Покров Четверг 16.05.24, 05:49
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 10 » Марія Пустова та Анатолій Заболотний відкрили у Дніпропетровську фотовиставку «Зупинимо туберкульоз в Україні» (фото)
16:41
Марія Пустова та Анатолій Заболотний відкрили у Дніпропетровську фотовиставку «Зупинимо туберкульоз в Україні» (фото)
Марія Пустова та Анатолій Заболотний відкрили у Дніпропетровську фотовиставку «Зупинимо туберкульоз в Україні»Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Марія Пустова та директор Благодійного Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний відкрили у Дніпропетровську фотовиставку «Зупинимо туберкульоз в Україні» 

Виставка фотографа Максима Дондюка «Зупинимо туберкульоз в Україні», що присвячена профілактиці туберкульозу, організована Благодійним Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» та проходитиме у Дніпропетровську з 10 по 20 липня 2012 року у галереї «Арт-квартира». 
Виставка включає 43 фотографії, які були зроблені фотографом-документалістом Максимом Дондюком протягом 2010-2012 років у донецьких та херсонських тубдиспансерах і виправних колоніях. Герої усіх фото – реальні люди з діагнозом туберкульоз.   
«Цей фотопроект – реальне відображення ситуації. Більше трьох місяців я жив у лікарнях та колоніях, проводив багато часу з пацієнтами, спілкувався з ними, записував їх історії. Мета моєї виставки – показати людям, що туберкульоз -  це хвороба, яка нікого не жаліє. Тому вчасне виявлення та безперервний цикл лікування можуть врятувати багато життів», - сказав автор фотографій Максим Дондюк. 
Фотовиставка  вже відбулась у Донецьку та Кіровограді.  Дніпропетровщина – один з регіонів, де Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» реалізує проект «Зупинимо туберкульоз в Україні». 
«Фотовиставка Максима Дондюка – це ще одна можливість привернути увагу суспільства до цього актуального питання. Спільними зусиллями влади, медиків та громадськості ми досягнемо спільної мети – зупинимо туберкульоз в Україні», - сказала заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Марія Пустова.  
Заступник губернатора Марія Пустова зазначила, що плідна співпраця обласної влади та Благодійного Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» - є важливим кроком у напрямку якісного лікування туберкульозу та його профілактики. 
«На Дніпропетровщині впроваджуються передові методи лікування, закуповується найсучасніше обладнання і використовуються найбільш ефективні засоби для попередження розповсюдження соціально небезпечних хвороб. Адже забезпечення належної діагностики та лікування туберкульозу – одне із найактуальніших питань охорони здоров’я», -  сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. 
Важливим напрямком діяльності Фонду Ріната Ахметова є інформаційно-роз’яснювальна робота щодо попередження туберкульозу.    
«Фотовиставка Максима Дондюка – ще один важливий компонент масштабної інформаційної кампанії з профілактики туберкульозу, яку проводить Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Ми хочемо донести до людей, що на туберкульоз може захворіти кожен, проте це далеко не вирок. При правильному, послідовному та безперервному лікуванні хворобу можна подолати», - сказав директор Благодійного Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Анатолій Заболотний.
Наразі на Дніпропетровщині реалізуються системні заходи щодо попередження розповсюдження туберкульозу.
«Вчасне обстеження на туберкульоз може врятувати життя. Ми намагаємося донести якомога більше інформації про туберкульоз та особливості його поширення. З цією метою на Дніпропетровщині організовуються круглі столи із залученням медиків, громадськості та представників ЗМІ, різноманітні соціальні акції та конкурси. Сьогодні до обговорень активно долучаються як громадські активісти, так і представники влади», - сказала координатор з адвокації, комунікації та соціальної мобілізації Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Людмила Кулибчук. 
Довідка: 
На Дніпропетровщині створені усі необхідні умови для попередження та лікування туберкульозу. В області функціонують 6 протитуберкульозних диспансерів, 1 протитуберкульозна лікарня, 5 спеціалізованих протитуберкульозних відділень, 5 протитуберкульозних санаторіїв для лікування дітей і 2 – для лікування дорослих. Всі заклади з 1 січня 2012 року фінансуються з обласного бюджету. 
Завдяки збільшенню фінансування фтизіатричної галузі регіону у 2010-2012 роках проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях. У 2010 році після проведеного ремонту відкрито відділення для лікування хворих тяжкої (мультирезистентної) форми туберкульозу у Дніпропетровському обласному комунальному клінічному лікувально-профілактичному об’єднанні  (ДОККЛПО) «Фтизіатрія» на 40 ліжок. Після проведення капітального ремонту також відкрито клініко-діагностичну лабораторію у Криворізькому протитуберкульозному диспансері №2.  
За підтримки губернатора Олександра Вілкула придбаний сучасний флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат для обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова та ДОККЛПО «Фтизіатрія» на загальну суму 616 тис грн. Лабораторії протитуберкульозних закладів області оснащені центрифугами для лабораторних досліджень. 
Крім того, у ДОККЛПО «Фтизіатрія» та Дніпродзержинському протитуберкульозному диспансері введено в дію найсучасніші апарати по повному знешкодженню медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих хворих – піролізні інсенератори.  
Щороку проводяться місячники боротьби з туберкульозом, активно використовується пересувний флюорограф, завдяки якому жителі віддалених районів можуть пройти безкоштовне обстеження, організуються гарячі обіди для незахищених верств населення. 
 Створення ефективної системи роботи фтизіатричної служби дає результати – у Дніпропетровській області на чверть зменшено захворюваність на туберкульоз серед підлітків. 






Категория: Область | Просмотров: 913 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar