Покров Пятница 17.05.24, 13:34
Сайт
Главная » 2013 » Март » 22 » На Дніпропетровщині до Державного архіву передано оригінальні документи остарбайтерів Великої Вітчизняної війни
20:56
На Дніпропетровщині до Державного архіву передано оригінальні документи остарбайтерів Великої Вітчизняної війни
На Дніпропетровщині до Державного архіву передано оригінальні документи остарбайтерів Великої Вітчизняної війниНа Дніпропетровщині до Державного архіву передано оригінальні документи остарбайтерів Великої Вітчизняної війни – мешканців Магдалинівського району Дніпропетровської області. Документи для передачі було зібрано Магдалинівським осередком Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» в рамках проектів «Жива пам'ять поколінь» та «Магдалинівці в роки окупації 1941-1943 років».
     
Остарбайтери України – це ще одна напружена сторінка історії нашого народу часів Великої Вітчизняної війни. У 1941-1945 рр. жителів Східної Європи, зокрема українців, росіян та білорусів, примусово вивозили до Австрії та Німеччини, де їх використовували як дешеву або навіть безкоштовну робочу силу. На жаль, більшість з них так і не повернулися на Батьківщину. Тому ми повинні пам’ятати подвиг усіх учасників війни. Для жителів Дніпропетровського регіону, як і для українців в цілому, важливим є збереження пам’яті поколінь, згадок про часи кровопролитної війни на теренах нашої країни. Патріотичному вихованню, шанобливому ставленню до історії  Великої Вітчизняної війни особливу увагу приділяє президент України Віктор Янукович. За підтримки влади на Дніпропетровщині проводиться низка заходів із вшанування героїв та пам’яті  загиблих під час Великої Вітчизняної війни.
Одним з таких заходів стала офіційна передача документів колишніх, примусово вивезених на роботу в Німеччину, мешканців Магдалинівського району. До Державного архіву Дніпропетровської області передано атестат про освіту Григорія Олійника, який він отримав під час окупації, спогади ветерана Великої Вітчизняної війни Петра Козаченка про примусову працю остарбайтерів на території Австрії та Німеччини. Також до архіву передано 39 фотознімків остарбайтерів із сіл Почино-Софіївка й Топчине, які примусово працювали в Австрії та Німеччині.
Важливість цього заходу відзначив губернатор Дніпропетровської області Дмитро Колєсніков: «Дніпропетровщина – це регіон, де дбають про збереження пам’яті про роки Великої Вітчизняної війни. Тому нашим обов’язком є проведення подібних заходів задля того, аби молодь ніколи не забувала про подвиг, який здійснили наші співвітчизники у роки війни».
Також у рамках заходу пройшла виставка «Остарбайтери ІІІ рейху». У вестибюлі Державного архіву експонувалися 55 фотокопій архівних документів, газетних матеріалів, документів та світлин із приватних колекцій, котрі розповідають про події, що пов’язані з примусовою працею жителів Дніпропетровської області, вивезених до Німеччини.
Довідково: 
Зустріч відбувалася в рамках програми виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».
Передачу особистих документів колишніх остарбайтерів організовував Державний архів Дніпропетровської області. Під час офіційної передачі документів колишніх остарбайтерів були присутні: голова ради Дніпропетровської обласної організації Української спілки в’язнів-жертв нацизму Л. В. Кочержина та співробітники організації; представники Магдалинівської райдержадміністрації й пошукової групи «Жива пам'ять поколінь», директор Магдалинівського районного історико-краєзнавчого музею ім. Т. Д. Кулакова Л. О. Гнатюк, колишні остарбайтери та їх рідні, викладачі та студенти історичного факультету Дніпро-петровського національного університету ім. Олеся Гончара.
Категория: Область | Просмотров: 838 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar