Покров Четверг 18.04.24, 02:41
Сайт
Главная » 2019 » Январь » 10 » Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує
09:32
Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує

Євген Бамбізов: Кількість офіційно зареєстрованих працівників збільшилася в 2,5 раза

Після впровадження заходів з детінізації відносин у сфері зайнятості населення роботодавці почали добровільно працевлаштовувати своїх працівників. Про це в інтерв’ю інтернет-агентству «Українські новини» розповів в.о. заступника Голови ДФС Євген Бамбізов.

За його словами, з моменту дії відповідного розпорядження КМУ роботодавці надали до ДФС 802 тис. заявок і повідомлень про прийнятих 1,5 млн штатних співробітників.

«Цифри говорять самі за себе: раніше в середньому в місяць реєструвалося близько 20 тис. працівників. Після розпорядження реєстрація працівників збільшилася більше, ніж в 2,5 раза. Це, в свою чергу, спричинило збільшення зборів прибуткового податку, військового збору та ЄСВ. Ми донарахували порушникам з початку поточного року 897 млн гривень. З них – 631 млн гривень ПДФО і понад 50 млн гривень ЄСВ», – зазначив Євген Бамбізов.

Він також розповів, що у рамках заходів з детінізації заробітних плат ДФС було проаналізовано найбільш ризикові галузі, де використовується праця незареєстрованих працівників. Це, зокрема, сфери громадського харчування, рітейлу та сфера будівництва, яка є однією з найбільш ризикових. 

«Встановлено факт, що ціла низка забудовників використовує нелегальну робочу силу і таким чином мінімізує свою базу оподаткування. Ми також проаналізували фізичних осіб, які легалізують або мають значні обсяги легалізації нерухомості, при цьому сплачують 5% податку на доходи фізосіб плюс 1,5% військового збору - замість 18% податку на прибуток, а також 22% ЄСВ і 20% ПДВ, які передбачені в разі ведення господарської діяльності. Різниця досить істотна», – підкреслив в.о. заступника Голови ДФС.

Так, було визначено фізичних осіб, які протягом року реалізували понад тисячу об’єктів нерухомого майна. За словами Євгена Бамбізова, згідно з положеннями Господарського кодексу така діяльність підпадає під визначення підприємництва, а суб’єкти, які займаються такої діяльністю, – підприємці.

«Перелік цих фізосіб ми довели до наших регіональних підрозділів і щодо них активно ведеться робота. Найбільша їх кількість - в Києві і області. Щодо 9 платників ми вже закінчили перевірки і донарахували понад 220 млн гривень. Ми всіх попередили: або добровільно приходимо до збільшення оподаткування, або це робимо примусово через контрольну роботу. Добровільно поки ніхто не погодився», – розповів Євген Бамбізов.

 

Науковий підхід до управління регіональними ризиками в сфері митного контролю

Наприкінці року у Державній фіскальній службі України та її територіальних органах відбувається прийняття звітів про виконання наукових (науково-дослідних) робіт (далі – ННТР). Одним із замовників ННТР є Дніпропетровська митниця ДФС, якою було ініційовано перед ДФС дослідження на тему «Розвиток регіонального ризик-менеджменту в контексті забезпечення митної безпеки України». Митниця особливу увагу приділяє розвитку напряму управління ризиками у сфері митного контролю, що відповідає практиці сучасних митних адміністрацій країн світу та кращим міжнародним стандартам здійснення митної справи. Виконавцями наукової роботи є досвідчені та кваліфіковані фахівці з питань аналізу та оцінки митних ризиків, зокрема співробітники Науково-дослідного центру митної справи Науково-дослідного інституту фіскальної політики Університету державної фіскальної служби України.

Виконання даної ННТР розраховано на 2018 – 2019 роки, отже на базі Дніпропетровської митниці ДФС відбулось прийняття проміжного звіту про виконання, а також складання висновку про виконання та акту здавання-приймання. Науковці звітували на відповідній нараді перед Комісією Дніпропетровської митниці ДФС, яку очолює заступник начальника митниці – начальник управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Євген Атаманенко, за участю та під контролем представника Департаменту стратегічного розвитку та міжнародного співробітництва ДФС Юлії Мельник.

Таким чином, Комісією було підтверджено належний науковий рівень виконання ННТР, а також відповідність проміжних результатів її виконання затвердженому Технічному завданню. Крім цього, науковці та практики обговорили перспективи ННТР на наступний рік та напрями впровадження кінцевих науково-прикладних результатів дослідження у практичну діяльність митниці. Всіма учасниками засідання було відзначено важливість та необхідність поєднання теорії та практики у процесі модернізації підходів до здійснення митного контролю не тільки на центральному, але й на регіональному рівнях.

 

Відбувся семінар Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок за участі Головного управління ДФС у Дніпропетровській області

Нещодавно, 27 грудня 2018 року, відбувся семінар головних бухгалтерів для членських організацій Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, зокрема, з питань обліку, звітування, оподаткування та перевірки неприбуткових організацій.

Начальник управління комунікацій ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова під час заходу зупинилась на новаціях законодавства, зокрема податкового, які чекають платників податків з нового 2019 року.

«У грудні поточного року підписані два важливі документи від 23 листопада, а саме: Закон України № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», який офіційно опубліковано 12 грудня 2018 року у газеті «Голос України» №№ 237 – 238 та Закон України № 2629-VIII «Про Державний бюджет України на 2019 рік», який офіційно опубліковано 13 грудня 2018 року у газеті «Урядовий кур’єр» № 236», – повідомила Манушак Осипова.

Вона зупинилась на основних нововведеннях зазначених нормативних актів, зокрема тих, що стосуються діяльності неприбуткових підприємств, установ та організацій (далі – неприбуткові організації).

На семінарі розглядались питання стосовно порядку віднесення організацій до неприбуткових, формування витрат неприбуткових організацій, ведення реєстру таких організацій, порядок їх звітування, оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором деяких виплат, що здійснюються профспілками, тощо.

Учасники семінару отримали відповіді на актуальні питання та практичні поради щодо застосування податкового законодавства.

 

Дніпропетровська митниця ДФС повідомляє

Відповідно до положення Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1077, наказом Дніпропетровської митниці ДФС від 21.12.2018 № 334 визначено структурні підрозділи Дніпропетровської митниці ДФС, уповноважені на здійснення митного оформлення транспортних засобів:

- Митний пост «Слобожанський» Дніпропетровської митниці ДФС;

- Митний пост «Кривий Ріг» Дніпропетровської митниці ДФС.

 

За місяць розмитнено 11 тис. автомобілів з єврономерами

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області інформує.

З 25 листопада по 26 грудня (включно) 2018 року громадяни здійснили митне оформлення 11 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автівок та перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Із загальної кількості розмитнених авто – майже 9,6 тис. транспортних засобів перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили 81,5 млн грн (8 500 грн за кожне авто), що звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строки та умови ввезення якого не дотримані.

Протягом 26 грудня поточного року було розмитнено майже 1,4 тис. автомобілів.

Нагадаємо, що Законом України від 08 листопада 2018 року № 2612-VIIІ «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» для громадян встановлено нові умови ввезення транспортних засобів.

При цьому передбачено перехідний період 180 діб для тих громадян, які ввезли автомобіль з 1 січня 2015 року до набрання чинності цим законом. Протягом цього часу громадяни мають можливість оформити свої транспортні засоби, які були ввезені на територію України протягом вказаного періоду і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Інформацію розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/362275.html

 

Слідчі ДФС Дніпропетровщини повернули до бюджету понад 25 млн гривень

Протягом січня – листопада 2018 року у слідчих Головного управління ДФС у Дніпропетровській області в провадженні перебувало 602 кримінальні провадженння.

Досудове розслідування закінчено з 173 кримінальних проваджень, з яких до суду направлено 94. З обвинувальним актом до суду скеровано 82 cправи. Також, 79 кримінальних проваджень закрито у зв’язку із відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення.

Крім того, за одинадцять місяців поточного року за підслідністю скеровано 163 кримінальні провадження, приєднано до інших проваджень – 95.

Тож, завдяки розслідуваним справам слідчими ДФС Дніпропетровщини з січня по листопад 2018 року збитки, нанесені державі, відшкодовані у розмірі  25 млн 332 тис. грн, накладений арешт на майно на суму 5 млн 371 тис. гривень.

 

Центри обслуговування платників Дніпропетровщини щомісячно надають понад 32 тисячі адміністративних послуг

Загалом, протягом січня – листопада 2018 року Центрами обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області надано майже 354 тисячі адміністративних послуг.

Здебільш платники цікавились послугами з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. За одинадцять місяців 2018 року надано більше 143-х тисяч таких послуг.

Не менш популярними залишаються послуги: з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків; з надання витягу з реєстру платників єдиного податку; з реєстрації платника єдиного податку. Цих послуг впродовж січня – листопада цього року ЦОПами Дніпропетровщини запитувачам надано 59,7 тисяч, 30,6 тисяч та 26,7 тисяч відповідно.

Нагадуємо, Центрами обслуговування платників ГУ ДФС у Дніпропетровській області надається комплекс послуг, зокрема 30 видів адміністративних послуг, а також консультативні та інформаційні.

 

Щодо оформлення автомобілів на єврономерах

Дніпропетровська митниця ДФС повідомляє про те, що з 20.12.2018 набув чинності Тимчасовий порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на території України, який визначає механізм виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТЗЕД (легкові автомобілі) та ввезені громадянами на митну територію України в період з 1 січня 2015 р. до 25 листопада 2018 р., а також:

- перебувають у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, поміщення в який здійснювалося шляхом вчинення дій, усного декларування або декларування з використанням іншого документа, ніж митна декларація, на бланку єдиного адміністративного документа;

- перебували у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, були вивезені за межі митної території України після 25 листопада 2018 р. та ввезені повторно.

Постанову Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року № 1077, якою затверджено відповідний порядок, опубліковано в офіційному друкованому виданні «Урядовий кур’єр» від 20.12.2018 № 241. Текст постанови розміщено також на Урядовому порталі.

Цим документом, при здійсненні зазначених митних оформлень, передбачено зокрема такі особливості:

- застосування виключно електронної форми декларування транспортних засобів;

- визначення переліку документів, які необхідно подавати митниці разом з електронною митною декларацією (рахунок або інший документ, що підтверджує вартість транспортного засобу, реєстраційний документ на транспортний засіб, виданий реєстраційним органом країни реєстрації, та документ, що підтверджує право власності на транспортний засіб або право розпоряджатися та декларувати такий транспортний засіб для вільного обігу на митній території України);

- мінімізація строку фізичного перебування автомобілів на митниці з метою зменшення фінансових витрат громадян на оплату послуг стоянки (доставка автомобіля в зону митного контролю передбачається після подання декларантом електронної митної декларації та отримання від митниці повідомлення із зазначенням дати та часу пред’явлення транспортного засобу);

- регламентація дій митниці та декларанта у разі перевірки заявленої фактурної вартості оцінюваного транспортного засобу;

- скасування необхідності оформлення митницею посвідчення про реєстрацію транспортного засобу.

Також встановлено, що для цілей оподаткування транспортних засобів застосовується їх фактурна вартість, але використані громадянами відомості повинні бути об’єктивними, піддаватися обчисленню та підтверджуватися документально.

Передбачено, що для підтвердження заявленої фактурної вартості транспортного засобу можуть надаватись:

- договір купівлі-продажу або документ, який його замінює, та додатки до нього у разі їх наявності;

- рахунок-фактура (інвойс);

- банківські платіжні документи, що стосуються оцінюваного транспортного засобу;

- інші платіжні документи, що підтверджують вартість оцінюваного транспортного засобу та містять реквізити, необхідні для ідентифікації такого транспортного засобу;

- договір (угода, контракт) із третіми особами, пов’язаний з договором (угодою, контрактом) про поставку транспортного засобу;

- рахунки про здійснення платежів третім особам на користь продавця, якщо такі платежі здійснюються за умовами, визначеними договором (угодою, контрактом);

- каталоги, специфікації, прейскуранти (прайс-листи) продавця транспортного засобу;

- копія митної декларації країни експорту;

- висновки про якісні та вартісні характеристики транспортного засобу, підготовлені спеціалізованими експертними організаціями, про вартість транспортного засобу;

- довідкова інформація щодо вартості у країні експорту транспортних засобів, що є ідентичними та/або подібними (аналогічними) оцінюваним транспортним засобам, з вирахуванням із такої вартості сум податків, що підлягають поверненню у країні експорту у зв’язку з вивезенням (експортом) таких транспортних засобів.

Встановлено алгоритм дій митниці для перевірки достовірності заявленої фактурної вартості транспортного засобу.

Постанову прийнято на виконання Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України".

Запровадження Тимчасового порядку має на меті зняти проблеми зі штучним завищенням/заниженням митної вартості при оформленні транспортних засобів. Він втрачає чинність через 180 днів з дня набрання чинності Законом України від 8 листопада 2018 р. № 2612-VIII “Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України”.

Дніпропетровська митниця ДФС нагадує, що 25 листопада 2018 року набули чинності Закони України: від 8 листопада 2018 року № 2611- VIII «Про внесення змін до

 

У 2018 році надходження до загального фонду державного бюджету зросли на 96,5 млрд гривень

Протягом січня-грудня 2018 року до загального фонду державного бюджету надійшло (сальдо) 729,4 млрд грн  платежів, що контролюються ДФС. Це на 15,2%, або на 96,5 млрд грн більше, ніж у 2017 році.

До загального фонду держбюджету у 2018 році спрямовано 390,6 млрд грн податкових платежів, що на 18,7%, або на 61,5 млрд грн більше, ніж у 2017 році.

Митних платежів у січні-грудні 2018 року до загального фонду держбюджету перераховано у сумі 338,8 млрд грн. Це майже на 11,5%, або на 35 млрд грн перевищує показник 12 місяців 2017 року.

У грудні 2018 року до загального фонду держбюджету забезпечено (сальдо) 62,6 млрд грн. Це на 11,2%, або на 6,3 млрд грн більше надходжень грудня 2017 року.

 

Майже 14 тисяч автомобілів на єврономерах оформлено громадянами на початок 2019 року

З 25 листопада 2018 року по 2 січня 2019 року громадяни здійснили митне оформлення 16,5 тис. транспортних засобів з іноземною реєстрацією, які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності нових правил ввезення таких автівок та перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Із загальної кількості оформлених авто – майже 14 тис. транспортних засобів перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України. За них власники добровільно сплатили майже 119 млн грн (8500 за кожне авто), що звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів при ввезенні транспортного засобу з іноземною реєстрацією, строки та умови ввезення якого не дотримані.

Найактивніше громадяни оформлювали транспортні засоби у місті Києві – 3037 автомобілів, Волинській – 2642, Чернівецькій – 2058 та Закарпатській областях – 1137.

Нагадаємо, що Законом України від 08 листопада 2018 року № 2612-VIIІ „Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України” для громадян встановлено нові умови ввезення транспортних засобів.

При цьому передбачено перехідний період 180 діб для тих громадян, які ввезли автомобіль з 1 січня 2015  року до набрання чинності цим законом. Протягом цього часу громадяни мають можливість оформити свої транспортні засоби, які були ввезені на територію України протягом вказаного періоду і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

 

Увага! Активізувалася діяльність шахраїв-«брокерів»!

Органам Державної фіскальної служби України стали відомі випадки шахрайства щодо митного оформлення транспортних засобів особистого користування.

Так, шахраї, представляючись представниками митниць та митними брокерами, під’їжджають мікроавтобусом до місця митного оформлення. За оформлення транспортного засобу вони вимагають з власників авто гроші, а після їх отримання видають фіктивні документи – митну декларацію у паперовому примірнику та посвідчення про реєстрацію транспортного засобу. Така митна декларація містить суттєві помилки.

Наголошуємо, що ознаками підробки митної декларації є декларація, яка заповнена в паперовому вигляді, при цьому використовуються особисті номерні забезпечення митниць, які вже не існують (наприклад, Київська регіональна митниця).

Просимо громадян бути уважними під час здійснення митного оформлення своїх транспортних засобів, не звертатися до митних посередників, які не розташовані на території місць, де здійснюється митне оформлення, а особливо не користуватися послугами тих «брокерів», які здійснюють свою «діяльність» з транспортних засобів.

 

ДФС вже видано понад 187 тис. кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів

З 7 листопада 2018 року, дня набрання чинності Закону України від 05 жовтня 2017 року «Про електронні довірчі послуги», по 28 грудня 2018 року до ДФС звернулися майже 70 тис. клієнтів, яким сформовано більше 187 тис. кваліфікованих сертифікатів.

Із загальної кількості клієнтів новим сервісом повторного (дистанційного) формування сертифіката за електронним запитом скористалося більше 22 тис. клієнтів. Їм сформовано майже 45 тис. кваліфікованих сертифікатів. 

 Найчастіше для отримання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, як і раніше, звертаються фізичні особи – 35 тис. осіб, що становить майже 58% від загальної кількості клієнтів.

Нагадаємо, що Інформаційно-довідковий департамент ДФС – єдиний в Україні кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, який надає електронні довірчі послуги усім без винятку суб’єктам господарювання, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності та фізичним особам на безоплатній основі.

Для зручності користувачів ДФС запроваджено новий електронний сервіс повторного формування сертифікатів за електронним запитом, скористатися яким можуть клієнти Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.

Для початку використання нового сервісу необхідно завантажити та встановити останню версію безкоштовного програмного забезпечення ІІТ Користувач ЦСК-1, яке розміщено у відповідному розділі веб-сайту АЦСК ІДД ДФС – https://acskidd.gov.ua.

 

«Електронний кабінет» надає можливість фізичній особі сплачувати податки та збори дистанційно

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що «Електронний кабінет» забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року (далі – ПКУ), нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ і законами з питань митної справи.

Платник податків у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету» має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини «Електронного кабінету» надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись у меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» «Електронного кабінету».

Вхід до «Електронного кабінету» здійснюється за посиланням http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС України.

Робота у приватній частині «Електронного кабінету» здійснюється з використанням особистого ключа кваліфікованого електронного підпису.

Слід зауважити, що відповідно до п. 5. розділу VII Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155) електронний цифровий підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані відповідно до вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис» до набрання чинності Законом № 2155, використовуються користувачами електронних довірчих послуг, кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, які продовжують їх обслуговувати, відповідно як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат електронного підпису до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше двох років з дня набрання чинності Законом № 2155.

 

Електронні сервіси ДФС – комфорт для платників

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що одним із важливих завдань органів ДФС сьогодні є створення комфортних умов для бізнесу, зокрема, забезпечення якісного обслуговування платників, електронізація сервісів, які дозволять обслуговувати платників дистанційно, а також зменшення витрат часу на адміністрування податкових платежів.

Так, Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс («ЗІР»), який постійно оновлюється та надає можливість суб’єктам господарювання самостійно у зручний для них час отримати достовірну і повну довідкову інформацію з питань щодо оподаткування, державної митної справи, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, електронних довірчих послуг (далі – ЄДП) та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС.

З 1 жовтня 2018 року ДФС запроваджено нові електронні формати для фізичних осіб щодо отримання інформації з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Доповнена інформація про суму виплаченого доходу, суму перерахованого податку, а також про дати прийняття/звільнення з роботи відповідно до Податкових розрахунків за формою № 1ДФ, які подаються податковими агентами до контролюючих органів. Зазначені електронні формати розміщені на офіційному веб-порталі ДФС України у сервісі «Електронна звітність».

З метою реалізації платниками податків своїх прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями функціонує інформаційно-телекомунікаційна система «Електронний кабінет».

Отже, електронні сервіси ДФС забезпечують комфортні умови для платників, скорочують час на пошук необхідної інформації і дозволяють отримати її дистанційно.

 

Антикорупційний сервіс «Пульс»

З метою забезпечення відкритості й прозорості діяльності територіальних органів Фіскальної служби України нагадуємо платникам податків про функціонування антикорупційного сервісу Фіскальної служби України «Пульс», який доступний клієнтам податкової служби та митниці. Поскаржитися на неправомірні дії або бездіяльність працівників Державної фіскальної служби України, оперативно вирішити суперечливі запитання, які виникають у сфері адміністрування податків та під час здійснення митного контролю можна за телефоном (044) 284-00-07. Лінія працює цілодобово.

Ефективний сервіс за гарячою лінією попереджує: труднощі в спілкуванні; некоректне ставлення; перевищення повноважень; неякісне обслуговування; та працює за принципом CALL-BACK - зворотній зв’язок.

 

До уваги громадян! Розпочалась кампанія декларування доходів, отриманих у 2018 році!

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу громадян, що з 01 січня 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2018 року. Деклараційна кампанія буде тривати до 01 травня 2019 року.

Нагадуємо, що громадяни, які отримували у 2018 році доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, продажу акцій і інших цінних паперів, отримали спадок, подарунки, іноземні доходи та інші доходи, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, та доходи від осіб, які не є податковими агентами, зобов’язані подати до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

 

До уваги платників! Оновлено бюджетні рахунки!

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що відповідно до наказу ДКСУ від 26.12.2018 №406 «Про затвердження Змін до довідника відповідності символу звітності коду класифікації доходів бюджету» відкрито нові рахунки до державного та місцевого бюджетів, які введено в дію з 03 січня 2019 року, а саме:

- Військовий збір, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування (код 11011001);

- Податок на доходи фізичних осіб, що сплачуються фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню (код 11010501).

Крім того, звертаємо вашу увагу, що починаючи з 02.07.2018 змінились реквізити бюджетних рахунків для сплати податків, зборів та митних платежів.

В той же час, згідно з інформацією казначейства окремими платниками продовжують сплачуватися податки і збори на старі бюджетні рахунки. Такі кошти не зараховуються до бюджетів, а повертаються платникам, як нез’ясовані надходження.

 

Дата переходу права власності на нерухомість та дата оплати за неї різні: виникнення податкових зобов’язань з ПДВ

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника ПДВ як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку – дата оприбуткування коштів у касі платника ПДВ, а в разі відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника ПДВ;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником ПДВ.

Норма визначена п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Отже, у продавця при продажу нерухомого майна податкові зобов’язання з ПДВ виникають на дату події, що сталася раніше, а саме, або на дату зарахування коштів від покупця, або на дату складення документа, що засвідчує факт переходу права власності на таку нерухомість.

 

Новації в оподаткуванні страховиків

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить, що 01.01.2019 набули чинності зміни, внесені Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема стосовно оподаткування доходу страховиків.

Так, фінансовий результат до оподаткування податком на прибуток підприємств страховика з 01.01.2019 збільшується на позитивну різницю між сумою будь-яких виплат (винагород) страховим посередникам та іншим особам за надані послуги щодо укладання (пролонгації) договорів страхування та сумою нормативу витрат на виплати страховим посередникам, розрахованих за методикою, визначеною уповноваженим органом, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику (абзац другий п.п. 141.1.3 п. 141.3 ст. 141 ПКУ).

 

Нарахування пені: зміни 2019 року

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу платників, що Закон України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» вніс зміни, зокрема до ст. 129 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), які набрали чинності 01.01.2019.

Так, нарахування пені розпочинається, зокрема, при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом у тому числі у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок відповідно до ст. 50 ПКУ, – після спливу 90 календарних днів (270 календарних днів у разі здійснення платником податків самостійного коригування відповідно до п.п. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 ПКУ, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

На суми грошового зобов’язання, визначеного підпунктами 129.1.1 та 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), та в інших випадках визначення пені відповідно до вимог ПКУ, коли її розмір не встановлений, нараховується пеня за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

На суми грошового зобов’язання, визначеного п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховується пеня за кожний календарний день прострочення у його сплаті, починаючи з 91 календарного дня (з 271 календарного дня у разі здійснення платником податків самостійного коригування відповідно до п.п. 39.5.4 п. 39.5 ст. 39 ПКУ), що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, із розрахунку 100 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день.

Норми визначені п. 129.4 ст. 129 ПКУ.

 

Туристичний збір: деякі новації 2019 року

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон № 2628) запроваджено новації, зокрема в оподаткуванні туристичним збором, які набули чинності 01.01.2019.

Відповідно до внесених Законом № 2628 змін до п.п. «б» п.п. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платниками туристичного збору (далі – збір) не можуть бути особи, визначені п.п. «в» п.п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, які прибули у відрядження або тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму.

Законом № 2628 п.п. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 ПКУ доповнено п.п. «ж», відповідно до якого члени сім’ї фізичної особи першого та/або другого ступеня споріднення, визначені відповідно до п.п. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, які тимчасово розміщуються такою фізичною особою у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. «б» п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ, що належать їй на праві власності або на праві користування за договором найму, також не можуть бути платниками збору.

Крім того, Законом № 2628 змінено п.п. 268.3.1 п. 268.3 ст. 268 ПКУ.

Так, з 01.01.2019 ставка збору встановлюється за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ, у розмірі до 0,5 відсотка - для внутрішнього туризму та до 5 відсотків - для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.

Також, з 01.01.2019 змінено п.п. 268.4.1 п. 268.4 ст. 268 ПКУ, відповідно до якого базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених п.п. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ.

 

Зміни до порядку оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі – Закон № 2628) внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема до ст. 172 ПКУ.

Так, згідно з внесеними Законом № 2628 змінами оновлено п. 172.3 ст. 172 ПКУ, відповідно до якого порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку затверджується Фондом державного майна України. Внесення інформації зі звітів про оцінку до єдиної бази даних звітів про оцінку здійснюється суб’єктами оціночної діяльності через авторизовані електронні майданчики. Авторизований електронний майданчик – авторизована Фондом державного майна України інформаційно-телекомунікаційна система, яка має комплексну систему захисту інформації з підтвердженою відповідністю відповідно до Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах» та забезпечує реєстрацію суб’єктів оціночної діяльності, а з 01.01.2019 – і нотаріусів, розміщення, отримання і передавання інформації та документів (без попередньої ідентифікації суб’єкта оціночної діяльності) до/з єдиної бази даних звітів про оцінку з метою перевірки оціночної вартості об’єкта нерухомості, користування сервісами з автоматичним обміном інформацією, доступ до яких здійснюється за допомогою мережі Інтернет та з 01.01.2019 має підтверджену підписаним протоколом обміну між усіма вже авторизованими електронними майданчиками можливість використовувати інформацію та документи, які були розміщені на одному авторизованому електронному майданчику, з будь-якого іншого вже авторизованого електронного майданчика. Ці положення застосовуються до положень статті 172 ПКУ. Порядок авторизації електронних майданчиків затверджується спільним рішенням Фонду державного майна України та спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань організації спеціального зв’язку та захисту інформації.

З 01.01.2019 порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються), визначається Фондом державного майна України (п. 172.11 ст. 172 ПКУ).

 

З 1 січня стартувала деклараційна кампанія – 2019

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що з початку 2019 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2018 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Звертаємо увагу, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При направленні податкової декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення такої декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Крім того, звертаємо увагу, що у 2018 році до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) внесені зміни, відповідно до яких розширено коло платників, які зобов’язані та/або мають право подати податкову декларацію.

Так, зобов’язані включити до річної податкової декларації та самостійно сплатити установлені ПКУ податки та збори отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи.

Протягом 2019 року мають право подати податкову декларацію з метою отримання податкової знижки громадяни, які понесли витрати:

● на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

● у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, у разі якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи та за умови дотримання вимог, встановлених ПКУ.

Інформація розміщена на офіційному веб-порталі ДФС за посиланням  http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/362701.html

 

Оновлено Довідники податкових пільг

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області доводить, що ДФС України оприлюднила Довідник податкових пільг № 91/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг № 91/2 станом на 01.01.2019.

Нагадуємо, що у довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, ПДВ, плати за землю, акцизного податку, податку на нерухоме майно, інших місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Довідники розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html

 

Затверджено Зміни до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що Міністерством фінансів України наказом від 01.11.2018 № 866, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 23.11.2018 за № 1329/32781 (далі – Наказ № 866), внесено зміни до Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015   № 859 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за № 1298/27743) із змінами.

Зміни внесено відповідно до вимог Закону України від 03 липня 2018 року № 2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України».

Так, змінами, зокрема абзац другий п.п. 1 п. 5 розділу III Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи категорію витрат, на які мають право фізичні особи при розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб у зв’язку з використанням права на податкову знижку згідно зі ст. 166 розділу ІV Податкового кодексу України доповнено категорією витрат, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

Наказ № 866 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 18.12.2018 № 97 і він набрав чинності 19.12.2018.

 

Затверджено порядок взаємодії органів Державної прикордонної служби України та ДФС України під час виявлення ознак порушень митних правил

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області інформує, що Міністерство внутрішніх справ України та Міністерство фінансів України спільним наказом від 18.10.2018 № 849/828 (далі – Наказ № 849/828) затвердили Порядок взаємодії органів Державної прикордонної служби України та Державної фіскальної служби України під час виявлення ознак порушень митних правил, а також виявлення майна, яке не має власника або власник якого невідомий, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 13.11.2018 за № 1290/32742.

Наказ № 849/828 розроблено відповідно до ст. 558 Митного кодексу України, п.п. 191.1.23 п. 191.1 ст. 191 «Функції контролюючих органів» розділу I Податкового кодексу України та п. 33 частини першої ст. 20 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» з метою врегулювання порядку взаємодії органів (підрозділів) охорони державного кордону під час здійснення оперативно-службової діяльності з митницями та контролюючими органами.

Відповідно до Наказу № 849/828 втратив чинність наказ Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства доходів і зборів України від 03.10.2013 № 947/525 «Про затвердження Інструкції про порядок дій органів (підрозділів) охорони державного кордону під час виявлення ознак порушень митних правил, а також виявлення майна, яке не має власника або власник якого невідомий, та порядок подальшої взаємодії органів (підрозділів) охорони державного кордону з органами доходів і зборів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29.10.2013 за № 1826/24358 (зі змінами).

Наказ № 849/828 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 18.12.2018 № 97 і він набув чинності 18.12.2018.

 

Внесено зміни до порядку нарахування та сплати ЄСВ за деякі категорії застрахованих осіб

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1122 (далі – Постанова № 1122) внесено зміни до пункту 1 Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2011 року № 178 (далі – Порядок № 178).

Так, відповідно до оновленого п.п. 3 п. 1 Порядку № 178 цей Порядок визначає механізм сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема, за одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, за дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідності, а також непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або особою похилого віку, яка згідно з висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства.

Постанову № 1122 розміщено на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади «Урядовий портал» за посиланням  https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-vnesennya-zmini-do-punktu-1-poryadku-narahuvannya-ta-splati-yedinogo-vnesku-na-zagalnoobovyazkove-derzhavne-socialne-strahuvannya-za-deyaki-kategoriyi-zastrahovanih-osib

 

Про термін перерахунку податку на нерухомість у разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними платника

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що податкові повідомлення-рішення з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок), можуть бути скасовані (відкликані) на підставі:

► заяви платника податку, поданої до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

♦ об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

♦ розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

♦ права на користування пільгою із сплати податку;

♦ розміру ставки податку;

♦ нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить протягом 10-ти робочих днів перерахунок суми податку, і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Вищезазначені нрми визначені п.п. 3 п. 9 розділу ІV Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 № 422, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 20.05.2016 за № 751/28881.

 

Обмеження щодо граничної суми розрахунків поширюються і на виплати дивідендів

Нікопольське управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області повідомляє, що суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема з фізичними особами – у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) грн уключно (п. 6 розділу ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 із змінами (далі – Положення № 148)).

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем), які установлені п. 6 розділу ІІ Положення № 148 (50 000 грн), стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі виплат суб’єктами господарювання дивідендів фізичним особам.

 

Сектор організаційного забезпечення

Категория: Область | Просмотров: 367 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar