Покров Пятница 19.04.24, 03:24
Сайт
Главная » 2022 » Январь » 6 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
14:35
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Про застосування РРО та ПРРО під час «гарячої лінії» у Томаківській ДПІ

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.

Нещодавно за участі заступника начальника Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольги Баршак відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО та ПРРО з січня 2022 року».

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Питання. Чи потрібно з січня 2022 року застосовувати  РРО /ПРРО платнику єдиного податку другої групи?

Відповідь. З 1 січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп стало обов’язковим.

Відповідно до Закону України від 6 липня1995 року № 265/95 ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Питання. Як відбувається реєстрація програмного РРО в контролюючому органі?

 Відповідь. Реєстрація в контролюючому органі будь-якого програмного РРО – безкоштовного програмного рішення ДПС чи комерційного ПРРО, проводиться автоматично через Єдине вікно подання електронної звітності із застосуванням будь-якого програмного забезпеченням, наявного у суб’єкта господарювання – Електронний кабінет, iFin, Sonata, M.E.Doc тощо.

Реєстрація відбувається на підставі заяви за формою № 1-ПРРО, яка подається виключно в електронній формі.

Питання. Як заповнити заяву за формою № 1-ПРРО?

Відповідь. Інструкція щодо заповнення та подання форми № 1-ПРРО через Електронний кабінет розміщена у банері «Програмні РРО» за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/instruktsii-schodo-zapovnennya-form/.

 

Зустріч з платниками податків у Марганецькій ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Днями, за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону), в приміщенні ЦОП Марганецької ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області була проведена зустріч старшого державного інспектора Марганецької ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Наталі Задорожньої з платниками податків.

Зокрема, під час зустрічі йшлося про особливості застосування одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, порядок подачі одноразової добровільної декларації в електронному виглядi, суб'єкти та об'єкти оподаткування. Також податківець нагадала, що з 1 січня 2022 року стане обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки. Підприємці можуть самостійно обирати вид реєстратора: традиційний касовий апарат або сучасний програмний реєстратор розрахункових операцій.

Крім того, Наталя Задорожня висвітлила питання стосовно правильного заповнення платниками податків реквізиту «Призначення платежу» та наголосила на перевагах використання електронного сервісу ДПС «Електронний кабінет». 

Під час зустрічі фізичні особи мали можливість поставити свої питання та отримати відповіді на них.

 

У 2021 році платники податків Нікопольського регіону сплатили до бюджетів усіх рівнів 3 млрд 217,7 млн грн податків і зборів

Начальник Нікопольського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Джавун відмітив, що за підсумками 2021 року платниками Нікопольського регіону спрямовано до державного та місцевого бюджетів 3 млрд 217,7 млн грн, що на 495,9 млн грн більше ніж за відповідний період минулого року.

Володимир Джавун висловлює вдячність платникам податків за сумлінну та своєчасну сплату податків, розуміння важливості наповнення бюджетів, від чого залежить соціально-економічний розвиток країни та регіону.

 

Місцеві бюджети Нікопольського регіону отримали 299,8 млн грн плати за землю

За 2021 року від платників Нікопольського регіону до місцевих бюджетів регіону надійшло 299,8 млн грн земельного податку та орендної плати за землю. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшились на 19,5 млн грн або на 6,5 відсотків. Як повідомила начальник Нікопольського відділу податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Карнаух, власники земельних ділянок і землекористувачі – юридичні особи спрямували до скарбниць  майже 276,6 млн грн плати за землю, фізичні особи – 23,2 млн гривень.

 

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

До уваги платників податків! 13 грудня 2022 року з 10-00 год. до 11-00 год. відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за тел. (05665) 5-16-42 на тему: «Актуальні питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування». На запитання відповідатиме заступник начальника Марганецької ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Тетяна Семеновська.

 

ДПС здійснює податковий контроль за трансферним ціноутворенням

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/548112.html повідомила.

За результатами звітних періодів за 2013-2020 роки платниками податків подано 19,2 тис. звітів на загальну суму 17,8 трлн гривень. Тобто щорічно 2,4 тис. платників звітують про контрольовані операції в сумі більше 2,2 трлн гривень.

ДПС здійснює податковий контроль за трансферним ціноутворенням, який направлений на виявлення, а також упередження ризиків.

З метою аналізу поданих звітів та виявлення ризиків трансфертного ціноутворення, ДПС використовує дані провідних світових інформаційно-аналітичних джерел (Platts, Bureau van Dijk, Argus, Royalty Range, Refinitiv, Youcontrol, інші), які також входять до оприлюдненого на вебпорталі ДПС рекомендованого переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін для аналізу операцій з сировинними товарами.

Тобто платники та ДПС для аналізу та встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» фактично використовують дані однакових джерел інформації.

Проте за результатами моніторингу майже 17 тис. звітів про контрольовані операції за звітні 2013-2019 роки, ДПС направлено запити про надання документації з трансфертного ціноутворення практично по кожному 14-му звіту. Так, запитано 617 документацій (у тому числі протягом 2020-2021 років – 276, або 45 %) та отримано 559 відповідей. При цьому ризики трансфертного ціноутворення підтверджені більше ніж у 80 % опрацьованих документацій.

Завдяки налагодженню ДПС аргументованого та конструктивного діалогу окремі платники, не чекаючи початку перевірок, здійснюють самостійне коригування цін контрольованих операцій і, як наслідок, збільшують податкові зобов’язання з податку на прибуток. Зазначене стимулювало проведення відповідних перерахунків не лише за періоди, по яких запитано документацію з трансфертного ціноутворення.

Так, протягом 2015 – 2021 років 883 платника (або 18% від загальної кількості платників, що звітують про контрольовані операції) подали 1 846 декларацій (уточнюючих) з податку на прибуток, добровільно збільшивши фінансовий результат на 25,5 млрд гривень. Лише протягом 2020 – 2021 років 521 платник подав 869 декларацій, якими збільшено фінансовий результат на 10,9 млрд грн, або 43% від загальної суми коригувань.

Ці факти свідчать, що податковий контроль щодо трансфертного ціноутворення сприяє підвищенню податкової культури платників, збільшенню податкової ефективності та добровільної сплати податку на прибуток.

У випадках наявності беззаперечних фактів та аргументації контролюючого органу щодо наявних ризиків трансфертного ціноутворення та не здійснення самостійного коригування податкових зобов’язань з податку на прибуток, організовуються перевірки.

Протягом 2021 року за встановленими фактами невідповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» завершено 28 перевірок, або 28% від загальної кількості перевірок, проведених у 2015-2021 роках (100 перевірок). За їх результатами донараховано 417 млн грн податку на прибуток та зменшено збитки на 1,6 млрд гривень.

Також на сьогодні триває 26 перевірок з питань дотримання платниками принципу «витягнутої руки», які планується завершити у 2022 році.

 

Відповіді з Бази знань отримали високу оцінку від платників податків

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/549107.html повідомила.

ДПС постійно працює над оновленням Бази знань у «Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі» (ЗІР) та наповненням її новими відповідями на запитання для забезпечення громадян своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією у вигляді відповідей на запитання із понад 37 напрямів; ставками податків; глосаріями та довідниками; щоденною підбіркою відповідей на двадцять актуальних запитань; податковим календарем, який містить систематизовану інформацію про терміни сплати податків і зборів, платежів, подання звітності до органів ДПС; змінами в податковому законодавстві, з можливістю підписки на отримання таких змін на електронну адресу та інше.

На сьогодні розділ «Запитання-відповіді з Бази знань» містить понад 11 тис. запитань-відповідей з питань податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

Кожен платник податків, який користується ЗІР, може оцінити відповідь на будь-яке запитання. Значення зафіксованого рівня задоволеності користувачів відображається на головній сторінці ЗІР.

Станом на 31.12.2021 загальний результат фіксації рівня задоволеності платників податків відповідями склав 87,07 %.

Крім того, у ЗІР можна скористатись переходом у Viber чи Telegram та отримати інформаційно-довідкові послуги від Контакт-центру ДПС, надіслати електронного листа із запитанням, яке буде розглянуто у найкоротший час, або отримати допомогу з використання ЗІР від працівника Контакт-центру ДПС.

У 2021 році платники податків відвідали ЗІР майже 3 млн разів, а з початку функціонування сервісу (з 2013 року) – більше 25 млн разів.

ДПС постійно вдосконалює свої сервіси та закликає платників долучатись до користувачів ЗІР zir.tax.gov.ua. Оцінку відповідей на запитання можна залишити в Базі знань до будь якого запитання, або надіслати відгуки щодо роботи ЗІР на idd@tax.gov.ua

 

Інформаційна довідка щодо стану надходжень до бюджету у 2021 році

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/549288.html повідомила.

Завдяки свідомому ставленню платників до сплати податків ДПС звітує про успішне виконання завдання Уряду. Надходження до бюджету перевищують як визначені індикативи, так і показники відповідного періоду минулого року.

У результаті:

2021 рік:

індикатив – 596,0 млрд грн;

факт – 614,4 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +106,9 млрд грн, або +21,1 відс.

Перевиконання індикативу: +18,4 млрд грн, або +3,1 відс.

У т.ч. ПДВ:

індикатив (сальдо) – 151,7 млрд грн;

факт – 155,8 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +38,1 млрд грн, або на 32,3 відс. більше!

Перевиконання індикативу: +4,0 млрд грн, або +2,7 відс.

Протягом 2021 року платникам податків на рахунки відшкодовано 159,7 млрд грн податку на додану вартість, що на 16,6 млрд грн, або на 11,6 відс. більше, ніж у 2020 році. Таке збільшення пояснюється зростанням заявлених до відшкодування сум ПДВ, що зумовлено сприятливою кон’юнктурою на зовнішніх ринках.

Варто зазначити, що річні індикативні показники Мінфіну для ДПС у 2021 році збільшувалися тричі на загальну суму 60,7 млрд грн, у т.ч. з ПДВ – 17,7 млрд гривень.

Грудень 2021 року:

індикатив – 40,6 млрд грн (індикатив без урахування збільшення на 20,7 млрд грн. Фактично індикатив у грудні було збільшено на 20,7 млрд грн за рахунок досягнутого перевиконання індикативів Мінфіну за 11 міс. 2021 року на 30,0 млрд гривень);

факт – 49,7 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +15,0 млрд грн, або +43,1 відс.

Перевиконання індикативу: +9,1 млрд грн, або +22,4 відс.

У т.ч. ПДВ:

індикатив (сальдо) – 13,0 млрд грн;

факт – 15,5 млрд грн.

Порівняно з минулим роком: +6,0 млрд грн, або у 1,6 раза більше.

Перевиконання індикативу: +2,4 млрд грн, або +18,7 відс.

У грудні 2021 року платникам податків на рахунки відшкодовано 17,3 млрд грн податку на додану вартість, що на 2,9 млрд грн, або на 20,1 відс. більше, ніж у грудні 2020 року.

 

Увага! Шахраї!

До Державної податкової служби України надходять повідомлення про телефонні дзвінки суб’єктам господарювання невідомих осіб, які представляються посадовими особами ДПС, її територіальних органів, та просять про надання фінансової допомоги.

Шахраї можуть використовувати різні номери телефонів, розрахункові рахунки, картки  різних банківських установ.

Наголошуємо, що посадові особи ДПС діють виключно у рамках законодавства та не мають жодного відношення до таких дзвінків.

Просимо платників податків бути обережними та уважними. У разі надходження таких звернень від нібито «податківців» радимо звертатися до органів Національної поліції (тел. 102) або на «гарячу» телефонну лінію ДПС «Пульс» за тел. 0-800-501-007 (напрямок 5).

 

 

Категория: Область | Просмотров: 87 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar