Покров Пятница 17.05.24, 10:05
Сайт
Главная » 2013 » Март » 7 » Дніпропетровщину вперше представили на найбільшій туристичній виставці світу ITB Berlin (ФОТО)
11:10
Дніпропетровщину вперше представили на найбільшій туристичній виставці світу ITB Berlin (ФОТО)
Протягом 6-10 березня у Німеччині проходить найбільша туристична виставка світу ITB Berlin 2013. Щороку на виставці представляють свої експонати близько 11 тис учасників. Вперше на найбільшій туристичній виставці світу ITB Berlin свій туристичний потенціал представила Дніпропетровська область. В офіційному відкритті стенду від України взяли участь голова Державного агентства з питань туризму та курортів Олена Шаповалова та радник-посланник посольства України у Німеччині Павло Попов.

На ITB Berlin 2013 свої стенди презентували понад 170 країн світу. Стенд України представляють 10 міст, АР Крим та Дніпропетровська область.
Як зазначив губернатор Дмитро Колєсніков у Дніпропетровщини є гарна можливість стати одним з найбільш привабливих регіонів України для туристів. Дніпропетровська область за правом вважається промисловим ядром країни, її інвестиційними воротами. Проте Дніпропетровщина – це ще й мальовнича природа, численні пам`ятки історії та архітектури, шедеври народних майстрів. 
«Розвиток туристичної галузі регіону наразі набирає обертів. А це означає підтримку малого та середнього бізнесу, створення нових робочих місць, залучення додаткових інвестиції в наш регіон. Тому те, що ми представляємо наш регіон на ITB Berlin, дає добрі перспективи зарекомендувати наш край як один з провідних туристичних центрів України, розширити контакти та поглибити співробітництво з Всесвітньою Туристичною Організацією ООН UNWTO», - відзначив Дмитро Колєсніков.
На Дніпропетровщині розробляються нові туристичні маршрути, розширюється мережа готелів, реставруються пам`ятки архітектури. Туроператори пропонують гостям регіону понад 60 екскурсійних маршрутів.
На виставці представникам з усього світу Дніпропетровщина презентує свої найпопулярніші «зелені» туристичні маршрути, пам`ятки архітектури та улюблені місця відпочинку гостей та жителів області. 
За дорученням губернатора Дмитра Колєснікова представником від Дніпропетровської області на виставці стала начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Наталія Першина. За її словами найбільшою популярністю у відвідувачів експозиції Дніпропетровського регіону користуються майстер-класи від досвідченого митця, майстру Петриківського розпису Валентини Панко. Під час майстер-класу усі бажаючі власноруч можуть спробувати намалювати свій шедевр технікою орнаментного Петриківського розпису. 
Презентація Петриківського розпису на ITB Berlin є складовою частиною низки заходів щодо внесення Петриківського розпису до реєстру нематеріальної культурної спадщини Людства ЮНЕСКО. Куратором цього процесу є Віце-прем`єр-міністр України Олександр Вілкул.

Довідка: Туристичні маршрути Дніпропетровщини
«Зелений туризм»
З 2010 року в області започатковані поїздки по історичних та природних центрах Дніпропетровщини. Екскурсійні напрями передбачають знайомство з унікальними та природними та історичними пам`ятками Нікопольського, Апостолівського, Новомосковського, Криничанського, Покровського, Царичанського, Верхньодніпровського та інших районів області.
Крім того, мандрівники повною мірою можуть відчути гостинність придніпровських господарів, оселившись у так званих «зелених» садибах, яких в області 7. Ось деякі серед них: «Козацька зірка» та козацький зимівник «Галушківка» в Петриківському районі, «Степова троянда» в Нікопольському районі, «Сільське подвір`я» та «Дім над ставом» у Криничанському районі.
У кожної садиби – свої принади. 
На Нікопольщині гостей водять лісовими маршрутами.
На Петриківщині туристів запрошує чотири козацьких хутора. Приміром, у зимівнику «Галушківка» гостей зустрічають козаки на конях, туристів пригощають блюдами старовинної української кухні та розважають театралізованим шоу з шабельним боєм.
У Царичанському районі мандрівники відвідують старовинні православні церкви Дніпропетровщини, найстаршій з яких – 250 років. Також гості регіону відвідують тут унікальну гору Калитва, що народжена льодяниковим періодом. Гора скриває козацькі клади та останки доісторичних тварин. 
Особливо цікавими для туристів є пам`ятки історії та архітектури національного значення – козацька фортеця у селі Старі Кодаки, місця боїв козацьких військ з польською шляхтою під містом Жовті Води та селом Княжі Байраки, місця форсування Дніпра в роки Великої Вітчизняної війни, а також найбільша у світі колекція половецьких кам`яних скульптур «кам`яні баби» 10-13 століть. 
Під час екскурсії до однієї з найстарших оборонних споруд Східної Європи – Кодацької фортеці, гості регіону відвідують давнє козацьке кладовище, узнають про легендарних козацьких лоцманів, які проводили судна через дніпровські пороги.
Місто Новомосковськ – скарбниця краєзнавчих відкриттів. Тут туристи насолоджуються шедевром дерев`яної архітектури 18 століття – Свято-Троїцьким собором, збудованим з дубових та соснових брусів без жодного цвяха. У декількох хвилинах ходьби від собору розташовується не менш важливий центр українського православ`я – Свято-Миколаївський Самарський пустинний монастир, заснований у 16 столітті запорізькими козаками.
Також відпочинок за містом пропонують 80 баз там закладів відпочинку, строаусині та молочні ферми, приватний зоопарк.
Екомаршрути – невід`мна частина програми туристичної програми гостей області. На Дніпропетровщині знаходиться 156 об`єктів природно-заповідного фонду. Дніпровсько-Орільський заповідник, десятки природних заказників, ботанічні сади, степові ліси, мальовничі ріки, нехарактерний для степової зони водоспад є улюбленими місцями відпочинку жителів та гостей регіону.
Санаторії «Дніпровський», «Новомосковський», «Сонячний», «Славутич ім. Б.В.Пашковського», «Солоний лиман» десятки років допомагають гостям та жителям області в профілактиці, реабілітації та лікуванні.

Петриківка – перлина Української народної культури
Петриківський розпис – унікальне явище національної культури, яке  за правом увійшло до реєстру нематеріальної культурної спадщини України. З кінця ХVІІІ століття, а саме ним датуються перші вироби «Петриківки», цей унікальний орнаментальний візерунок не втратив своєї автентичності. Колись у селі Петриківка цим розписом був прикрашений кожний будинок. Пелюстки та листя в руках майстрів Дніпропетровщини складаються в несподівані квіти, грони винограду та калини, казкових тварин, побутові сцени з життя українців. Орнаментний розпис вважався оберегом від заздрості та зла, а також гарантією добробуту та благополуччя в родині. Сьогодні ці традиції відновлені.
У рамках ініціативи України наразі роздивляється питання щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Відповідне номінаційне досьє було підготовлено у червні 2012 року Міністерством закордонних справ України та Міністерством культури України.
Задля збереження і розвитку Петриківського орнаментного мистецтва на Дніпропетровщині реалізуються ряд освітніх програм, проходять фестивалі, функціонують спеціалізовані навчальні заклади. У Дніпропетровській області існує Центр народного мистецтва «Петриківка», до творчого складу якого увійшли 40 провідних майстрів.
З 2007 року у Дніпропетровській області проводиться фестиваль-ярмарок "Петриківський дивоцвіт”, який щороку приваблює все більше туристів з багатьох країн світу.
У вересні 2012 року у рамках ініціативи України щодо набуття Петриківським розписом статусу нематеріальної культурної спадщини людства вперше в історії України у селищі Петриківка за участі дипломатичних представників з більше ніж 20 країн світу, діячів культури та мистецтва відбулася презентація Дніпропетровщини як центру унікального культурного надбання України та світу. Надзвичайні та Повноважні Посли Алжиру, Афганістану, В`єтнаму, Єгипту, Індонезії, Іраку, Республіки Корея, Малайзії, представники дипломатичних місій Азербайджану,Киргизстану, Польші, Росії, Таджикистану, Японії, а також Координатор проектів ОБСЄ в Україні взяли участь у майстер-класі та ознайомилися з презентацією найрізноманітніших форм народних ремесел на ярмарку «Осінній дивоцвіт» за участі народних майстрів з усіх районів та міст Дніпропетровщини. Під час ярмарку 13 народних майстрів регіону встановили національний рекорд – вони створили найбільший в країні орнаментний розпис довжиною 120 метрів та шириною 80 см.

Дніпропетровськ – осередок культурно-історичних пам`яток України
Місто, де сучасні бізнес-центри, готелі, нічні клуби, ресторани гармонійно поєднуються зі старовинними будівлями часів імператриці Катерини ІІ, мощеними булижником вулицями, церквами, затишними парками та скверами. 
Місто було засновано у 1776 році за наказом російської імператриці Катерини ІІ, і отримало назву Катеринослав. Протягом століть місто активно розвивалося, з`являлися великі промислові підприємства, які працюють і сьогодні. Локомотивне депо Катеринослава стало найбільшим на півдні Російської імперії. Після встановлення радянської влади місто у 1926 році було перейменовано на Дніпропетровськ – на честь державного діяча Григорія Петровського.
Найбільшою популярністю серед гостей Дніпропетровська користуються Національний історичний музей ім. Яворницького, колекція  якого включає експонати від часів заселення території Дніпропетровщини слов`янськими племенами до наших днів. 
До комплексу музею входить діорама «Битва за Дніпро», яка є однією з найбільших у світі. 
На подвір`ї історичного музею знаходиться колекція половецьких кам`яних скульптур 10-13 століть. 
Красою та вишуканістю архітектури вражають у Дніпропетровську його православні святині – реконструйовані Спасо - Преображенський Кафедральний собор, Свято-Троїцький Кафедральний собор, Брянська Миколаївська церква, Свято-Миколаївський храм, храм Іверської ікони Божої Матері, який називають «північними воротами» міста.
Монастирський острів, парк ім. Глоби, Дніпропетровська набережна та численні сквери міста є улюбленими місцями відпочинку гостей та жителів області.



Дніпропетровщину вперше представили на найбільшій туристичній виставці світу ITB Berlin (ФОТО)


Категория: Область | Просмотров: 997 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar