Покров Пятница 03.05.24, 09:25
Сайт
Главная » 2023 » Октябрь » 11 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
14:24
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

 

В Україні зареєстровано 951,4 тис. реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) повідомляє, що на головній сторінці вебпорталу за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/716461.html проінформувала, що станом на 1 жовтня 2023 року 135,2 тис. субʼєктів господарювання зареєстрували реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та 306,7 тис. субʼєктів господарювання зареєстрували програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО).

Загалом в Україні зареєстровано 951,4 тис. РРО/ПРРО, з яких: 289,6 тис. РРО та 661,8 тис. ПРРО.

Нагадуємо, що у зв’язку із прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено відповідальність за порушення порядку здійснення розрахунків за товари (послуги).

Водночас, цим же законом низку категорій суб’єктів господарювання звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), що вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року.

(Крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійсненні діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор).

Починаючи з 1 жовтня 2023 року суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:

тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;

територіях активних бойових дій, – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;

територіях можливих бойових дій, – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.

(Крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів).

 

Керівниця податкової служби Дніпропетровщини прийняла участь у нараді Дніпропетровської ОДА

Днями у Дніпропетровській обласній державній адміністрації (Дніпропетровська ОДА) пройшла нарада.

Захід відбувся на чолі з головою облдержадміністрації – начальником обласної військової адміністрації Лисаком Сергієм за участі начальників районних військових адміністрацій, голів територіальних громад та в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталі.

Обговорювали стан фінансово-бюджетної дисципліни у 2023 році та особливості формування показників бюджету на 2024 рік.

Реалізація спільної багатовекторної взаємодії сприятиме ефективній роботі державних органів на всіх рівнях та досягненню максимальних результатів.

Разом до Перемоги!

 

Платниками Дніпропетровщини з початку року забезпечено надходження до бюджетів та державних цільових фондів понад 77,6 мільярдів гривень

Протягом січня – вересня 2023 року платники Дніпропетровської області спрямували до бюджетів та державних цільових фондів понад 77,6 мільярдів гривень. Очільниця податкової служби області Федаш Наталя повідомила, що у порівнянні з відповідним періодом минулого року позитивна динаміка надходжень склала майже 6,9 мільярдів гривень, або 9,7 відсотків.

При цьому, до Державного бюджету України протягом 9-ти місяців п. р. надійшло понад 22,4 млрд грн, до місцевих бюджетів – понад 32,3 млрд гривень, єдиного внеску – майже 22,9 мільярдів гривень.

Федаш Наталя подякувала платникам за їх активну громадянську позицію – сумлінну сплату податків. Акцентувала, що стабільно отримані державою кошти – це забезпечення фінансової підтримки країни та її обороноспроможності.

 

Впродовж вересня поточного року платники Дніпропетровщини забезпечили надходження майже 6,0 млрд грн податків та понад 2,8 млрд грн єдиного внеску

Платники Дніпропетровської області у вересні 2023 року наповнили бюджети усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообовязкове державне страхування (єдиний внесок)) майже на 6,0 млрд гривень. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя, позитивна динаміка надходжень склала 763,6 млн грн, або 14,7 відсотків, у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

До Державного бюджету України надійшло протягом вересня п. р. майже 2,4 млрд грн, що на 494,6 млн грн, або на 26,0 відсотків, більше ніж у вересні минулого року.

Місцеві бюджети отримали майже 3,6 млрд гривень. У порівнянні з аналогічним періодом 2023 року надходження зросли на 269,0 млн грн, або на 8,1 відсотків.

До державних цільових фондів впродовж вересня цього року надійшло понад 2,8 млрд грн єдиного внеску. Це на 278,8 млн грн, або на 11,0 відсотків більше відповідного періоду минулого року.

«Ми вдячні кожному платнику, який у цей нелегкий для нашої країни час сумлінно сплачує податки і зміцнює економічну безпеку та обороноздатність держави», – акцентувала очільниця податкової служби Дніпропетровщини.

 

До Державного бюджету України платники Дніпропетровщини спрямували 9,3 мільярди гривень ПДВ

За 9-ть місяців поточного року до державного бюджету платники Дніпропетровської області забезпечили надходження 9,3 млрд грн податку на додану вартість (ПДВ). Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя та додала, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року державний бюджет отримав ПДВ майже на 1,3 млрд грн, або 16,2 %, більше.

ПДВ, що надійшов від платників нашого регіону у січні – вересні 2023 року, складає 41,6 % від загальних надходжень до державного бюджету по області.

Дякуємо сумлінним платникам за фінансову підтримку держави та стійку громадянську позицію.

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Томаківській ДПІ

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує.

Нещодавно за участі заступника начальника Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (Томаківська ДПІ) Ольги Баршак відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання податкового законодавства».

Під час сеансу платники отримали відповіді на питання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО)/програмних РРО з урахуванням норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219). Ольги Баршак звернула увагу додзвонювачів на поновленні відповідальності за порушення вимог Закону України  від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями з урахуванням норм Закону № 3219.

Крім того, надходили питання щодо нарахування та сплати мінімального податкового зобов’язання, застосування Закону України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

На всі поставлені питання були надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

 

Відбувся онлайн семінар у Томаківській ДПІ

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує.

Днями проведено онлайн семінар з платниками податків на тему «Зміни в податковому законодавстві. Подання звітності в електронному вигляді. Сервіс ДПС України «Пульс». Заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів».

У семінарі прийняли участь заступник начальника Томаківської державної податкової інспекції (Томаківська ДПІ) Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Баршак та платники податків.

Під час семінару фахівець ознайомила із основними новаціями податкового законодавства. Нагадала, що понад 130 електронних послуг та сервісів для суб’єктів господарювання та громадян реалізовано в Електронному кабінеті, який залишається найпопулярнішим електронним сервісом. Крім цього, повідомила, що ДПС розробила інструмент для отримання електронних сервісів для громадян – за стосунок «Моя податкова», який можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS.

На завершення, нагадала учасникам про роботу антикорупційного сервісу «Пульс» ДПС України та про порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів.

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує.

Нещодавно в Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Нікопольська ДПІ) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Щодо роз’яснення деяких питань податкового законодавства».

Заступник начальника Нікопольської ДПІ Аліна Бараненко в телефонному режимі звернула увагу щодо нововведень податкового законодавства у сфері реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або програмних РРО, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, та пояснила хто звільняється від обов’язкового застосування РРО/програмних РРО. Детально розповіла про переваги використання легальної праці для роботодавців.

На запитання були надані консультації у відповідності із діючим законодавством.

 

Податкова служба у Дніпропетровській області:

результати контрольно-перевірочних заходів протягом 9-ти місяців 2023 року

З початку 2023 року підрозділом податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено 1 534 перевірки, що майже в 2,3 рази більше ніж за звітний період минулого року (680).

За результатами контрольно-перевірочних заходів звітного року донараховано всього грошових зобовʼязань за січень – вересень п. р. 1 081,7 млн грн, що в 1,8 рази більше ніж за відповідний період минулого року (569,5 млн грн), у тому числі за вересень п. р. – 109,7 млн гривень.

 

Дніпропетровщина: здійснення заходів на ринку обігу пального

Співробітниками Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) за період серпень – вересень 2023 року проведено 53 фактичні перевірки суб’єктів господарювання (СГ), які здійснюють діяльність на ринку пального на підставі ліцензій на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним. За результатами проведених перевірок встановлено факти відсутності 53 СГ за місцезнаходженням та/або за місцезнаходженням провадження діяльності, які зазначені у виданій ліцензії. Відповідно до розпоряджень ГУ ДПС анульовано 53 ліцензії на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі.

Відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (із змінами) (далі – Закон України № 481) ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного розпорядження на підставі акта про встановлення факту відсутності суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного суб'єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) за місцезнаходженням та/або за місцезнаходженням провадження діяльності, які зазначені у виданій ліцензії.

Також, ГУ ДПС у рамках боротьби з нелегальним обігом та роздрібною торгівлею пальним, проведеними заходами у межах Дніпропетровської області виявлено нелегальну АЗС без відповідної ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним.

Під час контрольно-перевірочних заходів встановлені порушення Закону України № 481 та застосовано штрафні фінансові санкції на загальну суму 250,0 тис. гривень.

 

До місцевих бюджетів у січні – вересні 2023 року надійшло 330,3 млрд гривень

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує.

ДПС України на головній сторінці вебпорталу (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/716350.html) повідомила, що за оперативними даними надходження до місцевих бюджетів у січні – вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 330,3 млрд гривень.

Це на 54,6 млрд грн, або на 19,8 відс. більше ніж у січні – вересні 2022 року.

Місцеві бюджети у вересні 2023 року отримали 36,9 млрд грн, що на 4,4 млрд грн, або на 13,7 відс. більше ніж у вересні 2022 року.

 

До державного бюджету у січні – вересні 2023 року надійшло

553,3 млрд гривень

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/715970.html повідомила наступне.

За оперативними даними надходження (сальдо) до державного бюджету у січні – вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 553,3 млрд грн.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – вересні 2023 року становили 543,7 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 102,4 відс., додатково до бюджету надійшло 12,6 млрд грн.

Надходження (сальдо) до державного бюджету у вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 59,4 млрд грн.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у вересні 2023 року становили 57,2 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано у повному обсязі (на 102,4 відс.), додаткові надходження до бюджету становлять 1,4 млрд грн.

 

Дніпропетровщина: на 15 відсотків у ІІІ кварталі 2023 року збільшився офіційний ринок продажу тютюнових виробів із застосуванням РРО

та сплати акцизного податку

Відповідно до норм податкового законодавства обов’язок сплачувати 5 відсотків акцизного податку з роздрібної реалізація тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, перенесено на їх виробників та імпортерів.

Щоб уникнути втрат бюджетів місцевого самоврядування, постановою Кабінету Міністрів України від 03 травня 2022 року № 515 затверджено відповідний Порядок, згідно із яким частка акцизного податку для зарахування визначається, як питома вага вартості реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на відповідній території за останній (податковий) звітний місяць з урахуванням даних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО до загальної суми такої вартості в цілому по Україні.

Так, у ІІ кварталі 2023 року до місцевих бюджетів територіальних громад Дніпропетровської області зараховано частку акцизного податку на суму понад 224,6 млн гривень.

У ІІІ кварталі 2023 року до місцевих бюджетів територіальних громад Дніпропетровської області зараховано частку акцизного податку на суму понад 258,4 млн гривень.

Тобто, за результатами роботи Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) в рамках, направлених на боротьбу з незаконним обігом підакцизних товарів, динаміка ІІІ кварталу 2023 року показує збільшення на понад 15,0 відсотків офіційного ринку продажу тютюнових виробів з застосування РРО та сплати акцизного податку у порівнянні з ІІ кварталом 2023 року.

ГУ ДПС у рамках боротьби з тіньовим ринком підакцизної продукції, а саме тютюнових виробів, проведеними заходами у вересні 2023 року анульовано 63 ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Результатом роботи ГУ ДПС при взаємодії з правоохоронними органами Дніпропетровщини у рамках спільних дій, направлених на боротьбу з незаконним обігом тютюнових виробів, у вересні 2023 року вилучено тютюнових виробів без марок акцизного податку у кількості 4,5 тис. пачок на загальну суму понад 157,0 тис. гривень.

 

Дніпропетровщина: на забезпечення соціальних виплат

платниками спрямовано майже 22,9 мільярди гривень єдиного внеску

Майже 22,9 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) сплатили страхувальники Дніпропетровської області впродовж січня – вересня 2023 року. Про це проінформувала в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Федаш Наталя та звернула увагу, що з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на понад 3,5 млрд грн, або на 18,2 відсотки.

У вересні п. р. платники спрямували на соціальні гарантії понад 2,8 млрд грн, що на 278,8 млн грн, або на 11,0 відсотків, більше ніж за відповідний період 2022 року.

Єдиний внесок – це джерело наповнення фондів державного соціального страхування. Його збір здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Отже, за рахунок коштів, що надходять від сплати єдиного внеску здійснюється фінансування видатків на виплату, зокрема, пенсій, допомоги по тимчасовій втраті працездатності, допомоги по вагітності і пологах; одноразових та щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві, членам їх сімей.

У період воєнного стану держава виконує соціальні зобов’язання перед своїми громадянами, а для цього необхідні фінансові ресурси.

«Ми вдячні платникам за їх відповідальну позицію у частині сплати податків, зборів та платежів, що є запорукою економічної стабільності та фінансової безпеки країни. Отримані кошти спрямовуються також, як для забезпечення Збройних Сил України, так і на соціальні виплати», зазначила очільниця податкової служби Дніпропетровщини.

Категория: Область | Просмотров: 30 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar