Покров Понедельник 06.05.24, 16:25
Сайт
Главная » 2012 » Июнь » 6 » З обласного бюджету виділено більше 1 млн грн на проведення науково-дослідницької роботи з вивчення ґрунтових вод на житловому масиві Тополь
14:57
З обласного бюджету виділено більше 1 млн грн на проведення науково-дослідницької роботи з вивчення ґрунтових вод на житловому масиві Тополь
З обласного бюджету виділено більше 1 млн грн на проведення науково-дослідницької роботи з вивчення ґрунтових вод на житловому масиві ТопольПро це повідомив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Іван Ступак під час робочої наради, що пройшла на житловому масиві «Тополя».
«Кожна людина має право жити спокійно, не турбуватися про свою безпеку та збереження власного майна. Особливо це питання актуальне для мешканців житлових масивів «Тополя», де мешкає близько 60 тис людей. 15 років тому, 6 червня 1997 року, в результаті зсуву на житловому масиві були зруйновані будинки, дитячі садки та школа. Проблема житлового масиву на особистому контролі губернатора Олександра Вілкула. Зараз вперше за останні 10 років, керівництвом області залучені кошти, необхідні для проведення рекомендованих вченими досліджень, для заходів з профілактики зсувів і інженерного захисту території. За підтримки губернатора на початку 2012 року було виділено 1,1 млн грн. Це ті кошти, які сьогодні необхідні для того, щоб профінансувати та провести всі науково-дослідні та пошукові роботи з вивчення стану ґрунту на житловому масиві «Тополя», - сказав Іван Ступак.
Розробкою рекомендацій щодо робіт, які мають бути проведені для укріплення ґрунтів на житловому масиві Тополь будуть займатися фахівці Українського зонального науково-дослідного проектного інституту цивільного будівництва «КИЇВЗНДІЕП». Співробітники інституту вже почали дослідження та приступили до розробки геомоделі території, що дозволить зрозуміти процеси, які відбуваються в ґрунтах. Вже червні 2012 відбудеться розширена нарада з науковцями «КИЇВЗНДІЕП» та комісією, що була створена у листопаді минулого року за ініціативи Олександра Вілкула, де будуть обговорюватися першочергові заходи з укріплення ґрунтів та запобігання підтоплень. Наразі вже є попередні висновки щодо буріння свердловин, які дозволять професійно проводити моніторинг стану ґрунтових вод. Так, на жилмасиві (ж/м) «Тополя» -1 необхідно бурити 18 свердловин, на ж/м «Тополя» - 2 - 25, а на ж/м «Тополя»-3 – 21.
В ході 30-річної експлуатації житлового масиву становище на його території ускладнилося накладанням багатьох техногенних факторів - це витоки з водонесучих комунікацій, підрізка та перенавантаження схилів, відсутність або поганий стан зливової мережі, неправильний збір поверхневих вод.
Іван Ступак зазначив, що в квітні 2012 року було розпочато інженерні роботи з профілактики та зміцнення території житлового масиву «Тополя» від зсувних процесів ґрунту, проводиться прочищення зливових каналізації. Дніпропетровський державний проектний інститут житлового та громадянського будівництва наразі працює над науковими дослідженнями, що стануть основою для планування нової і реконструкції старої зливової каналізації. 
Роботи з відкачування води з підвалів і всі наукові дослідження мають бути завершені до середини літа.
Нагадаємо, 6 червня 1997 року у Дніпропетровську на житловому масиві Тополь внаслідок розмиву ґрунту створився гідравлічний прорив, через який під землю пішов 9-поверховий будинок, 2 дитячих садки та школа, одна людина загинула.
Категория: Область | Просмотров: 627 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar