Покров Пятница 17.05.24, 01:57
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 3 » У 2012 році у Кривому Розі підготовлено у двічі більше медсестер загальної практики – сімейної медицини
14:51
У 2012 році у Кривому Розі підготовлено у двічі більше медсестер загальної практики – сімейної медицини
На Дніпропетровщині в рамках модернізації охорони здоров`я триває розвиток сімейної медицини. В цьому році в Криворізькому училищі підвищення кваліфікації та перепідготовки медичних і фармацевтичних спеціалістів було випущено 141 медсестру загальної практики – сімейної медицини.
На Дніпропетровщині триває активний розвиток сімейної медицини. Це один з пріоритетних напрямків для підвищення якості та доступності медичних послуг для жителів області. Так, для лікувально-профілактичних закладів Дніпропетровської області в Криворізькому училищі підвищення кваліфікації та перепідготовки молодших медичних і фармацевтичних спеціалістів за цей рік було підготовлено 141 медсестру загальної практики – сімейної медицини. 
«Якщо у 2005-2010 роках училище щорічно готувало від 40 до 70 медсестер загальної практики – сімейної медицини, то починаючи з 2011 року кількість фахівців збільшилась у двічі. За 2011-2012 навчальний рік для лікувально-профілактичних закладів області було підготовлено 141 сімейну медсестру. Зараз всі вони працевлаштовані», - сказала директор Криворізького училища підвищення кваліфікації та перепідготовки молодших медичних і фармацевтичних спеціалістів Олена Мішуренко.
Програма підготовки сімейних медсестер передбачає трьохмісячні курси. Протягом цих місяців медсестер готують за дисциплінами: «Соціальна медицина та організація охорони здоров’я», «Педіатрія», «Акушерство і гінекологія», «Терапія», «Хірургія», «Травматичні ушкодження», «Інфекційні хвороби», «Невідкладна медична допомога та медицина катастроф», «Лабораторна діагностика», «Основи медичної психології та біоетики», «Фармакологія», «Фізіотерапія», «Онкологія», «Фтизіатрія», «Репродуктивне здоров’я та планування сім’ї», «Очні хвороби», «Неврологія», «Психіатрія і наркологія», «Шкірні та венеричні хвороби», «Лікувальна фізкультура та лікувальний масаж», «Санітарна освіта», «Основи права», «Охорона праці та техніка безпеки», «Медико-соціальна допомога», «Інфекційний контроль», «Основи медичної інформатики», «Догляд за хворими». 
Після вивчення кожної з цих дисциплін здійснюється рубіжний контроль знань, а наприкінці навчання всі фахівці складають іспит, що включає в себе вирішення тестових та практичних завдань.
Взагалі, впровадження сімейної медицини – це успішний досвід країн Європи та Північної Америки. Зараз у Європі на рівні сімейної медицини вирішується близько 80% усіх випадків звернень до лікарів. На відміну від дільничного терапевта саме сімейний лікар може оцінити стан здоров`я всієї родини та кожного її члена окремо. Спостерігаючи за станом здоров`я одразу всіх членів сім`ї протягом тривалого часу, лікар загальної практики – сімейної медицини може не тільки вчасно виявити захворювання, а й попередити його.
На Дніпропетровщині наразі працює 450 сімейних лікарів, які обслуговують близько 30% населення області. Це в півтора рази більше, ніж у 2009-2010 роках. На кінець 2013 року кількість працюючих сімейних лікарів планується збільшити до 900.
Фахова підготовка сімейних лікарів проходить в Дніпропетровській медичній академії. Шість років студенти опановують професію лікаря, після цього 2 роки в інтернатурі отримують спеціальність «лікар загальної практики – сімейної медицини». З 1997 по 2011 роки у Дніпропетровській медичній академії було підготовлено 183 спеціаліста, у 2012 році спеціальність сімейного лікаря отримали 12 осіб та продовжують навчання в інтернатурі ще 35 спеціалістів.
Крім того, перепідготовку за спеціалізацією «лікар загальної практики» проходять лікарі-терапевти та лікарі-педіатри на кафедрі сімейної медицини факультету післядипломної освіти медичної академії. 
Протягом 1997-2010 років спеціалізацію пройшли 533 лікаря (399 терапевтів та 134 педіатра). У 2011 році перепідготовку на Дніпропетровщині пройшли ще 169 спеціалістів. На кінець 2012 року заплановано підготувати 242 сімейних лікаря, у 2013 – 220.
Для повної комплектації всіх 53 Центрів первинної медико-санітарної допомоги Дніпропетровській області необхідно 2305 сімейних лікарів.
На Дніпропетровщині реалізується програма «місцевих стимулів» для підтримки сімейних лікарів у всіх містах і районах області. Програма спрямована на забезпечення медичних працівників загальної практики – сімейної медицини пільговим проїздом, мобільним зв`язком, надбавками до заробітної плати, спеціалізованим автотранспортом, комп`ютерною технікою та житлом.
Крім того, відповідно до Постанови Кабміну № 209 від 5 березня 2012 року у серпні 2012 року працівники закладів первинної медико-санітарної допомоги області отримають збільшену заробітну плату. 
Якщо раніше заробітна плата лікаря-терапевта дільничного вищої категорії, за яким закріплено 2696 осіб, з урахуванням надбавок за вислугу років та безперервний стаж роботи, складала 3074 грн, то після нарахування надбавки за обсяг виконаної роботи, ця сума збільшилася на 1740 грн і складає 3938 грн.
Зарплата дільничної медсестри вищої категорії, за якою закріплено 2015 осіб раніше складала 2199 грн. Зараз, з урахуванням надбавки за обсяг виконаної роботи, ця сума збільшилась на 1740 грн і складає 398 грн.


Категория: Область | Просмотров: 827 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar