Покров Понедельник 13.05.24, 21:29
Сайт
Главная » 2011 » Сентябрь » 22 » Ефективно попередити грип
12:42
Ефективно попередити грип

Серед інфекційних захворювань, які реєструються в Україні, гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) становлять 90%.

Гострі респіраторні вірусні захворювання та грип мають майже схожу симптоматику: підвищення температури тіла, головний біль, зниження апетиту, нежить, ураження дихальної системи у вигляді риніту, фарингіту, бронхіту. Але для грипу більш притаманні симптоми  ураження нервової системи, інтоксикації: сильний головний біль, запаморочення, висока температура тіла (39оС – 40оС).

Підвищений ризик захворіти на грип мають медики, працівники торгівлі, транспорту, вчителі, тобто ті, хто контактує з великою кількістю людей. Крім того, в групі ризику – вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями дихальної системи, серцево-судинними захворюваннями, аутоімунними порушеннями, а також хворі на діабет. Хвороба легко розвивається в тих, хто пригнічує власний імунітет курінням, зловживанням алкоголю, нераціональним харчуванням, малорухливим способом життя тощо.

Щоб знизити ризик зараження  грипом у період епідемії, необхідно уникати  місць масового скупчення людей, або ж носити марлеву пов’язку, і частіше мити руки. Вірус грипу дуже нестійкий у зовнішньому середовищі. Він за декілька хвилин гине при кип’ятінні та під впливом свіжого повітря. Тому необхідно на робочих місцях, в учбових установах, в транспорті, квартирах частіше проводити провітрювання та дотримуватись комфортних температурних умов.

Найефективніший засіб захисту проти інфекційних хвороб – це вакцинація. Серед здорового дорослого населення вакцинація може попередити захворюваність грипом на 70% – 90%. У першу чергу медики рекомендують щеплення особам з груп ризику, які працюють у місцях масового перебування людей.

Спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я до нового епідемічного сезону прогнозують  захворюваність на грип. Досвід, отриманий під час минулих епідемій, дозволяє передбачити, які штами вірусу грипу будуть «актуальними» у наступному сезоні. Антигени саме цих «актуальних» типів вірусів містять вакцини для профілактики грипу. Вони є безпечними і можуть вводитися дітям. Існує поняття «колективний імунітет». Чим більше людей мають імунітет до грипу, тим менша ймовірність виникнення епідемії.

Для проходження вакцинації необхідно звертайтатись до територіальних лікувально-профілактичних закладів, в яких розміщені кабінети щеплень.

Довідково:

Грип – це тяжка вірусна інфекція. Цей вірус в історії людства неодноразово створював пандемії, коли захворюванням було охоплено жителів кількох країн одразу. Так, широко відома «Іспанка» – грип, що панував у 1918-1920 роках, забрав життя близько 20 мільйонів людей. Остання пандемія, яка охопила 214 країн світу, була обумовлена новим вірусом А/H1N1/. За період епідемії з жовтня 2009 року по травень 2010 рік на грип та ГРВІ в Україні перехворіло майже 17% усього населення країни.

Категория: Область | Просмотров: 795 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar