Покров Понедельник 20.05.24, 20:51
Сайт
Главная » 2012 » Июнь » 26 » На Дніпропетровщині більш ніж у двічі зросла кількість здорових пологів без ускладнень
13:00
На Дніпропетровщині більш ніж у двічі зросла кількість здорових пологів без ускладнень
На Дніпропетровщині більш ніж у двічі зросла кількість здорових пологів без ускладненьЗавдяки системній роботі з покращення медичних послуг матерям та дітям, зокрема впровадженню перинатальних технологій, на Дніпропетровщині більш ніж у двічі зросла кількість здорових пологів без ускладнень та наразі складає 72% від загальної кількості.
На Дніпропетровщині створена та функціонує розвинена система перинатальної допомоги, що включає у себе: потужну мережу міжрайонних пологових центрів, де народжують 82% жінок області, три неонатальних центри, а також два перинатальних центри - у Кривому Розі та Дніпропетровську.
«Охорона материнства та дитинства є одним із пріоритетних напрямків розвитку медичного обслуговування на Дніпропетровщині. Саме тому збільшено фінансування медичних установ області, відкриваються нові сучасні перинатальні центри та створюються всі умови для підвищення якості надання медичної допомоги матерям та дітям», - сказала начальник головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Гінзбург. 
Завдяки тому, що з початку 2012 року медичні установи вторинного рівня (лікарні зі стаціонарами) були переведені на баланс обласного бюджету, видатки на утримання педіатричних та акушерських ліжок збільшено більш ніж удвічі (на утримання дитячих лікарень із 3 млн грн до більш ніж 16 млн грн, а на утримання пологових будинків - з 4,7 млн грн до 7 млн грн).
Окрім цього, в рамках обласної програми «Здоров’я дітей та матерів Дніпропетровщини на період до 2015 року» передбачено медикаментозне забезпечення пологових стаціонарів Дніпропетровської області медикаментами для профілактики та боротьби з акушерськими кровотечами, а також закладів, що забезпечують медичну допомогу новонародженим, препаратами для профілактики та лікування дихальних розладів у недоношених дітей. Починаючи з 2008 року, щорічно на ці цілі витрачається  близько 2 млн грн.
Зазначимо, що Дніпропетровська область є єдиним регіоном в Україні, де 99% всіх дитячих і родопомічних установ акредитовані на звання «Лікарня, доброзичлива до дитини».
Наразі на Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Олександра Вілкула вже створена та функціонує ефективна система перинатальної допомоги, що передбачає роботу двох сучасних перинатальних центрів для надання висококваліфікованої медичної допомоги матерям та новонародженим. 
Так, у грудні 2011 року був відкритий сучасний перинатальний центр вторинного рівня надання медичної допомоги у м.Кривий Ріг, розрахований на        3 тис пологів на рік. За час існування центру було проведено понад 1400 пологів (з них 60% - з ускладненнями під час вагітності). 
21 червня 2012 року в рамках Національного проекту «Нове життя», ініційованого Президентом України Віктором Януковичем, відкрито ще один високотехнологічний перинатальний центр у м.Дніпропетровськ, розрахований на 4 тисяч пологів на рік. Лише за перший день роботи центру тут відбулося             10 пологів. 
Дніпропетровський регіональний перинатальний центр - це медичний заклад третинного рівня надання медичної допомоги, у якому максимально сконцентровані необхідні лікувально-діагностичні служби для забезпечення перинатальної допомоги жителям Дніпропетровщини. Центр максимально наближений до обласної дитячої клінічної лікарні, де вже протягом 4 років функціонує обласне неонатальне відділення та здійснюється невідкладна хірургічна допомога новонародженим, у тому числі - недоношених дітей. 
Окрім цього, на базі цього медичного закладу функціонують обласні методичні центри з питань підтримки грудного вигодовування, упровадження новітніх перинатальних технологій, репродуктивного здоров’я та медико-соціальної реабілітації інвалідів, дитячої та підліткової гінекології і ювенільного акушерства, а також кафедра акушерства, гінекології та перинатології Дніпропетровської державної медичної академії.
Враховуючи висококваліфікований кадровий склад медичного закладу і потужну матеріально-технічну базу, Дніпропетровський обласний перинатальний центр стане міжобласним тренінговим центром з питань перинатології, тобто базою для проведення тренінгів на міжнародному рівні для фахівців перинатальних центрів Україні. Так, вже з 27 червня протягом п’яти днів тут відбудуться міжнародні семінари та тренінги для акушер-гінекологів та неонатологів України за участі провідних німецьких фахівців
Довідка
Статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» присвоюється закладам охорони здоров’я України, які надають допомогу матерям та дітям   відповідно до  вимог  Розширеної Ініціативи ВООЗ/ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». В основу Ініціативи  покладені Принципи підтримки грудного вигодовування, метою яких є зниження рівню захворюваності та смертності дітей першого року життя, післяпологових ускладнень, поліпшення репродуктивного здоров’я жінок шляхом популяризації та збільшення тривалості грудного вигодування немовлят. Даний статус присвоюється рішенням Координаційної ради міністерства охорони здоров’я України.
Категория: Область | Просмотров: 681 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar