Покров Четверг 16.05.24, 08:24
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 4 » У Нікополі представники громадських організацій та медики обговорили найбільш актуальні питання лікування і профілактики туберкульозу
14:46
У Нікополі представники громадських організацій та медики обговорили найбільш актуальні питання лікування і профілактики туберкульозу
У Нікополі у рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» відбувся круглий стіл «Туберкульоз виліковний», участь у якому взяли представники влади, лікарі-фтизіатри, громадські активісти, представники ЗМІ, благодійних організацій та духовенства.
Під час зустрічі розглядалися особливості функціонування фтизіатричної служби у м. Нікополь, а також були визначені напрямки подальшої роботи щодо вчасного виявлення та якісного лікування туберкульозу. 
«В останні роки у Нікополі стабілізувалась ситуація з профілактикою та лікуванням туберкульозу. Наразі обласною та міською владою для цього створені всі необхідні умови. Регулярно проводяться флюорографічні огляди, які є досить ефективним методом виявлення хвороби на ранній стадії, працює пересувний флюорограф, для медичних закладів міста закуплено три нових рентгенівських апарати, міський протитуберкульозний диспансер забезпечений необхідним обладнанням та медикаментами. Крім того, у Нікополі створений центр мікроскопії мокрот, який оснащений сучасним обладнанням. Завдяки центру, де працюють кваліфіковані спеціалісти, вдалося покращити рівень виявлення туберкульозу методом мікроскопії», - сказав виконуючий обов’язки начальника відділу охорони здоров’я Нікопольської міської ради Валерій Самойленко. 
Завдяки комплексним заходам та системній роботі по боротьбі з туберкульозом, у Нікополі збільшено кількість випадків ефективного лікування хвороби до 80%.
«Сьогодні керівництво області на чолі з губернатором Олександром Вілкулом  приділяє велику увагу питанням боротьби з туберкульозом. У Нікополі це, перш за все, оснащення протитуберкульозного диспансеру необхідним обладнанням, забезпечення пацієнтів достатнім харчуванням та медикаментами. Співробітники тубдиспансеру вчасно отримують заробітну плату та матеріальну допомогу на оздоровлення», - сказала головний лікар Нікопольського протитуберкульозного диспансеру Лоліта Леус. 
Окрім необхідної медичної допомоги, пацієнти з діагнозом туберкульоз отримують соціальну підтримку з боку громадських організацій та благодійних фондів. Так громадська організація «Енергія життя» надає пацієнтам продуктові, гігієнічні та медичні набори, благодійна допомога також надходить від фонду «Нове життя». Завдяки співпраці фтизіатричної служби Нікополя з організацією Червоного Хреста, пацієнти, які знаходяться на амбулаторному лікуванні, перебувають під контролем патронажних сестер. 
«Наші пацієнти отримують не лише якісну медичну допомогу, а й психологічну підтримку. У цьому році у тубдиспансері з пацієнтами працює психолог, яка проводить групові та індивідуальні заняття. Крім того, у пацієнтів та медичного персоналу закладу є свій духовний наставник - священик отець Роман», - сказала завідуюча диспансерним відділенням Нікопольського протитуберкульозного диспансеру Альбіна Шершньова.    
Крім обміну досвідом боротьби з туберкульозом, учасники круглого столу домовились про подальшу співпрацю з метою подолання розповсюдження хвороби. 
«Туберкульоз – це виліковна хвороба, тому ми намагаємось донести до населення якомога більше інформації про це захворювання та особливості його лікування. На Дніпропетровщині до обговорень активно залучаються і представники влади, і медики, і громадські активісти. За їх участі вже відбувся круглий стіл у Дніпропетровську, а найближчим часом подібні зустрічі пройдуть в усіх великих містах області. Адже перемогти туберкульоз можна тільки разом», - сказала координатор програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у Дніпропетровській області Єлизавета Воротилова. 

 
Категория: Область | Просмотров: 719 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar