Покров Пятница 03.05.24, 12:42
Сайт
Главная » 2023 » Октябрь » 11 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
14:25
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

 

Роз’яснювальна робота для бізнесу з питань застосування РРО/ПРРО триває

(територія обслуговування – Новомосковський регіон та м. Дніпро)

Представники Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) продовжують інформувати суб’єктів господарювання про основні норми Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219).

Так, днями здійснено черговий виїзд робочої групи податківців до торгівельних об’єктів, які розташовані на проспекті Гагаріна у місті Дніпрі та по вулицях З. Білої, Г. Зелінського та Сучкова міста Новомосковська.

Фахівці звернули увагу на зміни, внесені до норм законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО (ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

 

Онлайн-лекція для студентів: особливості оподаткування волонтерського руху

Податкова служба Дніпропетровщини активно підтримує практику відкритого спілкування із майбутніми платниками податків.

Сьогодні дискурс відбувався з Криворізьким факультетом Національного університету «Одеська юридична академія».

Податківці розповіли про особливості оподаткування волонтерської діяльності фізичними особами та оподаткування благодійних організацій.

Безпосереднє спілкування із спеціалістами податкової служби – це основа для подальшого професійного зростання студентів. Освічена молодь – генератори нових ідей, потужний потенціал нашої країни та наше майбутнє.

Учасники зустрічі домовились про подальшу співпрацю та реалізацію нових спільник проєктів.

Працюємо! Крокуємо вперед – до Перемоги!

 

Цикл лекцій для студентів НТУ «Дніпровська політехніка» триває

Комунікація з молоддю та ведення активного діалогу з майбутніми фахівцями є важливими аспектами у роботі податкової служби Дніпропетровщини. А у рамках підписаного Договору про співпрацю це стало ще ефективніше.

Сьогодні податківці під час онлайн-лекції розповіли про основні права та обов’язки платників податків та їх відповідальність за недотримання норм податкового законодавства.

Плануємо і надалі проведення спільних заходів з Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка» стосовно актуальних питань оподаткування.

Націлені на ефективну комунікацію.

 

Припинення незаконної реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Припинення незаконного обігу підакцизного товару, у тому числі з ознаками фальсифікованого виробництва, є одним із важливих завдань податкової служби.

Працівниками управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) спільно з працівниками Національної поліції в одному із кафе м. Дніпра виявлено факт реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів з явними ознаками фальсифікованого виробництва, а також без використання належним чином зареєстрованої касової техніки при продажу товарів. При цьому, документів на походження продукції в торгівельному об’єкті не виявлено. Підакцизні товари реалізовувались без наявності марок акцизного податку.

З метою припинення незаконної діяльності алкогольні напої та тютюнові вироби вилучені з обігу співробітниками Національної поліції.

На винних осіб за порушення законодавства складено адміністративні протоколи.

Незаконна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами призводить до економічних втрат бюджетів. Сьогодні питання сумлінної сплати податків і зборів має надзвичайно велике значення.

Пріоритетними завданнями для ГУ ДПС є боротьба з: незаконним обігом підакцизної продукції; діяльністю суб’єктів господарювання без використання належним чином зареєстрованої касової техніки; використанням бізнесом незадекларованої праці.

 

До зведеного бюджету у січні – вересні 2023 року надійшло

883,5 млрд гривень

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що ДПС України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/714925.html повідомила наступне.

Державна податкова служба України проінформувала, що платники продовжують сумлінно підтримувати державу сплаченими податками. Завдяки їх активній громадянській позиції держава стабільно отримує кошти для забезпечення Збройних Сил України та соціальних виплат.

За оперативними даними надходження (сальдо) до зведеного бюджету у січні – вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 883,5 млрд грн. До державного бюджету надійшло 553,3 млрд грн, до місцевих бюджетів – 330,3 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – вересні 2023 року становили 543,7 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 102,4 відс., додатково до бюджету надійшло 12,6 млрд грн. При цьому на рахунки платників відшкодовано 101,6 млрд грн ПДВ.

У розрізі податків показники розпису Міністерства фінансів України перевиконано з податку на прибуток підприємств на 27,2 відс. (+22,7 млрд грн), акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) на 19,5 відс. (+13,0 млрд грн), податку та збору на доходи фізичних осіб на 1,7 відс. (+2,1 млрд грн).

У розрізі основних платежів у січні – вересні 2023 року приріст порівняно з відповідним періодом минулого року становить з акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) – в 1,4 раза (+22,5 млрд грн), податку та збору на доходи фізичних осіб – 20,1 відс. (+20,9 млрд грн), податку на прибуток підприємств – 20,3 відс. (+17,9 млрд грн).

Місцеві бюджети у січні – вересні 2023 року отримали 330,3 млрд грн, що на 54,6 млрд грн, або на 19,8 відс. більше ніж у січні – вересні 2022 року.

Надходження (сальдо) до зведеного бюджету у вересні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 96,3 млрд грн. До державного бюджету надійшло 59,4 млрд грн, до місцевих бюджетів – 36,9 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у вересні 2023 року становили 57,2 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано у повному обсязі (на 102,4 відс.), додаткові надходження до бюджету становлять 1,4 млрд грн. Платникам на рахунки відшкодовано 10,7 млрд грн ПДВ.

У повному обсязі виконано показники розпису Міністерства фінансів України з податку на прибуток – у 3,1 раза (+2,9 млрд грн), акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) – 126,2 відс. (+2,3 млрд гривень).

У розрізі основних платежів у вересні 2023 року приріст порівняно з вереснем 2022 року становить з податку на прибуток – у 2,9 раза (+2,8 млрд грн), податку та збору на доходи фізичних осіб – 17,4 відс. (+2,3 млрд гривень), акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) – 18,6 відс. (+1,7 млрд грн).

Місцеві бюджети у вересні 2023 року отримали 36,9 млрд грн, що на 4,4 млрд грн, або на 13,7 відс. більше ніж у вересні 2022 року.

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави!

 

Сервіс «Пульс» ДПС України

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) нагадує, що сервіс «Пульс» приймає звернення фізичних осіб та суб’єктів господарювання (далі – Заявники) щодо неправомірних дій або бездіяльності працівників податкової служби, а також про можливі корупційні дії з їхнього боку (далі – Інформація).

Надати інформацію можна, здійснивши наступне:

Крок 1 Наберіть номер телефону 0800-501-007

Крок 2 Прослухавши інтерактивний голосовий автовідповідач щоденно з 8:00 до 19:00, у п’ятницю з 8:00 до 18:00 (крім суботи та неділі) – послідовно оберіть напрямок «5» та натисніть «1».

Крок 3 Зачекайте з’єднання з працівником та залиште Інформацію.

При наданні Інформації назвіть своє прізвище, ім’я, по батькові (найменування суб’єкта господарювання), контактний телефон, місце проживання/реєстрації, а також прізвище, ім’я, по батькові та посаду працівника органу ДПС, з яким пов’язана подія, дата, місце і суть події, конкретні обставини, зауваження, прохання чи вимоги. Якщо Заявник не бажає називати своє прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання/реєстрації, Інформація реєструється як анонімна.

У разі звернення представника Заявника обов’язково надаються відомості стосовно його повноважень здійснювати представництво законних інтересів та ведення справ Заявника, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Якщо представник Заявника не надає такі дані, Інформація на сервіс «Пульс» не приймається.

Крок 4 У неробочий час з 19.00 до 8.00,  у п’ятницю з 18:00 (також у суботу та неділю) Інформацію можна залишити на інтерактивний автовідповідач.

Також її можна надіслати на електронну пошту idd@tax.gov.ua

Звертаємо увагу, що реєструючи звернення Ви даєте згоду на запис розмови технічними засобами та обробку і використання персональних даних згідно з законодавством.

Про результати розгляду Інформації Заявники повідомляються невідкладно або протягом 3 робочих днів. Якщо інформація потребує додаткового розгляду, то загальний термін її опрацювання може бути подовжено.

Не повідомляються Заявникам результати розгляду анонімної Інформації та повідомлень про наявність на вебпорталі/субсайтах ДПС недостовірної/застарілої інформації; методологічних чи технічних проблем в роботі електронних сервісів, систем та відомості щодо мінімізації сплати податків, зборів, ЄВ що надходять електронною поштою. 

 

Закон України № 3219: особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

У зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (Закон України № 3219) Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Закон № 265).

Так, застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення вимог Закону № 265 з 01.08.2023 відновлено стосовно суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор за порушення, вчинені до та під час воєнного стану.

З 01.10.2023 застосування штрафних (фінансових) санкцій відновлено стосовно всіх суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, з повним скасуванням відповідальності за порушення, вчинені з 01.01.2022 по 30.09.2023 включно.

Зазначене вище звільнення від відповідальності та/або її скасування, відповідно до норм Закону України № 3219, не поширює свою дію на суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю підакцизними товарами або діяльність у сферах купівлі/продажу іноземної валюти, організації та проведення азартних ігор.

Звертаємо увагу, що виконання платниками вимог законодавства, зокрема у частині застосування РРО/ПРРО, сумлінна сплата податків забезпечує наповнення бюджетів, що наразі особливо важливо для підтримки фінансової стабільності нашої держави та її обороноздатності.

 

Закон № 3326: новації у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) нагадує, що 01 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України від 10 серпня 2023 року № 3326-ІХ «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» (Закон № 3326).

Законом України № 3326 внесено зміни, зокрема статтю 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481) доповнено новими частинами.

Зазначеними частинами передбачено що:

- до припинення або скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ запроваджена заборона на реалізацію магазинам безмитної торгівлі, а також виробництво для таких цілей тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

- у разі наявності у виробників станом на 01.10.2023 залишків тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, призначених для реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі виробники зобов’язані станом на 01.10.2023 провести у присутності представника податкового органу інвентаризацію таких товарів (продукції) та подати таку інформацію із зазначенням даних про залишки таких товарів (продукції) та місця їх зберігання до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової політики (ДПС), протягом двох робочих днів з дня завершення інвентаризації;

- дозволено здійснення у подальшому зберігання виробниками таких залишків товарів (продукції) лише у місцях, зазначених в інформації про результати проведеної інвентаризації, до припинення або скасування воєнного стану в Україні.

У разі виявлення після 01.10.2023 фактів виробництва та/або зберігання (крім інвентаризаційних залишків у місцях зберігання, про які повідомлено ДПС), та/або транспортування, та/або реалізації, у тому числі їх виробниками, тютюнових виробів та/або рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважаються немаркованими марками акцизного податку, а до таких суб’єктів господарювання застосовується відповідальність, передбачена статтею 17 Закону № 481 за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію підакцизних товарів без марок акцизного податку (200 відсотків вартості товару (продукції), але не менше 17 000 гривень).

 

До уваги платників податків!

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що відповідно до положень статті 48 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – Кодекс) форма податкової декларації повинна містити обов'язкові реквізити – інформацію, за відсутності якої документ втрачає визначений Кодексом статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, які передбачені пунктом 48.3 статті 48 Кодексу.

В окремих випадках, коли це відповідає сутності податку або збору та є необхідним для його адміністрування, до обов’язкових реквізитів відноситься, зокрема, код виду економічної діяльності (КВЕД).

Звертаємо увагу, що з 01 січня 2014 року використовується національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457 (далі – КВЕД ДК 009:2010).

Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2005», затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 № 375 (далі – КВЕД ДК 009:2005), втратив чинність у зв’язку із закінченням строку його дії (до 01.01.2014).

Тому рекомендуємо платникам, які не змінили з 01.01.2014 види економічної діяльності на основі КВЕД ДК 009:2005 на аналогічні види діяльності на основі КВЕД ДК 009:2010, внести відповідні зміни до Єдиного державного реєстру.

 

Особливості здійснення господарської діяльності малими виробниками виноробної продукції

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон)  звертає увагу платників та нагадує, що 03.09.2023 набрали чинності норми Закону України від 09 серпня 2023 року № 3303-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції» (далі – Закон № 3303).

Змінами, внесеними Законом № 3303, передбачені деякі особливості здійснення господарської діяльності малими виробниками виноробної продукції.

І це:

- здійснення малими виробництвами виноробної продукції виробництва та розливу у споживчу тару алкогольних напоїв без додавання спирту з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки, не тільки з самостійно вирощених/вироблених плодів, ягід, винограду, меду, а також з придбаних за умови, що вони мають виключно українське походження;

- спрощення вимог до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції щодо наявності обладнання (відсутня обов’язкова необхідність наявності обладнання для зважування плодів, ягід, винограду, меду, обробки виноматеріалів, контролю температури на етапах виробництва та зберігання) та одночасно уточнено вимоги використання обладнання та технологічних ємностей, виготовлених із корозійностійких матеріалів, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;

- провадження оптової торгівлі алкогольними напоями без додавання спирту, виробленими з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки придбаних плодів, ягід, винограду, меду українського походження, для малих виробництв виноробної продукції, здійснюється за наявності такої ліцензії, річна плата за неї становить 30000 гривень, тоді як така діяльність при торгівлі алкогольними напоями, які вироблені з виноматеріалів виключно власного виробництва, отриманих шляхом переробки самостійно вирощених/вироблених плодів, ягід, винограду, меду, як і раніше, здійснюється без наявності ліцензії на таку торгівлю;

- подання заяви для отримання ліцензії на право виробництва виноробної продукції такими виробниками, здійснюється виключно в електронному вигляді;

- обов’язок подання малими виробниками виноробної продукції, які отримали ліцензії на право виробництва та/або оптової торгівлі алкогольними напоями без додавання спирту (імпорт/експорт), щорічного звіту про обсяги виробництва та/або обігу (у тому числі імпорту та експорту) до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України за формою, встановленою цим органом, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним роком;

- встановлення відповідальності у разі неподання чи несвоєчасного подання такого звіту або подання його з недостовірними відомостями (штрафна санкція становить 1020 гривень);

надання можливості подати уточнений звіт до кінця такого кварталу у разі якщо у кварталі, наступному за звітним роком, суб’єкт господарювання (малий виробник виноробної продукції) самостійно виявив помилки у поданому ним щорічному звіті, без застосування штрафної санкції до такого суб’єкта господарювання.

 

Щодо заяви про включення до Реєстру волонтерів

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон)  повідомляє.

Подання заяви про включення до Реєстру волонтерів в електронній формі в Електронному кабінеті (далі – ЕК) можливо у режимі «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян» або у «Введення звітності» режиму «Додатково».

Для подання заяви потрібно:

- пройти ідентифікацію,

- увійти до особистого кабінету,

- обрати режим «Заява до Реєстру волонтерів» у ЕК «Для громадян»

або

- заповнити форму F1308302 у «Введення звітності» з режиму «Додатково»,

- підписати та надіслати заяву до контролюючого органу.

Категория: Область | Просмотров: 26 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar