Покров Вторник 07.05.24, 11:31
Сайт
Главная » 2012 » Июнь » 2 » У Дніпропетровську відбулася зустріч представників обласної та міської влади з активістами батьківського руху «За наших дітей»
12:08
У Дніпропетровську відбулася зустріч представників обласної та міської влади з активістами батьківського руху «За наших дітей»
У Дніпропетровську відбулася зустріч представників обласної та міської влади з активістами батьківського руху «За наших дітей»У День захисту дітей керівництво Дніпропетровської області та м. Дніпропетровськ, представники головного управління охорони здоров’я та члени Громадської платформи з питань медичної реформи зустрілися з активістами батьківського руху «За наших дітей» з метою  обговорення етапів модернізації охорони здоров’я у Дніпропетровській області
Під час зустрічі були обговорені найактуальніші питання реалізації медичної реформи та визначені пріоритетні напрямки модернізації галузі охорони здоров’я на Дніпропетровщині. 
«90% жителів України, в тому числі і Дніпропетровської області, не задоволені якістю медичної допомоги, яку вони отримують. Сьогодні підвищити рівень обслуговування у лікувальних закладах можливо лише в умовах системної модернізації галузі охорони здоров’я. Проте на шляху до якісної медицини у громадськості виникають питання, які стосуються, у першу чергу, не важливості проведення медичної реформи – з цим усі згодні і це питання не обговорюється, а нарікання на байдужість та непрофесійні дії деяких чиновників від медицини. У ряді випадків вони, а також деякі головні лікарі створили незручні умови для відвідування медичних закладів та належного лікування пацієнтів. 
У процесі постійного діалогу з громадськістю, який зараз активно веде обласна влада, виробляються оптимальні рішення з урахуванням особливостей кожного медичного закладу регіону», - сказала голова Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Лариса Бабіч.
За словами громадських активістів, пропозиції та побажання населення – є важливою та невід’ємною складовою у процесі модернізації охорони здоров’я.  
«Ми дякуємо усім, хто бере активну участь в обговоренні медичної реформи. Це допомагає нам робити правильні кроки та вчасно реагувати на проблемні ситуації. Наприклад, завдяки численним зверненням громадян постало питання про введення у медичних закладах деяких сільських районів                                    (с. Великоолександрівка,  с. Миколаївка, сел. Аули, с. Новопавлівка, с. Миколаївка,  с. Дмитрівка, с. Олександропіль, смт. Софіївка, с. Вищетарасівка, смт. Царичанка, смт. Широке, с. Новов’язівка) соціальних ліжок, що виконують функції цілодобового стаціонару. Це питання було вирішено у найкоротший термін і зараз жителі віддалених населених пунктів, які приїжджають на лікування, мають змогу залишатись у медичних закладах на ніч», - сказав перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Анатолій Адамський. 
Надійною основою для комунікації між владою та суспільством стала Громадська платформа з питань медичної реформи, яка була створена з метою постійного збору та аналізу звернень громадян. Кожен бажаючий може висловити свою думку, внести свої пропозиції та зауваження, які будуть враховані при прийняті рішень в усіх питаннях, які стосуються охорони здоров’я. 
«Механізм зворотного зв’язку між владою та населенням, який налагодила Громадська платформа, дає змогу обласній владі оперативно реагувати на будь-які зміни у роботі медичних закладів, які можуть бути незручними для населення та неопрацьованими місцевими чиновниками», - сказала голова Громадської платформи з питань медичної реформи Світлана Харківська. 
Громадські активісти і представники влади наголошують на важливості кожного звернення громадян, жодне з яких не залишається без уваги.   
«Завдяки особливій активності населення було вирішено питання із геріатричною поліклінікою у Дніпропетровську. Головний лікар не звертав увагу на думку населення, тому самостійно прийняв рішення про закриття закладу. Жителі району змушені були звертатися за допомогою до керівництва області. Тільки після особистого втручання губернатора Олександра Вілкула, який провів у геріатричній поліклініці виїзну нараду з керівниками обласного управління та міського департаменту охорони здоров’я, медичним персоналом та жителями району, роботу геріатричної поліклініки було поновлено у зручному режимі. 
Більше того, за завданням Олександра Вілкула в штатному розписі медичного закладу виділені посади для фахівців геріатричної поліклініки та відновлено роботу маніпуляційного кабінету», - сказав перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Анатолій Адамський.
  Як переконані усі учасники зустрічі, модернізація медичної галузі сприяє позитивним змінам у сфері охорони здоров’я. Проте через дії деяких чиновників від медицини, які часто є необґрунтованими та неузгодженими з громадськістю, у медичних закладах створюються неналежні умови для прийому пацієнтів.         
«Питання первинної медичної допомоги, а саме організація роботи амбулаторій загальної практики, знаходяться у компетенції міських та районних органів влади. Проте ми не ділимо питання на сільські, міські чи обласні. Ми запрошуємо до співпраці усіх, хто зацікавлений у покращені якості медичного обслуговування. Разом ми розробляємо чіткий план дій, який спрямований на забезпечення високого рівня медичних послуг та створення зручних умов у кожному медичному закладі області», - сказав заступник голови обласної ради по виконавчому апарату  з питань супроводження реформування системи охорони здоров’я Володимир Павлов. 
«Так, сьогодні у деяких медичних закладах є проблемні питання, проте вони були і до реалізації медичної реформи. Модернізація охорони здоров’я і потрібна для того, щоб їх вирішити. Ми добре розуміємо: на це потрібен час, адже будь-які зміни у сфері охорони здоров’я – це питання не одного дня», - сказала учасниця зустрічі Уляна Терехова.   
Наразі покращення якості медичного обслуговування у медичних закладах Дніпропетровської області – це першочергове завдання для усіх рівнів влади.
 «Ми повинні чітко розуміти, що модернізація охорони здоров’я – це, у першу чергу, збільшення фінансування на медикаменти та харчування у два рази у лікарнях області, закупівля нових автомобілів швидкої медичної допомоги (у 2011 році придбано 13 сучасних автомобілів швидкої допомоги, а у 2012 році заплановано придбання ще 76 карет «швидкої») та сучасного обладнання (протягом 2011-2012 років закуплено понад 500 одиниць медичного обладнання, в тому числі сучасні томографи для Павлоградської міської лікарні №4 та обласної лікарні ім.Мечникова), матеріальне заохочення сімейних лікарів за рахунок доплат з місцевих бюджетів, збільшення фінансування на виклик швидкої допомоги із 3 до 25 грн, створення на Дніпропетровщині мережі перинатальної допомоги шляхом відкриття двох перинатальних центрів у Кривому Розі та Дніпропетровську, проведення ремонтних робіт в амбулаторіях загальної практики, які вже розпочаті. Це ті результати медичної реформи, які вже змогли побачити та оцінити пацієнти. 
Дніпропетровщина за своєю площею та чисельністю населення знаходиться на рівні із середньоєвропейською країною, і зрозуміло, що не все можливо зробити відразу. Усі незручності, які в декількох випадках хвилюють населення, не мають відношення до медичної реформи та пов’язані виключно з недоопрацюванням окремих чиновників від медицини. І ці проблемні ситуації будуть виправлятись у тісній співпраці з громадськістю», - сказав перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Анатолій Адамський.   
В деяких суперечливих питаннях, пов’язаних з модернізацією охорони здоров’я, будуть залучатись закордонні експерти, експерти Адміністрації Президента України, Міністерства охорони здоров’я України, у співпраці з якими буде прийнято рішення, що буде корисним для людей.     
Категория: Область | Просмотров: 638 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar