Покров Воскресенье 19.05.24, 10:30
Сайт
Главная » 2012 » Июнь » 7 » У Брюсселі презентовано досвід розвитку професійно-технічної освіти на Дніпропетровщині
16:34
У Брюсселі презентовано досвід розвитку професійно-технічної освіти на Дніпропетровщині
У Брюсселі презентовано досвід розвитку професійно-технічної освіти на ДніпропетровщиніЗа дорученням губернатора Олександра Вілкула начальник головного управління освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Демчик презентував досвід розвитку професійно-технічної освіти в регіоні на міжнародній освітянській конференції у Брюсселі (Бельгія). Тема конференції – «Багаторівневе управління у сфері освіти та навчання». У заході взяли участь 150 освітян, науковців, представників бізнесу, дослідників в галузі управління, освіти та навчання з країн-партнерів Європейського фонду освіти, держав-членів ЄС, інституцій ЄС та міжнародних організацій з 29 країн світу.
Під час презентації проекту розвитку профтехосвіти Дніпропетровщини у Брюсселі, Олександр Демчик ознайомив європейську спільноту з системою підготовки робочих кадрів в Україні та Дніпропетровській області.
На Дніпропетровщині у рамках Комплексної стратегії розвитку регіону за ініціативи губернатора Олександра Вілкула реалізується масштабний проект модернізації системи освіти «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти». Його мета – інтеграція в єдиний європейський освітній простір, підвищення якості освіти, а також адаптація її до реальних потреб економіки та ринку праці. «Це є конкретним кроком Дніпропетровщини до європейського освітнього простору», - сказав Олександр Демчик.
Він зазначив, що для підвищення якості освіти, в тому числі професійно-технічної, регіональна влада створює системні відносини з роботодавцями для підготовки висококваліфікованих робочих кадрів. Зокрема, для більш професійної підготовки працівників і фахівців на базі будівельних навчальних закладів створюються навчально-практичні центри, в яких майбутні робочі кадри освоюють новітні технології. Для забезпечення підприємств області професійними кадрами два роки поспіль проводяться «Ярмарки вакансій». У результаті подібних заходів молоді спеціалісти отримують можливість на стажування, а компанії регіону добирають для себе кваліфікованих фахівців. 
Таким чином, обласна влада спільно з корпоративним сектором та профільними навчальними закладами активно впроваджують позитивні практики співпраці реального сектора економіки зі сферою освіти на різних рівнях і в різних галузях. При формуванні проектних показників державного замовлення на підготовку робочих кадрів керівники професійних навчальних закладів погоджують обсяги з роботодавцями. Це дозволяє готувати робітничі кадри відповідно до потреб ринку праці. Низка роботодавців допомагає в оновленні матеріально-технічних баз профільних закладів, освітніх програм, а також приймають учнів на виробничі практики та стажування.
«Активним учасником освітнього процесу стає роботодавець. Відкриваючи філії кафедр на промислових підприємствах, проводячи стажування молодих спеціалістів, організовуючи «Ярмарки вакансій» разом з роботодавцем ми формуємо потужний конкурентоспроможний робітничий потенціал», - сказав Олександр Демчик.
Дніпропетровський регіон зацікавлений в обміні досвідом у системі освіти та науки з іншими країнами. 
Нещодавно Дніпропетровщина стала пілотним регіоном для впровадження проекту Європейського Фонду Освіти «Покращення системи професійно-технічної освіти шляхом прогнозування та адаптування вмінь і навичок, соціального партнерства й удосконалення використання ресурсів». Проект реалізується за двома напрямками. Наразі проходить анкетування підприємств області. Загалом у дослідженні візьмуть участь 400 підприємств. Завдяки цьому будуть визначені актуальні потреби в робітничих кадрах у виробничій сфері регіону. Наступним кроком стане аналіз і обробка даних анкетування експертами ЄФО та підготовка пропозицій. За результатами дослідження до кінця 2012 року провідними європейськими та українськими експертами будуть подані пропозиції щодо впровадження Процедури удосконалення регіональної мережі профтехзакладів за професіями та обсягами підготовки голові Дніпропетровської облдержадміністрації Олександру Вілкулу та Міністрові освіти і науки, молоді та спорту України Дмитру Табачнику.
«Реалізація проекту Європейського фонду освіти з покращення системи професійно-технічної освіти передбачає серйозні зміни, навіть, можна сказати, зміни свідомості роботодавців, влади та педагогічних колективів. Саме тому хочу подякувати структурам Євросоюзу та висловити нашу високу зацікавленість як в продовженні реалізації цього проекту, так і в спільному виконанні інших проектів»,- сказав Олександр Демчик.

Довідка.
Підготовку та підвищення кваліфікації робочих кадрів у Дніпропетровській області здійснюють 63 державних закладів і 206 установ інших форм власності, які мають відповідні державні ліцензії. Із закладів державної власності 43 готують кадри для промисловості та сфери обслуговування, 20 – для аграрного сектору. В Дніпропетровській області первинна підготовка здійснюється за 250 професіями.
Категория: Область | Просмотров: 614 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar