Покров Суббота 18.05.24, 18:19
Сайт
Главная » 2012 » Апрель » 12 » На Дніпропетровщині відкрито перший пересувний планетарій
11:46
На Дніпропетровщині відкрито перший пересувний планетарій
На Дніпропетровщині відкрито перший пересувний планетарійУ рамках губернаторського проекту «Новій Дніпропетровщині – новий стандарт освіти» відкрито мобільний планетарій пересувного типу у Дніпропетровському обласному центрі науково-технічної творчості та інформаційних технологій. Це перший пересувний планетарій в регіоні. На його придбання за ініціативи Олександра Вілкула  з обласного бюджету було виділено 42 тис грн. На базі планетарію працюватимуть астрономічний гурток та віртуальна школа (Інтернет-школа). В урочистому відкритті взяли участь заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова, в.о. начальника Головного управління освіти та науки облдержадміністрації Олександр Демчик, директор Дніпропетровського обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді Людмила Волкова.
«Мобільний планетарій – це унікальний пізнавальний комплекс, оснащений новітнім обладнанням, що пропонує широкі можливості знайомства школярів області із Всесвітом, Сонячною системою та зоряним небом. Це чудовий подарунок юним інтелектуалам нашої області, які захоплюються вивченням астрономії. За завданням Олександра Вілкула в літку 2012 року планується виїзна робота цього планетарію згідно з графіком в оздоровчі заклади області, а з вересня-у школах. Завдяки цьому діти з віддалених міст та районів області відвідають планетарій, а можливо, хтось – й уперше», - сказала Марія Пустова.
Мобільний планетарій являє собою надувний проекційний купол діаметром 5 метрів і висотою 3,3 метри. Він виконаний із міцного матеріалу, що не пропускає світло. Одночасно в ньому можуть перебувати близько 15 осіб. За допомогою проектора, комп'ютера та спеціального дзеркала по всій внутрішній поверхні (360 градусів) куполу демонструються навчально-наукові фільми. Таким чином, для глядачів усередині купола створюється відчуття повного занурення. 
Також на базі мобільного планетарію відкрито астрономічний гурток. Наразі у ньому навчається 25 дітей. Протягом навчання діти матимуть можливість закріпити знання, набуті на уроках природознавства, географії, історії, математики, фізики, хімії та інформаційних технологій. 
Як повідомила Марія Пустова, з вересня 2012 року при цьому планетарії буде працювати ще й віртуальна школа (Інтернет-школа) з астрономії. Віртуальна астрономічна школа Дніпропетровського обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій передбачає залучення школярів із віддалених міст, сільських районів до науково-дослідницької, конструкторської та винахідницької роботи.

Довідка:
Адреса Дніпропетровського обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій: м. Дніпропетровськ, вул. Ульянова, 4.  Сайт: www.ocntt.dp.ua
Навчально-виховний процес у Центрі здійснюють 36 педагогічних працівників. 
У гуртках та творчих об’єднаннях Центру упроваджуються інноваційні форми і методи роботи, застосовуються сучасні інформаційні технології під час занять: комп’ютерні презентації та публікації, основи програмування, системи обробки табличної інформації, основи веб-дизайну, комп’ютерні мережі Інтернет, основи WEB-програмування, комп’ютерна графіка та анімація, Macromedia Flash.
Юні науковці щорічно стають переможцями та призерами Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України: у 2010 році – 16 учнів, у 2011 році – 17 учнів.  За рейтингом участі у Всеукраїнських масових заходах з науково-технічного напрямку в 2010-2011 роках Дніпропетровська область посіла перше місце.
Також у Дніпропетровську працює міський Планетарій. Програми в зоряному залі розраховані на глядачів різного віку: для дітей віком від 4 до 10 років, школярів, молодіжної та дорослої аудиторії. В будь-якій програмі Дніпропетровського планетарію обов'язково присутній оглядовий блок по зоряному небу. В планетарії працюють клуб любителів астрономії «AstrpDnepr» та кіноклуб «Планета кіно». 
Адреса Дніпропетровського планетарію: вул. Рогальова, 10. Сайт: www.dneproplanet.dp.ua

Категория: Область | Просмотров: 760 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar