Покров Четверг 16.05.24, 18:48
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 12 » Буде проведена реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького собору у Новомосковську
11:29
Буде проведена реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького собору у Новомосковську
Буде проведена реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького собору у НовомосковськуЗа ініціативи губернатора Дніпропетровщини Олександра Вілкула буде проведена наймасштабніша в Україні та всій Європі реставрація дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття – Свято-Троїцького собору у Новомосковську. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації провів робочу виїзну нараду щодо початку реставрації Троїцького собору в м. Новомосковську. У нараді взяли участь народний депутат України Микола Солошенко, Новомосковський міський голова Сергій Мороз та вікарій Дніпропетровської єпархії єпископ Новомосковський Євлогій

Остання повна реставрація Собору проводилася у 1888 році. Наразі Собор перебуває у аварійному стані: старі колоди не витримують навантаження, три куполи з 9 відхилилися від своєї вісі більше ніж на метр.
У 2010 році губернатор Олександр Вілкул взяв питання порятунку цього архітектурного шедевру під свій особистий контроль. Протягом 2010-2011 років за ініціативи Олександра Вілкула були проведені всі необхідні дослідження, залучені кращі наукові інститути України та розроблено проект реставрації. Попередньо передбачається, що роботи будуть проходити у два етапи та триватимуть 2 – 2,5 роки. 
«Свято-Троїцький собор у Новомосковську – унікальний шедевр української дерев’яної архітектури. Вже два століття поспіль у своїх стінах він зберігає козацьку міць, національний дух та світлу творчу енергетику наших предків, яка передається від покоління до покоління. Ще відомий класик української літератури ХХ століття Олесь Гончар у своєму найвідомішому романі «Собор» піднімав важливе питання реставрації цієї давньої пам’ятки. Відродження та зміцнення духовності є однією з ключових умов розвитку людини, нашого регіону та країни. Реставрація унікальної дерев’яної пам’ятки архітектури XVIII століття дозволить зберегти духовний зв'язок поколінь та дати новий поштовх до розвитку культурних традицій Дніпропетровщини та всієї України», - сказав Олександр Вілкул.
Перший етап реставрації планується розпочати наприкінці серпня 2012 року та завершиться у грудні цього року. Під час першого етапу реставрації будуть встановлені підтримуючі конструкції, які дозволять утримувати куполи при проведенні робіт. Після чого буде розібрано дерев’яне оздоблення стін Собору. Це дозволить провести остаточний аналіз несучих колод, замінити прогнилі та обробити спеціальними розчинами колоди, що збереглися. 
На першому етапі реставрації до Собору також будуть підведені мережі електропостачання, водопроводу та каналізації, відновлено зовнішнє освітлення та проведені роботи з благоустрою присоборної площі.
Другий етап реставрації передбачає заміну вікон, реставрацію дощатої підлоги, відтворення іконостасу. Також у Соборі буде замінено внутрішнє електроосвітлення та облаштоване підсвітлення фасадів. 
У храмі буде встановлена нова сучасна система опалення та кондиціювання, що створить необхідний мікроклімат в приміщенні для збереження конструкції пам’ятки, давніх розписів на її стінах та унікальних ікон. 
У 2010 – 2011 роках з обласного та державного бюджету було виділено більше 1,5 млн грн на розробку проекту реставрації та на проведення експертизи цього проекту.
У 2012 році на проведення будівельно-монтажних робіт виділено 10 млн грн. Зокрема, за ініціативою губернатора Олександра Вілкула 9 млн грн виділено з державного бюджету, ще 1 млн грн – з міського.
Загальна вартість реставрації – близько 30 млн грн. 
Свято-Троїцький собор у м. Новомосковську – унікальний шедевр української архітектури. Він входить до державного реєстру національної культурної спадщини України та внесений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як культурна та історична пам’ятка всього людства. Троїцький собор, вирішений у стилі українського (козацького) бароко, - єдиний дерев’яний собор в Україні. Він збудований у 1775 – 1778 роках без жодного цвяха.
Унікальність архітектурної ідеї Собору полягає у розташуванні 9 веж-куполів. На храм можна дивитися з будь-якого боку та під будь-яким кутом, та все одно буде видно лише 8 куполів із 9. 
Образ Свято-Троїцького собору є провідним у найвідомішому романі видатного класика української літератури ХХ століття Олеся Гончара «Собор». Козацький собор є символом культурних цінностей народу, духовної єдності поколінь, незнищенності народної пам’яті. 
Категория: Область | Просмотров: 1001 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar