Покров Воскресенье 19.05.24, 05:41
Сайт
Главная » 2012 » Апрель » 12 » Дніпропетровщина відзначила Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів
11:51
Дніпропетровщина відзначила Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів
Дніпропетровщина відзначила Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборівЗа дорученням губернатора Олександра Вілкула заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова взяла участь в урочистостях з нагоди Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів, який щорічно відзначається 11 квітня. У Будинку органної та камерної музики відбувся святковий концерт для понад 200 членів Української спілки в'язнів-жертв нацизму та активістів ветеранського руху в'язнів концтаборів.
«Сьогодні ми зібрались вшанувати подвиг мужніх людей, які зуміли вистояти у фашистському полоні. Найкращою шаною тим, хто загинув, має бути пам'ять про них та молитва, а тим, хто вижив – повсякденна турбота. Як зазначив наш Президент Віктор Янукович у своєму зверненні, згадуючи про полеглих, ми повинні дбати про тих, хто у нацистському рабстві переміг смерть, повернувся додому і розбудовував країну заради прийдешніх поколінь. Низько вклоняюся вам, дорогі ветерани. Бажаю вам міцного здоров'я, благополуччя, душевного тепла й добробуту на довгі роки», - сказала Марія Пустова під час урочистостей.
На сьогодні на Дніпропетровщині проживає близько 30 тис осіб з числа громадян, які зазнали тортур з боку фашистів, в тому числі 800 в’язнів концтаборів, 2 тис дітей, народжених в неволі та вивезених на примусову працю разом з батьками.
В області під керівництвом губернатора Олександра Вілкула реалізується низка програм з соціального захисту ветеранів війни і колишніх в'язнів фашистських концтаборів.
Щорічно з обласного бюджету забезпечується фінансування статутної діяльності обласних громадських організацій ветеранів та інвалідів. У 2012 році за ініціативи Олександра Вілкула на це передбачено понад 700 тис грн. Зокрема, Дніпропетровському обласному відділенню Української спілки в’язнів – жертв нацизму – майже 38 тис грн. Відповідна підтримка статутної діяльності осередків ветеранських організацій міст і районів області передбачена і в місцевих бюджетах. З нагоди Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів Нікопольська організація борців антифашистського опору, Дніпропетровське обласне відділення Української спілки в'язнів та міські відділення у Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську та Новомосковську отримали оргтехніку. 
У рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича у 2012 році буде значно збільшено щорічну разову допомогу ветеранам війни до Дня Перемоги, з квітня-травня цього року підвищуються пенсійні виплати для учасників війни, членів сімей померлих інвалідів війни.
Усі ветерани війни та жертви нацистських переслідувань області відповідно до чинного законодавства мають пільги на житлово-комунальні послуги, проїзд, оздоровлення, користування телефоном тощо.

Довідка:
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів відзначається щорічно 11 квітня. Організація Об’єднаних Націй визначила цю дату у зв’язку з визволенням в цей день у 1945 році в’язнів Бухенвальду, де фашистами було знищено 56 тис людей. 
Відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» колишні в’язні  мають статус ветеранів війни або жертв нацистських переслідувань.  

Категория: Область | Просмотров: 896 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar