Покров Четверг 16.05.24, 23:59
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 5 » У Дніпропетровську відбувся круглий стіл «Початковий етап модернізації первинної ланки медицини в області: уроки, результати, висновки»
15:57
У Дніпропетровську відбувся круглий стіл «Початковий етап модернізації первинної ланки медицини в області: уроки, результати, висновки»
У Дніпропетровську відбувся круглий стіл «Початковий етап модернізації первинної ланки медицини в області: уроки, результати, висновки»У зустрічі взяли участь голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, перший заступник голови обласної ради Анатолій Адамський, заступник начальника головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова, голова Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Лариса Бабич, представники громадськості, професорсько-викладацького складу Дніпропетровської державної медичної академії, керівники медичних закладів.     
Під час зустрічі обговорювались результати модернізації закладів первинної медичної допомоги (амбулаторії загальної практики-сімейної медицини), а також були визначені подальші напрямки роботи щодо створення на Дніпропетровщині ефективної системи охорони здоров’я.  
«Головна мета модернізації охорони здоров’я – це покращення якості медичних послуг та створення гідних умов праці для медиків. Шляхом плідної співпраці влади, медиків, громадськості на Дніпропетровщині вирішуються поставлені завдання», - сказав голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод. 
За останній рік на Дніпропетровщині проведена масштабна робота з покращення якості обслуговування пацієнтів у медичних закладах. Після переведення первинної ланки медицини (амбулаторії, фельдшерсько-акушерські пункти) на баланс місцевих бюджетів ці медичні заклади цілеспрямовано забезпечуються необхідним обладнанням та медикаментами. 
«Якщо у минулому році для закладів первинної допомоги було закуплено обладнання на загальну суму 1,25 млн грн, то лише за п’ять місяців 2012 року ця сума збільшена у 2,5 рази і складає 3,22 млн грн. Крім того, Дніпропетровщина як пілотний регіон, де впроваджується процес модернізації охорони здоров’я, у 2012 році додатково отримала з державного бюджету 82 млн грн на придбання лікувально-діагностичного обладнання та автотранспорту для закладів первинної допомоги», - сказала заступник начальника головного управління охорони здоров’я Олена Лугова.
З метою створення комфортних умов перебування пацієнтів, в амбулаторіях загальної практики вже розпочаті ремонтні роботи. На ці цілі з обласного та місцевих бюджетів виділено 27 млн грн. 


Важливою складовою процесу модернізації охорони здоров’я на Дніпропетровщині є громадське обговорення усіх змін, які відбуваються у галузі охорони здоров’я. Для того, щоб ці зміни відповідали потребам пацієнтів, а також для налагодження зворотного зв’язку між владою і суспільством до реалізації медичної реформи активно долучаються громадські активісти. 
Члени Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації, Громадської платформи з питань медичної реформи спільно з представниками інших організацій та рухів проводять моніторингові візити до медичних закладів області, вивчають думку пацієнтів та медиків, вносять зауваження та пропозиції громадськості на розгляд Керуючого комітету. 
«У нас конструктивний діалог з обласною владою. Під час візитів до амбулаторій ми бачимо як питання, над якими ще потрібно працювати, так і беззаперечні переваги, які вже встигли оцінити пацієнти та медики. Це покращене фінансування, нове обладнання, проведення ремонтних робіт. Усі зауваження та рекомендації громадськості враховані при прийнятті остаточних рішень», - сказала голова Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Лариса Бабич. 
Таким чином, кожне рішення у галузі охорони здоров’я проходить етап попереднього обговорення та погодження з населенням. 
Крім того, до аналізу процесу модернізації охорони здоров’я на Дніпропетровщині долучаються вітчизняні та закордонні громадські організації. Зокрема, на Дніпропетровщині стартував проект «Моніторинг експерименту із впровадження Закону України про порядок реформування системи охорони здоров`я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», який реалізується в рамках спільної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження», Фонду «Східна Європа», незалежної організації з допомоги людям з обмеженими можливостями Pact inc. 
Також до розробки проекту модернізації охорони здоров`я у Дніпропетровській області була залучена міжнародна консалтингова компанія «Делойт», співробітники якої мають досвід реалізації медичних проектів у десятках країн світу. 
«Під час аналізу процесу модернізації охорони здоров’я було виявлено, що головні лікарі деяких медичних закладів не змогли правильно організувати лікувальний процес. Тому зараз з метою підвищення якості медичних послуг на основі зауважень та рекомендацій громадськості ситуація по кожному центру первинної медико-санітарної допомоги розглядається в індивідуальному порядку», - сказав перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Анатолій Адамський.  
Забезпечення сімейними лікарями – це одне з першочергових завдань модернізації охорони здоров’я. Протягом 2011 року в області спеціальну підготовку пройшли 169 сімейних лікарів. У 2012 році буде підготовлено 242 сімейних лікаря, у 2013 році – 220. Наразі у медичних закладах Дніпропетровської області працюють    450 сімейних лікарів. 
 Довідка:
Мережа закладів первинної медичної допомоги Дніпропетровської області включає      53 Центри первинної медико-санітарної допомоги. До складу Центрів входять 377 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, які максимально наближені до місць компактного проживання населення. 
Категория: Область | Просмотров: 682 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar