Покров Четверг 25.04.24, 09:44
Сайт
Главная » 2021 » Ноябрь » 4 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
15:05
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Інтервʼю виданню «Економічна правда» в.о. Голови ДПС Євгена Олейнікова

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням   https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/518250.html  повідомила.

На одноразове (спеціальне) добровільне декларування існує суспільний запит, бо є велика частина суспільства, яка не сплачувала податки, але сьогодні хоче цю сторінку перегорнути і закрити. Таку думку висловив в інтервʼю виданню «Економічна правда» в.о. Голови ДПС Євген Олейніков.

«Я це бачу на рівні великого бізнесу. Пам’ятаю, які в них були погляди наприкінці 1990-х, і які зараз, як вони тоді сплачували податки і як вони сьогодні сплачують. Є і ті, хто принципово не будуть сплачувати. Їм які податки не встанови, вони будуть думати, як не сплатити навіть їх. Така психологія в людей теж існує. Завдання полягає в тому, щоб залишити тільки тих, хто свідомо не хоче сплачувати податки. А без проведення амністії це неможливо», – розповів Євген Олейніков.

Він також відзначив, що після перегляду процедури перевірки походження коштів, банки почали активно долучатися до процесу декларування. Про це свідчить збільшення кількості декларацій.

«Фактично держава взяла на себе відповідальність, що якщо відповідні організації не дали банку чітку інформацію, що гроші мають злочинне походження, то банки не будуть відповідати», – зазначив Євген Олейніков.

Водночас, від відповідальності не звільнятимуться громадяни, які отримали ці кошти злочинним шляхом. Одноразове декларування не є способом легалізації злочинних активів.

«МВФ обережно ставиться до таких заходів як амністія. Але саме в частині легалізації. Податкову амністію МВФ сприймає цілком нормально. Я особисто декілька разів пояснював експертам МВФ, що саме ми хочемо. Їм було дуже важливо отримати запевнення, що мова йде саме про амністію, але не про легалізацію, – повідомив в. о. Голови ДПС.

Він також відзначив, що підставою для анулювання декларації та її результатів у звʼязку з легалізацією доходів злочинного походження може бути виключно вирок суду, що набрав законної сили.

 

З початку року на Дніпропетровщині платники сплатили податків і зборів та єдиного внеску майже 64,1 млрд гривень

Протягом січня - жовтня 2021 року платники Дніпропетровської області перерахували до бюджетів усіх рівнів податків і зборів у сумі 47 млрд 774,5 млн грн, що більше на 10 млрд 222,7 млн грн, або на 27,2 %, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

Так, до Державного бюджету протягом поточного року спрямовано 22 млрд 172,0 млн грн, що на 4 млрд 705,1 млн грн (або на 26,9 %) більше надходжень відповідного періоду 2020 року.

До місцевих бюджетів області від платників регіону надійшло 25 млрд 602,5 млн гривень. Це на 5 млрд 517,6 млн грн (або на 27,5 %) більше фактичних надходжень десяти місяців 2020 року.

Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у січні – жовтні 2021 року в області надійшло   16 млрд 290,6 млн грн, що перевищує минулорічні показники на 2 млрд 646,9 млн грн (або на 19,4 %).

 

Зустріч зі студентами Університету імені Альфреда Нобеля – щодо питань податкового законодавства

Упродовж багатьох років податкова служба приділяє значну увагу вихованню податкової культури у молодого покоління. Адже їх сумлінність у майбутньому забезпечує економічне зростання держави. З цією метою Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) тісно співпрацює з Університетом імені Альфреда Нобеля (далі – Університет).

Нещодавно, за організацією ГУ ДПС та Університету у форматі онлайн проведено зустріч заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровської області Валерія Леонова зі студентами Університету.

У зустрічі також прийняли участь Голова комітету з якості академічних стандартів Університету імені Альфреда Нобеля, завідувач кафедри інноваційного менеджменту та фінансової аналітики, доктор економічних наук, доцент Митрофанова Ганна, фахівці ГУ ДПС та викладачі Університету.

Зустріч проводилась з ціллю продовження комунікацій з молодим поколінням.

Леонов Валерій привітав присутніх і висловив впевненість, що спілкування буде цікавим та корисним.

«Податкова служба області постійно тримає у полі зору молодь. І це зрозуміло, адже майбутнє нашої країни залежить саме від молодого покоління.

Сьогодні ж є важливим і те, щоб молодь, яка навчається і набирається знань, не тільки б ставилася з розумінням до обов’язку сплати податків, а й була б підтримкою у такій справі, як наповнення бюджетів держави. Тому ми завжди раді вітати у нашій команді молодих енергійних фахівців, які бажають служити нашій країні. На сьогоднішній зустрічі зупинимось на актуальних питаннях оподаткування», – зазначив заступник начальника ГУ ДПС.

Леонов Валерій повідомив, що головне завдання податкової служби – мобілізація коштів, необхідних для функціонування держави.

Заступник начальника ГУ ДПС ознайомив присутніх з регулятором відносин, що виникають у сфері справляння податків і зборів,– Податковим кодексом України (далі – ПКУ) та принципами, на яких ґрунтується податкове законодавство.

Леонов Валерій акцентував увагу на тому, що у ПКУ вперше в Україні здійснено об’єднання в одному нормативно-правовому акті норм права, якими врегульовано відносини у сфері оподаткування.

На заході розглядались питання податку на додану вартість (далі – ПДВ), його історія, зміст. Студентам розповіли що таке податкове зобов’язання і податковий кредит з ПДВ, яка процедура повернення коштів. Також ознайомили з цікавими прикладами, з якими стикалися податківці щодо махінацій з ПДВ.

Крім того, молодь проінформували про законодавчі нововведення, а також про актуальний погляд фахівців щодо обсягу надходжень до державного бюджету у 2022 році.

Захід пройшов у форматі активного та детального обговорення питань, які викликали зацікавлення у молодих людей. Студенти отримали фахові відповіді на свої запитання.

«Хочу ще раз акцентувати, що податкова служба контролює наповнення державної скарбниці, сприяє розвитку провідних галузей вітчизняної промисловості, аграрного сектора, сфери послуг. Тому досконалість, працездатність, раціональна структура податкових органів – це важливі фактори ефективного функціонування податкової системи.

Тож ми завжди раді бачити у рядах податкової служби амбітних, креативних, ініціативних, енергійних молодих спеціалістів, які своєю працею на користь держави будуть підвищувати імідж нашої служби. Ласкаво просимо до наших лав!», - зазначив у заключному слові Леонов Валерій.

Голова комітету з якості академічних стандартів Університету, завідувач кафедри інноваційного менеджменту та фінансової аналітики, доктор економічних наук, доцент Митрофанова Ганна висловила подяку за організацію та проведення зустрічі, а також зауважила, що підтримує вже традиційну комунікацію податкової служби з Університетом. Адже таке спілкування дозволяє студентам отримувати інформацію, яка буде корисною не тільки під час навчання, а й під час вибору майбутньої професії.

 

Відео конференція з питань легалізації трудових відносин за участі фахівців Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Нещодавно за організацією Інспекції з питань праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради (далі – Інспекція з питань праці) за участі Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) у форматі відеоконференції відбулось засідання комісії з питань надходжень від податку на доходи фізичних осіб і легалізації трудових відносин.

У конференції прийняли участь заступник начальника ГУ ДПС Валерій Леонов, фахівці ГУ ДПС і Інспекції з питань праці та керівники підприємств, установ та організацій м. Дніпра.

На заході розглядався стан заборгованості із виплати заробітної плати.

Леонов Валерій зауважив, що легалізація заробітної плати є одним з резервів наповнення місцевого бюджету, кошти якого витрачаються на фінансування пенсій та грошової допомоги.

Конференція пройшла у форматі продуктивної взаємодії державних органів і платників.

Учасники дійшли згоди, що підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

 

За січень-вересень 2021 року податкова служба надала майже 4 млн адміністративних послуг

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/516776.html  повідомила.

Протягом січня – вересня 2021 року Державна податкова служба надала майже 4 млн адміністративних послуг платникам податків.

Однією з популярних серед 142 адміністративних послуг, які надає податкова, стала, зокрема, видача картки платника податків, внесення до паспорта громадянина України (у формі книжечки) даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків. Протягом січня – вересня 2021 року було надано майже 1,2  млн таких послуг.

Майже 1,1 млн платників отримали відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків.

Отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, що контролюються податковими органами, також актуально для платників податків. Так, з початку року було надано 204 тис. таких довідок.

Крім того, протягом вказаного періоду було зареєстровано майже 318,5 тис. платників єдиного податку та надано 324,2 тис. витягів з реєстру платників єдиного податку.

Також запитуваною з боку суб’єктів господарювання є послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій – надано майже 216,8 тис. таких послуг.

Для інформаційної підтримки та допомоги платникам податків щодо стану обробки податкової звітності, реєстрації податкових накладних та функціонування  електронних сервісів функціонує Контакт-центр ДПС (0 800 501 007). У 2021 році фахівцями Контакт-центру надано 147,9 тис. консультацій із зазначених питань.

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

До уваги платників податків! 5 листопада 2021 року з 09-00 год. до 10-00 год. відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за тел. (096) 623-22-81 на тему: «Актуальні питання одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб». На запитання відповідатиме заступник начальника Томаківська ДПІ Головного ДПС у Дніпропетровській області Руслана Рибка.

 

Стан надходжень до бюджету з початку 2021 року

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/518247.html повідомила.

Стратегічні цілі Державної податкової служби незмінні і зрозумілі. Державна податкова служба залишається надійним партнером для сумлінних платників податків.

Надходження до бюджету перевищують як визначені індикативи, так і показники відповідного періоду минулого року.

У результаті:

жовтень 2021 року:

індикатив – 37,3 млрд грн (з урахуванням збільшення індикативу на 2,5 млрд грн, у т.ч. з податку на прибуток на 1,9 млрд грн та ПДВ (сальдо) на 0,6 млрд грн);

факт – 38,6 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +6,5 млрд грн, або +20,1 відс.

Перевиконання індикативу: +1,2 млрд грн.

У т.ч. ПДВ:

індикатив (сальдо) – 12,3 млрд грн;

факт – 14,4 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +3,0 млрд грн, або +26,8%.

Перевиконання індикативу: +2,1 млрд грн, або +16,7%.

Січень-жовтень 2021 року:

індикатив – 465,0 млрд грн;

факт – 488,2 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +68,7 млрд грн, або +16,4 відс.

(без врахування ЧП та дивідендів +107,2 млрд грн, або +30,3 відс.).

Перевиконання індикативу: +23,2 млрд грн.

У т.ч. ПДВ (за січень-жовтень):

індикатив (сальдо) – 116,2 млрд грн;

факт – 128,2 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +31,8 млрд грн, або на 33,0% більше!

Перевиконання індикативу: +12,0 млрд грн, або +10,3%.

 Темп приросту надходжень ПДВ, перевищує темп приросту обсягів постачання на 3,8 відс. пункта.

У січні – жовтні 2021 року відшкодовано ПДВ платникам – 124,7 млрд грн, що на 8,5 млрд грн, або на 7,3 відс. більше відповідного періоду 2020 року.

До виконання річного індикативу загального фонду держбюджету залишилось 87,2 млрд грн, або 15,1%.

 

Власники нерухомості сплатили до місцевих скарбниць 30,2 млн гривень

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.  

Впродовж 10 місяців 2021 року до місцевих бюджетів Нікопольського регіону надійшло 30,2 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. У порівнянні з надходженнями аналогічного періоду минулого року цей показник збільшено на 25,7 відс. або на 6,2 млн гривень.

Майже 70 відс. із загальних надходжень податку на нерухомість або 21,0 млн грн сплатили юридичні особи, цей показник перевищує минулорічний на 4,3 млн гривень. Решту перерахували до місцевих скарбниць фізичні особи – 9,2 млн грн, це на 1,9 млн грн більше ніж за аналогічний період минулого року.

 

Надходження по платі за землю

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.  

До місцевих бюджетів Нікопольського регіону за січень-жовтень 2021 року надійшло 251,2 млн грн плати за землю. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження збільшилися на 8,9 відс. або на 22,7 млн гривень.

Варто зазначити, що плата за землю – це бюджетоформуючий платіж наших територій, який є джерелом фінансування соціально-економічних програм громади, а тому його адміністрування під особливим контролем. Акцент у цьому напрямку роботи ставиться на те, щоб кожен гектар ріллі, пасовищ, земельних ділянок, які виділені під ведення бізнесу, був оподаткований згідно законодавства.

 

Єдиний податок – стабільне джерело наповнення місцевого бюджету

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) повідомляє.  

Єдиний податок від малого підприємництва належить до тих податкових платежів, надходження якого стабільно і суттєво поповнюють місцевий бюджет. За січень - жовтень 2021 року до бюджетів місцевих громад Нікопольського регіону сплачено майже 147,2 млн грн єдиного податку. В цілому місцеві громади отримали у своє розпорядження на 10,7 млн грн єдиного податку більше, порівняно із надходженнями минулого року.

Слід відмітити, що представники малого бізнесу системно забезпечують життєдіяльність  територіальних громад, активно сплачуючи єдиний податок до місцевого бюджету. Позитивна динаміка надходження єдиного податку – це результат зваженої фінансової політики, спрямованої на залучення до бюджетів територіальних громад додаткового фінансового ресурсу, а також сумлінне ставлення платників до обов’язку сплати податку.

 

Де можна отримати інформацію з питань оподаткування

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) повідомляє, що ст. 7 Закону України від 2 березня 2015 року № 222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» зі змінами та доповненнями визначено перелік видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню. Також, вищеназваним Законом дано визначення терміну «орган ліцензування». Зокрема, орган ліцензування – державний орган, уповноважений законом або Кабінетом Міністрів України на здійснення ліцензування господарської діяльності. Зазначимо, що ліцензування діяльності суб’єктів господарювання з виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального належить до компетенції податкової служби. Враховуючи викладене, платники мають право звернутись за консультацією та отримати інформацію стосовно ліцензування діяльності суб’єктів господарювання з виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального в Контакт-центрі ДПС. З приводу роз’яснень щодо ліцензування інших видів господарської діяльності необхідно звертатись до відповідних органів ліцензування Крім того, Контакт-центр надає фізичним та юридичним особам інформаційно-довідкові послуги з питань оподаткування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДПС, а також щодо роботи Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС. Також,  інформацію з питань оподаткування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на податкові органи, можна в Центрах з обслуговування платників податків, контактні дані яких за посиланням:

 

«Інформація про РРО» в «Електронному кабінеті»

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) повідомляє, що на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України у відкритій частині «Електронного кабінету» в меню «Реєстри» у вкладці «Інформація про РРО» (https://cabinet.tax.gov.ua/registers/rro) – суб’єкт господарювання може отримати інформацію щодо всіх зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО), шляхом пошуку за даними.

Платникам слід знати, що для інформування суб’єктів господарювання ДПС щоденно оприлюднює на своєму вебпорталі:

- дані про РРО із зазначенням фіскальних номерів РРО, дати реєстрації РРО, номера останньої книги обліку розрахункових операцій (далі – книга ОРО), зареєстрованої на такий РРО, та дати її реєстрації в контролюючому органі, коду ЄДРПОУ, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові (за наявності));

- дані про РРО, реєстрацію яких скасовано за заявою суб’єкта господарювання або з ініціативи контролюючого органу, із зазначенням фіскальних номерів РРО, дати, причини та підстави для скасування реєстрації РРО, коду ЄДРПОУ, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові (за наявності));

- дані щодо фіскальних номерів ПРРО із зазначенням коду ЄДРПОУ, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) та дати реєстрації ПРРО, адреси господарської одиниці, на яку зареєстрований ПРРО;

- дані щодо фіскальних номерів ПРРО, реєстрацію яких скасовано, із зазначенням коду ЄДРПОУ, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові (за наявності)), дати, причини та підстави для скасування реєстрації ПРРО, адреси господарської одиниці, де застосовувався ПРРО, реєстрацію якого скасовано.

 

Категория: Область | Просмотров: 114 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar