Покров Пятница 17.05.24, 13:11
Сайт
Главная » 2013 » Март » 2 » На Дніпропетровщині навчають водіїв «швидких» надавати постраждалим першу медичну допомогу
23:28
На Дніпропетровщині навчають водіїв «швидких» надавати постраждалим першу медичну допомогу
На Дніпропетровщині 2013 рік розпочався для працівників «швидкої» із нововведень. Окрім нового Закону «Про екстрену медичну допомогу», що поділив усі виклики пацієнтів на «екстрені» та «неекстрені», у регіоні вперше було розпочато курси для водіїв цієї служби. Тепер у надзвичайних випадках вони також зможуть надавати постраждалим першу медичну допомогу. Перевірити як саме проходять курси та як водії на практиці застосовують свої знання вирішили представники засобів масової інформації, завітавши до Дніпропетровського Автопідприємства санітарного транспорту. 

Олексій Стриженко працює водієм «швидкої» на Амур-Нижньодніпровській підстанції вже 5 років. На курсах чоловік вперше, але каже, що за роки роботи вже оволодів основними навичками надання першої меддопомоги. Він вміло демонструє присутнім, як правильно робити непрямий масаж серця. Роль уявного пацієнта виконує спеціальний манекен.
«На шляху до збереження життів пацієнтів важлива кожна хвилина, – розповідає Олексій. – Тому абсолютно обґрунтовано те, що інколи найпростіші речі, які все ж займають час лікарів, можу робити і я. Наприклад, розкласти носилки чи зупинити кровотечу. Звичайно, є певні навички, проте нові знання ніколи не бувають зайвими».
Викладач курсів Ольга Олійник – лікар із досвідом. Жінка зазначає, що попри напружений графік роботи водії охоче відвідують заняття. Займаються з ними по три години на день. Повний курс складає 12 годин. Тому навчаються водії невеликими групами у вільний від роботи час. І такі курси кожен з них проходитиме раз на три роки.
«Ми розповідаємо водіям складні речі простою мовою, – каже Ольга Олійник. – Під час курсів вони опановують основні навички надання першої медичної допомоги – не лише теоретичні, а й практичні».
Зокрема, водіїв «швидкої» навчають зупиняти кровотечі, перев’язувати рани, іммобілізувати (знерухомлювати) пошкоджені кінцівки, робити штучне дихання, вмикати обладнання у «швидкій» тощо.
Директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Радій Шевченко пояснює, що такі курси для водіїв «швидкої» є дуже корисними. Та це не означає, що тепер водії самостійно надаватимуть медичну допомогу. Вони допомагатимуть кваліфікованим медпрацівникам лише в екстрених випадках. Їхні дії будуть чітко скеровуватися та контролюватися фельдшерами чи лікарями бригади швидкої допомоги.
«Оскільки водій є також членом бригади, він не повинен залишатися осторонь. У надзвичайних випадках, коли не вистачає «рук», він повинен вміти робити штучне дихання,  правильно користуватися носилками, допомогти ввімкнути апаратуру в кареті швидкої допомоги тощо», – сказав Радій Шевченко.
Всього на Дніпропетровщині працює більше 1000 водіїв. Із них 360 вже пройшли необхідний курс занять. 



На Дніпропетровщині навчають водіїв «швидких» надавати постраждалим першу медичну допомогу
Категория: Область | Просмотров: 704 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar