Покров Понедельник 06.05.24, 13:17
Сайт
Главная » 2012 » Февраль » 20 » На Дніпропетровщині на чверть зменшилось захворювання на туберкульоз серед підлітків
14:32
На Дніпропетровщині на чверть зменшилось захворювання на туберкульоз серед підлітків
На Дніпропетровщині на чверть зменшилось захворювання на туберкульоз серед підлітків14 лютого Дніпропетровська фтизіатрична служба святкувала 100 літній ювілей. Цього дня 1912 року у Катеринославі почав роботу відділ Всеросійської Ліги боротьби з туберкульозом, що об'єднав усі раніше створені організації допомоги хворим. Саме ця подія стала першим кроком до створення фтизіатричної служби в регіоні. 
Зараз фтизіатрична служба займається діагностикою, лікуванням та профілактикою, а також організацією медичної допомоги хворим на туберкульоз.
Останніми роками проблеми туберкульозу одержали підтримку з боку влади. Про це повідомив головний лікар протитуберкульозного диспансеру Дніпропетровська Костянтин Бордюг. 
За підтримки Олександра Вілкула в 2010-2011 роках збільшено фінансування фтизіатричної галузі регіону. Завдяки цьому проведено реконструкцію, капітальні та поточні ремонти у протитуберкульозних диспансерах та санаторіях на загальну суму 10,3 млн. грн. У 2010 році після проведеного ремонту відкрито відділення для лікування хворих найтяжчої форми туберкульозу у Дніпропетровському обласному комунальному клінічному лікувально-профілактичному об’єднанні «Фтизіатрія» на 40 ліжок. Також було придбано флюорограф та пересувний рентгенологічний апарат для «Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І.Мечникова» та ДОККЛПО «Фтизіатрія», і оснащено лабораторії протитуберкульозних закладів області центрифугами для лабораторних досліджень. 
Крім того, в Дніпропетровському обласному протитуберкульозному диспансері введено в дію найсучасніший апарат по повному знешкодженню медичних витратних матеріалів, що застосовуються для лікування інфікованих хворих – піролізний інсенератор. В рамках губернаторської програми по боротьбі із туберкульозом з обласного бюджету для його придбання та встановлення було виділено 2 млн 200 тис грн.
«Ми впроваджуємо передові методи лікування, закуповуємо найсучасніше обладнання і використовуємо найбільш ефективні засоби для попередження розповсюдження соціально небезпечних хвороб. Адже забезпечення належної діагностики та лікування туберкульозу – одне із найактуальніших питань охорони здоров’я в Україні», - сказав голова облдержадміністрації Олександр Вілкул.
Завдяки системній роботі в Дніпропетровській області на чверть зменшено  захворюваність на туберкульоз серед підлітків. 
Спеціалісти також акцентують увагу на тому, що, завдяки модернізації охорони здоров’я, покращилась якість лабораторної діагностики. 
«Завдяки тому, що первинна ланка медицини стала працювати краще, та оперативніше направляти людей до вузьких спеціалістів, ми маємо можливість виявляти хворобу ще на ранніх стадіях. Окрім того, при обстеженні пацієнтів методом мікроскопії мазка мокротиння виріс відсоток виявлення кислотостійких бактерій, які сигналізують про можливу присутність в організмі туберкульозної палички», - заявила головний спеціаліст головного управління здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації Марія Гудова.
В Дніпропетровській області також посилені заходи з профілактики захворювання. Щороку проводиться місячник боротьби з туберкульозом. За період його проведення активно використовується пересувний флюоорограф для безкоштовного обстеження жителів віддалених районів, організуються гарячі обіди для незахищених верств населення.  
Головний позаштатний спеціаліст з фтизіатрії Головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації Наталія Хребто зазначила, що на сьогоднішній день Дніпропетровська область забезпечена в повній мірі протитуберкульозними лікарськими препаратами. «У регіоні покращуються показники ефективності лікування туберкульозу, знижується смертність, а це значить, що ми активно боремося з хворобою, і у нас є шанси її перемогти».
Зазначимо, що до проектів обласної влади активно залучаються громадські організації. Зокрема, у 2011 році був підписаний Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Дніпропетровською облдержадміністрацією в особі губернатора Олександра Вілкула, голови облради Євгена Удода та Благодійного Фонду «Розвиток України».
«Підвищення уваги з боку керівників такого рівня вселяє впевненість в медичних працівників - тепер результати їх копіткої роботи, при потужній підтримці влади, будуть більш відчутні», - зазначив Костянтин Бордюг.
 «На національному рівні держава також бореться із туберкульозом: розроблено нову національну програму подолання хвороби та новий закон «про туберкульоз», готується реформа фтизіатричної служби. Світова спільнота також залучена до роботи: кошти для придбання обладнання, препаратів та запровадження системних змін надає Глобальний Фонд з боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією. Але без допомоги з боку преси, громадських організацій, місцевих органів влади подолати хворобу буде важко», - сказав керівник проекту «Адвокація: мобілізація політичної волі» Фонду «Розвиток України» Роман Вибрановський. 

Категория: Область | Просмотров: 752 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar