Покров Пятница 17.05.24, 09:44
Сайт
Главная » 2013 » Март » 14 » До Державного архіву Дніпропетровської області передано цінні історичні документи – фотознімки та спогади остарбайтерів
22:43
До Державного архіву Дніпропетровської області передано цінні історичні документи – фотознімки та спогади остарбайтерів
До Державного архіву Дніпропетровської області передано цінні історичні документи – фотознімки та спогади остарбайтерівДержавний архів Дніпропетровської області отримав на постійне зберігання оригінали документів колишніх остарбайтерів – мешканців Магдалинівського району області. Це, зокрема, фотознімки та спогади ветеранів Великої Вітчизняної війни, історична цінність яких зростає з кожним роком. Також у держархіві відкрилася виставка «Остарбайтери ІІІ рейху». Експозиція розповідає про жителів області,  які були вивезені до Німеччини і примусово працювали там у часи Великої Вітчизняної війни. 
Оригінали документів остарбайтерів були зібрані Магдалинівським осередком Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд «Взаємодія та толерантність». Серед цих документів  – 44 фотознімків, зроблених у 1942-1944 роках. На них відображені остарбайтери із сіл Почино-Софіївка та Топчине, що працювали в Австрії та Німеччині. Також до держархіву, зокрема, були передані спогади остарбайтера, ветерана Великої Вітчизняної війни Петра Андрійовича Козаченка. У них йдеться про тяжкі роки примусової праці на чужині вихідців із Магдалинівського району.  
Як зазначила під час церемонії передачі документів до Державного архіву Дніпропетровської області його директор Ніна Киструська, саме такі оригінальні свідчення очевидців допомагають сучасникам краще зрозуміти страшні події Великої Вітчизняної війни. 
«Велика вітчизняна війна – це, перш за все, героїчні та трагічні долі тисяч людей. Їх важкий життєвий шлях можна осягнути не лише через сухі факти в книжках з історії, а й вивчаючи саме такі оригінальні документи, - підкреслила Ніна Киструська, - Вихованню у молодого покоління, у всіх жителів Дніпропетровщини почуття гордості за свій народ, поважного ставлення до його історії і традицій особливу увагу приділяють Президент України Віктор Янукович та керівник області Дмитро Колєсніков».
У рамках заходу у вестибюлі держархіву відкрилася виставка «Остарбайтери ІІІ рейху», яка триватиме протягом тижня. Відвідувачі можуть побачити фотокопії архівних документів із фондів Державного архіву Дніпропетровської області, газетних матеріалів, документів, та світлин із приватних колекцій. Всі ці документи розповідають про події, пов’язані з примусовою працею жителів Дніпропетровської області, вивезених до Німеччини.
Заходи проводяться, зокрема, у рамках виконання наказу Президента України Віктора Федоровича Януковича щодо відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр. 
Нагадаємо, що найближчим часом Дніпропетровщина та уся Україна відзначатимуть низку визначних дат. 25 жовтня 2013 року – 70 років визволення Дніпропетровська, 28 жовтня 2014 року – 70 років визволення України, 9 травня 2015 року – 70 років Великої Перемоги. 

Довідка.
«Остарбайтер» (c німецького Ostarbeiter - працівник зі Сходу) - позначення у Третьому рейху людей, вивезених з країн Східної Європи з метою використання в якості безкоштовної або низькооплачуваної робочої сили на примусових роботах (1942-1944 рр).

Категория: Область | Просмотров: 897 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar