Покров Понедельник 20.05.24, 22:51
Сайт
Главная » 2012 » Июнь » 22 » Олександр Вілкул: «Імена, героїзм і подвиг наших земляків навічно залишаться в серцях вдячних нащадків»
09:47
Олександр Вілкул: «Імена, героїзм і подвиг наших земляків навічно залишаться в серцях вдячних нащадків»
Олександр Вілкул: «Імена, героїзм і подвиг наших земляків навічно залишаться в серцях вдячних нащадків»У День пам’яті та вшанування жертв Великої Вітчизняної війни в Україні голова облдержадміністрації Олександр Вілкул поклав квіти до Монументу Слави в Дніпропетровську. 
У покладанні також взяли участь перший заступник голови обласної ради Анатолій Адамський, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, голова Дніпропетровської обласної ради ветеранів України Станіслав Шевченко, голова Дніпропетровської міської ради ветеранів України Анатолій Клешня, керівники силових структур, народні депутати України, представники політичних партій, громадських організацій та релігійних конфесій, ветерани Великої Вітчизняної війни, представники обласного об’єднання профспілок, представники районних у місті рад, молодь міста. 
«Дніпропетровщина, як і вся Україна, була полем тяжких кровопролитних боїв. Наші земляки стали на захист своєї Вітчизни, мільйони наших співвітчизників віддали свої життя за мир і свободу майбутніх поколінь. Їх імена, їх героїзм і подвиг навічно залишаться в серцях вдячних нащадків. Ми свято бережемо пам'ять про великий подвиг наших батьків і дідів, мир задля прийдешніх поколінь та розвитку нашої країни, задля світлої пам'яті про тих, хто ціною свого життя створив Велику Перемогу», - сказав Олександр Вілкул.
Губернатор відзначив, що на Дніпропетровщині активно відновлюються пам'ятники Великої Вітчизняної війни. За останні два роки в регіоні капітально відремонтовано, а в більшості випадків заново відбудовано близько 1,3 тис монументів, братських могил і пам'ятників воїнам Великої Вітчизняної війни. Знову на висоту піднято військово-патріотичне виховання молоді: у школах створюються музеї та кімнати бойової слави, в усіх навчальних закладах області проходять єдині уроки мужності, проходять лінійки слави за участю ветеранів ВВВ. У регіоні проходять науково-практичні конференції, «круглі столи», тематичні уроки, виставки, виховні години, присвячені вшануванню подвигу воїнів Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років і багато інших заходів. 
За останні 2 роки активісти організації «Пошук-Дніпро» знайшли останки 1,7 тис солдат Великої Вітчизняної війни, які загинули на території області. Особистості 26-ти з них вже встановлені. На монументах братських могил з'являються нові імена героїв. 
Минулого року за ініціативи та за підтримки Олександра Вілкула в Кривому Розі встановлено перший на пострадянському просторі пам'ятник воїнам штрафних батальйонів. 
На Дніпропетровщині під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується потужна регіональна програма адресної соціальної підтримки ветеранів війни та інвалідів, у рамках якої у містах і районах реалізуються адресні проекти соціальної допомоги «Турбота», «Ветеран», «Здоров'я літніх людей» і низка інших. 
У рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича у травні 2012 року значно збільшено (для інвалідів війни більше як удвічі) щорічну разову допомогу ветеранам війни до Дня Перемоги:
● інвалідам війни 1 групи – до 2200 грн;
● інвалідам війни 2 групи – до 1920 грн; 
● інвалідам війни 3 групи – до 1720 грн;
● учасникам бойових дій – до 675 грн;
● членам сімей загиблих – до 340 грн; 
● учасникам війни – до 125 грн.
В області постійно ведеться робота по забезпеченню ветеранів безкоштовним лікуванням, санаторно-курортним оздоровленням, забезпеченням житлом, надання послуг з ремонту житла, зубо- і слухо-протезування. У цьому році вже оздоровлено 1 тис 460 ветеранів війни. Всього протягом 2012 року планується оздоровити близько 5 тисяч ветеранів війни.  
За 2,5 роки за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів капітально відремонтовано 516 помешкань інвалідів. Протягом 2012 року заплановано відремонтувати ще 134 домівки ветеранів.
Обласна влада велику увагу приділяє питанням фінансової підтримки  громадських організацій ветеранів і інвалідів. У 2012 році обласній раді ветеранів надана фінансова допомога у розмірі 434 тис грн, а міським та районним осередкам – понад 2 млн грн. У рамках Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів, який щороку відзначається 11 квітня, Нікопольська організація борців антифашистського опору, Дніпропетровське обласне відділення Української спілки в’язнів та міські відділення цієї організації міст Дніпропетровська, Кривого Рогу, Дніпродзержинська та Новомосковська отримали від обласної влади сучасну оргтехніку.
У Дніпропетровській області розширюється мережа медичної допомоги для ветеранів. У 2012 році на базі Дніпродзержинської міської лікарні №5 був створений спеціалізований заклад (госпіталь) на 80 ліжок для лікування цієї категорії пацієнтів. Крім того, на Дніпропетровщині існує ще два спеціалізовані заклади: обласний госпіталь для інвалідів Великої Вітчизняної війни на 210 ліжок та обласний госпіталь для ветеранів війни на 40 ліжок в с. Роздори Синельниківського району. Всього у складі медичних закладів Дніпропетровської області, включаючи ліжковий фонд трьох спеціалізованих госпіталів, функціонує 1264 ліжка для ветеранів. Це дає можливість обслуговувати більше 27 тис осіб на рік.
На території області функціонує 51 територіальний центр соціального обслуговування одиноких пенсіонерів, непрацездатних громадян, інвалідів, які щороку безкоштовно обслуговують понад 30 тис ветеранів війни, в тому числі вдома 20 тис ветеранів. В області функціонує 18 будинків-інтернатів, в тому числі 4 – геріатричних пансіонатів, в яких на повному державному забезпеченні перебувають 213 ветеранів війни, з них 9 – інваліди війни.

Довідково:
Під час Великої Вітчизняної війни у лавах Радянської армії воювали понад 6 млн українців, з них 3 млн – загинули. Ще понад 5 млн мирного населення України було закатовано окупантами.
На Дніпропетровщині проживають 130,5 тис ветеранів війни, в тому числі 10,5 тис інвалідів війни, 20,5 тис учасників бойових дій,  99,5 тис. учасників війни. З них троє Герої Радянського Союзу,  один ветеран  нагороджений 4-ма медалями «За відвагу», 63 Герої Соціалістичної праці, 13 повних кавалерів ордена Трудової Слави. 
Категория: Область | Просмотров: 758 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar