Покров Суббота 27.04.24, 19:01
Сайт
Главная » 2023 » Ноябрь » 14 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
12:03
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

ДПС продовжує міжнародну співпрацю зі шведськими колегами

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/727198.html повідомила про наступне.

У межах програми візиту делегації Швеції на чолі з Міністром фінансів Швеції пані Елізабет Свантессон до України та за участі  Надзвичайного та Повноважного Посла Королівства Швеції в Україні пана Мартіна Оберга  відбулась зустріч з в. о. Голови Державної податкової служби України Тетяною Кірієнко.

Тетяна Кірієнко подякувала за плідне співробітництво з Податковою агенцією Швеції,  що здійснювалось у межах укладеного меморандуму та проєкту «Шведсько-українське партнерство для сучасної та ефективної податкової служби – METS». Зокрема, саме завдяки шведським колегам та SIDA (Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete) було проведено незалежне Глобальне опитування платників податків, результати якого були презентовані на початку 2023 року.

«Державна податкова служба України високо оцінює результати співробітництва податкових служб Швеції та України щодо обміну досвідом та імплементації в ДПС міжнародних практик за компонентами управління персоналом та орієнтації на платника податків, у тому числі практик проведення незалежних опитувань. Ми працюємо над подовженням  нашої співпраці, її розширенням у контексті інтеграції України в ЄС та отримання практичних знань і досвіду реалізації інтеграційних процесів у нормативній та ІТ сферах», ­­­– зазначила Тетяна Кірієнко.

За результатом зустрічі Міністр фінансів Швеції Елізабет Свантессон висловила підтримку подовженню співробітництва податкових органів та засвідчила готовність у сприянні цьому процесу.

 

Доступно про податки під час онлайн-лекції для студентів НТУ «Дніпровська політехніка»

Завершальний івент із циклу запланованих заходів зі студентами НТУ «Дніпровська політехніка».

Нещодавно у податковій службі Дніпропетровщини знов зустріч із молоддю.

Спілкувались про оподаткування підприємницької діяльності ФОП, торкнулися питань оподаткування благодійної допомоги. Чітко, доступно, зрозуміло!

Федаш Наталя зазначила, що податківці на попередніх зустрічах багато розповіли студентам, але є ще безліч корисної інформації, яка стане їм у нагоді.

Плануємо і надалі проведення спільних заходів, присвячених висвітленню актуальних питань оподаткування.

Комунікації тривають!

 

У податковій службі області відбувся відкритий діалог з питань оподаткування благодійництва

Нещодавно податківці Дніпропетровщини разом з представниками профспілок області обговорювали ряд кейсів.

Розглядались питання оподаткування благодійних організацій та благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Провідні фахівці Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) провели активний онлайн-діалог та надали практичні роз’яснення.

«Розглянуті питання – тематика, яка на часі. Ми завжди відкриті до нових горизонтів співпраці та готові розповісти про застосування норм податкового законодавства. Особливо під час дії воєнного стану», – зауважила очільниця податкової служби області Федаш Наталя.

Захід відбувся в межах роботи комунікаційної податкової платформи ГУ ДПС.

 

На одній хвилі з молоддю

Нещодавно гостями Головного управління ДПС у Дніпропетровській області були представники СО «Скаути Дніпра» Національної Організації Скаутів України. Розповіли про історію виникнення податків та запросили до музею податкової служби Дніпропетровщини.

Молодь засипала питаннями та поділилась цікавими думками.

Такі зустрічі важливі. Адже саме креативним, амбітним, цілеспрямованим хлопцям та дівчатам розбудовувати нашу квітучу Україну!

«Податківці-практики завжди готові поділитися знаннями з молодшим поколінням. Податкова грамотність дітей та молоді сприятиме впевненим крокам до їх фінансового успіху в майбутньому», – акцентувала очільниця податкової служби Дніпропетровщини Федаш Наталя.

Націлені на подальшу ефективну співпрацю.

 

Понад 2,6 млрд грн податку на прибуток підприємств – внесок до загального фонду держбюджету від платників Дніпропетровщини

Протягом січня – жовтня 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровщини надійшло понад 2,6 млрд грн податку на прибуток підприємств. Цей показник більше минулорічного майже на 370,5 млн грн, або на 16,6 відсотків. На цьому акцентувала увагу в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Очільниця податкової служби Дніпропетровщини подякувала платникам за вагомий внесок в фінансову підтримку нашої держави та нагадала, що 20.11.2023 – останній день сплати податку на прибуток підприємств за три квартали 2023 року, податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції за IІІ квартал 2023 року та частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за три квартали 2023 року.

 

Оподаткування благодійництва: у податковій службі області продовжується інтенсив для профспілок

Осінні роз’яснювальні зустрічі у розпалі.

В продовження низки заходів податківців Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) з представниками профспілок області нещодавно відбувся черговий івент.

Онлайн-діалог проведено в межах роботи комунікаційної податкової платформи ГУ ДПС з питань оподаткування благодійних організацій та благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Фахівці податкової служби області навели ґайди з основними аспектами щодо оподаткування благодійництва.

«Надання допомоги тим, хто цього потребує, – благородна і корисна справа. Але благородні наміри потрібно ще й правильно відображати у податковому обліку. Тому на зустрічі детально розглянуто нюанси здійснення благодійної діяльності під час воєнного стану», – зауважила очільниця податкової служби Дніпропетровщини Федаш Наталя.

Комунікації тривають!

 

У податковій службі Дніпропетровщини тривають комунікації з бізнесом регіону

Відкритість, діалог, взаємодія.

Так звучали головні меседжі зустрічі очільниці податкової служби області Федаш Наталі з представниками харчової промисловості.

«Для податкової служби тема виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам зараз на часі. Ми активно проводимо роз’яснювальну роботу та доносимо до платників інформацію, яка може стати їм у нагоді при веденні своєї діяльності», – підкреслила Федаш Наталя.

Працюємо далі!

 

До загального фонду держбюджету від платників Дніпропетровщини надійшло понад 10,5 млрд грн ПДВ

Протягом десяти місяців 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровщини надійшло понад 10,5 млрд грн податку на додану вартість (ПДВ). Надходження збільшились на понад 1,5 млрд грн, або на 17,7 відс. порівняно з відповідним періодом 2022 року. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Наталя Федаш висловила подяку платникам за належне виконання своїх податкових обов’язків та нагадала, що 20.11.2023 – останній день подання податкової декларації з ПДВ за жовтень 2023 року, 30.11.2023 – останній день сплати ПДВ за жовтень 2023року.

«Сьогодні щоденна самовіддана праця нашого бізнесу, його відповідальне ставлення до сплати податків забезпечують стабільні надходження до бюджетів – і це той важливий внесок платників, який є фінансовою запорукою нашої Перемоги!» – зазначила очільниця податкової служби Дніпропетровщини.

 

На обороноздатність платниками Дніпропетровщини спрямовано до загального фонду держбюджету майже 1,9 млрд грн військового збору

У січні – жовтні 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровської області надійшло майже 1,9 млрд грн військового збору. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження збільшились у порівнянні з минулорічним показником відповідного періоду на понад 286,4 млн грн, або майже на 18 відсотків.

Очільниця податкової служби області висловила вдячність платникам за роботу і за своєчасну сплату податків і зборів.

«Серед основних факторів зростання відрахувань військового збору – легалізація трудових відносин і заробітних плат. Роботодавці і представники бізнесу сьогодні розуміють важливість цих коштів для наших Збройних Сил і тому відповідально ставляться до їх сплати, адже необхідність належного фінансування обороноздатності України – це запорука нашої Перемоги»,зазначила Наталя Федаш.

 

Понад 86,7 млрд грн – надходження до бюджетів та державних цільових фондів з початку року від платників Дніпропетровщини

У січні – жовтні 2023 року від платників Дніпропетровської області до бюджетів та державних цільових фондів надійшло понад 86,7 млрд гривень.

За словами в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Федаш порівняно з відповідним періодом 2022 року спостерігається позитивна динаміка сплати податків, зборів та платежів: надходження збільшились на понад 8 млрд гривень.

При цьому, до державного бюджету протягом десяти місяців 2023 року спрямовано понад 24,7 млрд грн, до місцевих бюджетів – понад 36,3 млрд грн, єдиного внеску – понад 25,6 млрд гривень.

Очільниця податкової служби Дніпропетровщини висловила подяку платникам за працю, за патріотичне ставлення до сплати податків, за підтримку економіки країни.

«Зараз важливо забезпечувати ефективну роботу тилу. Тому, не зупиняємось, працюємо і надалі, створюємо міцний економічний фундамент для підтримки і розвитку нашої держави!» - зазначила Наталя Федаш.

 

У жовтні 2023 року до загального фонду державного бюджету надійшло 8,1 млрд грн акцизного податку

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/726288.html повідомила про наступне.

У жовтні 2023 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло акцизного податку з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) у сумі 8,1 млрд грн. Це становить 110,3 відс. показника доходів, доведеного Міністерством фінансів України (додатково надійшло 0,76 млрд грн), та на 0,7 млрд грн або 10,1 відс. перевищує надходження жовтня минулого року.

Виконання показників доходів досягнуто за рахунок додаткових надходжень по вироблених та ввезених в Україну підакцизних товарах:

тютюнових виробах – на 0,28 млрд грн, або 105 відс. від доведеного показника доходів (5,6 млрд гривень);

лікеро-горілчаній продукції – на 0,42 млрд грн, або 191,5 відс. від доведеного завдання (0,46 млрд гривень);

пиву вітчизняного виробництва – на 0,05 млрд грн, або 116,4 відс. від  доведеного завдання (0,28 млрд гривень).

 

 

 

Понад 5,3 млрд грн плати за землю отримали місцеві скарбниці від платників Дніпропетровщини

Протягом десяти місяців поточного року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від платників надійшло понад 5,3 млрд грн плати за землю. Як зазначила очільниця податкової служби Дніпропетровщини Наталя Федаш, надходження збільшились у порівнянні з січнем – жовтнем 2022 року на понад 1,0 млрд грн, або на 25,1 відсотків.

Керівник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області висловила вдячність платникам за сумлінну сплату податків та звернула увагу, що однією з підстав для застосування особливостей оподаткування, зокрема платою за землю під час дії воєнного стану в Україні, є Рішення органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій та військово-цивільних адміністрацій про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів (далі – Рішення).

Так, Рішення щодо конкретної земельної ділянки, прийняте на підставі заяви платника податків до органу місцевого самоврядування або виконавчої влади про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами, є умовою для звільнення від оподаткування земельних ділянок, непридатних для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (п.п. 283.2 ст. 283, п. 283 прим.1.3 ст. 283 прим.1, п. 288.8 ст. 288 Податкового кодексу України).

 

До державного бюджету у січні – жовтні 2023 року надійшло 605,6 млрд гривень

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/725240.html повідомила про наступне.

За оперативними даними надходження (сальдо) до державного бюджету у січні – жовтні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 605,6 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – жовтні 2023 року становили 595,1 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 102,5 відс., додатково до бюджету надійшло 14,8 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до державного бюджету у жовтні 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 52,3 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у жовтні 2023 року становили 51,4 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету перевиконано на 4,5 відс., додаткові надходження до бюджету становлять 2,2 млрд гривень.

 

Понад 278 тис. юридичних осіб та ФОПів зареєстровано на Дніпропетровщині

Станом на 01.11.2023 в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області знаходиться на обліку 278 396 юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців (далі –ФОП), з них 160 551 – ФОПи, 117 845 – юридичні особи.

У порівнянні з 2022 роком кількість платників податків збільшилась на 13 627 осіб: станом на 01.11.2022 кількість ФОПів скадала 149 196 осіб, юридичних осіб – 155 573. При цьому, порівняно з минулорічними показниками кількість ФОПів збільшилась на 11 355 осіб, юридичних осіб – на 2 272 особи.

Нагадуємо, що державна реєстрація суб’єктів господарювання – обов’язкова умова здійснення усіх видів підприємницької діяльності та запорука законності її ведення.

 

Відбулося чергове засідання комітету за галузевою ознакою «Аграрний бізнес» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) повідомляє, що 10 листопада 2023 року, проведено четверте засідання комітету за галузевою ознакою «Аграрний бізнес» Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області за участі заступника начальника ГУ ДПС Валерія Леонова.

Під час засідання розглядалось питання щодо права надання громадськими організаціями благодійної допомоги учасникам бойових дій або постраждалим на території бойових дій на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Крім того, присутніх проінформували щодо офіційного оформлення трудових відносин.

 

У ДПС надали відповіді на практичні питання бухгалтерської спільноти щодо оподаткування

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/725434.html повідомила про наступне.

Практичні питання застосування норм податкового законодавства роз’яснили представники ДПС під час зустрічі з Громадською організацією «Всеукраїнський бухгалтерський клуб». 

Учасники розглянули питання адміністрування податку на додану вартість, зокрема, особливості заповнення податкових накладних, правильність відображення податкового кредиту, застосування санкцій.

Також мова йшла про використання реєстраторів розрахункових операцій. Податківці роз’яснили нюанси проведення фіскальних розрахунків при здійсненні продажу товарів через Інтернет з використанням служб доставки, заповнення обов’язкових реквізитів фіскального чеку, можливості реєстрації «пересувного» ПРРО тощо.

Під час зустрічі податківці прокоментували прикладні питання учасників та надали практичні рекомендації з окремих кейсів.

Нагадуємо, що для оперативної комунікації з бізнесом в органах ДПС діють комунікаційні податкові платформи. Отримати роз’яснення також можна за телефонами «гарячих ліній» та у Контакт-центрі ДПС.

Крім того, на вебпорталі ДПС функціонує розділ «Онлайн-навчання», в якому зібрано корисну для платників інформацію щодо оподаткування. Розділ розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/onlayn-navchannya.

 

До уваги фінансових агентів!

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/724209.html повідомила про наступне.

Державна податкова служба України звертає увагу, що у зв’язку із набранням чинності наказу Мінфіну від 30 серпня 2023 № 468 «Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки» (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 20 вересня 2023 року № 505) (далі – Порядок реєстрації) триває кампанія з реєстрації Підзвітних Фінансових Установ.

Нагадуємо, що взяттю на облік у Державній податковій службі України підлягають усі фінансові установи, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS (далі – ПФУ).

Порядок реєстрації встановлює:

- процедури взяття на облік ПФУ, зняття їх з обліку та внесення змін до відомостей про ПФУ;

- форми відповідних заяв та порядок їх заповнення;

- особливості реєстрації інститутів спільного інвестування та інших організацій, за які звітність про підзвітні рахунки подають інші особи.

Строки подання заяви про взяття на облік

Організації, які мали статус ПФУ станом на 30 червня 2023 року, зобов’язані стати на облік у ДПС до 31 грудня 2023 року.

Якщо організація не мала статусу ПФУ станом на 30 червня 2023 року або була створена (зареєстрована), починаючи з 1 липня 2023 року або пізніше, вона подає заяву про взяття її на облік у ДПС як ПФУ протягом 60 календарних днів після встановлення нею статусу ПФУ. Нагадуємо, що дата встановлення статусу ПФУ, від якої відраховується термін подання заяви для взяття ПФУ на облік у ДПС, визначається у розділі ХІ Порядку застосування Загального стандарту звітності CRS, затвердженого наказом Мінфіну від 26.05.2023 № 282.

Як подати заяву

Реєстрація ПФУ здійснюється шляхом подання заяви в електронній формі через електронний кабінет платника податків або іншими засобами електронного зв’язку.

ПФУ, які подаватимуть звіти про підзвітні рахунки виключно за себе (наприклад, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, кредитні спілки тощо), стають на облік один раз.

Якщо ПФУ є інститутом спільного інвестування (далі – ІСІ), то за таку ПФУ звітність подає компанія з управління активами, яка здійснює управління активами відповідного ІСІ (далі – КУА). КУА стає на облік як ПФУ за себе та додатково за кожен ІСІ – ПФУ.

Перелік ПФУ

Відомості про усі зареєстровані ПФУ вносяться до Переліку ПФУ, який веде ДПС. Реєстраційні дані про ПФУ будуть оприлюднюватись на вебпорталі ДПС. ПФУ, які ведуть фінансові рахунки, зможуть покладатись на відомості з Переліку ПФУ для визначення статусу власника рахунку під час застосування заходів належної комплексної перевірки. Нагадуємо, що якщо власником рахунку є інша ПФУ, то такий рахунок не може бути підзвітним, а тому не підлягає належній комплексній перевірці та звітуванню.

Роз’яснення з питань CRS

З метою забезпечення належної інформаційно-роз’яснювальної кампанії з питань імплементації Загального стандарту звітності  CRS Мінфін спільно із ДПС надали роз’яснення щодо практичних питань тлумачення окремих термінів Загального стандарту звітності CRS, що включає питання тлумачення терміну «Фінансова Установа»: (https://tax.gov.ua/data/material/000/579/695725/InfoList5_2023.pdf).

Текст коментаря до Загального стандарту звітності CRS українською та англійською мовами, а також інші роз’яснення розміщено на офіційному сайті Мінфіну та вебпорталі ДПС.

Впровадження міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в українське законодавство та практику здійснюється за підтримки Програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

 

Майбутні платники податків

Майбутні платники податків зі шкільної лави повинні усвідомлювати, що податки відіграють важливе соціальне значення, тому їх сплата є важливим і почесним обов’язком громадян.

З цією метою податківцями систематично проводяться інформаційні заходи з підростаючим поколінням – майбутнім платникам податків.

Так, учням 5-го класу в онлайн режимі  розповіли про податки та їх призначення в державі, пояснили як формується бюджет країни. Адже, якщо сплачуватимуть податки усі, то старше покоління вчасно отримуватиме пенсію, вчителі і лікарі – зарплату, а державні установи – відповідне фінансування.

Категория: Область | Просмотров: 25 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar