Покров Четверг 02.05.24, 03:09
Сайт
Главная » 2023 » Декабрь » 11 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
11:18
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Збір за місця для паркування транспортних засобів: місцеві бюджети Дніпропетровщини від юридичних осіб з початку року отримали майже 31,4 млн гривень

Протягом десяти місяців 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області від юридичних осіб надійшло майже 31,4 млн грн збору за місця для паркування транспортних засобів (далі – збір). Як повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш, надходження збільшились на понад 16,5 млн грн, або на 111,7 відс. у порівнянні з відповідним періодом 2022 року.

Наталя Федаш зазначила, що збір за місця для паркування транспортних засобів є одним із джерел наповнення місцевих бюджетів. Сплата цього збору дозволяє не лише використовувати фінансовий ресурс від впорядкування сфери платного паркування автотранспорту, а й поліпшити безпеку руху та культуру водіїв. 

Очільниця податкової області нагадала, що ставки збору встановлюються відповідною сільською, селищною, міською радою за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

 З початку поточного року від платників Дніпропетровщини до бюджетів та державних цільових фондів надійшло понад 97,3 млрд гривень

Протягом січня – листопада 2023 року від платників Дніпропетровської області до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів надійшло понад 97,3 млрд грн платежів, що майже на 9,5 млрд грн більше минулорічного показника. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Як зазначила Наталя Федаш, у січні – листопаді поточного року до Державного бюджету України платники Дніпропетровщини спрямували майже 30,2 млрд гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року позитивна динаміка складає майже 2,5 млрд грн, або 8,9 відсотків.

Місцеві бюджети отримали з початку року понад 38,7 млрд грн, що на понад 3,1 млрд грн, або на 8,7 відс., більше ніж за підсумками відповідного періоду 2022 року.

До державних цільових фондів протягом одинадцяти місяців 2023 року надійшло понад 28,4 мільярди гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Платники спрацювали також на збільшення надходжень на понад 3,9 млрд грн, або на 15,9 відсотків.

Очільниця податкової служби області висловила подяку платникам за свідомість і сумлінну сплату податків, зборів та платежів.

 

Туристичний збір: до місцевих бюджетів Дніпропетровщини від фізичних осіб надійшло майже 5,6 млн гривень

Протягом січня – жовтня 2023 року місцеві бюджети Дніпропетровщини отримали майже 5,6 млн грн туристичного збору. Надходження збільшились на понад 2,2 млн грн, або на 67,4 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Наталя Федаш висловила подяку сумлінним платникам і зазначила, що туристичний збір є однією зі статей наповнення місцевих бюджетів і з економічної точки зору важливо, щоб до бюджетів територіальних громад кошти від справляння туристичного збору направлялись своєчасно і в повному обсязі.

 

 

Понад 588,1 млн грн податку на нерухоме майно спрямовано юридичними особами до місцевих бюджетів Дніпропетровщини

Протягом січня – жовтня 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області надійшло понад 588,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Надходження збільшились у порівнянні з відповідним періодом 2022 року на понад 42,6 млн грн, або на 7,8 відсотків. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталя Федаш.

Наталя Федаш подякувала платникам за своєчасну сплату податків та нагадала, що за наявності у власності платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б» підпункту 266.4.1 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, та відповідної ставки податку.

 

 

Фактичні перевірки: суб’єкту господарювання податківціями Дніпропетровщини донараховано 475 тис. грн штрафних санкцій

Управлінням податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз діяльності суб’єктів господарювання у сфері торгівлі, громадського харчування, та послуг, контроль за законністю ведення господарської діяльності яких є одним із важливих завдань податкової служби.

Так, у жовтні 2023 року під час заходів з контролю, покладених на Державну податкову службу, фахівцями ГУ ДПС проведено фактичні перевірки магазинів, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.

В ході здійснення фактичних перевірок встановлено, що при реалізації алкогольних напоїв у фіскальних чеках не відображались ціфрові значення штрихового коду марки акцизного податку та коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

За результатами перевірочних заходів до суб’єкта господарювання застосовано штрафні санкції у розмірі 475,0 тис. гривень, які сплачені до бюджету у повному обсязі. Крім того, на керівника підприємства складено адміністративний протокол за ч.1 ст. 155 прим.1 КУпАП.

Нагадуємо, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» зі змінами.

 

В податковій службі Дніпропетровщини на обліку знаходиться майже 280 тис. суб’єктів господарювання

Станом на 01.12.2023 на податковому обліку в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області знаходилось 279 953 суб’єкти господарювання. У порівнянні з січнем – листопадом 2022 року кількість платників податків збільшилась на 14 472 особи (станом на 01.12.2022 зареєстровано 265 481 особа).

Так, станом на 01.12.2023 ФОПів зареєстровано у кількості 161 885 осіб, це на 12 151 особу більше ніж у 2022 році (станом на 01.12.2022 – 149 734 ФОПів), юридичних осіб станом на 01.12.2023 зареєстровано 118 068 осіб, що на 2 321 особу більше ніж на відповідну дату 2022 року (на 01.12.2022 – 115 747 осіб).

 

Рентна плата за спецвикористання води: платники Дніпропетровщини з початку року спрямували до держбюджету понад 69,1 млн гривень

 У січні – жовтні 2023 року до загального фонду державного бюджету від платників Дніпропетровської області за спеціальне використання води надійшло понад 69,1 млн грн рентної плати. Надходження збільшились у порівнянні з 2022 роком майже на 13,8 млн грн, або майже на 25 відсотків.

Нагадуємо, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

- первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

- суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

 

 З початку 2023 року Контакт-центром ДПС надано відповіді на 827,5 тис. звернень платників

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/732643.html повідомила про наступне.

Протягом січня – жовтня 2023 року Контакт-центром ДПС надано відповіді на 827,5 тис. звернень фізичних та юридичних осіб. Із загальної кількості звернень на 724,3 тис. надано відповіді у телефонному режимі, на 4,7 тис. – електронною поштою та 98,5 тис. чатом в месенджерах.

Найчастіше платники зверталися з питань єдиного податку та порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій, податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування, стану обробки електронної звітності.

Суб’єкти господарювання та громадяни також мають можливість скористатися Базою знань – автоматизованою базою уніфікованих відповідей на запитання фізичних та юридичних осіб. Її розміщено на вебпорталі ДПС у розділі «Запитання-відповіді з Бази знань» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР). 

Відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять. У поточному році фізичні та юридичні особи здійснили 3,2 млн відвідувань ЗІР.

База знань постійно оновлюється та підтримується в актуальному стані. Протягом січня – жовтня 2023 року з причини змін законодавства обмежено термін дії 1251 уніфікованого запитання-відповіді та внесено 1263 у новій редакції.

Нагадуємо, що приєднатися до чатів ДПС можна:

- з вебпорталу Державної податкової служби України, розділ «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» https://tax.gov.ua/;

- з сайту Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (скорочено ЗІР) https://zir.tax.gov.ua/, або його мобільної версії.

 

ДПС вивчає міжнародну практику щодо процедур банкрутства

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/732952.html повідомила про наступне.

У рамках виконання Робочого плану на 2022 – 2023 роки відбулася чергова зустріч представників Департаменту по роботі з податковим боргом ДПС з Департаментом Казначейства США Офісу технічної допомоги за сприяння Міністерства фінансів України.

Під час заходу учасники обговорювали питання процедури банкрутства суб’єктів господарювання (боржників).

Увагу, зокрема, було приділено відповідальності платників у разі їх неплатоспроможності, а саме:

- запобіганню та виправленню порушень, передбачених Кодексом про банкрутство;

- проведенню превентивних заходів з платником – боржником та врегулюванню питань для уникнення судового розгляду;

- моніторингу дотримання боржником податкового законодавства під час банкрутства;

- забезпеченню загального захисту інтересів держави.

У ДПС відзначили важливість співпраці з Офісом технічної допомоги, адже експерти Офісу мають значний досвід у сфері оподаткування, зокрема, в питаннях, пов’язаних з процедурами банкрутства, вивчаючи практику інших країн, які пережили кризові ситуації. 

 

ДПС продовжує активну роз’яснювальну роботу з бізнесом в контексті впровадження в Україні Загального стандарту звітності CRS

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/733059.html повідомила про наступне.

У зв’язку із набранням чинності наказу Мінфіну від 30 серпня 2023 року № 468 «Про затвердження Порядку взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки») (далі – Порядок реєстрації) Державна податкова служба України розпочала активну кампанію зі взяття на облік Підзвітних Фінансових Установ.

Так, зважаючи на велику кількість запитань у фінансових установ України, пов’язаних з новою процедурою щодо постановки на облік в контролюючому органі, ДПС спільно з Міністерством фінансів України та за підтримки Програми EU4PFM проведено роз’яснювальний онлайн-вебінар для членів Української асоціації інвестиційного бізнесу на тему: «Особливості взяття на облік КУА, ІСІ і НПФ, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Загального стандарту звітності CRS».

Під час заходу обговорювались практичні аспекти застосування Порядку реєстрації, зокрема, заповнення та подання до ДПС Заяви про взяття на облік ПФУ (J1308701).

Запровадження міжнародного обміну інформацією відповідно до Загального стандарту звітності CRS є одним з пріоритетів ДПС, для реалізації якого залучена всебічна підтримка Глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей та проекту EU4PFM.

Міжнародна співпраця, зокрема, впровадження Загального стандарту звітності CRS, є важливим кроком для подальшої євроінтеграції України.

 

До зведеного бюджету у січні – листопаді 2023 року надійшло 1104,7 млрд гривень

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) інформує, що Державна податкова служба України на вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/733052.html повідомила про наступне.

Платники податків продовжують сумлінно підтримувати державу сплаченими податками. Завдяки їх активній громадянській позиції та патріотизму бюджет стабільно отримує такі необхідні кошти для Збройних Сил України та соціальних виплат нашим громадянам.

За оперативними даними надходження (сальдо) до зведеного бюджету у січні – листопаді 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 1 104,7 млрд грн. До державного бюджету надійшло 708,1 млрд грн, до місцевих бюджетів – 396,6 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у січні – листопаді 2023 року становили 679,1 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету виконано на 102,3 відс. При цьому на рахунки платників відшкодовано 121,5 млрд грн ПДВ.

У розрізі податків показники розпису Міністерства фінансів України перевиконано з податку на прибуток підприємств на 27,8 відс. (+30,4 млрд грн), акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) на 17 відс. (+13,9 млрд гривень).

У розрізі основних платежів у січні – листопаді 2023 року приріст порівняно з відповідним періодом минулого року становить з акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) – в 1,4 раза (+25,3 млрд грн), податку на прибуток підприємств – 21,5 відс. (+24,7 млрд грн), податку та збору на доходи фізичних осіб – 18,7 відс. (+24,4 млрд гривень).

Місцеві бюджети у січні – листопаді 2023 року отримали 396,6 млрд грн, що на 46,3 млрд грн, або на 13,2 відс. більше ніж у січні – листопаді 2022 року.

Надходження (сальдо) до зведеного бюджету у листопаді 2023 року по платежах, що контролюються ДПС, становлять 127,8 млрд грн. До державного бюджету надійшло 102,5 млрд грн, до місцевих бюджетів – 25,3 млрд гривень.

Надходження (сальдо) до загального фонду державного бюджету у листопаді 2023 року становили 84 млрд грн. Показники розпису Міністерства фінансів України за доходами загального фонду державного бюджету перевиконано на 0,9 відс., додаткові надходження до бюджету становлять 0,8 млрд грн. Платникам на рахунки відшкодовано 9,9 млрд грн ПДВ.

У повному обсязі виконано показники розпису Міністерства фінансів України з податку на прибуток – у 1,3 раза (+6,5 млрд грн), податку на додану вартість – 105,5 відс. (+1,2 млрд гривень), акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) – 101,4 відс. (+0,1 млрд гривень).

У розрізі основних платежів у листопаді 2023 року приріст порівняно з листопадом 2022 року становить з податку на додану вартість – у 1,9 раза (+10,9 млрд гривень), податку на прибуток – у 1,3 раза (+7,4 млрд грн), акцизного податку з вироблених та ввезених товарів (продукції) – в 1,4 раза (+2,0 млрд грн), податку та збору на доходи фізичних осіб – 10,3 відс. (+1,4 млрд гривень).

Місцеві бюджети у листопаді 2023 року отримали 25,3 млрд гривень.

Дякуємо платникам за фінансову підтримку держави! 

 

Комунікаційна податкова платформа

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) нагадує, що для оперативного зворотного зв’язку з платниками в Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області ДПС (далі – ГУ ДПС) працює Комунікаційна податкова платформа (далі – КПП).

Звернення від представників інститутів громадянського суспільства і бізнес-асоціацій приймаються на електронну скриньку КПП ГУ ДПС за електронною адресою dp.ikc@tax.gov.ua.

Є нагальні питання стосовно податкового та іншого законодавства, контроль за виконанням якого покладено на органи ДПС, чи маєте пропозиції щодо необхідності проведення певних заходів за визначеною тематикою – звертайтесь на КПП!

 

Як завантажити власні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів клієнтам (користувачам), які відмовилися від їх публікації на вебсайті Кваліфікованого надавача ЕДП ДПС?

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Нікопольський регіон) повідомляє.

Клієнти (користувачі) мають можливість завантажити кваліфіковані сертифікати відкритих ключів на персональний комп’ютер за допомогою програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1» (далі – Програма).

Для початку використання Програми клієнтам (користувачам) необхідно встановити актуальну версію безкоштовної Програми, яку можливо завантажити на вебсайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (далі – Надавач) (https://ca.tax.gov.ua) за посиланням: Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Програмне забезпечення»/«Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – «ІІТ Користувач ЦСК-1»/«Інсталяційний пакет «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1».

Тобто, клієнти (користувачі), які відмовилися від публікації кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів на вебсайті Надавача, мають можливість завантажити власні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів на персональний комп’ютер за допомогою Програми.

Детальну інформацію щодо роботи Програми та покрокову інструкцію, зокрема, стосовно можливості завантаження власних кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, наведено у п.п. 5.2 п. 5 Настанови користувача «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1» на вебсайті Надавача за посиланням: Головна/«Отримання електронних довірчих послуг»/«Програмне забезпечення»/«Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – «ІІТ Користувач ЦСК-1»/«Настанова користувача «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1».

Категория: Область | Просмотров: 25 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar