Покров Четверг 16.05.24, 23:22
Сайт
Главная » 2012 » Июль » 9 » Віктор Лях: «Дніпропетровщина є лідером в ініціативах запровадження енергозберігаючих технологій»
20:38
Віктор Лях: «Дніпропетровщина є лідером в ініціативах запровадження енергозберігаючих технологій»
Віктор Лях: «Дніпропетровщина є лідером в ініціативах запровадження енергозберігаючих технологій»Про це президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях повідомив під час засідання круглого столу на тему «Альтернативне управління в житлово-комунальному господарстві. Енергозбереження в житлово-комунальному господарстві», що пройшов у рамках програми «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини» Під час заходу обговорювали стан житлово-комунального господарства області, шляхи розвитку систем теплозаощадження та енергозбереження, проаналізували законодавчі ініціативи щодо реформування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). 
У засіданні взяли участь: начальник управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації Олександр Катічев, голова Громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації Лариса Бабич, депутати Дніпропетровської міськради Євген Морозенко та Андрій Бірюк, президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях, члени комітетів громадської ради при Дніпропетровській облдержадміністрації. 
Президент Фонду «Східна Европа» Віктор Лях зазначив, що Дніпропетровщина є лідером в ініціативах запровадження енергозберігаючих технологій. Фонд у партнерстві із Дніпропетровською облдержадміністрацією та обласною радою реалізує проект «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини», який розрахований на три роки (2011 – 2013 рр). Мета проекту – стимулювання енергозбереження, сприяння використанню альтернативних джерел енергії та зменшенню викидів парникових газів. В рамках проекту проводитиметься навчання представників місцевих органів влади, комунальних підприємств, бізнесу, щоб ознайомити їх з перевагами застосування чистих технологій. На тренінгах учасники можуть спільно з експертами знайти ефективні рішення, які можна впроваджувати у громадах та на підприємствах Дніпропетровщини, а також дізнатися про можливі джерела фінансування таких ініціатив.
«Головний принцип діяльності Фонду «Східна Європа» – підтримка сталого місцевого розвитку та залучення до співпраці урядових та неурядових організацій. Для нас є дуже важливим налагодження співробітництва у трикутнику «Влада – бізнес – громадськість». Що ж стосується використання альтернативних джерел енергії – то це вкрай важливе питання, що потребує спільного обговорення всіма зацікавленими сторонами та подальшої розробки і реалізації відповідних комплексних стратегій» - зазначив Віктор Лях.
Реформа житлово-комунального господарства один із пріоритетних напрямків Комплексної стратегії розвитку регіону. На Дніпропетровщині іде системна робота із модернізації великих інфраструктурних об’єкті галузі: котелень, насосних станцій, інженерних мереж. Впроваджується використання нових видів палива, модернізовані та нові каналізаційно-насосні станції з автоматизованими системами управління дозволяють заощаджувати вдвічі більше електроенергії, усі вихідні мережі котелень на 100% оснащені засобами обліку випуску теплової енергії. Це дозволяє заощаджувати кошти, що направляються на подальшу модернізацію галузі та поліпшення якості життя громадян
«Обласна влада впроваджує системний підхід до модернізації галузі ЖКГ. Важливу ролі у цьому процесі відіграють ініціативи місцевих громад. Цього року вперше в Україні у Дніпропетровській області розпочалася реалізація "Програми сприяння громадянській активності у розвитку територій на 2012-2016 роки”, яка не має аналогів в Україні. В рамках програми пройшли конкурси "Кращий двір”, "Кращий дім”, "Кращий дім ОСББ”, "Кращий керуючий дому”. За підсумками конкурсів переможці отримають фінансування для реалізації проектів енергоефективності, енергозбереження та благоустрою», - сказав губернатор Олександр Вілкул.
Нагадаємо, що на XIII сесії Дніпропетровської обласної ради (25 травня 2012 року) на реалізацію цієї програми виділено 5 млн грн з обласного бюджету.
Створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) є важливим елементом програми розвитку та реформування житлово-комунального господарства Дніпропетровської області, а також переходом на нові ринкові відносини. ОСББ виконують важливу роль дерегуляції у житлово-комунальному господарстві, децентралізації і боротьби з монополією на ринку комунальних послуг. Дніпропетровщина є одним з лідерів серед регіонів України за показниками створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку. Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул приділяє особливу увагу розвитку та стимулюванню створення таких об’єднань. Щороку в регіоні проводиться конкурс на кращий будинок ОСББ та кращого управляючого об’єднанням. 
Згідно з комплексною стратегією розвитку до 2015 року в області планується створити 4 тис 219 ОСББ, у тому числі 512 в поточному році. Зокрема, у 2011 році на Дніпропетровщині було створено 169 ОСББ. За 6 місяців 2012 у регіоні створено ще 76 ОСББ. 


За інформацією управляння з питань внутрішньої політики ОДА
Категория: Область | Просмотров: 795 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar