Покров Четверг 02.05.24, 00:53
Сайт
Главная » 2012 » Май » 29 » На Дніпропетровщині урочисто відзначено Міжнародний день миротворців ООН
21:43
На Дніпропетровщині урочисто відзначено Міжнародний день миротворців ООН
На Дніпропетровщині урочисто відзначено Міжнародний день миротворців ООНЗа дорученням губернатора Олександра Вілкула перший заступник голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний вручив відзнаки миротворцям Дніпропетровщини. Захід пройшов в рамках відзначення Міжнародного дня миротворців ООН та з нагоди 20-річчя участі України у миротворчих операціях ООН. В урочистостях також взяли участь заступник голови – керівник апарату Дніпропетровської облдержадміністрації Надія Подоплєлова, заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Марія Пустова та заступник голови Дніпропетровської обласної ради Віктор Науменко.
«Від імені та за дорученням губернатора Дніпропетровщини Олександра Юрійовича Вілкула вітаю вас з Міжнародним днем миротворців Організації Об'єднаних Націй та 20-ою річницею участі України в миротворчих операціях ООН. Протягом двадцяти років українські миротворці гідно виконують свій обов'язок в найвіддаленіших куточках світу. За цей час участь в миротворчих операціях взяло понад 50 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України. Кожен десятий з них є вихідцем з Дніпропетровської області», - сказав Вячеслав Задорожний.
Він підкреслив, що особливо почесно для регіону те, що перший в історії незалежної Україні миротворчий батальйон був сформований 20 років тому саме на Дніпропетровщині.
«Сьогодні величезний внесок українських миротворців у забезпечення стабільності та збереження миру на планеті визнано на найвищому міжнародному рівні. У кризових регіонах по всьому світу вони захищають цивільне населення, відновлюють інфраструктуру, надають гуманітарну та медичну допомогу, сприяють дотриманню прав людини», - зазначив В'ячеслав Задорожний.
Перший заступник голови облдержадміністрації вручив ветеранам-миротворцям відзнаки і цінні подарунки з нагоди свята. 
Звертаючись до миротворців, Віктор Науменко сказав: «У нашому регіоні особливе ставлення до місії миротворців. Кожен десятий миротворець України –  житель Дніпропетровщини. У вас свята місія – захищати мир на усіх континентах, у різних куточках землі. Кожен з вас – зразок військової мужності, сміливості і сили». 
Голова Дніпропетровської організації ветеранів-учасників миротворчих операцій «Блакитні шоломи», командир першого миротворчого українського підрозділу – 240-го окремого спеціального батальйону полковник Володимир Сидоренко та колишній начальник штабу 6-го армійського корпусу, генерал-майор Альберт Адібеков розповіли про життя миротворців Дніпропетровщини та завдання, які нині стоять перед ними. 
Вони подякували губернатору Олександру Вілкулу за увагу і підтримку ветеранів-миротворців Дніпропетровщини.
У Дніпропетровській області проживають 12,5 тис учасників бойових дій на території інших держав. Учасникам бойових дій та членам сімей загиблих надається матеріальна допомога, пільги та соціальні гарантії, здійснюються відповідні доплати. Обласна влада надає підтримку діяльності ветеранських організацій.
В рамках реалізації Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича в 2012 році вдвічі збільшено розміри щорічної разової матеріальної допомоги інвалідам війни до Дня Перемоги.
В області створена система надання медичної допомоги ветеранам та учасникам бойових дій.

Довідка:
Миротворча діяльність України розпочалася з 1992 року. Для врегулювання югославського конфлікту та захисту цивільного населення були розгорнуті сили ООН UNPROFOR (Сили Організації Об’єднаних Націй з охорони). Генеральний секретар ООН звернувся до керівництва України з проханням ввести військовий контингент у складі сил ООН у зони конфліктів. У липні 1992 року Міністр оборони України підписав наказ про формування в селищі Гвардійське Дніпропетровської області першого українського миротворчого підрозділу – 240-го окремого спеціального батальйону. Батальйон, до складу якого увійшли військовослужбовці зі всієї України, було сформовано в рекордно короткий термін – за три тижні. Вже 15 липня 1992 року два літаки з передовою групою 240-го батальйону на борту вилетіли до Боснії. Під час перебування 240-го окремого спеціального батальйону в м. Сараєво та в Боснії і Герцеговині особовий склад, окрім виконання миротворчих завдань, брав участь у відновленні та реконструкції лікарні та школи, ремонті доріг, ліній електропередач, трамвайної лінії і трамваїв, наданні медичної допомоги місцевому населенню. 
За даними Міністерства оборони України за 20 років миротворчої діяльності, участь в миротворчих операціях взяли понад 50 тисяч військовослужбовців Українських Збройних Сил. Зокрема, це операції у колишній Югославії, Анголі, Косово, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Лєоне, Грузії, Іраку, Лівані, Ефіопії, Ліберії, Конго, Придністров’ї, Судані та Кот-д’Івуарі. 
Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй відзначається щороку 29 травня, в Україні - з 2003 року відповідно до Указу Президента України. 
Дніпропетровська організація ветеранів учасників миротворчих операцій «Блакитні шоломи» була заснована у квітні 1999 року та є добровільною громадською організацією. Вона об’єднує військовослужбовців дійсної служби, запасу та у відставці, які брали участь у миротворчих місіях з врегулювання збройних конфліктів та їх наслідків у кризових регіонах світу під егідою Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних організацій. На даний час Організація нараховує понад 350 членів. ЇЇ мета організації захищати інтереси миротворців та ветеранів, які брали участь у миротворчих місіях. 
Категория: Область | Просмотров: 755 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar