Покров Понедельник 20.05.24, 21:34
Сайт
Главная » 2012 » Июнь » 13 » У Дніпропетровську відбувся круглий стіл з питань туберкульозу в рамках проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні»
15:16
У Дніпропетровську відбувся круглий стіл з питань туберкульозу в рамках проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні»
У Дніпропетровську відбувся круглий стіл з питань туберкульозу в рамках проекту «Зупинимо туберкульоз в Україні»13 червня в рамках проекту «Адвокація: мобілізація політичної волі», що реалізується в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», відбувся круглий стіл під гаслом «Туберкульоз виліковний» за участю медиків, членів громадських організацій та представників духовенства. Обговорювали особливості захворювання та шляхи їх вирішення.
Проект «Адвокація: мобілізація політичної волі» функціонує в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні». Він спрямований на залучення громадських організацій, засобів масової інформації, державних установ та місцевих органів влади, а також інших впливових структур у кожному регіоні Україні до співпраці заради подолання розповсюдження туберкульозу в нашій країні.
«Наша мета - привернути увагу суспільства до питань з туберкульозу в Україні для подальшого їх вирішення. Адже тільки за допомогою ЗМІ, громадських організацій та органів влади можна подолати цю хворобу», - сказав координатор проекту «Адвокація: мобілізація політичної волі» Фонду Рената Ахметова «Розвиток України» Ігор Солдатенко.
На Дніпропетровщині до обговорень активно залучаються і громадські організації, і члени Дніпропетровської обласної молодіжної ради, що свідчить про небайдужість суспільства до цього питання.
 «Ми отримуємо активну підтримку щодо інформування населення як зі сторони громадських активістів, так і представників влади. Туберкульоз – це виліковна хвороба, тому ми намагаємось донести до населення якомога більше інформації про це захворювання та особливості його поширення», - сказала координатор програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Єлизавета Воротилова.
Туберкульоз  - це гостра проблема сучасного світового суспільства. Україна  не є виключенням. Основною причиною поширення хвороби, кажуть лікарі, є саме її невчасне виявлення. Люди не звертаються до лікарень і намагаються впоратися з хворобами своїми силами. У випадку з туберкульозом це особливо небезпечно, тому що вилікуватися самому неможливо, а загроза заразити інших велика.
 «У більшості випадків люди ігнорують перші симптоми хвороби. Це довготривалий кашель, температура, рясне потовиділення, слабкість, втрата ваги. Хворі не звертаються до лікарів, тим самим поширюючи захворювання», - сказала головний позаштатний спеціаліст з фтизіатрії головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації Наталія Хребто.
Тому з метою своєчасної профілактики та раннього виявлення хвороби на Дніпропетровщині проходять різноманітні акції. Як зазначив головний лікар Дніпропетровського обласного центру здоров’я Юрій Корягін, останніми роками проблеми туберкульозу одержали підтримку з боку влади.
  «Вчасне обстеження може врятувати життя. На Дніпропетровщині посилені заходи з профілактики туберкульозу. Щороку проводяться місячники боротьби з туберкульозом, активно використовується пересувний флюорограф, завдяки якому жителі віддалених районів можуть пройти безкоштовне обстеження,  організуються гарячі обіди для незахищених верств населення тощо», - сказав головний лікар Дніпропетровського обласного центру здоров’я Юрій Корягін.
Окрім цього, робляться ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях, закуповується нове сучасне обладнання та техніка. Створення ефективної системи роботи фтизіатричної служби  дає перші результати. У Дніпропетровській області на чверть зменшено  захворюваність на туберкульоз серед підлітків.
«Завдяки збільшенню фінансування фтизіатричної галузі Дніпропетровського регіону у 2010-1011 роках проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях. За підтримки губернатора Олександра Вілкула придбаний сучасний флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат для обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова та ДОККЛПО* «Фтизіатрія». Лабораторії протитуберкульозних закладів області оснащені центрифугами для лабораторних досліджень. Крім того, у Дніпропетровському обласному та Дніпродзержинському протитуберкульозному диспансерах введено в дію найсучасніші апарати по повному знешкодженню медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих хворих – піролізні інсенератори. Завдяки цьому у регіоні покращуються показники ефективності лікування туберкульозу, знижується смертність», - сказала головний спеціаліст з фтизіатрії Головного управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Марія Гудова.
Однак важливим питанням у боротьбі з туберкульозом залишається соціальний фактор. У суспільстві існує хибна думка, що це хвороба виключно неблагополучних людей. Лікарський досвід доводить інше: хвороба не зважає на соціальний статус. 
«Так, ми дійсно отримуємо підтримку як з боку держави, так і зі сторони обласної влади. Впроваджуються передові методи лікування, закуповується найсучасніше обладнання, робляться ремонти. Це дуже важливо. Проте туберкульоз – це хвороба соціальна. Перш за все, ми маємо перебороти свідомість людей, щоб налагодити зв'язок між хворими та здоровими людьми. Туберкульоз – це проблема всього суспільства, а не конкретно якоїсь особи», - сказав головний  лікар Дніпропетровського обласного протитуберкульозного диспансеру Костянтин Бордюг.
Як повідомила координатор програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Єлизавета Воротилова, для залучення молоді до участі у програмі «Зупинимо туберкульоз в Україні» відбудеться круглий стіл з представниками студентського самоврядування під час якого буде об’явлений конкурс на кращу друковану та електронну соціальну рекламу. Окрім цього, буде проведений конкурс на кращий аматорський фільм та фотоконкурс, присвячений боротьбі з хворобою. Переможці будуть нагороджені цінними призами. 
Важливо пам’ятати, що туберкульоз – це виліковна хвороба. Головне – почати вчасно лікуватися та не зупиняти курс необхідного лікування. 


* ДОККЛПО - Дніпропетровське обласне комунальне  клінічне лікувально-профілактичне об’єднання «Фтизіатрія»
Категория: Область | Просмотров: 702 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar