Покров Четверг 16.05.24, 15:53
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 5 » На Дніпропетровщині розпочато громадський моніторинг з метою визначення впливу реформування медичної галузі на якість надання допомоги
15:10
На Дніпропетровщині розпочато громадський моніторинг з метою визначення впливу реформування медичної галузі на якість надання допомоги
На Дніпропетровщині розпочато громадський моніторинг з метою визначення впливу реформування медичної галузі на якість надання допомогиНа Дніпропетровщині стартував проект «Моніторинг експерименту із впровадження Закону України про порядок реформування системи охорони здоров`я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві». В нашому регіоні проект реалізується в рамках спільної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження», Фонду «Східна Європа», незалежної організації з допомоги людям з обмеженими можливостями Pact inc, благодійної організації «Ангел дитинства» та Громадської платформи з питань медичної реформи.
Моніторинг здійснюється одночасно у чотирьох пілотних регіонах – Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві коаліцією п`яти недержавних організацій фахівців та пацієнтів. Мета моніторингу - визначити відношення сімейних лікарів, пацієнтів з інвалідністю та їхніх законних представників, а також представників управлінь охорони здоров`я до впровадження модернізації охорони здоров`я.
 «Посилаючись на те, що в самому законодавчому акті зазначено, що повинен проводитись моніторинг реформування, ми допомагатимемо державним адміністраціям усіх чотирьох регіонів з вирішенням деяких питань, які виникають в ході модернізації охорони здоров`я та надамо рекомендації для того, щоб вже до завершення реформи не виникало спірних ситуацій», - сказав експерт Ради Європи Руслан Імереллі.
На Дніпропетровщині активно використовується кращий світовий досвід та залучаються міжнародні експерти в процесі модернізації охорони здоров`я. Зокрема, при розробці проекту модернізації охорони здоров`я у Дніпропетровській області, була залучена міжнародна консалтингова компанія «Делойт», співробітники якої мають досвід реалізації медичних проектів у десятках країн світу. У конструктивному діалозі з вітчизняними та зарубіжними експертами на Дніпропетровщині розробляється найбільш оптимальна модель впровадження модернізації охорони здоров`я.
В рамках проекту моніторингу експерименту щодо впровадження медичної реформи буде проведено 7 фокус-груп та 6 глибинних інтерв`ю з представниками влади, сімейними лікарями, спеціалістами управління охорони здоров`я, представниками управління освіти, науковцями, представниками управлінь праці та соціального захисту, представниками недержавних організацій інвалідів, громадськими організаціями, медико-соціальними експертними комісіями.
 «Цей проект своєчасний. Ми зможемо побачити, які питання вже вирішені, які ще потрібно вирішити, щоб в інших регіонах під час впровадження цієї реформи після 2014 року вже все було врегульовано», - сказала президент благодійної організації «Ангел Дитинства» Наталя Алексєєва. 
З нагоди початку проекту у Дніпропетровську відбувся круглий стіл за участі представників Головного управління охорони здоров`я, міського департаменту  охорони здоров`я, головних лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги, сімейних лікарів, представників недержавних організацій інвалідів та незалежних експертів.
Під час заходу учасники круглого столу відзначили ефективність процесу модернізації охорони здоров`я у Дніпропетровській області та високу якість надання медичної допомоги пацієнтам з інвалідністю.
На Дніпропетровщині створена міцна реабілітаційна база для дітей-інвалідів, яких на обліку стоїть близько 11 тисяч. 
В області функціонує 11 дитячих санаторіїв, 4 реабілітаційні центри на базі будинків дитини, 5 центрів ранньої медико-соціальної реабілітації на базі 5 лікувальних закладів області, фізіотерапевтична лікарня «Солоний лиман», де проводяться унікальні програми реабілітації дітей з неврологічними порушеннями та порушеннями опірно-рухальної системи. Нещодавно в селі Орлівщина Новомосковського району був відкритий унікальний Центр соціальної реабілітації «Перлина Придніпров`я», що працюватиме цілий рік. Центр укомплектований висококваліфікованими спеціалістами та оснащений найсучаснішим обладнанням, завдяки чому діти, які потребують особливої уваги з боку держави, проходитимуть діагностику, обстеження, оздоровлення та лікування без відриву від навчального процесу. 
На Дніпропетровщині, першій області в Україні, створена система ранньої медико-соціальної реабілітації дітей на базі будинків малят, активно проходить процес всиновлення, впроваджена програма сімейних форм виховування дітей-сиріт. 
«В рамках обласної програми «Здоров`я дітей та матерів Дніпропетровщини» на медикаментозне забезпечення дітей-інвалідів щорічно виділяється більш ніж 9 млн грн. 
Крім того, у Дніпропетровській області, єдиній в Україні, створена програма реабілітації дітей з вадами слуху. Одразу після народження проводиться скринінг, виявляється патологія, і вже до року вирішується питання про кохлеарну імплантацію. Також для дітей з порушеннями слуху закуповуються сучасні слухові апарати. Система є і вона працює», - сказала заступник начальника Головного управління охорони здоров`я Вікторія Михайлова.
Категория: Область | Просмотров: 676 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar