Покров Четверг 16.05.24, 11:10
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 5 » Олександр Вілкул: «Електронна система вступу до вишів – це сучасна практика та дієва альтернатива паперовій подачі документів»
12:05
Олександр Вілкул: «Електронна система вступу до вишів – це сучасна практика та дієва альтернатива паперовій подачі документів»
Олександр Вілкул: «Електронна система вступу до вишів – це сучасна практика та дієва альтернатива паперовій подачі документів»До уваги абітурієнтів та їх батьків!

Подавати документи для вступу до вишів (тільки ІІІ-IV рівнів акредитації) можна як в традиційному паперовому вигляді (особисто у приймальній комісії навчального закладу), так і в електронному за допомогою мережі Інтернет. Подавати документи можна не більше ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три спеціальності у кожному з них.
«Електронна система вступу до вишів – це сучасна практика та дієва альтернатива паперовій подачі документів. Така система допоможе вступникам не виходячи з дому за допомогою мережі Інтернет в оперативному режимі подавати заяву до вступу у будь-який виш та відслідковувати процес свого зарахування до нього. Як результат, абітурієнт економить свій власний час, а біля приймальних комісій мінімізуються черги. В країні за підтримки нашого Президента Віктора Януковича, Уряду та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту створюються всі умови для того щоб освіта була доступною, а знання відповідали вимогам сучасності. Для цього на Дніпропетровщині впроваджуються новітні інформаційні технології в освітній процес, вивчаються кращі практики країн світу, модернізуються заклади освіти та створюються нові проекти», - сказав губернатор Олександр Вілкул.
Факт кожної подачі заяви в паперовій формі (із зазначенням того, оригінали чи копії документів додані до заяви) заноситься уповноваженою особою приймальної комісії до Єдиної державної електронної бази з питань освіти безпосередньо під час прийняття заяви. Коли абітурієнт заповнює заяву в електронній формі, то цей факт фіксується у Єдиній державній електронній базі з питань освіти автоматично.
Хто може подавати електронні заяви?
Електронну заяву до ВНЗ можуть подавати вступники, які мають атестат про повну загальну середню освіту, сертифікат (сертифікати) ЗНО, виданий у 2012 році, або сертифікати чи їх дублікати з 2008 по 2011роки та вступають на навчання на денну форму для здобуття ОКР «Бакалавр» і не мають підстав для особливих умов зарахування (пільгові категорії, творчі іспити та інше).

Як подати електронну заяву?
Для подання електронної заяви вступник повинен зареєструватися на інтернет-сайті за адресою: ez.osvitavsim.org.ua. Під час реєстрації вступник подає такі дані:

адресу електронної пошти, до якої має доступ вступник;
номер, пін-код та рік отримання сертифікатів ЗНО;
серію та номер атестата про повну загальну середню освіту. 
Важливо, щоб прізвище, ім'я, по батькові вступника у сертифікаті (сертифікатах) зовнішнього незалежного оцінювання повинно співпадати з прізвищем, іменем, по батькові вступника в атестаті про повну загальну середню освіту.
Що відбувається після того, як вступник зареєструвався на сайті?
Зазначені дані перевіряються в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (Єдина база). Після перевірки, на зазначену електронну адресу вступник отримує логін та пароль для доступу до особистого електронного кабінету (це web-сторінка на сайті ez.osvitavsim.org.ua, за допомогою якої вступник подає електронну заяву до вищого навчального закладу та контролює її статус).
В особистому електронному кабінеті вступник вносить до Єдиної бази всі необхідні дані про себе (стать, місце проживання, номери телефонів (домашній та/або мобільний  із зазначенням  телефонних кодів), дату видачі медичної довідки за формою N 086-о (va302282-99), середній бал додатка до атестата про повну загальну середню освіту та обирає виші та спеціальності). Подана заява відразу відображається у розділі Єдиної бази, до якої має доступ обраний вступником виш. 

Коли абітурієнт оформив електронну заяву, що робити далі? Як випускник отримає відповідь від Вищого навчального закладу про те, що вони отримали його заяву?
У момент подання електронна заява отримує статус «Заяву подано до ВНЗ».
Приймальна комісія ВНЗ протягом 24 годин з часу прийняття електронної заяви від вступника визначає її статус: «Заяву зареєстровано у ВНЗ» або «Заява потребує уточнень».
Якщо електронній заяві встановлено статус «Заява потребує уточнень», приймальною комісією ВНЗ до Єдиної бази невідкладно вноситься необхідний перелік даних, які потребують уточнення. Вступник повинен уточнити всі необхідні дані. Після уточнення, статус заяви змінюється на «Заяву зареєстровано у ВНЗ»
Електронна заява, яка протягом 48 годин з моменту подання вступником не отримала іншого статусу, ніж «Заяву подано до ВНЗ», автоматично анулюється.
На підставі рішення приймальної комісії ВНЗ про допущення чи недопущення вступника до участі у конкурсному відборі для вступу до ВНЗ, статус заяви змінюється на: «Власника заяви допущено до участі у конкурсному відборі», «Власника заяви не допущено до участі у конкурсному відборі».

Що робити коли абітурієнта рекомендовано до зарахування у вищий навчальний заклад?
Після проходження конкурсу, якщо вступника рекомендовано до зарахування на навчання, статус заяви змінюється на «Власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти державного бюджету» або «Власника заяви рекомендовано до зарахування на навчання за кошти фізичних, юридичних осіб». Зміна статусу заяви вступника здійснюється не пізніше ніж до 12 години дня, в який приймальною комісією ВНЗ прийнято таке рішення.
Вступник, якого рекомендовано до зарахування до ВНЗ за кошти державного бюджету або за кошти фізичних, юридичних осіб, повинен подати особисто оригінали всіх необхідних документів та підписати власну електронну заяву, яку роздрукують у приймальній комісії обраного ВНЗ.

Довідка:
Єдина державна електронна база з питань освіти — автоматизована система збирання, верифікації, оброблення, зберігання та захисту даних, у тому числі персональних, щодо надавачів та отримувачів освітніх послуг в Україні.
Дані з цієї бази використовуються під час виготовлення:

документів про освіту державного зразка,
документів про вчені звання та наукові ступені,
ліцензій на надання освітніх послуг та сертифікатів про акредитацію,
учнівських (студентських) квитків.
Ця база буде містити дані про учнів (студентів), випускників навчальних закладів та їх освітній або освітньо-кваліфікаційний рівень, про абітурієнтів, про учбові заклади незалежно від форм власності, органах виконавчої влади в сфері освіти, їх керівників, наукових і науково-педагогічних працівників .Дані в базу будуть вноситися на українській мові. Порядок доступу до бази отримувачів і надавачів освітніх послуг встановить Міністерство.
Категория: Область | Просмотров: 1126 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar