Покров Пятница 17.05.24, 11:06
Сайт
Главная » 2013 » Март » 20 » Цього року на Павлоградському хімічному заводі буде відкрита сучасна установка з утилізації корпусів ракет (фото)
17:03
Цього року на Павлоградському хімічному заводі буде відкрита сучасна установка з утилізації корпусів ракет (фото)
На Павлоградському хімічному заводі завершується будівництво сучасної установки з утилізації корпусів ракет після вилучення з них твердого ракетного палива. Будівництво установки розпочате у 2012 році та буде завершене вже цього року. Це дозволить вже цьогоріч розпочати утилізацію корпусів ракет. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков провів робочу нараду щодо завершення будівництва установки.



На початку 90-х років Україна прийняла на себе зобов'язання ліквідувати на своїй території всі міжконтинентальні балістичні ракети РС-22. Утилізувати було необхідно близько 5 тис тонн ТРП. У рамках міждержавних домовленостей між Україною і США та Державної програми з утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22 базовим підприємством для проведення цієї роботи було визначено Павлоградський хімічний завод.
Утилізація твердого ракетного палива
Останні роки на заводі активно проводяться роботи з утилізації твердого ракетного палива. 5 квітня 2011 році Президент України Віктор Янукович відкрив повномасштабну промислову установку гідромеханічного вилучення твердого ракетного палива на Павлоградському хімзаводі. Це дозволило збільшити обсяги вилучення ТРП і значно прискорило процес утилізації. За 2011-2012 роки вилучено майже 600 тонн ТРП. Проте після вилучення палива залишалися корпуси ракет, які теж необхідно ліквідувати.
«Програмі з утилізації твердого ракетного палива вже більше 20 років. Проте лише кілька останніх років розпочаті реальні кроки з вирішення цього питання. Павлоградський хімічний завод – це важливий стратегічний об’єкт не лише в межах регіону та України, а й всього світу. Саме тут завершиться історія «холодної війни» - будуть утилізовані залишки твердого ракетного палива та ракетні корпуси балістичних ракет, які залишилися в Україні ще з радянських часів. Це дозволить зняти з черги денної, в тому числі ще одне важливе екологічне питання», - сказав Дмитро Колєсніков.

Цього року на Павлоградському хімічному заводі буде відкрита сучасна установка з утилізації корпусів ракет (фото)

Утилізація корпусів ракет
Нова установка, яка наразі будується на Павлоградську хімічному заводі, дозволить до 2016 року переробити всі 163 корпуси ракет вагою 306 тонн. Також на цьому об’єкті буде проводитися утилізація супутніх відходів від інших процесів, пов'язаних з утилізацією твердого ракетного палива МБР РС-22.
Загальна вартість установки складає близько 150 млн грн. Кошти для цього об’єкту виділені Сполученими Штатами Америки на основі протокольних рішень, які прийняті під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з Президентом США Бараком Обамою у 2010 році. 
Після видалення з балістичних ракет твердого ракетного палива, їх корпуси будуть відправлятися на утилізацію в цю сучасну установку. Тут вони будуть розпилюватися та направлятися у спеціальну піч, де речовина, з якої виготовлені корпуси, під дією температури розпадається на молекули і перетворюється на шлак. Його обробляють і отримують технічну сіль, якою потім можна посипати автошляхи. 
Введення в дію сучасної установки з утилізації корпусів ракет дозволить запобігти накопиченню відходів та їх негативному впливу на стан навколишнього природного середовища, виключити викиди токсичних речовин в атмосферне повітря і скидання стічних вод у водойми.
Системний моніторинг екологічної безпеки 
Як доповів губернатору генеральний директор Павлоградського хімічного заводу Леонід Шиман, всі процеси, що здійснюються на об'єкті утилізації порожніх корпусів, будуть забезпечені системами газоочисного обладнання з високою ефективністю очищення. Також на об’єкті буде запроваджена система водообертальної технологічної води. Це дозволить не скидати її в каналізаційні системи і навколишнє середовище, а знову й знову після очищення використовувати одну й ту ж воду. На системі газової очистки та водообертальної системи передбачена установка приладів контролю за вмістом шкідливих речовин, що забезпечить щодобовий контроль за об’єктом. 
Утилізація боєприпасів
Також на Павлоградському хімічному заводі у рамках Міжнародної програми «Партнерство заради миру» будуть ліквідуватися боєприпаси, зокрема протипіхотні міни. Розроблені на підприємстві технології дозволяють утилізувати боєприпаси різних класів без шкоди для навколишнього середовища.



Категория: Область | Просмотров: 941 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar