Покров Среда 01.05.24, 13:35
Сайт
Главная » 2012 » Май » 18 » Олександр Вілкул: «На Дніпропетровщині техніка для гасіння лісових пожеж перебуває в готовності №1»
16:34
Олександр Вілкул: «На Дніпропетровщині техніка для гасіння лісових пожеж перебуває в готовності №1»
Олександр Вілкул: «На Дніпропетровщині техніка для гасіння лісових пожеж перебуває в готовності №1» Про це повідомив голова облдержадміністрації, начальник цивільного захисту Дніпропетровської області Олександр Вілкул під час наради щодо запобігання лісовим пожежам в регіоні. У нараді взяли участь начальник головного територіального управління МНС України в Дніпропетровській області Віктор Бутківський, начальник головного управління МВС України в Дніпропетровській області Віктор Бабенко, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Клешня, виконуючий обов’язки першого заступника командира 6-го гвардійського армійського корпусу командування сухопутних військ Збройних Сил України Валерій Якуба, заступники губернатора та керівники профільних підрозділів облдержадміністрації.
«Погодна ситуація досить складна. З кінця квітня повітря прогрівається до 30 градусів, а дощів практично немає. Літо ще тільки попереду, але в зв'язку зі спекою рівень пожежної небезпеки вже досяг найвищого – 5 класу. Я ставлю завдання – посилити роботу щодо недопущення пожеж в лісових масивах та екосистемах області. Кожен керівник району разом з керівниками лісгоспів особисто відповідають за  готовність техніки лісових господарств для гасіння лісових пожеж. Наразі на Дніпропетровщині техніка для гасіння лісових пожеж перебуває в готовності №1. На цій техніці необхідно організувати цілодобове чергування. У будь-яку секунду вона повинна бути напоготові. Для цього має бути в наявності належний резерв пально-мастильних матеріалів», - сказав Олександр Вілкул.
Губернатор поставив завдання посилити роботу щодо попередження виникнення пожеж у лісових масивах та екосистемах області. Зокрема, йдеться про  посилення моніторингу щодо стану пожежної безпеки та патрулювання лісових масивів у період високої пожежної небезпеки, а також посилення роз’яснювальної роботи серед населення. 
«Особливу увагу необхідно звернути на недопущення виникнення пожеж в колишніх колгоспних лісах, яружно-балкових насадженнях, полезахисних смугах, а також у лісовому фонді, який перебуває у власності місцевого самоврядування», - сказав Олександр Вілкул. Він підкреслив необхідність передачі таких лісів Дніпропетровському обласному управлінню лісового і мисливського господарства і доручив юридичному управлінню облдержадміністрації розробити для цього відповідну правову основу і порядок передачі. 
Переважна більшість лісових пожеж в області ліквідується силами і засобами відомчої пожежної охорони лісгоспів області. Це та, перша, ланка, яка покликана локалізувати і ліквідувати пожежу на початковій стадії, щоб не допустити її розповсюдження і переростання у велику лісову пожежу.
«Кожен житель Дніпропетровщини зобов’язаний дбайливо ставитися до лісових масивів нашого регіону, адже 90% з них – рукотворні. Це ліси, які посадили і лишили всім нам у спадок наші батьки і діди. Наш обов’язок – не лише зберегти, але й примножити це багатство. Дніпропетровщина винесла важливий урок з успішної ліквідації великих лісових пожеж, які сталися в регіоні у 2010 році. Тож у 2011 році була здійснена низка заходів для унеможливлення подібних надзвичайних ситуацій у майбутньому», - сказав Олександр Вілкул. 
За підтримки губернатора у 2011 році для посилення протипожежних заходів в області було виділено 1 млн грн. За ці кошти було придбано 7 лісопожежних модулів на базі автомобілів УАЗ-3309, комплекти сучасної аварійно-рятувальної техніки (комплекти гідравлічного інструменту, дизельні генератори, мотопомпи, бензопили тощо), диспетчерську техніку для обробки та передачі інформації через радіо, супутник, мережу Інтернет (сервер, електронно-обчислювальні машини, систему контролю руху пожежно-рятувальних машин GPS-навігації, автомобільні радіостанції тощо). 
Для потреб Новомосковського військового лісгоспу, в якому сталася велика пожежа в 2010 році, придбано сучасний пожежний автомобіль АЦ-30-60 та встановлено пожежну вежу із системою телевізійного спостереження лісів.
У 2012 році з ініціативи Олександра Вілкула для забезпечення діяльності лісгоспів Дніпропетровщини передбачено 22 млн грн бюджетних коштів. Для уникнення виникнення лісових пожеж цьогоріч заплановано влаштувати протипожежні розриви та мінералізовані смуги, влаштувати та провести роботи з благоустрою рекреаційних ділянок, виготовити та встановити шлагбауми при в’їздах в ліси, закрити більше 600 позапланових доріг, що ведуть до лісових масивів, виготовити та встановити близько 200 інформаційних та заборонних знаків. 
Наразі вже проведені роботи з влаштування протипожежних мінералізованих смуг протяжністю 900 км, з очищення від захаращень 41 га лісових масивів, з рубки формувань та оздоровлення лісів – 343 га, з вибіркової санітарної рубки – 163 га.
Голова облдержадміністрації дав завдання керівникам відповідних служб утримувати в постійній готовності всю наявну пожежну техніку, мати необхідний запас паливно-мастильних матеріалів та своєчасно забезпечувати проведення всього комплексу інженерно-технічних заходів з протипожежної підготовки лісових і степових масивів, сільгоспугідь. 
Під керівництвом Олександра Вілкула в області проводиться масштабна роботи щодо запобігання лісовим пожежам та з підготовки до їх ліквідації. Зокрема 10 квітня цього року на Дніпропетровщині пройшли командно-штабні навчання з ліквідації лісових пожеж. За складністю та кількістю залученої техніки це були наймасштабніші навчання в історії незалежної України.
«Комплексні навчання сил МНС України, Держлісагентства і служб цивільного захисту області, які пройшли 10 квітня 2011 року на базі Радянського лісництва Петриківського району, показали, що сьогодні Дніпропетровщина має все необхідне для того, щоб попереджати виникнення пожеж в природних екосистемах та ефективно протидіяти їм у разі їх виникнення. Міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога дав високу оцінку професіоналізму та майстерності учасників навчань. Рівень, на якому ми провели навчання, зобов'язує керівників влади на місцях, рятувальників, працівників лісгоспів і всіх структур, задіяних в системі цивільного захисту області, до найвищих стандартів повсякденної роботи», - сказав Олександр Вілкул. 
У разі необхідності у природних екосистемах області для ліквідації надзвичайних ситуацій можливо задіяти більше 2,5 тисяч осіб та більше 730 одиниць техніки.
Категория: Область | Просмотров: 736 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar