Покров Понедельник 06.05.24, 14:54
Сайт
Главная » 2012 » Июнь » 2 » Олександр Вілкул відкрив триступеневу систему очистки води та систему преаерації водозабірного ковша на Карачунівському комплексі
14:03
Олександр Вілкул відкрив триступеневу систему очистки води та систему преаерації водозабірного ковша на Карачунівському комплексі
Олександр Вілкул відкрив триступеневу систему очистки води та систему преаерації водозабірного ковша на Карачунівському комплексіГолова Дніпропетровської облдержадміністрації відкрив сучасну триступеневу систему очистки води та систему преаерації водозабірного ковша на Карачунівському водопровідному комплексі, який забезпечує питною водою понад 250 тис жителів Кривбасу. У заході також узяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний, керівництво міста Кривий Ріг, керівництво державного підприємства «Кривбаспромводопостачання», керівники проектних та підрядних організацій і установ.
Підвищення якості питної води є одним з головних напрямів регіональної екологічної політики в рамках реалізації Комплексної стратегії розвитку регіону, яка була розроблена і прийнята за ініціативою губернатора області Олександра Вілкула. Одним з ключових проектів у цьому напрямку є модернізація очисних споруд на Карачунівському водопровідному комплексі державного підприємства «Кривбаспромводопостачання. 
«У рамках масштабної реконструкції систем очищення води на Карачунівському водопровідному комплексі відсьогодні працюватиме найголовніша складова – сучасна триступенева очистка води й система преаерації водозабірного ковша. Ці системи дозволять довести рівень очистки води, яка подається для понад 250 тисяч мешканців Кривого Рогу і прилеглих сільських районів, до найвищих норм і стандартів», - сказав Олександр Вілкул. 
У 2010 році на Карачунівському водопровідному комплексі був реалізований перший етап проекту оборотних систем повторного використання промивних вод. Його вартість 10 млн грн. Кошти були виділені з обласного природоохоронного фонду за ініціативи Олександра Вілкула. У результаті була введена в експлуатацію сучасна насосна станція, яка дозволила припинити скидання в річку Інгулець води, яка використовувалася для промивання фільтрів (а це майже мільйон кубометрів стоків щорічно). Крім того, встановлене сучасне обладнання на насосній станції дозволяє економити майже 50% обсягів споживаної електроенергії (щодобове заощадження становить 1600 кВт ). 
У 2011 році проведено другий етап реконструкції у рамках реалізації цого проекту. Його вартість понад 16,5 млн грн. Він передбачає впровадження технології мікрофільтрації води – її освітлення і вилучення осаду для передачі на спеціальну (коагуляційну) обробку – очищення від мутності, кольоровості, органічних і неорганічних речовин. Після цього освітлена вода буде направлятися в очисні споруди Карачунівського водопровідного комплексу, а муловий осад – в спеціальну (кавітаційну) насосну станцію, на якій він буде зневоднюватися, а сухий залишок пакуватися для подальшого використання у виробництві асфальтобетонної суміші. Тож на другому етапі було проведено масштабну реконструкцію діючих і будівництво нових споруд реагентного господарства підприємства. Зокрема, будівництво станції дозування і складу активованого вугілля; будівництво системи для преамонізаціі води, реконструкція ємності для прийняття коагулянту і системи перекачування в ємності дозування, реконструкція системи дозування та подачі коагулянту, реконструкція трубопроводу хлорної води, будівництво системи для приготування і дозування флокулянта, реконструкція будівлі реагентного господарства, встановлення автоматичних засобів вимірювання. В ході другого етапу робіт на об'єкті встановлено сучасне обладнання з використанням енергозберігаючих технологій. Контроль всього технологічного циклу забезпечений Автоматизованою Системою Управління (АСУ).
У 2011 році на Карачунівському водопровідному комплексі реалізовано проект «Триступенева очистка питної води». Згідно з проектом збудовано нову ділянку трубопроводу довжиною 194 метри для повернення води, яка пройшла перший ступінь очистки на 2-й, а звідти на 3-й рівень очистки. Вартість проекту – 3,2 млн грн. 
Важливою складовою модернізації очисних споруд Карачунівського водопровідного комплексу є впровадження системи преаерації водозабірного ковша. Він передбачає встановлення аераторів під водою на глибині 12 м для забезпечення кисню і кругообігу води в ковші водозабору.
На сьогодні роботи згідно цього проекту виконані в повному обсязі. Забетоновано майданчик на правому пірсі та встановлено обладнання під КТП (комплектну трансформаторну підстанція) для шафи керування преаерацією, виконано укладку кабельної продукції та встановлено 2 аератори AQ-3 ASPIRO PLUS Aerator біля водозабірного ковша блоку №2. 
Впровадження системи преаерації дозволить покращити якість води, яка надходитиме в систему водозабору Карачунівського водопровідного комплексу, шляхом підвищення в ній вмісту розчиненого кисню перед водозабором. Це дозволить знизити кислотність води, неприємні запахи, а також кольоровість води від літнього цвітіння водоростей.
ДОВІДКА
Під керівництвом губернатора Олександра Вілкула в рамках Регіональної програми «Питна вода Дніпропетровщини» реалізується низка великих інфраструктурних проектів з покращення якості водопостачання та якості питної води. Зокрема, проведено комплексне переоснащення Кайдацької насосно-фільтрувальної станції МКВП «Дніпроводоканал», яке включало в себе роботи з реконструкції фільтрів виробництва 1930-40-х років та хлораторної насосної станції, що покращило якість питного водопостачання для мешканців м.Дніпропетровськ. Триває реконструкція очисних споруд на Карачунівському водосховищі, який забезпечує водою понад 250 тисяч жителів Кривбасу. Вперше за 25 років проведено реконструкцію швидких безнапірних фільтрів на Аульському водоводі, що постачає воду ще понад 2 мільйонам жителів регіону. 
Важливою складовою в рамках регіональної програми з покращення якості питної води є установлення систем доочистки питної води в дитячих садочках, школах і лікарнях області. Зокрема, в 2011 році за кошти обласного бюджету встановлено системи доочищення води в 133 (76%) дитячих садках Дніпропетровська, 148 (100%) Кривого Рогу, 12 (100%) Жовтих Вод, 40 (100%) Дніпродзержинська. Крім того, у Кривому Розі встановлені системи доочищення води в 133 (95%) школах. За кошти державного бюджету у 2011 році встановлено ще 21 систему доочистки питної води в закладах соціальної сфери сільських населених пунктів.  У тому числі в Апостолівському районі встановлено 2 системи доочистки (1 в дитячому садку та 1 в школі), у Верхньодніпровському районі – 5 систем в дитячих садках, у Криворізькому районі – 14 систем (7 – у дитячих садках, 5 – у школах та 2 – у лікувальних закладах). 
Загалом у 2011 році за завданням Олександра Вілкула в дитсадках, школах і лікарнях області встановлено 503 системи доочистки питної води. У 2012 році їх буде довстановлено в Дніпропетровську та повністю встановлено в усіх дитсадках ще шести міст області: Марганці – 8, Нікополі – 18, Орджонікідзе – 11, Павлограді – 20, Синельниковому – 10, Тернівці – 8. До 2015 року у рамках Комплексної стратегії розвитку регіону системи доочистки води будуть установлені в усіх дитсадках, школах і лікувальних закладах області. 
Категория: Область | Просмотров: 846 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar