Покров Пятница 17.05.24, 11:06
Сайт
Главная » 2013 » Март » 20 » Лікарі-фтизіатри нагадують: при перших симптомах туберкульозу потрібно звертатись до сімейного лікаря
16:33
Лікарі-фтизіатри нагадують: при перших симптомах туберкульозу потрібно звертатись до сімейного лікаря
Лікарі-фтизіатри нагадують: при перших симптомах туберкульозу потрібно звертатись до сімейного лікаряЯк правило, захворювання на туберкульоз має "прихований перебіг". Людина відчуває незначне підвищення температури, слабкість, втрату апетиту, проте найбільш характерною ознакою є кашель, що триває більше двох тижнів. Хворі не завжди звертають увагу на ці симптоми та лікуються самостійно, переважно від простуди. Тим самим вони ускладнюють подальше лікування туберкульозу та роблять його більш тривалим. Саме тому, відчувши перші ознаки хвороби, необхідно звертатися до свого сімейного лікаря (або терапевта чи педіатра). Він зможе вчасно діагностувати хворобу та направити людину на подальше лікування. Про це розповів головний лікар Дніпропетровського обласного клінічного об’єднання «Фтизіатрія» Дмитро Крижановський.
Дмитро Крижановський пояснює, що вже після огляду та обстежень у сімейного лікаря, обговорюється план подальших дій. Вони залежатимуть від результатів обстежень. Якщо результати є позитивними, то пацієнт направляється на обстеження вторинного та третинного рівнів, де лікар-фтизіатр встановлює остаточний діагноз. 
«Як лікар, я не рекомендую пацієнтам, які відчули перші ознаки туберкульозу, одразу звертатися до спеціалізованих протитуберкульозних лікарень. Справа у тому, що при більш детальному обстеженні може виявитися, що туберкульозу в людини немає. Проте людина вже наразила себе на небезпеку, відвідуючи такий медзаклад. Саме тому при перших симптомах потрібно звертатися до свого сімейного лікаря, який вчасно діагностує хворобу та визначить подальше лікування», - сказав він.
Також лікар зазначив, що для того, щоб захистити себе та своїх близьких від туберкульозу, необхідно раз на рік проходити флюорографічні обстеження, відмовитися від шкідливих звичок, правильно харчуватися та споживати вітаміни. Корисними є загартовування та фізичні вправи. Також варто уникати перенавантажень, негативних емоцій, недосипання та перевтоми.

Категория: Область | Просмотров: 679 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar