Покров Четверг 25.04.24, 02:43
Сайт
Главная » 2022 » Январь » 20 » Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області
17:02
Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

Зустріч в. о. Голови ДПС Тетяни Кірієнко з керівниками Асоціації платників податків України Гріголом Катамадзе та Людмилою Герасименко

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/555663.html повідомила.

17 січня цього року відбулася робоча зустріч в. о. Голови ДПС Тетяни Кірієнко з Президентом ВГО АППУ  Гріголом Катамадзе та Генеральним директором ВГО АППУ Людмилою Герасименко.

Під час робочої зустрічі Тетяна Кірієнко та керівництво Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе та Людмила Герасименко обговорили перспективи розширення співробітництва та найближчі плани спільної роботи.

«Ми маємо спільну мету – впровадження реформ для створення сприятливих умов для суб’єктів господарювання через податкові механізми, забезпечення прискореного економічного зростання та стимулювання бізнесу до детінізації, добровільної сплати податків до бюджету України заради розвитку вітчизняного виробництва, залучення інвестицій, зменшення дискреції та мінімізації корупційних діянь з боку органів влади, тому ефективна співпраця з потужною організацією, яка відстоює інтереси платників податків, у фокусі інтересів ДПС», – зазначила Тетяна Кірієнко.

Тетяна Кірієнко висловила підтримку принципової позиції АППУ щодо забезпечення конструктивного діалогу бізнесу з владою по всіх неврегульованих питаннях, а також відзначила активну участь АППУ у підготовці пропозицій з удосконалення податкового законодавства і роботу з підвищення рівня знань платників податків – членів Асоціації через проведення семінарів, вебінарів, оперативне вирішення проблемних питань платників податків – членів Асоціації на законодавчому рівні шляхом проведення круглих столів, робочих зустрічей за участю фахівців ДПС та її територіальних органів.

Під час зустрічі Грігол Катамадзе проінформував в. о. Голови ДПС про низку важливих питань, над якими Асоціація працює останні роки, зокрема, проєкт Податкового Кодексу Розвитку, невід'ємною частиною якого є такі новації, як заміна податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал, поетапне протягом трьох років зниження навантаження на фонд оплати праці: сукупно ПДФО, ЄСВ та військовий збір не більше 20 % та інші.

Грігол Катамадзе проінформував Тетяну Кірієнко про проведення Асоціацією I Міжнародного Форуму ВГО АППУ з робочою назвою: «Захист бізнесу від тиску контролюючих та правоохоронних органів» орієнтовно в квітні цього року. Запропонував в. о. Голови ДПС особисто взяти участь у першій панелі «Новели податкового законодавства».

За підсумками зустрічі досягнуто домовленості і далі обмінюватися думками про шляхи вирішення проблемних питань, які хвилюють сумлінних платників податків – членів ВГО АППУ.

Також домовилися в найближчий час провести онлайн зустріч у форматі відео конференції з членами Ради ВГО АППУ усіх регіонів України та міста Києва та представниками бізнесу – членами Асоціації.

 

Актуальні питання використання РРО/ПРРО у 2022 році - у ДПС відбувся вебінар

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням  https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/554800.html повідомила.

У Державній податковій службі України відбувся вебінар для платників податків, присвячений актуальним питанням використання реєстраторів розрахункових операцій у 2022 році.

На численні запитання учасників заходу відповіді надав заступник начальника управління фактичних перевірок Департаменту податкового аудиту ДПС Роман Добрянський.

Відео вебінару щодо використання РРО/ПРРО у 2022 році дивіться тут.

 

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області проведено чергове навчання для працівників

Сьогодні потреба в удосконаленні кадрового ресурсу контролюючих органів України є першочерговою. Працівники повинні бути адаптованими до вимог сьогодення та володіти інформацією.

За дорученням начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Чуб Ганни в ГУ ДПС 13.01.2022 проведено професійне навчання для податківців Дніпропетровщини.

«Одним із шляхів підвищення професіоналізму державних службовців є обізнаність і орієнтування в нормах, зокрема податкового законодавства», – зазначила Чуб Ганна.

Під час навчання, фахівці ГУ ДПС розглядали зміни, внесені Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», а саме:

-  запровадження мінімального податкового зобов’язання для сільгоспвиробників;

-  встановлення сплати 18 відс. податку від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості;

-  зміни у нарахуванні земельного податку;

-  зміни у ліцензуванні роздрібної, оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним та зберіганням пального, тощо.

Податківці відзначають важливість впливу навчального процесу на підвищення професійного рівня. Обмін досвідом роботи, поглиблення знань, розширення інформованості щодо різних аспектів податкової політики для ефективної роботи має позитивний результат.

«Поєднання теорії і практики – це ті фактори, які формують професіоналів своєї справи», – підсумувала керівник податкової служби області.

 

У Дніпропетровській обласній прокуратурі пройшла робоча нарада щодо питань  боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів:

Під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності В'ячеслава МЕДЯНИКА, 12.01.2022 в Дніпропетровській обласній прокуратурі проведено важливу нараду, яка присвячена боротьбі з незаконним обігом підакцизних товарів.

У нараді також прийняли участь перший заступник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА) Володимир ОРЛОВ, начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна ЧУБ, представники Бюро економічної безпеки, Національної поліції України та Дніпропетровської обласної прокуратури.

Питання легалізації обігу підакцизних товарів знаходиться на постійному контролі державних органів.

На нараді обговорили результати роботи з протидії правопорушенням у сфері обігу підакцизних товарів – пального, лікеро-горілчаних та тютюнових виробів протягом 2021 року.

Акцизний податок є важливим джерелом наповнення місцевих бюджетів Дніпропетровщини, тому виведення із тіні діяльності, пов’язаної з нелегальним виготовленням та торгівлею пальним і алкогольними напоями та тютюновими виробами сприяє збільшенню надходжень акцизного податку до місцевих скарбниць.

Наведення порядку при сплаті суб’єктами господарювання податків і, зокрема акцизного, на сьогодні – це спільна справа всіх державних органів.

Отже, в області створено міжвідомчі робочі групи. В ці групи входять представники правоохоронних та контролюючих органів, а також органи місцевого самоврядування – міст та ОТГ. Весь 2021 рік групи активно працювали в вищезазначеному напрямку.

Робоча нарада пройшла жваво та видалася дискусійною, детально проаналізовано проблемні питання щодо припинення нелегальної торгівлі без сплати податків на ринках пального, лікеро-горілчаних та тютюнових виробів на території Дніпропетровської області і в країні в цілому, намічено шляхи подальшої роботи у цьому напрямку.

 

У 2021 році надходження рентної плати за спеціальне використання води до місцевих бюджетів Дніпропетровщини збільшились на 98 відсотків

Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області з початку 2021 року забезпечено надходження до місцевого бюджету рентної плати за спеціальне використання води на рівні майже 83,5 млн гривень. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

За словами, начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області показник 2021 року перевищує суму рентної плати за спецводокористування за аналогічний період 2020 року на понад 41,3 млн грн, або на 98 відсотків.

Нагадаємо, що розміри ставок рентної плати за спеціальне використання води встановлені п. 255.5 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

З 01.01.2022 Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внесено зміни, зокрема, до п. 255.5 ст. 255 ПКУ, відповідно до яких збільшено ставки рентної плати за спеціальне використання води.

Особливості застосування ставок рентної плати за спеціальне використання води передбачені пп. 255.6, 255.7, 255.9 і 255.10 ст. 255 ПКУ.

 

Від платників Дніпропетровщини з початку 2021 року до державного бюджету надійшло понад 4,7 млрд грн рентних платежів

Платниками Дніпропетровського регіону з початку 2021 року забезпечено надходження рентних платежів до державного бюджету у сумі понад 4,7 млрд гривень. У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року надходження збільшились майже на 2,5 млрд грн або на 109 відсотків. Про це повідомила начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

Нагадуємо, що рентна плата – це загальнодержавний податок, який справляється за користування надрами для видобування корисних копалин; за користування надрами в цілях, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин; за користування радіочастотним ресурсом України; за спеціальне використання води; за спеціальне використання лісових ресурсів; за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

 

Робоча група з роз’яснювальної роботи щодо застосування РРО/програмних РРО

Нещодавно, 18.01.2022, провідними фахівцями управлінь інформаційної взаємодії, податкового аудиту, податкового адміністрування фізичних осіб та електронних сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) з метою проведення роз’яснювальної роботи для представників малого бізнесу Дніпропетровщини здійснено робочий виїзд до ТРК «Караван» стосовно застосуванням РРО/програмних РРО та обліком товарних запасів.

Робочу групу очолив заступник начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерій Леонов.

Під час спілкування з фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку другої – четвертої груп, податківці проінформували ФОПів про обов’язок застосування з 01.01.2022 РРО/програмних РРО, про порядок реєстрації програмних РРО, переваги програмних РРО, а також про ведення обліку товарних запасів і надали суб’єктам господарювання практичну допомогу щодо оформлення готівково-розрахункових операцій.

«Взаємодія податківців з представниками бізнесу є результативною: своєчасно отримана інформація – запорука ведення підприємницької діяльності в правовому полі, а оперативне інформування платників з актуальних питань унеможливлює здійснення порушень суб’єктами господарювання з причин незнання законодавства» – зазначив Леонов Валерій.

Отже, тематичні заходи, які проводяться фахівцями Головного управління ДПС у Дніпропетровські області у напрямку інформування щодо нововведень застосування РРО/програмних РРО – це потужна інформаційна підтримка фізичних осіб – підприємців.

Обізнаний – значить захищений!

 

У Томаківській ДПІ проведено засідання «Круглий стіл»

Нещодавно, за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону), в приміщенні ЦОП Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області відбулося засідання «круглого столу» на тему «Новації податкового законодавства. Питання одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб. Деклараційна кампанія 2022. Легалізація заробітної плати. Електронні сервіси ДПС. Антикорупційний сервіс «Пульс»».

У заході взяла участь заступник начальника Томаківської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Баршак.

Фахівець проінформувала, що з 1 січня 2022 року є обов’язковим застосування РРО або програмних РРО фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку ІІ-ІV груп, які здійснюють розрахункові операції незалежно від обраного виду діяльності. Також податківець ознайомила присутніх з формою та порядком обліку товарних запасів та роз'яснила, для яких платників податків ведення такого обліку є обов'язковим.

Окремо відмітила, що до 1 вересня 2022 року усі бажаючі резиденти та нерезиденти мають можливість легалізувати свої активи. Податківець зауважила, що добровільне декларування – це реальний шлях для легалізації активів, подання декларації є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням, особа може задекларувати свої доходи, які раніше не були оподатковані.

Також, Ольга Баршак акцентувала увагу на обов'язковості оформлення трудових відносин із найманими працівниками та повідомили про правові наслідки виплати заробітної плати "у конверті".

На завершення засідання учасникам заходу було вручено тематичні матеріали роз'яснювального характеру, а також рекомендовано долучитися до інформаційних ресурсів ДПС.

 

Актуальні питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування під час «гарячої лінії» в Марганецькій ДПІ

За організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Дніпропетровській області в Марганецькій ДПІ ГУ ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування».

На питання платників відповідала заступник начальника Марганецької ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Тетяна Семеновська.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, що надійшли від платників податків.

Питання. Хто може скористатися спеціальним добровільним декларуванням?

Відповідь. Спеціальним добровільним декларуванням можуть скористатися фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи – нерезиденти, які були резидентами на момент набуття об'єктів декларування або на момент отримання таких доходів.

Питання. Як підтвердити розміщення готівкових коштів у банку?

Відповідь. Відповідно до норм Податкового кодексу України для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Підтвердженням розміщення коштів на поточному рахунку зі спеціальним режимом використання у банку України, може слугувати  документ, який підтверджує таке розміщення: виписка зі спеціального рахунку чи довідка про відкриття спеціального рахунку та залишку коштів на ньому. 

Питання. Чи потрібно подавати одноразову (спеціальну) декларацію за об’єкти рухомого або нерухомого майна, які були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення?

Відповідь. Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється положеннями розділом IV Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок нерухомого або рухомого майна визначено ст. 174 ПКУ, за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

При цьому об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані платнику ПДФО іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці/обдаровані, які отримали спадщину/дарунок.

Дохід у вигляді вартості успадкованого/отриманого у дарунок майна (у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації про майновий стан та доходи, крім спадкоємців, які отримали у спадщину/дарунок об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою ПДФО.

Отже, якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої Декларації.

 

Про обов’язкове застосування РРО/ПРРО та ведення товарних запасів у фізичних осіб - підприємців під час зустрічі в Нікопольській ДПІ

Днями в Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області за організацією відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) відбулась зустріч з платниками податків щодо обов’язку застосування РРО/ПРРО та ведення товарних запасів у ФОП, у якій взяла участь заступник начальника Нікопольській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Гроздовська-Боличева

Податківець проінформувала, що з 1 січня 2022 року стало обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки. Підприємці можуть самостійно обирати вид реєстратора: традиційний касовий апарат або сучасний програмний реєстратор розрахункових операцій. Також ознайомила присутніх з формою та порядком обліку товарних запасів та роз'яснила, для яких платників податків ведення такого обліку є обов'язковим.

На завершення платники податків отримали відповіді на запитання та друковану продукцію зазначеної тематики.

 

Центрами обслуговування платників Нікопольського  регіону

у 2021 році надано 20513 адміністративних послуг

Як повідомила старший державний інспектор Нікопольського відділу електронних сервісів управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Марина Щербина, за січень-грудень 2021 року до центрів обслуговування платників Нікопольського регіону звернулось 20649 платників. Надано 20513 адміністративних послуг.

Найчастіше громадяни відвідують ЦОП для отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (11620) та отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми та джерела виплачених доходів та утриманих податків (3353). Також зареєстровано 1284 платника єдиного податку, надано 1950 витягів з реєстру платників єдиного податку, зареєстровано 398 реєстраторів розрахункових операцій. Центр обслуговування платників працює за принципом оперативного та якісного обслуговування бізнесу та громадян. Тут видаються довідки, приймається звітність від суб’єктів господарювання, забезпечується швидкий доступ до інформації.

 

Надходження податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів Нікопольського регіону збільшились майже на 222,6 млн гривень

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Нікопольського регіону) інформує.  

За січень-грудень 2021 року до місцевих скарбниць Нікопольського регіону надійшло 1 млрд 322,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Про це повідомила заступник начальника Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Юлія Пушко, яка підкреслила, що це на 222,6 млн грн більше минулорічного показника, темп зростання склав 20 відсотків.

 

Право на податкову знижку

Головний державний інспектор Нікопольського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Марина Комлик інформує, в яких випадках можливо скористатися податковою знижкою.

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.166 Податкового кодексу України (далі ПКУ).

Відповідно до п.п.166.4.2 ст.166 ПКУ загальна  сума податкової знижки, нарахована  платнику податку у звітному році, не може перевищувати  суми річного загального оподатковуваного доходу платника  податку, нарахованого  як заробітна плата. Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються  (надаються) платнику у зв’язку  з відносинами трудового  найму. Отже,  фізична  особа – підприємець, яка є найманою особою,  може скористатися правом  на податкову знижку, виключно до доходів, одержаних протягом  року у вигляді заробітної плати. Щодо доходів від підприємницької діяльності право на податкову знижку не застосовується. Як повідомила Марина Комлик, за результатами проведеної роботи у 2021 року громадянами, які отримали доходи у 2020 році надано 3898 декларацій про майновий стан та доходи, з них - 1141 громадян скористалися правом на податкову знижку. До повернення підлягає майже 2,8 млн гривень.

 

Категория: Область | Просмотров: 77 | Добавил: odpi
Всего комментариев: 0
avatar