Покров Четверг 16.05.24, 19:09
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 13 » У Дніпропетровську вперше в Україні створені громадські ради при Центрах первинної медико-санітарної допомоги
17:05
У Дніпропетровську вперше в Україні створені громадські ради при Центрах первинної медико-санітарної допомоги
У Дніпропетровську вперше в Україні створені громадські ради при Центрах первинної медико-санітарної допомоги Представники Громадської платформи з питань медичної реформи вже відвідали усі Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) у Дніпропетровську. Під час візитів вони оглянули приміщення медичних закладів, перевірили умови прийому пацієнтів, оцінили технічний стан кабінетів лікарів та зручність їх розташування, поспілкувалися з медичним персоналом та пацієнтами, зібрали побажання та зауваження щодо роботи медичних установ. На основі отриманої інформації громадські активісти створили оптимальний перелік рекомендацій для кожного ЦПМСД міста.
«Рекомендації по кожній амбулаторії загальної практики-сімейної медицини міста були винесені на розгляд Керуючого комітету проекту «Модернізація охорони здоров’я» у Дніпропетровській області. Щоб забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій, ми ініціювали створення громадських рад при кожному ЦПМСД міста. Таким чином, громадська думка мешканців Дніпропетровська буде врахована», - сказала голова Громадської платформи з питань медичної реформи Світлана Харківська.
Мета створення громадських рад при ЦПМСД – забезпечити безпосередню участь та контроль громадськості в процесі модернізації охорони здоров’я. Це європейський підхід до регулювання змін у медичній галузі.
До складу громадських рад входять представники медичної спільноти, громадських організацій, районних комітетів, працівники приватних установ, студенти та інші. Вони уповноважені контролювати та перевіряти виконання рекомендацій щодо роботи амбулаторій міста. 
«Створення громадських рад при ЦПМСД міста дійсно необхідно. Від мешканців міста на телефон Громадської платформи надходять зауваження та пропозиції щодо роботи амбулаторій. Завдання громадських рад  – проконтролювати виконання тих бажаних змін, які необхідні медичним закладам  міста», - сказала член громадської ради ЦПМСД №9, студентка Анна Старина.
Висловити свої пропозиції та зауваження щодо ходу модернізації охорони здоров’я у Дніпропетровській області можна за телефоном Громадської платформи: (056) 377 - 17-34.
«Ми запрошуємо всіх бажаючих долучитися до діяльності громадських рад. Кожен мешканець Дніпропетровська, звернувшись до адміністрації ЦПМСД, в якому він обслуговується, має змогу приєднатися до активістів громадської ради. Таким чином, мешканці міста можуть контролювати якість надання медичної допомоги», - сказала голова Громадської платформи з питань медичної реформи Світлана Харківська.
Довідка:
На Дніпропетровщині згідно з Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській,  Донецькій областях та місті Києві» з 1 січня 2012 року здійснюється процес модернізації охорони здоров’я, метою якого є підвищення якості надання медичних послуг. Керівництво процесу модернізації охорони здоров’я здійснює *Керуючий комітет проекту «Модернізація охорони здоров’я». До його складу входять: представники медичної спільноти, профспілки працівників охорони здоров’я, професорсько-викладацького складу Дніпропетровської державної медичної академії та влади. Керуючий комітет проекту «Модернізація охорони здоров’я» розглядає висновки та рекомендації експертів і робочої групи, здійснює керівництво та затверджує результати процесу модернізації охорони здоров’я. 
*Громадська платформа – це об’єднання громадських організацій (обласна профспілка організації працівників охорони здоров’я України, обласна рада ветеранів, обласна організація «Берегиня України) та мешканців Дніпропетровської області. Мета об’єднання – обговорення та формування ефективних рішень щодо покращення якості медичних послуг. Громадська платформа – це традиційний демократичний інститут, створений за європейським зразком, який дає можливість усім зацікавленим сторонам прийняти участь в обговоренні процесу модернізації охорони здоров’я з метою.
*Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) - це медична установа, яка здійснює адміністративний та фінансовий контроль за діяльністю своїх підрозділів (амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів, медичних пунктів).
*Амбулаторія - лікувально-профілактичний заклад (структурний підрозділ ЦПМСД), в якому медичну допомогу надають лікарі загальної практики: сімейні лікарі, терапевти, педіатри, акушери-гінекологи, а також деякі вузькопрофільні спеціалісти.
Категория: Область | Просмотров: 731 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar