Покров Четверг 18.04.24, 07:46
Сайт
Главная » 2021 » Декабрь » 15 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
11:01
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Нарада в. о. Голови ДПС Михайла Тітарчука з керівниками структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/538069.html повідомила.

Основні завдання, визначені для ДПС керівництвом держави, та пріоритети на найближчу перспективу окреслив в. о. Голови ДПС Михайло Тітарчук під час наради з керівниками структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів.

Першочерговим є забезпечення надходжень податків, зборів, платежів до бюджетів усіх рівнів з урахуванням збільшення індикативних показників із надходжень на грудень поточного року та на наступний рік (на 17,3% порівняно з показником поточного року).

«У держави сьогодні багато викликів – як зовнішніх, так і внутрішніх. І податкова відіграє ключову роль у частині фінансової безпеки держави, адже адмініструє 59 відсотків надходжень до бюджету. Тому ДПС має докласти максимум зусиль для ефективного виконання визначених завдань», - зазначив Михайло Тітарчук.

У цьому контексті важливим є забезпечення пропорційності зростання сплати до бюджету відповідно до економічних показників, проведення постійного моніторингу діяльності суб’єктів господарювання щодо повноти декларування та сплати податку на прибуток, постійного, якісного та повного моніторингу операцій субʼєктів господарювання для упередження формування схемного податкового кредиту.

Увага ДПС також буде зосереджена на здійсненні якісної контрольно-перевірочної роботи та проведенні на високому рівні доперевірочного аналізу субʼєктів господарської діяльності, виявленні ризикових та фіктивних операцій, зборі доказової бази порушень податкового законодавства, недопущенні приросту податкового боргу та зростання кількості боржників, налагодженні належного рівня сервісних послуг, які надаються ДПС з урахуванням карантинних обмежень, продовженні курсу щодо цифровізації послуг.

Михайло Тітарчук також окремо наголосив керівникам структурних підрозділів ДПС та її територіальних органів на необхідності суворого дотримання норм та положень чинного законодавства, нульової толерантності до корупції, а також забезпеченні належної організації роботи з урахуванням усіх законодавчих змін, які набувають чинності з 1 січня 2022 року.

 

Михайло Тітарчук: Про безкоштовний програмний РРО

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/537704.html повідомила.

Дедалі більшає маніпуляцій довкола розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Це підкреслив у своєму дописі на Facebook в.о. Голови ДПС Михайло Тітарчук, зазначивши, що Державна податкова служба України створила та запустила спеціальне безкоштовне програмне забезпечення, яке перетворює будь-який гаджет з Windows або Android на касовий апарат, програмний РРО. Також за підтримки EU Public Finance Management Support Programme for Ukraine буде розроблена версія для iOS та веб-версія і суттєво оновиться вже існуюче забезпечення для інших платформ.

Він нагадав, що з 1 січня 2022 року вступають у дію норми законодавства щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій.

«Використання касового апарату – це не тиск на бізнес, а виведення його з тіні. Адже «тінь» сьогодні завдає великої шкоди кожному українцю та державі, не даючи змоги достатньо вкладати в розвиток інфраструктури та соціальну підтримку громадян», – заявив Михайло Тітарчук.

Також він вказав, що підприємець сам вирішує, який вид реєстратора використовувати – купувати апаратний РРО чи користуватись ПРРО, встановлюючи безкоштовне програмне рішення ДПС. Більше того, можна користуватися відповідним API, розміщеним на вебпорталі ДПС, і модифікувати ПРРО під потреби своєї компанії.

Так само підприємець може паралельно використовувати на різних господарських об’єктах РРО та ПРРО.

ПРРО значно спрощує ведення бізнесу, адже вся звітність відправляється до ДПС автоматично. Тобто за допомогою смартфону зі встановленою спеціальною програмою можна, наприклад, відкрити зміну, внести розмінну монету, формувати чеки та підсумкові звіти (X- та Z-звіти). При цьому кожен створений чек буде реєструватися фіскальним сервером ДПС.

При використанні ПРРО підприємець може видавати як паперовий, так і електронний чек. Крім того, чек можна перевірити в Електронному кабінеті:

https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check

Ще більше інформації щодо ПРРО тут:

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

 

Про податкову амністію під час онлайн конференції

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/537493.html повідомила.

Платники податків мали змогу поставити різноманітні питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування представникам податкової служби під час онлайн конференції Асоціації адвокатів України «Покрокова амністія: у питаннях та відповідях».

Заступник директора Департаменту податкового адміністрування – начальник управління адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків самозайнятих осіб ДПС Тетяна Мігас та начальник відділу з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб Департаменту податкового адміністрування ДПС Владислав Воінов детально роз’яснили основні аспекти механізму одноразового декларування.

Так, зокрема, Тетяна Мігас вкотре наголосила, що податкова служба не перевірятиме джерело походження активів, які громадянин зазначив у своїй одноразовій декларації.

«Платник самостійно визначає суму активів, з яких не було сплачено податки, та суму одноразового збору до сплати. Податкова приймає визначену вартість і не вимагатиме від платника підтверджуючих документів, якщо це – українські активи», – зазначила Тетяна Мігас.

Якщо мова йде про закордонні активи, то платник зобов’язаний надати відповідні документи.

Враховуючи численні запити щодо перевірок, які проводяться за результатами аналізу декларацій, Тетяна Мігас наголосила, що податкова служба проводить камеральну та документальну позапланову перевірки.  При цьому під час камеральних перевірок перевіряються лише логічні та арифметичні помилки в деклараціях, яких, як свідчить практика, практично немає.

ДПС має право звернутись до декларанта з запитом для підтвердження права власності на задекларовані активи, або у разі встановлення розбіжностей з наявною інформацією в базах даних. У разі ненадання платником відповіді на запит, буде проводитися документальна позапланова перевірка.

 «Умови, за яких податкова служба може надати інформацію про платника, чітко визначено в ст. 17 Податкового кодексу України. Працівники ДПС несуть персональну відповідальність за розголошення такої інформації – кримінальну, адміністративну та дисциплінарну», – підкреслила Тетяна Мігас.

Під час заходу фахівці ДПС надали відповіді на питання щодо можливості декларування криптовалюти, спадщини, отриманої з-за кордону, можливості скористатись процедурою одноразового декларування фізичними особами-підприємцями тощо.

Багато запитань стосувалося декларування рухомого та нерухомого майна. Так, зокрема, зазначалося, що платник самостійно визначає вартість свого майна, яке буде об’єктом одноразового декларування, та суму, з якої не було сплачено податки. Саме з цієї неоподаткованої вартості і буде вираховуватися сума одноразового збору.

Також цікавилися особливостями декларування активів, отриманих у 2020 році, але витрачених на купівлю рухомого та нерухомого майна вже у 2021 році. Так, за словами представників ДПС, у такому випадку декларується саме придбане майно.

Спілкування з цієї тематики буде продовжено у форматі питання-відповіді, які будуть оприлюднені на ресурсах ДПС. Також буде надано детальне роз’яснення, яким чином можна отримати відомості про власні доходи особи, які обліковуються в ДПС.

Враховуючи постійно зростаючий інтерес до процедури одноразового декларування, ДПС і надалі активно роз’яснюватиме механізм податкової амністії.

Детальніше з порядком одноразового (спеціального) добровільного декларування можна ознайомитися тут.

 

Зростає зацікавленість громадян в одноразовому декларуванні

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/536445.html повідомила.

До ДПС надходить значна кількість звернень від бізнесу та громадян щодо механізму одноразового (спеціального) добровільного декларування, що свідчить про зацікавленість суспільства у проведенні такої кампанії. Про це повідомила заступник директора Департаменту податкового адміністрування – начальник управління адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків самозайнятих осіб ДПС Тетяна Мігас під час конференції «Податкова амністія: вихід із тіні».

«Податкова служба максимально реалізує норми закону про податкову амністію. Інтерес громадян до одноразового добровільного декларування вже відчутний по тій кількості декларацій, яка збільшується щотижнево. Збільшується як вартість задекларованих активів, так і суми, які декларують платники податків до сплати», - підкреслила Тетяна Мігас.

Вона зауважила, що фізична особа – резидент, яка може бути декларантом, самостійно добровільно приймає рішення щодо участі у податковій амністії. Декларація подається виключно в електронному вигляді, має зручну форму для заповнення, в її розділах чітко зазначено, які саме активи підлягають декларуванню.

Також законом передбачено два види перевірок декларацій: камеральна (проводиться у спеціальному порядку)  та документальна позапланова.

«Камеральна перевірка автоматично перевіряє арифметичні та логічні помилки при заповненні декларації. На сьогодні можна констатувати факт, що таких помилок майже немає. Якщо вони і встановлюються, податкова спілкується з платником податків виключно в електронному форматі – направляє повідомлення», - зазначила Тетяна Мігас.

За її словами, повідомлення може бути направлено, якщо сума збору, вказана в декларації, занижена або завищена. Причиною цього може бути неправильне застосування ставки одноразового збору, або невірно визначена сума через помилково встановлену дату курсу валют. Платник має змогу подати уточнюючу декларацію та доплатити або повернути завищену чи переплачену суму одноразового збору.

 

 

Платники Дніпропетровщини наповнили місцевий бюджет майже на 6,3 млрд грн більше ніж у минулому році

Доходи місцевих бюджетів Дніпропетровської області за січень –  листопад 2021 року склали майже 28 млрд 929,2 млн грн, що на 6 млрд 290,1 млн грн більше аналогічного періоду 2020 року. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

Сума податку на доходи фізичних осіб склала 17 млрд 230,7 млн грн, що перевищує минулорічні показники на 3 млрд 184,5 млн гривень.

Наступною за рівнем надходжень є плата за землю. Її власники та землекористувачі сплатили протягом 2021 року 4 млрд 261,7 млн грн, що на 1 млрд 111,3 млн грн більше аналогічного періоду минулого року.

Спрощенці протягом січня – листопада поточного року сплатили єдиного податку на суму 3 млрд 459,5 млн грн, що на 580,2 млн грн більше рівня аналогічного періоду 2020 року.

Замикає четвірку лідерів сплата рентних та ресурсних платежів, яких надійшло майже 1 млрд 802,5 млн грн, що перевищує майже на 909,1 млн грн минулорічні показники.

 

Підписання Меморандуму між двома державними органами

Податки – одне з основних джерел надходження коштів до бюджетів різних рівнів, отже вкрай важливо контролювати процес їх наповнення.

Для об’єднання зусиль у напрямку створення сприятливих умов для розвитку бізнесу у Дніпропетровському регіоні на засадах законності, прозорості, чесної конкуренції та соціальної відповідальності, розвитку партнерських відносин між бізнесом та державою нещодавно, відбулась зустріч керівництва Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) і Дніпропетровської обласної державної адміністрації (далі – ОДА).

Ціллю зустрічі стала значна подія – підписання Меморандуму між двома державними органами.

Меморандум про співпрацю та взаємодію між Дніпропетровською обласною державною адміністрацією та Головним управлінням Державної податкової служби в Дніпропетровській області (Меморандум) підписано від ГУ ДПС – начальником Чуб Ганною, від ОДА – першим заступником голови  Орловим Володимир.

Необхідність підписання Меморандуму покликана прагненням сторін закріпити у правовому полі взаємодію, спрямовану на забезпечення прозорості та ефективної спільних дій ГУ ДПС і ОДА.

Мета Меморандуму – організація ефективної співпраці між ГУ ДПС та ОДА у реалізації державної політики у сфері децентралізації, а також для підвищення платоспроможності територіальних громад Дніпропетровської області і координація спільних дій для підвищення ефективності наповнення місцевих бюджетів в межах повноважень кожної зі сторін.

Меморандумом закріплено, що сторони продовжуватимуть популяризувати принципи прозорої і добросовісної конкуренції та сплати податків у повному обсязі всіма учасниками ринкових відносин, а також пропагуватимуть дотримання принципів соціально відповідального ведення бізнесу з метою забезпечення добробуту Дніпропетровського регіону.

«Сьогодні підписано важливий документ – Меморандум про співпрацю та взаємодію між ОДА та ГУ ДПС. Меморандум є продовженням та удосконаленням відносин, які склалися між нами. Він сприяє розширенню сфери взаємодії між органами державної влади регіону та координації наших спільних дій для забезпечення ефективного наповнення місцевих бюджетів. Це особливо важливо під час децентралізації», – зазначила Чуб Ганна.

За словами Володимира Орлова, знайти спільні можливості і спільними зусиллями поліпшувати якість життя людей – це ті важливі задачі, що стоять як перед податковою службою області, так і перед облдержадміністрацією. При цьому, підвищення якості сервісного обслуговування платників податків та ефективність наповнення місцевих бюджетів – у пріоритеті.

Підписання Меморандуму – це свідчення того, що співпраця державних органів є плідною. Спільними зусиллями забезпечуються комфортні умови для стабільного наповнення місцевих бюджетів.

Тому його укладання є вкрай важливим, адже подальша співпраця буде спрямована на покращення фінансового стану та поліпшення ефективності управління коштами на території Дніпропетровській області.

 

«Гаряча лінія» в Нікопольській ДПІ

За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) в Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО та ПРРО».

На питання платників відповідала начальник Нікопольської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталія Міщенко.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Питання.  Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Відповідь: Доброго дня! Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО. Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати. 

Питання. Вітаю! Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?

Відповідь Доброго дня! Відповідно до законодавчих новацій, платники єдиного податку, що належать до 1 групи РРО у своїй діяльності не застосовують. Фізична особа-підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

Питання.  Доброго дня! Скажіть, будь-ласка, яким чином проводиться процедура декларування?

Відповідь.  Доброго дня! Декларації подаються безпосередньо декларантами в електронній формі, через приватну частину Електронного кабінету платника податків. Платник податків заповнює декларацію в електронному вигляді, підписує її власним електронним цифровим підписом та надсилає до ДПС. Декларація підлягає камеральній перевірці ДПС виключно на логічні та арифметичні помилки протягом 60 днів.

Питання. Чи зобов’язані суб’єкти господарювання застосовувати РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку?

Відповідь. У разі якщо в місці отримання товарів розрахунки проводяться у безготівковій формі, то РРО  або ПРРО не застосовується, але в місці отримання готівкових коштів суб’єкт господарювання зобов’язаний застосовувати РРО або ПРРО чи проводити розрахунки у безготівковій формі за продані товари через установи банків.

 

Інформаційна зустріч в Нікопольській ДПІ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування

Нещодавно відбулась зустріч у Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) із платниками податків, громадянами щодо обговорення питання одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, у якій взяла участь заступник начальник Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева.

У ході зустрічі податківець зазначила, що одноразове декларування є виключно добровільним і громадяни повинні самостійно прийняти рішення щодо нього. Також присутнім доведено інформацію за якими ставками оподатковуватимуться задекларовані активи під час одноразового декларування, які активи можуть бути задекларовані, хто зобов’язаний задекларувати свої активи.

На завершення платники податків отримали відповіді на запитання та друковану продукцію зазначеної тематики.

 

Оголошення

За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) 17 грудня 2021 року відбудеться он-лайн практикум (тренінг) на тему: «Зміни у податковому законодавстві. Переваги офіційного працевлаштування. Основні аспекти одноразового (спеціального) добровільного декларування. Про надання адміністративних послуг в ЦОП. Застосування РРО/ПРРО. Адміністрування єдиного внеску. Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжних документів. Антикорупційний сервіс «Пульс»». Початок практикуму о 10-00 год., реєстрація з 09-00 год. он-лайн, за допомогою Zoom, Ідентифікатор 943 2449 6507, пароль f2MTxf.

 

Категория: Область | Просмотров: 90 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar