Покров Пятница 17.05.24, 11:15
Сайт
Главная » 2013 » Март » 11 » Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція інформує
16:14
Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція інформує
Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція інформуєЩодо зміни ставок по екологічному податку у 2013 році
ДПС України повідомляє, що пунктами 16 - 21 розділу I Закону України від 20.11.2012 р. №5503-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів" (далі - Закон №5503, Кодекс) змінено ставки екологічного податку, які передбачені статтями 243 - 248 Кодексу, а саме вони збільшені в середньому на 7,9 відсотка.
Таким чином, платники екологічного податку за I квартал 2013 р. подають до органів податкової служби два додатки, тобто починаючи з 1 січня по 3 січня ц. р. включно за ставками екологічного податку, які діяли з 1 січня по 3 січня ц. р., а з 4 січня по 31 березня ц. р. включно згідно Закону №5503. Відповідно при обчисленні податкових зобов'язань по екологічному податку за II, III та IV квартали ц. р. застосовуються ставки податку, встановлені Законом №5503.
При цьому згідно з п. 2 підрозділу 5 розділу XX "Перехідні положення" Кодексу за податковими зобов'язаннями з екологічного податку, що виникли з 1 січня 2013 р. до 31 грудня 2013 р. включно, ставки податку становлять 75 відсотків від ставок, передбачених статтями 243 - 246 Кодексу (у 2012 році становили 50 відсотків).
Лист ДПС України від 14.02.2013 р. №3688/7/15-2117 "Про обчислення та сплату екологічного податку у 2013 році”

Порядок та терміни подання Податкової декларації екологічного податку
Отже, граничним терміном подання Податкової декларації екологічного податку за IV квартал 2012 р. є 11 лютого 2013 р., а останнім днем сплати податку - 19 лютого 2013 р.; за I квартал п. р., відповідно, - 10 травня 2013 р. та 20 травня 2013 р.; за II квартал п. р. - 9 серпня 2013 р. та 19 серпня 2013 р.; за III квартал п. р. - 11 листопада 2013 р. та 19 листопада 2013 р.; за IV квартал 2013 р. - 10 лютого 2014 р. та 19 лютого 2014 р.
До Податкової декларації екологічного податку додаються сім додатків, які є її невід'ємною частиною. У разі відсутності у платника відповідних об'єктів оподаткування відповідні додатки не додаються, а рядки Податкової декларації прокреслюються.
Якщо місце подання податкових декларацій не збігається з місцем перебування на податковому обліку підприємства, установи, організації, громадянина - суб'єкта підприємницької діяльності, яким в установленому порядку видано дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, спеціальне водокористування та розміщення відходів, до органу державної податкової служби, в якому таке підприємство, установа, організація або громадянин - суб'єкт підприємницької діяльності перебуває на обліку, подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, копії відповідних податкових декларацій.
Якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний орган державної податкової служби за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов'язаний подавати податкові декларації відповідно до вимог Кодексу.
Лист ДПС України від 14.02.2013 р. №3688/7/15-2117 "Про обчислення та сплату екологічного податку у 2013 році”
Внесено зміни до Податкового кодексу України
щодо особливостей адміністрування екологічного податку у 2013 році
Змінено значення поняття "розміщення відходів", яке визначено пп. 14.1.223 п. 14.1 ст. 14 Кодексу. З набранням чинності зазначеної норми (з 01.01.2013 р.) усувається подвійне оподаткування екологічним податком розміщення суб'єктами господарювання відходів на спеціально відведених місцях чи об'єктах, що розміщені на власних територіях, а відповідно, при тимчасовому зберіганні відходів суб'єкти господарювання не сплачуватимуть екологічний податок у разі наявності у них договору на видалення та утилізацію відходів з суб'єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо) та передачі відходів, у встановлені цим договором терміни, на утилізацію та захоронення.
Також врегульовано питання щодо несплати екологічного податку за обсяги та види (класи) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання (незалежно від наявності ліцензії на збирання та заготівлю окремих видів відходів як вторинної сировини).
Лист ДПС України від 27.12.2012 р. №12699/0/71-12/15-2117 "Про особливості адміністрування екологічного податку у 2013 році”.

На Дніпропетровщині збільшилась вдвічі кількість бажаючих отримати електронний ключ
З травня 2012 року при державній податковій службі в Дніпропетровській області працюють Центри сертифікації електронних ключів (особистих електронних підписів). Упродовж  2012 року в області видано для фізичних та юридичних осіб близько десяти тисяч електронних ключів. Як правило, електронні ключі використовувались для подання звітності до податкової служби в електронному вигляді. Але у 2013 році електронні сервіси податкової вдосконалювались. Так, з 1 січня, з початком кампанії декларування-2013, електронні ключі почали використовуватись для подання декларацій про доходи громадян в електронному вигляді. З 6 січня 2013 року з’явилась можливість використовувати електронні ключі для митних операцій.
Тож не дивно, що збільшилася і кількість бажаючих отримати особистий електронний підпис. Лише за перші два місяці поточного року, в Дніпропетровській області отримано більше 3,5 тисячі електронних ключів. Причому кількість фізичних осіб, бажаючих отримати електронний ключ перевищила кількість юридичних. Майже 2,5 тисячі фізичних осіб, та більше 1,2 тисяч юридичних осіб з початку року отримали електронний ключ в Дніпропетровській області.
Стати власником особистого електронного цифрового підпису – електронного ключа стає престижним, а разом з тим і вигідно.
Розширюється в області і кількість Центрів сертифікації електронних ключів. Зараз отримати електронний ключ можливо у двох податкових інспекціях міста Дніпропетровська: Бабушкінській та Лівобережній. У місті Кривий Ріг: в Криворізькій центральній МДПІ, в містах: Павлограді - в Західно-Донбаській об’єднаній ДПІ, та Нікополі - в Нікопольській об’єднаній ДПІ.
Тож, електронний ключ стає «ближчим» до кожного мешканця Дніпропетровської області. Враховуючи те, що наближається час коли декларацію про доходи зобов’язаний буде подавати кожен громадянин України, є сенс отримати електронного ключа податкової вже сьогодні. До того отримання електронного ключа цілком безкоштовно! 
Варто витратити час.
Прес-служба ДПІ у Дніпропетровській області

На Нікопольщині податкові збори перевищили прогнози
Про це повідомив начальник Нікопольської ОДПІ Геннадій Коваленко. За його словами за січень - лютий 2013 року податківці Нікопольщини спрямували до бюджетів всіх рівнів 109,2 млн. грн., збільшивши загальні збори порівняно з січнем - лютим 2012 року на 5,2%.
Зокрема, в січні - лютому 2013 року до загального фонду держбюджету від платників Нікопольщини надійшло 26,0 млн. грн. Найбільшу питому вагу у структурі податкових зборів, як і раніше, мають два податки – ПДВ (34%) та податок н прибуток (44%).
Місцевий бюджет у січні - лютому 2013 року отримав 83,1 млн. грн., що на 0,5 млн. грн. більше, ніж у січні - лютому 2012 року. Основними джерелами наповнення місцевого бюджету є податок з доходів фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок.
"Важливою у наповненні місцевого бюджету податком на доходи фізичних осіб є  роз’яснювальна робота, яку проводять нікопольські податківці, щодо необхідності сплати податку на доходи фізичних осіб, який спрямовується на виплату заробітних плат у бюджетній сфері та на вирішення соціальних й інфраструктурних питань”, - зазначив начальник Нікопольської ОДПІ Геннадій Коваленко.
"Зважаючи на важливість своєчасної та повної сплати податку на доходи фізичних осіб громадянам необхідно активно долучитися до кампанії декларування доходів, отриманих у 2012 році, яка триватиме до 1 травня 2013 року. Не зволікайте та заздалегідь виконайте свій конституційний обов’язок – задекларуйте отримані доходи! Нагадаю, Декларацію про майновий стан та доходи можна надіслати до податкового органу в електронному вигляді за допомогою ключа електронного цифрового підпису”, - підсумував головний податківець Нікопольщини Геннадій Коваленко.

20 березня закінчується строк сплати авансових внесків платниками єдиного податку І та ІІ груп
Авансові внески для фізичних осіб–підприємців - платників єдиного податку першої і другої груп нараховуються органами державної податкової служби. Підставою для нарахування авансових внесків таким платникам єдиного податку є заява платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заява щодо періоду щорічної відпустки та/або заява щодо терміну тимчасової втрати працездатності.
Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Тобто, строк сплати авансових внесків платниками єдиного податку І та ІІ груп за березень 2013 року закінчується 20 березня. Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси такого платника.
Платники єдиного податку цих груп можуть сплатити єдиний податок авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року (п.295.1 ст.295 Податкового кодексу України).

Відповідальність за неправомірне застосування податкової соціальної пільги несе платник податку
Нагадаємо, податкова соціальна пільга може надаватися платнику податку на доходи фізичних осіб виключно за одним місцем нарахування (виплати) заробітної плати. Якщо платник податку подав заяви про застосування ПСП у кілька місць отримання доходу, такий платник втрачає право на її отримання.
Таке право втрачається за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому встановлено порушення порядку застосування ПСП, та закінчуючи місяцем поновлення права на пільгу. Для того, щоб відновити право на пільгу, платнику необхідно подати заяву про відмову від пільги всім роботодавцям, яким раніше подавалися заяви  про застосування ПСП. У заяві зазначається місяць, коли відбулося таке порушення.
На цій підставі кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку. Якщо сума такої виплати недостатня, податок утримується за рахунок наступних виплат до повного погашення суми такої недоплати. 
У разі якщо суми недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, такі суми включаються до річної податкової декларації такого платника податку. При цьому право на застосування ПСП відновиться з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються (п.п.169.2.4 п.169.2 ст.169 Податкового кодексу України).

Тимчасова митна декларація є підставою для формування податкового кредиту з ПДВ
При ввезенні товарів на митну територію України формування податкового кредиту з податку на додану вартість проводиться на підставі митної декларації. Така декларація підтверджує сплату податку та повинна бути оформлена відповідно до вимог законодавства.
У разі, якщо декларант або уповноважена ним особа не володіє точними відомостями щодо характеристик товарів, які необхідні для заповнення митної декларації в звичайному порядку, він може подати митному органу тимчасову митну декларацію. Водночас, такий документ повинен містити достатні дані для поміщення товарів у заявлений митний режим.
При цьому, платник повинен буде подати митному органу додаткову декларацію не пізніше, ніж за 45 днів з дати оформлення тимчасової декларації.
Порядок подання тимчасової та періодичної митних декларацій визначений в ст. 260 «Тимчасова та періодична митні декларації» Митного кодексу України.

Уникнення подвійного оподаткування фізичною особою – підприємцем
Під час нарахування (виплати) фізичній особі – підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання чи самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у цієї фізичної особи. Для цього фізичній особі – підприємцю, яка отримує такий дохід, необхідно надати юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, з якими вона має господарські відносини, копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це може бути витяг або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб – підприємців, в яких зазначаються основні види діяльності.
У разі, якщо фізична особа – підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування, то крім вказаних документів треба надати ще й копію Свідоцтва про сплату єдиного податку.
Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з окремих податків і зборів, зокрема, з податку на доходи фізичних осіб. Тому для уникнення подвійного оподаткування фізична особа – підприємець повинна надати юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, з якими співпрацює копії зазначених документів.
Питання оподаткування доходів, отриманих фізичною  особою – підприємцем від провадження господарської діяльності висвітлене в ст. 177 Податкового кодексу України. А особливості нарахування, сплати та подання звітності з окремих податків і зборів платниками єдиного податку – в ст. 297 Податкового кодексу України.

Бажаєте перейти на сплату єдиного податку з ІІ кварталу 2013 року – подайте відповідну заяву до 15 березня
Якщо юридична особа-суб`єкт господарювання прийняла рішення з ІІ кварталу поточного року перейти на сплату єдиного податку, вона подає до органу ДПС відповідну заяву. Зробити це необхідно не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Тобто, останнім днем подання заяви є 15 березня 2013 року. 
Новостворені фізичні особи – підприємці І та ІІ груп також подають до органу ДПС з місцем реєстрації заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування. Якщо заява подана до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, платниками єдиного податку вони стають з першого числа місяця, наступного за місяцем видачі свідоцтва.
Водночас, новостворені суб'єкти господарювання третьої - шостої групи, які подали відповідну заяву протягом 10 днів з дня державної реєстрації, вважаються платниками ЄП з дня їх державної реєстрації. 
Зазначимо, що разом із заявою суб’єкти господарювання подають до органу ДПС розрахунок доходу за попередній календарний рік. 
Відповідна норма передбачена ст. 298 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями.

Працює оновлений "Пульс податкової"
Міністерство доходів здійснило ребрендінг інтерактивного сервісу «Пульс податкової», який відтепер приймає звернення представників бізнесу не тільки з податкових, а й з митних питань.
Сервіс «Пульс податкової» було запроваджено у січні 2012 року як такий, що дає змогу платнику повідомляти про неправомірні вчинки або бездіяльність співробітників податкової безпосередньо керівництву служби. З цього часу «Пульс» зарекомендував себе не тільки як ефективний сервіс, а й як повноцінний консультаційний центр.
Завдяки оновленому «Пульсу» представники бізнесу, в тому числі і суб’єкти ЗЕД, мають можливість повідомити про неправомірні дії або бездіяльність співробітників Міністерства доходів та зборів керівництво відомства та оперативно вирішити суперечливі питання,  що виникають не тільки у сфері адміністрування податків, а й під час здійснення митного контролю й митного оформлення.
Нагадаємо: номер цілодобової телефонної лінії оновленого сервісу «Пульс» Міністерства доходів та зборів для клієнтів податкової та митниці: (044) 284-00-07.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю
Категория: Город | Просмотров: 1187 | Добавил: admin
Всего комментариев: 0
avatar