботи, посадові особи ГУ ДПС у Дніпропетровській області вимагають грошові кошти або іншу неправомірну вигоду для вирішення проблемних питань або зловживають службовим становищем, невідкладно повідомляйте відділ з питань запобігання та виявлення корупції ГУ ДПС у Дніпропетровській області за телефоном (056) 374-86-40 та чергову частину ГУ ДПС у Дніпропетровській області за телефоном (068) 895-89-88, або особисто за адресою: 49000, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а.

Електронний кабінет надає можливість подати повідомлення про об’єкти оподаткування в електронному вигляді

Нікопольське управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області звертає увагу, що користувачі Електронного кабінету через приватну частину (особистий кабінет) мають можливість подати Повідомлення про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність в електронному вигляді за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП).

Реєстраційні дані платника у Повідомленні за ф. № 20-ОПП заповнюються автоматично на основі даних ДПС, дані щодо об’єктів оподаткування заповнюються платником самостійно.

Повідомлення за ф. № 20-ОПП опрацьовується повністю в автоматичному режимі та результат опрацювання відображається у Квитанції № 2, яку можливо переглянути у режимі «Вхідні/вихідні документи» Електронного кабінету.

Дані про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, відображаються у режимі «Облікові дані платника» Електронного кабінету.

Звертаємо увагу, що обов’язок повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку платника податків про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, встановлений п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

Такі відомості подаються у Повідомленні за ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування або об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням.

Сервіс Державної податкової служби України «Пульс»

Інтерактивний сервіс «Пульс» - інструмент двостороннього зв’язку із громадянами та суб’єктами господарювання, який дає можливість запобігти правопорушенням з боку працівників Державної податкової служби України.

За номером телефону Контакт-центру ДПС 0800-501-007, обравши на інтерактивному голосовому автовідповідачі напрямок «4» та на електронну адресу idd@tax.gov.ua, громадяни та суб’єкти господарювання мають можливість повідомити про неправомірні дії та бездіяльність, можливі корупційні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів.

Заявники протягом 3 робочих днів отримують інформацію щодо результатів розгляду звернень, залишених за телефоном, та вжитих заходів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін розгляду може бути подовжено.

Зауваження та пропозиції щодо роботи сервісу «Пульс» Ви можете надати в електронному вигляді на адресу idd@tax.gov.ua

Сектор забезпечення роботи

Категория: Область | Просмотров: 341 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar